Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2015

Επίδειξη δύναμης στην πλάτη της Ελλάδας

Πρόσφυγες περιμένουν να ταυτοποιηθούν στο Κέντρο Καταγραφής Μεταναστών και Προσφύγων στη Μόρια Λέσβου.Νέες αιχμές για τη στάση της Τουρκίας στο θέμα των προσφυγικών - μεταναστευτικών ροών διατυπώνουν τις τελευταίες ώρες Ελληνες αξιωματούχοι. Αφορμή υπήρξε η πρωτοφανής, τα τελευταία εικοσιτετράωρα, διόγκωση του αριθμού των αλλοδαπών που προσέγγισαν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από τα απέναντι τουρκικά παράλια.
Σύμφωνα με αρμόδιους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., το διάστημα από την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου έως την Κυριακή 18 Οκτωβρίου καταγράφηκαν 28.850 νέες αφίξεις, οι περισσότερες στο νησί της Λέσβου. Αξιωματούχοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη συσχετίζουν τις εξελίξεις των τελευταίων εικοσιτετραώρων με την επίσκεψη στην Τουρκία της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ και την πρόσφατη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας για τη διαχείριση της προσφυγικής - μεταναστευτικής κρίσης.

Ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. δήλωσε χθες στην «Κ» ότι «όσο διάστημα διαρκούσε η επίσκεψη της κ. Μέρκελ στην Αγκυρα, η Τουρκία έκανε επίδειξη δύναμης “στέλνοντάς” μας 30.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Ηταν σαν να προσπαθούσε να πει στους Ευρωπαίους “κοιτάξτε τι πρόβλημα μπορώ να σας δημιουργήσω”».

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν οι δηλώσεις κορυφαίου αξιωματούχου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Μιλώντας χθες στην «Κ» συνέδεσε το διογκωμένο κύμα προσφύγων από την Τουρκία στην Ελλάδα με τις πρόσφατες εξελίξεις στο διπλωματικό πεδίο. «Στόχος της γειτονικής χώρας είναι να διασφαλίσει όσα περισσότερα ανταλλάγματα μπορεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση προκειμένου να ανακόψει τη μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών προς την Ελλάδα και ακολούθως την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη. Εως ότου εξασφαλίσει αντισταθμιστικά οφέλη, δεν θα κάνει καμία προσπάθεια ανάσχεσης των ροών, όπως συνέβη στη διάρκεια της επίσκεψης της καγκελαρίου στην Αγκυρα», εκτίμησε πηγή από το μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου