Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2015

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων με τους δανειστές

Νέο γύρο διαπραγματεύσεων έως την Παρασκευή μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, ώστε να διαμορφωθεί το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων και να αποφασιστεί τι θα μείνει για τον πρώτο έλεγχο του προγράμματος.
 Παράλληλα, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι το θέμα της αντικατάστασης του μέτρου επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση δεν έχει ακόμα «κλείσει» καθώς εκτός από την φορολόγηση των τυχερών παιχνιδιών μελετώνται άλλα τρία μέτρα, ένα εκ των οποίων είναι η επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης ύψους 30 λεπτών σε κάθε μπουκάλι κρασιού.
Ο κ. Τσακαλώτος και ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Σταθάκης, παρουσίασαν το τι συμφωνήθηκε με τους δανειστές τις προηγούμενες ημέρες. Επί της ουσίας ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι «έκλεισαν» τα 48 προαπαιτούμενα μέτρα του πρώτου πακέτου. Ενώ σημείωσε ότι το EWG σήμερα επιβεβαίωσε τη χθεσινή συμφωνία.
Μέχρι την  Πέμπτη θα πρέπει να ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τη συμφωνία (ενδεχομένως να μην περιλαμβάνονται τα ισοδύναμα μέτρα για το ΦΠΑ στην εκπαίδευση), ώστε την Παρασκευή το EWG να ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ που θα καταβληθούν για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμών χρεών του Δημοσίου, όπως είπε ο κ. Τσακαλώτος.
Σε ότι αφορά τα 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αυτά θα διατεθούν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας αφού πρώτα «κλείσουν» τα βιβλία προσφορών των τραπεζών και προσδιοριστούν οι κεφαλαιακές τους ανάγκες.
Σε ότι αφορά το θέμα της ρύθμισης των «κόκκινων δανείων» ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει τώρα νόμος αλλά ότι συμφωνήθηκε η στρατηγική που θα ακολουθηθεί. Από την πλευρά του ο κ. Σταθάκης παρουσίασε την λύση που βρέθηκε για το θέμα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας σημειώνοντας ότι το 25% των ιδιοκτητών που ανήκουν στις πιο ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, θα προστατευθεί πλήρως, ενώ από το 25% έως το 60% των ιδιοκτητών θα υπάρχει υψηλή προστασία αλλά όχι πλήρης. Να σημειωθεί ότι από εδώ και πέρα ο προσδιορισμός της δόσης που θα πληρώνουν οι δανειολήπτες θα καθορίζεται από τον προσδιορισμό της τρέχουσας εμπορικής αξίας των ακινήτων κάτι το οποίο σημαίνει ότι οι τράπεζες θα υποστούν ένα «κούρεμα» στις απαιτήσεις τους, λόγω της μείωσης της αξίας των ακινήτων.
Παράλληλα, το νέο καθεστώς για τους πλειστηριασμούς θα ισχύει για τρία χρόνια και έξι μήνες πριν τη λήξη της τριετίας θα επανεξεταστεί.
Σε ότι αφορά τις συζητήσεις των επόμενων ημερών θα έχουν στόχο τον προσδιορισμό των επόμενων προαπαιτούμενων μέτρων, με τον κ. Τσακαλώτο να αναφέρει ότι για το θέμα του ασφαλιστικού δεν είναι ακόμα σαφές εάν η συνολική μεταρρύθμιση θα ενταχθεί στα προαπαιτούμενα μέτρα για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ ή εάν θα παραπεμφθεί για την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος ή εάν θα σπάσει σε δύο κομμάτια με το ένα να αποτελεί προαπαιτούμενη δράση και το άλλο μέρος του γενικότερου ελέγχου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου