Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου 2016

Με αναστολή επενδύσεων απειλεί η Eldorado

To επενδυτικό πρόγραμμα της Eldorado στα μεταλλεία Χαλκιδικής ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων έχει ήδη δαπανηθεί ποσό της τάξεως των 650 εκατ. ευρώ. Από το 2012 έως σήμερα έχουν αποδοθεί πάνω από 50 εκατ. ευρώ σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, ενώ έχει διασφαλιστεί η απασχόληση σε περισσότερους από 2.000 εργαζομένους μαζί με τις εργολαβικές εργασίες.Στην Αθήνα καταφθάνει την ερχόμενη εβδομάδα ο επικεφαλής της Eldorado Gold, Πολ Ράιτ, για να δώσει τελεσίγραφο στην ελληνική κυβέρνηση περί αναστολής επενδύσεων στην περίπτωση που δεν επιλυθούν οι εκκρεμότητες που συνδέονται με τις αδειοδοτήσεις και την πρόοδο του επενδυτικού της προγράμματος. Η καναδική πολυεθνική δέχεται πιέσεις από τους μετόχους της για τη στάση των ελληνικών αρχών, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται μεγάλα επενδυτικά funds και τράπεζες όπως η Blackrock, η Fidelity και η Royal Bank of Canada.
 
Ο κ. Ράιτ έχει ζητήσει ήδη συνάντηση από τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Πάνο Σκουρλέτη όπως και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, χωρίς να υπάρξει μέχρι στιγμής ανταπόκριση. Από την Αθήνα αναμένεται να ανακοινώσει, πιθανότατα μέσω συνέντευξης Τύπου, την αλλαγή της πολιτικής της Eldorado Gold στην Ελλάδα, καθώς η στάση της κυβέρνησης έχει κλονίσει σοβαρά την εμπιστοσύνη της. Η νέα αυτή πολιτική της Eldorado θα αναφέρεται σε πάγωμα των επενδύσεων στην Ελλάδα εάν μέχρι τον Μάρτιο δεν λυθούν τα θέματα που συνδέονται με την αδειοδότηση της μονάδας στις Σκουριές. To επενδυτικό πρόγραμμα της Eldorado στα μεταλλεία Χαλκιδικής ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων έχει ήδη δαπανηθεί ποσό της τάξεως των 650 εκατ. ευρώ. Από το 2012 έως σήμερα έχουν αποδοθεί πάνω από 50 εκατ. ευρώ σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, ενώ έχει διασφαλιστεί η απασχόληση σε περισσότερους από 2.000 εργαζομένους μαζί με τις εργολαβικές εργασίες. Στην πλήρη ανάπτυξή του το επενδυτικό σχέδιο της Eldorado αναμένεται να δημιουργήσει στην περιοχή 5.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις απασχόλησης.

Η ανατροπή όλου αυτού του σχεδιασμού είναι αποτέλεσμα της στάσης που κράτησε ο ΣΥΡΙΖΑ με το που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, τον Ιανουάριο του 2015. Ενα μόλις μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, ο αρμόδιος τότε υπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης προχώρησε στην ανάκληση των μελετών της μονάδας εμπλουτισμού στις Σκουριές για επανέλεγχο, επικαλούμενος καταγγελίες φορέων της περιοχής που αντιδρούν στο έργο. Σχεδόν παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης προχώρησε στην αναστολή της διαδικασίας υλοτόμησης στην περιοχή Λάκκος Καρατζά.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου