Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2015

Το πολιτικό τοπίο μετά την προκήρυξη εκλογών


Εκλογές 2015 – Μεϊμαράκης: Αν κερδίσει η ΝΔ, θα πάω πρώτα στον Τσίπρα για συνεργασίαΗ κατάσταση μετά την προκήρυξη των εκλογών έδωσε έναυσμα για μία σκληρή πολιτική μάχη ανάμεσα στα δύο ισχυρότερα κόμματα του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας να οργανώσουν την προεκλογική τους καμπάνια με σκοπό την εκπλήρωση των πολιτικών των επιδιώξεων.


  Η ανταποκρίτρια της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung του Μονάχου τονίζει «δεν είναι ιδιαίτερα ευφυές να παρουσιάζει κανείς την Ε.Ε. ως σκιάχτρο και να ισχυρίζεται ότι φέρει την κύρια ευθύνη για τα προβλήματα της Ελλάδας. Αυτό όμως κάνει ο Τσίπρας, μιλώντας συνεχώς για ʻεθνική ταπείνωσηʼ και υποσχόμενος μελλοντική ʻαυτονομίαʼ για τη χώρα του. Μία Ελλάδα χωρίς ευρωπαϊκή ζωτική αρτηρία αποτελεί ψευδαίσθηση. Αυτό το γνωρίζουν και οι περισσότεροι Έλληνες. Τρία τέταρτα των Ελλήνων θέλουν να διατηρήσουν το ευρώ και οι περισσότεροι θα προτιμούσαν να μην προσέλθουν καν στις κάλπες».

  Αυτά που δήλωσε η συγκεκριμένη ανταποκρίτρια σκιαγραφούν απόλυτα την  κατάσταση της Ελλάδας καθώς οι περισσότεροι Έλληνες θεωρούν ανούσια την προκήρυξη εκλογών την δεδομένη χρονική στιγμη. Επιπλέον, μην ξεχνάμε ότι υπολογίζεται πως οι εκλογές στοιχίζουν στο κράτος περίπου 120 εκατομμύρια ευρώ ένα ποσό δυσβάσταχτο για τα οικονομικά δεδομένα της χώρας αυτό το διάστημα.  Δεν είναι λίγοι οι συμπολίτες μας που θα αποφύγουν να ψηφίσουν επειδή κανένα κόμμα δεν τους αντιπροσώπει ύστερα και από την ψήφισει του τρίτου Μνημονίου.

  Μετά την επίσημη παραίτηση της κυβέρνησης ο κ. Λαπαβίτσας πρόεβη σε δηλώσεις που φανερώνουν το σχίσμα από τον ΣΥΡΙΖΑ πολλών στελεχών που τάσσονται κατά των Μνημονίων  «είναι πρωτοφανές αυτό που συμβαίνει εντός του ΣΥΡΙΖΑ έχουμε και κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Η μόνη αντιπολίτευση που μπορεί να υπάρξει αυτή τη στιγμή είναι αντιμνημονιακή». Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός κόμματος που θα εκφράζει την αντιμνημονιακή πολιτική ο κ. Λαπαβίτσας είπε ότι αυτή τη στιγμή δεν χρειάζεται ένα κόμμα αλλά η δημιουργία ενός μετώπου, «η Ελλάδα χρειάζεται συνασπισμό για να εκφραστεί το όχι».

  Αυτές οι δηλώσεις κατέστησαν φανερό ότι η Αριστερή Πλατφόρμα δεν έχει ουδεμία θέληση να συμπορευφθή με τον ΣΥΡΙΖΑ και ότι είναι εμφανές πλέον ότι το καινούριο κόμμα που θα δημιουργήθει θα έχει κύριο μέλημα τον τρόπό που θα κατάφέρει η Ελλάδα να βγει από το Μνημόνιο με ταυτόχρονη βιώσιμη λύση για το χρέος. 

  Έιναι λογικό πολλοί στο ΣΥΡΙΖΑ να απογοητεύτηκαν από τους χειρισμούς της κυβέρνησης και για να αποκαλύψουν την στάση που κράτουν επρόκειτο να  «μετακομίσουν» στο νέο κόμμα που θα δημιουργηθεί με επικεφαλή τον κ . Λαφαζάνη. Γενικά παρατηρείται ότι κανείς από τους ιθύνοντες του ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμούσε να περάσει το τρίτο Μνημόνιο όμως η ψήφιση του ίσως να ήταν αναγκάια δίοτι δεν υπήρχε άλλος τρόπος εισροής χρημάτων που θα βοηθούσαν στην λειτουργία του κράτους.

   Στην Αριστερή Πλατφόρμα ξορκίζουν το σενάριο των άμεσων εκλογών   όπως φαίνεται και από την ανακοίνωση του μέλους της Π.Γ του ΣΥΡΙΖΑ  Αλέκου Καλύβη  αφού θα τους βρει απροετοίμαστους να προλάβουν την ίδρυση νέου πολιτικού φορέα. Σε κοινωνικό επίπεδο, το Μαξίμου θα προτιμούσε να στηθούν κάλπες άμεσα πριν από την πλήρη εφαρμογή των μέτρων που προβλέπει το Μνημόνιο που θα προκαλέσουν πλήθος κοινωνικών αντιδράσεων.

  Σε αυτό το πλαίσιο υπάρχουν φωνές εντός της κυβέρνησης που υποστηρίζουν ότι οι εκλογές θα είναι λυτρωτικές για τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ αφού απαλλαγμένος από την Αριστερή Πλατφόρμα θα μπορεί να συνεργαστεί σε κυβερνητικό επίπεδο με το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ και πιθανά την ΝΔ. Οι υποστηρικτές αυτής της άποψης, εκτιμούν ότι μετά τις εκλογές είναι πιθανός ο σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής ενότητας με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι μία τέτοια προοπτική πιθανότατα θα έβρισκε σύμφωνους και τους εταίρους που ζητούν εγγυήσεις για την εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών.  

  Η πρόταση των άμεσων εκλογών κερδίζει όλο και περισσότερους υποστηρικτές στην κυβέρνηση και στο Μαξίμου, όμως σκοντάφτει στους ευρωπαίους εταίρους που φαίνεται ότι επιθυμούν την απρόσκοπτη εφαρμογή του Μνημονίου μετά την ψήφιση από τα κοινοβούλια της Γερμανίας και της Ολλανδίας.  Σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών η καθυστέρηση στην λήψη της τελικής απόφασης από το Μαξίμου για να γίνουν εκλογές οφείλεται στο γεγονός ότι στο παρασκήνιο πραγματοποιούνται διαβουλεύσεις με αξιωματούχους της Ε.Ε. προκειμένου να ανάψει το πράσινο φως για να στηθούν κάλπες στην χώρα. Χαρακτηριστική είναι η στάση που κράτησε η Γερμανική Fraport για τα περιφερειακά αεροδρόμι,α όπου ζήτησε εγγυήσεις για την ιδιωτικοποίηση τους λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας που επικρατεί στην  χώρα.
0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου