Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2015

Μεγάλο θέμα με την εκταμίευση των 2 εκατομμυρίων ευρώ

Το Βερολίνο φαίνεται αυτή τη στιγμή να πιέζει για την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης ως «προϋπόθεση» προκειμένου να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.Μέσα στη γενική αισιοδοξία ότι τα χειρότερα για την Ελλάδα βρίσκονται πίσω, μετά τη συμφωνία του Αυγούστου και τη γρήγορη υλοποίηση των πρώτων προαπαιτούμενων, ένας μεγάλος κίνδυνος διαγράφεται από την πιθανή καθυστέρηση ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Ευρωπαίος αξιωματούχος διαβεβαίωνε την «Κ» ότι η εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ δεν πρόκειται να γίνει την επόμενη εβδομάδα όπως προβλεπόταν.
 Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το Euroworking Group (EWG) που δεν πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, θα συνεδριάσει στο τέλος της επόμενης εβδομάδας και συγκεκριμένα την Πέμπτη (όπως ήταν προγραμματισμένη η τακτική σύγκληση του οργάνου). Ωστόσο, το μόνο που θα κάνει το EWG είναι να ελέγξει το κατά πόσο έχει ανταποκριθεί η Ελλάδα στην υλοποίηση του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων μέτρων. Εάν η Αθήνα έχει υλοποιήσει και τις 49 δράσεις, τότε θα ανάψει το «πράσινο» φως για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ από τη μεθεπόμενη εβδομάδα. Αλλά ακόμα κι αν η κυβέρνηση καταφέρει να φέρει εις πέρας τα μέτρα έως την Τρίτη, είναι πολύ δύσκολο έως την Πέμπτη να έχει ολοκληρωθεί η εισήγηση - έκθεση των θεσμών, βάσει της οποίας θα λάβει τις όποιες αποφάσεις το EWG.

Και ίσως η καθυστέρηση αυτής της δόσης να μην έχει τόση σημασία, καθώς η κυβέρνηση δεν πιέζεται να πληρώσει κάποια δόση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ή την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αλλά μπορεί να συντελέσει στη γενικότερη καθυστέρηση της ολοκλήρωση της αξιολόγησης με καταστροφικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου