Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2015

Το μεσημέρι του Σαββάτου το Συμβούλιο των Αρχηγών

Πρόσκληση για τις δώδεκα το μεσημέρι του Σαββάτου στο Προεδρικό Μέγαρο απηύθυνε ο πρωθυπουργός στους πολιτικούς αρχηγούς, με τους οποίους συνομίλησε διαδοχικά από το πρωί της Παρασκευής. Η συμφωνία όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτικών αρχηγών πάνω σε ένα βασικό πλαίσιο της κυβερνητικής πρότασης για το ασφαλιστικό, είναι η βασική επιδίωξη του κ. Τσίπρα από το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, τη σύγκληση του οποίου ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο. Τα μηνύματα από τα κόμματα δεν είναι ενθαρρυντικά, καθώς Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι – ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπας δεν θα προσέλθει – δεν προτίθενται να λειτουργήσουν σαν δεκανίκια της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό.
 
O πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τους αρχηγούς της Νέας Δημοκρατίας Ι. Πλακιωτάκη, του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα, του ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά, του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκη και της Ένωσης Κεντρώων Β. Λεβέντη.
Σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Τσίπρα, οι κ. Γ. Πλακιωτάκης, Στ. Θεοδωράκης και Β. Λεβέντης αποδέχθηκαν την πρόσκληση και τη συμμετοχή τους στο συμβούλιο.
Η κ. Φώφη Γεννηματά με γραπτή επιστολή στον ΠτΔ, Π. Παυλόπουλο δήλωσε ότι θα συμμετέχει στη συζήτηση για το προσφυγικό, αλλά όχι για το ασφαλιστικό, επισημαίνοντας ότι για το ασφαλιστικό δεν είναι κατάλληλη διαδικασία το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, αλλά θα μπορούσε να ενημερώσει στη Βουλή.
Όπως εξηγεί η κ. Γεννηματά στην επιστολή της, συμφωνεί μεν να συζητηθεί με τις εσωτερικές και διεθνείς του διαστάσεις το προσφυγικό πρόβλημα, ωστόσο ανακοινώνει πως δεν θα δεχτεί καμία συζήτηση για το ασφαλιστικό επειδή αυτό είναι πρωτίστως ζήτημα άσκησης κυβερνητικής πολιτικής. Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επισημαίνει μάλιστα ότι το ζήτημα αυτό αφορά πρωτίστως την κοινοβουλευτική διαδικασία όπου θα μπορούσε να συζητηθεί.
Όσον αφορά το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης η κ. Γεννηματά αναφέρει ότι όλα τα κόμματα έχουν τοποθετηθεί υπέρ της αναθεώρησης του συντάγματος και έχουν διατυπώσει τις προτάσεις τους. Επίσης σημειώνει προς τον κ. Παυλόπουλο ότι το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό την προεδρία του Προέδρου είναι ένας θεσμός με ιδιαίτερη μέχρι τώρα συμβολή που θα πρέπει να διαφυλαχθεί.
Την άρνησή του να συμμετέχει στο συμβούλιο επανέλαβε προς τον κ. Τσίπρα ο γ.γ. του ΚΚΕ, κ. Δ. Κουτσούμπας, στον οποίο ο κ. Τσίπρας απηύθυνε πρόσκληση να τον ενημερώσει σε μεταξύ τους συνάντηση, όποτε ο κ. Κουτσούμπας το επιθυμεί.
Σύμφωνα με το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τους συνομιλητές του ότι ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκληθεί σύσκεψη Πολιτικών Αρχηγών προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση σε σχέση με τον Προσφυγικό, εν όψει και της Συνόδου ΕΕ – Τουρκίας, καθώς και να προσδιοριστεί από κοινού διαδικασία Εθνικού Διαλόγου σχετικά με το Ασφαλιστικό και την Συνταγματική Αναθεώρηση. Ο Πρωθυπουργός διευκρίνισε στους Πολιτικούς Αρχηγούς ότι δεν θέτει ως προαπαιτούμενο την συναίνεση, αλλά αυτό που επιδιώκει κατ αρχάς είναι ο συντεταγμένος Εθνικός Διάλογος, η καταγραφή των απόψεων και, βεβαίως, η σύνθεση, εφ όσον διαπιστωθεί ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό.
Από την πλευρά της, η κυβερνητική εκπρόσωπος, κα Ολγα Γεροβασίλη, εξέφρασε τη βεβαιότητα της κυβέρνησης ότι οι αρχηγοί «θα συμβάλλουν εποικοδομητικά, με τις θέσεις και τις προτάσεις τους, σε όλα τα θέματα που θα συζητηθούν».
«Η ανταπόκριση των πολιτικών αρχηγών στην πρόσκληση του πρωθυπουργού για σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αποτελεί ένα θετικό γεγονός. Οι όποιες αντιδράσεις και κριτικές, είναι αυτή τη στιγμή απολύτως δευτερεύουσας σημασίας. Το ουσιαστικό είναι ότι, αύριο, η Σύσκεψη θα γίνει», υπογράμμισε.
Σε δήλωσή του μετά την επικοινωνια με τον κ. Τσίπρα, ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε ότι η συμμετοχή της ΝΔ στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως στήριξη στους τακτικισμούς και τα τερτίπια του κ. Τσίπρα. «Ο κ. Τσίπρας με την κίνησή του αυτή, παρά τη νωπή λαϊκή εντολή, δηλώνει αδυναμία να κυβερνήσει και να υλοποιήσει τις ψεύτικες προεκλογικές του υποσχέσεις» δήλωσε ο κ. Πλακιωτάκης. «Η ΝΔ, ως σοβαρή και υπεύθυνη, πολιτική δύναμη θα ανταποκριθεί στον θεσμικό της ρόλο και θα παρεβρεθεί στο αυριανό Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών» κατέληξε ο κ. Πλακιωτάκης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου