Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2015

Μέτρα φωτιά για την παιδεία  Εξοντωτικά μέτρα αναφέρονται στο τρίτο Μνημόνιο που περιελαμβάνει ΦΠΑ 23% στην ιδιωτικη εκπαίδευση, πράγμα που θα πλήξει πολλές κοινωνικές ομάδες που στέλνουν τα παιδιά τους σε κέντρα ξένων γλωσσών και φρονιστήρια.
 
  Ο εκπαιδευτικός και φροντιστής στη Λάρισα, Καραΐσκος Βασίλειος, δήλωσε ότι «ήδη τα δίδακτρα είναι ιδιαίτερα χαμηλά και υπάρχει μηδαμινή ανοχή στην απορρόφηση του ΦΠΑ είτε των αυξήσεων που θα φέρουν τα νέα φορολογικά βάρη.  Η αύξηση των διδάκτρων θα οδηγήσει τους μαθητές μακριά από τα νόμιμα φροντιστήρια με αποτέλεσμα να ενισχυθούν τα μαύρα ιδιαίτερα και το κράτος να χάσει έσοδα. Τα εισπρακτικά αποτελέσματα του μέτρου θα είναι αντίθετα από  αυτά που περιμένουν οι κυβερνώντες»
  Αύτες οι παρατηρήσεις έχουν απόλυτα λογική βάση καθώς πολλοί γονείς για να μην πάνε τα παιδιά τους σε φροντιστήριο είναι πιθανό να προσλάβουν κάποιο άτομο που θα έρχεται σπίτι – άρα μαύρα – όπου το κράτος θα χάσει πολλά έσοδα. Γενίκα όσο περισσότερα μέτρα παίρνονται ο λαός επρόκειτο να προσφεύγει σε όσο πιο οικονομικές λύσεις για να καταφέρει να είναι συνεπής σε όλες του τις φορολογικές του υποχρεώσεις. Ταυτόχρονα όλα αυτά τα μέτρα πάνε τόσο πίσω την κοινωνία όπου ο καθένας θα προσπαθεί να τα βγάλει πέρα με οποιοδήποτε τρόπο μπορεί.
  Όλο αυτό το χρονικό διάστημα μέτρα που αφορούσαν την οικονομικλη πλήξη δεν παίρνονταν τώρα ήρθε η ώρα και αυτός ο τομέας να πλήξει τα ελληνικά νοικοκυριά.Υπήρξε ισχυρισμός στην προεκλογική ομιλία του Σταυρου Θεοδωράκη ότι η εφαρμογή του 23% του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση ήταν μέτρο που προτάθηκε από την ηγεσία της κυβέρνησης. 
  Το ΦΠΑ στα φροντιστήρια το οποίο δεν μπορεί να απορροφηθεί, καθώς από το 0% πηγαίνει στο 23%,  θα φέρει απολύσεις εκπαιδευτικών στα φροντιστήρια ενώ πολλοί εκπαιδευτικοί ενδεχομένως να δουν μειώσεις στο ωρομίσθιό τους και συνακόλουθα στις αποδοχές τους και σε παράπλευρες απώλειες για την οικονομία καθώς τα φροντιστήρια έχουν και εξωτερικούς συνεργάτες, όπως συνεργεία καθαρισμού, βιβλιοπωλεία, καταστήματα υπηρεσιών εκτυπώσεων.
  Η αύξηση του ΦΠΑ στα φροντιστήρια και τα νέα φορολογικά βάρη μπορούν να χτυπούν άμεσα τα φροντιστήρια όμως χτυπιούνται και οι μεσαίες οικογένειες, που δε θα μπορούν πλέον να σπουδάσουν τα παιδιά τους «αφού χωρίς φροντιστήριο δε μπορείς όχι μόνο να μπεις στο πανεπιστήμιο άλλα και να κρατηθείς σε αυτό» όπως δήλωσε ο κ. Νικολάου, ο οποίος ανέφερε ότι θα κάνουν προσπάθειες να πάνε τα φροντιστήρια σε χαμηλότερο συντελεστή χωρίς να ελπίζει σε σημαντικές αλλαγές καθώς ανέφερε μεταξύ των άλλων ότι  «έχεις να κάνεις με ιδεοληπτικούς ανθρώπους».
   Με άλλα λόγια δεν είναι μόνο τα φροντιστήρια που θα πληγούν άλλα και όλοι όσοι στηρίζονται οικονομικά στα φροντιστήρια καθώς και οι ίδιοι οι γόνεις. Αν δεν παρθεί αυτή η μεταρρύθμιση πίσω τότε πολλά παιδιά διακινδυνεύουν την είσοδο τη στο Πανεπιστήμι  και αυτό διότι το δημόσιο σχολειό είναι αδύνατο να καταφέρει να καλυψεί όλο αυτό το βάρος της ύλης των μαθημάτων το οποίο είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Χωρίς αμφιβολία αυτή η κίνηση σίγουρα επηρεάζει όλες τις οικογένεις και δεν διευκολύνει όλους τους μαθητές να έχουν τα ίδια εφόδια για να τα καταφέρουν στον  σκληρό μαραθώνιο των Πανελληνίων.
  Τέλος να αναφέρουμε ότι δεν θα έκανε σε κάνεναν έκπληξη το να μην έφερνε τελικά τα απαραίτητα έσοδα στο κράτος γιατί αυτή η κίνηση δίνει τροφή στη μαύρη εργασία να ανθίσει . Οι καθηγητές τις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι πιθανό είτε να χάσουν την δουελεία τους είτε να περικοπούν οι ώρες εργασίας αναγκάζοντας τους να δουλέψουν οπουδήποτε τους ζητηθεί -ακόμα και μαύρα – για να τα βγάλουν πέρα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου