Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου 2016

Κατρούγκαλος: Στο 6,5% η εισφορά για τα «μπλοκάκια»

Ανοικτός σε διορθώσεις και βελτιωτικές κινήσεις σε διατάξεις όπως αυτές που αφορούν στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιστημόνων εμφανίστηκε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος σε συνέντευξη τύπου που έδωσε το πρωί. Συγκεκριμένα, ξεκαθάρισε ότι στους απασχολούμενους που αμείβονται με «μπλοκάκι» θα προβλεφθεί εισφορά εργοδότη 13,5% ώστε οι ασφαλισμένοι να πληρώνουν μόνο 6,5% επί του φορολογητέου εισοδήματός τους.
 Παράλληλα, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για τρία χρόνια, νέοι επιστήμονες, ίσως και νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες, να έχουν χαμηλό κατώτερο ασφαλιστέο εισόδημα. Συγκεκριμένα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το κατώτερο εισόδημα επί του οποίου θα μπορεί να ασφαλίζεται κάποιος θα είναι το 80% του κατώτατου μισθού, ήτοι 468 ευρώ το μήνα, όπως ισχύει και για τους αγρότες. Στην πράξη, η κατώτατη εισφορά θα ανέρχεται σε 93 ευρώ το μήνα.

Σύμφωνα με τον υπουργό, εξετάζεται η ενσωμάτωση της επικουρικής σύνταξης των δικηγόρων και του εφάπαξ στην κύρια σύνταξη.
Για τους δημοσιογράφους, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε πως δίνεται μάχη με τους θεσμούς προκειμένου να πειστούν ότι το αγγελιόσημο  είναι οιονεί ασφαλιστική εισφορά ώστε να συνεχίσει να εισπράττεται και επανέλαβε ότι  η "προσωπική διαφορά" που θα προκύψει με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης θα διατηρηθεί μέχρι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις και νέες συντάξεις εξομοιωθούν.

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε ότι θα βρεθεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν στο κουαρτέτο των δανειστών Ντ. Κοστέλο, προκειμένου να αναλύσουν τις θέσεις τους για την ελληνική ασφαλιστική μεταρρύθμιση, στο τέλος του μήνα. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου