Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2015

Η Ελλάδα θα υποδεχθεί 50.000 πρόσφυγες

Παρά την αρχική του άρνηση, ο Αλέξης Τσίπρας συμφώνησε τελικώς με τους 11 ηγέτες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, την αποδοχή 50.000 προσφύγων στην Ελλάδα. Συγχρόνως ο πρωθυπουργός συμφώνησε ότι η Ελλάδα μαζί με την πΓΔΜ και την Αλβανία θα ενισχύσουν την διαχείριση των εξωτερικών συνόρων, ενώ η Frontex θα υποστηρίξει την καταγραφή των μεταναστών ώστε να μην περνάνε από την Ελλάδα μη καταγεγραμμένοι μετανάστες.

Αυτά ήταν δύο πιο σημαντικά σημεία για την χώρα στα οποία συμφώνησε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, σε μία συνάντηση που σκοπό είχε να περιορίσει τις πρόσφατες εντάσεις που έχουν προκύψει ανάμεσα στα κράτη μέλη από τα οποία περνάει ο μεγαλύτερος όγκος μεταναστών. Σκοπός επίσης της συνάντησης ήταν να βρεθεί τρόπος  να περιοριστεί η εισροή μεταναστών αλλά και να ενισχυθεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους χιλιάδες που φτάνουν κάθε μέρα στα σύνορα της Ευρώπης. “ Η συνάντηση ήταν για να αποφευχθεί μία ανθρωπιστική καταστροφή στην Ευρώπη “ δήλωσε μετά το πέρας της ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Σύμφωνα με το σχέδιο που συμφωνήθηκε χθες, η Ελλάδα θα πρέπει να αυξήσει την δυνατότητα να παρέχει στέγη σε 30.000 πρόσφυγες (αριθμός τον οποίο πρέπει να επιτύχει μέχρι το τέλος του έτους) αλλά και να δώσει στέγη, μέσω επιδότησης ενοικίου, σε άλλους 20.000 πρόσφυγες. Συγχρόνως, άλλες 50.000 θέσεις θα δημιουργηθούν κατά μήκος του περάσματος των προσφύγων στα Δυτικά Βαλκάνια.
Για τον κ. Τσίπρα η αποδοχή αυτής της πρότασης ήταν μια νίκη καθώς όπως είπε κατάφερε να απορρίψει την πρόταση για την “δημιουργία μιας ολόκληρης πόλης προσφύγων” που θα ήταν ασφυκτική. Στην θέση της θα δημιουργηθούν μικρά κέντρα, μοιράζοντας το βάρος ισόποσα στα νησιά, την Αθήνα και την Βόρεια Ελλάδα.  Σύμφωνα όμως με το προσχέδιο  των συμπερασμάτων που είχε στην κατοχή της η “Κ”  χθες δεν υπήρχε συγκεκριμένα αναφορά  δημιουργίας ενός μοναδικού κέντρου υποδοχής που θα συγκέντρωνε συνολικά 50.0000 πρόσφυγες αλλά μια γενικότερη αναφορά για την ανάγκη να αυξήσει η χώρα την ικανότητα υποδοχής σε 50.000 θέσεις συνολικά. Έτσι αντί για “την δημιουργίας μίας κωμόπολης πετύχαμε την δημιουργία παροχής ενοικίου για 20.000 θέσεις που θα βοηθήσει την οικονομία” όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας  και τόνισε ότι είναι μία “ιδέα αμοιβαία επωφελής.”

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου