Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2015

Κόντρα Σαββαΐδου με Μέγαρο Μαξίμου

Η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαΐδου, σήκωσε το γάντι που της πέταξε το Μέγαρο Μαξίμου και με μια μακροσκελέστατη ανακοίνωση ξεκαθαρίζει ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί, ενώ αποκαλύπτει πως η κυβέρνηση γνώριζε από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων της για την απόφαση που αφορά την απόδοση του φόρου επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων.
 Η κ. Σαββαΐδου αναφέρει τα εξής στην επιστολή της για την κυβέρνηση και για τις δύο υποθέσεις για τις οποίες κατηγορείται:

1. Ως ΓΓΔΕ υπέγραψε και απέστειλε στη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης δύο αποφάσεις σχετικές με τον χρόνο απόδοσης του φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων. Με την πρώτη προβλέφθηκε η μετάθεση του χρόνου απόδοσης του φόρου (σ.σ.: υπεγράφη επί κυβερνήσεως Ν.Δ.) και όχι η αναστολή επιβολής του φόρου. Με τη δεύτερη απόφαση (υπεγράφη επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ) προβλέφθηκε διαφορετικό χρονοδιάγραμμα καταβολής του φόρου για το 2015.

2. Για το ζήτημα του χρόνου απόδοσης του φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων, η νέα κυβέρνηση ενημερώθηκε αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015. Η κ. Σαββαΐδου ενημέρωσε προσωπικά την τότε αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, καθώς και τον τότε προϊστάμενο του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Φραγκίσκο Κουτεντάκη. Τους είπε, δε, ότι υπάρχει η δυνατότητα τροποποίησης της απόφασης, εάν κρινόταν επιβεβλημένο. Αλλωστε η είσπραξη του φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων συμπεριελήφθη και στην επιστολή Βαρουφάκη προς τους θεσμούς την 20ή Φεβρουαρίου 2015. «Επομένως, η κυβέρνηση ήταν ενήμερη και θα μπορούσε, αν το έκρινε απαραίτητο, να μου ζητήσει νωρίτερα την τροποποίηση της ως άνω απόφασης και την επίσπευση της διαδικασίας απόδοσης του φόρου. Αυτό έγινε μόλις τον Αύγουστο του 2015, οπότε και ενήργησα άμεσα προς αυτό», σημειώνει η κ. Σαββαΐδου.

3. Σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες περί «παγώματος» προστίμου, η κ. Σαββαΐδου τονίζει ότι καμία από τις υποχρεώσεις του φορολογουμένου και τα δικαιώματα του Δημοσίου δεν έχουν ανασταλεί. Η ΓΓΔΕ έχει λάβει στη συγκεκριμένη υπόθεση μέτρα αναγκαστικής είσπραξης (μέχρι την επιβολή των capital controls, καθώς στη συνέχεια τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης «πάγωσαν» από την κυβέρνηση), έχει κάνει όλες τις απαραίτητες νομικές ενέργειες για την άσκηση ποινικής δίωξης για μη καταβολή των σχετικών χρεών και δεν έχει διατάξει καμία αναστολή καταβολής των προστίμων που καταλογίσθηκαν στην εταιρεία. Επίσης, ο έλεγχος επεκτάθηκε και σε άλλες δύο εμπλεκόμενες επιχειρήσεις.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου