Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2015

Επαφές Τσίπρα με Ευρωπαίους στις Βρυξέλλες

 Ο Ελληνας πρωθυπουργός  Αλ. Τσίπρας αναμένεται να έχει συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στις Βρυξέλλες.Τη δυνατότητα ενός γύρου πολιτικών επαφών με την ηγεσία των εταίρων και δανειστών, παραμονές της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης και πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία, αύριο, στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, θα έχει σήμερα στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Η ελληνική αντιπροσωπεία πρόκειται να αναχωρήσει νωρίς σήμερα για τη βελγική πρωτεύουσα, προκειμένου ο πρωθυπουργός να λάβει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα.
   Χθες το απόγευμα, ο κ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, με αντικείμενο τη διαχείριση των προσφυγικών ροών. Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που υφίστανται τη μεγαλύτερη πίεση, ωστόσο το θέμα λαμβάνει διαρκώς μεγαλύτερες διαστάσεις και στη Γερμανία, ενώ η κ. Μέρκελ θα επισκεφθεί την προσεχή Κυριακή την Τουρκία, από την οποία η Ε.Ε. προσδοκά ενεργότερη δραστηριοποίηση στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Αναφορικά με τη γείτονα, το ζήτημα που έχει ανακύψει τις τελευταίες ημέρες και έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση και απόλυτη άρνηση της Αθήνας αφορά το ενδεχόμενο να ζητηθούν κοινές περιπολίες Ελλάδας - Τουρκίας στο Αιγαίο.

 Σύμφωνα με πληροφορίες συνεργατών του πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας θα έχει στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο, αλλά και με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ενώ δεν αποκλείεται να συναντηθεί και με τον επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Στην ατζέντα της Αθήνας το αίτημα για ευρωπαϊκή κοινή πολιτική διαχείρισης των προσφυγικών ροών βρίσκεται πολύ ψηλά εξαιτίας της πίεσης που υφίσταται η χώρα. Επιπλέον, η κυβέρνηση θα παρουσιάσει την πρόοδο που έχει συντελεσθεί στις διαδικασίες καταγραφής και ταυτοποίησης των προσφύγων, θέμα για το οποίο είχε δεχθεί σφοδρές επικρίσεις, ενώ θα επαναλάβει το αίτημα για ενίσχυση των δυνάμεων της Frontex και για ταχύτερη διάθεση των κονδυλίων που προβλέπονται για τα προγράμματα υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου