Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου 2015

Η πρώτη κατοικία δεν επιτρέπει την δόση των 2 δισεκατ. ευρώ

Το eurogroup είναι σίγουρο ότι δεν πρόκειται να εγκρίνει την δόση των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ για την χώρα μας καθώς δεν έχει εγκριθεί ακόμα πλειστηριασμός της πρώτης κατοικίας από την ελληνική κυβέρνηση. Ένα από τα προαπαιτούμενα που δόθηκαν από το eurogroup ήταν να υπάρχει πλειστηριασμός της πρώτης στους μεγαλοοφειλέτες προς το ελληνικό δημόσιο αλλά  υπάρχει διχογνωμία στο κοινοβούλιο ως προς αυτή την απόφαση. 
 Η νέα πρόταση της Αθήνας κατεβάζει το ποσοστό των ιδιοκτητών που προστατεύονται από τους πλειστηριασμούς στο 56% κατά μέσο όρο, ενώ προβλέπει αναθεώρηση του πλαισίου κάθε χρόνο και αλλαγές στη διαδικασία της δικαστικής επίλυσης των υποθέσεων με στόχο να μειωθεί ο χρόνος που μία περίπτωση μένει στα δικαστήρια.
Συγκεκριμένα, η ελληνική πρόταση προβλέπει ότι από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας θα εξαιρούνται όσοι έχουν:
-      Κατοικία αντικειμενικής αξίας 180.000 ευρώ η οποία θα αυξάνεται κατά 50.000 ευρώ για το ζευγάρι και κατά 25.000 ευρώ για κάθε παιδί με ανώτατο όριο τα τρία παιδιά. Δηλαδή, για ένα ζευγάρι με τρία παιδιά το όριο της αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας ανέρχεται 305.000 ευρώ. 
-      Εισόδημα το οποίο υπολογίζεται με βάση το κόστος διαβίωσης, το οποίο πολλαπλασιάζεται με έναν συντελεστή. Για το συντελεστή υπάρχουν δύο σενάρια: Πρώτον, να είναι 1,7 φέτος και να υποχωρήσει στο 1,6 το επόμενο έτος και στο 1,5 στο τρίτο έτος. Με τον τρόπο αυτό, καλύπτεται από τους πλειστηριασμούς το 62%, το 56% και το 52%, αντιστοίχως. Δεύτερον, να ανέλθει ο πολλαπλασιαστής στο 1,6 και να είναι σταθερός για τρία χρόνια, με το ποσοστό των υπό προστασία ιδιοκτητών να είναι στο 56%.
  Η πρόταση της ελληνικής προφυλάσσει το 56 % των ιδιοκτητών περίπου ενώ πριν την συμφωνία προστάτευε όλους τους Έλληνες πολίτες. Από την άλλη πλευρά το eurogroup ζητά να μην υπάρχει κανένας περιορισμός και όσοι χρωστούν να περνά σε πλειστηριασμό η πρώτη κατοικία, μόνο οι οικονομικά ασθενέστεροι θα έχουν το δικαίωμα να μπορούν να προστατευτούν από αυτή την ρύθμιση. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου