Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2015

Βίτορ Κονστάντσιο: «Το Grexit θα ήταν παράνομο»

   Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ ανεφέρε ότι η περίπτωση Grexit χωρίς αμφιβολία θα ήταν κάτι παράνομο  ενώ με την υπογράφη του τρίτου μνημονίου τα capital controls επρόκειτο να χαλαρώσει και μέχρι το τέλος  του χρόνου οι τράπεζες θα ανοίξουν κανονικά. Αυτές οι δηλώσεις καθησυχάζουν αν μη τι άλλο τους πολίτες όσον αφορά τα capital controls αλλά δεν δίνει κουράγιο όσον αφορά τον τρόπο επιβίωσης για πολλές κοινωνικές ομάδες που θα πληγούν από τα μέτρα.

  Στην ερώτηση κατά πόσο είναι αισιόδοξος ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, απαντά: «Το ΔΝΤ έχει εγκρίνει τις πολιτικές που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο. Προκειμένου να συμμετάσχει στο νέο πρόγραμμα να πρέπει να πληρούνται δύο προϋποθέσεις. Η μία αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους και η άλλη την “ιδιοκτησία” του προγράμματος από τις ελληνικές αρχές». Διευκρίνισε παράλληλα πως σε ότι αφορά την ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους, οι συζητήσεις θα γίνουν με την πρώτη αξιολόγηση.

  Σημείωσε επίσης ότι το ελληνικό χρέος δεν πρέπει να αναλύεται μόνο με βάση τον λόγο προς το ΑΕΠ. Σχολιάζοντας τις πιθανότητες ενός κουρέματος ο Βίτορ Κονστάντσιο τονίζει πως οι χώρες - μέλη της ΕΕ έχουν αρνηθεί ένα κούρεμα και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό δεν θα χρειαστεί. «Οσο περισσότερο κοιτάζει κανείς τα νούμερα, τόσο περισσότερο δείχνει να προκύπτει αυτό το συμπέρασμα», τονίζει.

  Με άλλα λόγια Βίτορ Κονστάντσο θεωρεί οτι το χρέος δεν είναι επαχθές και με βιώσιμο και ότι το ΔΝΤ είναι ικάνο να πάρει τα κατάλληλα μέτρα για να σώσει την Ελλάδα και να μπορέσει να ισοσκελίσει τις ανισότητες των μέτρων που έχουν παρθει. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου