ΚΟΣΜΟΣ

Κάλλιστον κόσμος, ποίημα γαρ θεού. - Θαλής ο Μιλήσιος

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο άνθρωπος φύσει πολιτικόν ον. - Αριστοτέλης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τραπεζίτης είναι αυτός που σου δανείζει μια ομπρέλα όταν έχει ήλιο και σου τη ζητά πίσω τη στιγμή που θα αρχίσει να βρέχει. - Mark Twain

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το σημαντικό πράγμα είναι να μην σταματήσεις να κάνεις ερωτήσεις. Η περιέργεια έχει τον λόγο της που υπάρχει. - Albert Einstein

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Όταν δεν είναι κανείς να σε λυπηθεί ή να ζητωκραυγάσει για σένα, αυτή είναι η στιγμή που γίνεσαι παίκτης. - Ανώνυμος

ΓΝΩΜΕΣ

Οι απόψεις μας γίνονται σταθερές από τη στιγμή που σταματάμε να σκεφτόμαστε. - Ernest Renan

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ετούτος δω ο λαός δε γονατίζει παρά μονάχα μπροστά στους νεκρούς του. - Γιάννης Ρίτσος

Σάββατο, 13 Δεκεμβρίου 2014

Οταν το πρώτο φιλί κρίνει την εξέλιξη μιας σχέσης


«Eνα φιλί είναι απλά ένα φιλί», λέει ένα παλιό τραγούδι. Ωστόσο οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ένα παθιάρικο φιλί στο στόμα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για μια καλή και ευτυχισμένη σχέση. Ολλανδοί ερευνητές, από την άλλη, αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια ενός παθιάρικου φιλιού, διάρκειας δέκα δευτερολέπτων, ανταλλάσσουμε περί τα 80 εκατομμύρια βακτήρια. Αν αυτό σας φαίνεται τρομακτικό, πρέπει να επιδείξετε ψυχραιμία καθώς όπως αποδεικνύεται από την επιστημονική έρευνα το φιλί είναι μια εξαιρετικά χρήσιμη διαδικασία. Το φιλί δραστηριοποιεί ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του εγκεφάλου που συνδέεται με τις πληροφορίες από τα αισθητήρια όργανα και με βάση αυτή την εμπειρία αποφασίζουμε συνήθως πώς θα προχωρήσουμε. Τα φιλιά πυροδοτούν μια πραγματική πλημμυρίδα νευροδιαβιβαστών και ορμονών σε ολόκληρο το σώμα, που επηρεάζουν το πώς σκεπτόμαστε και νιώθουμε.

Σύμφωνα με εξελικτικούς βιολόγους του πολιτειακού πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, το 59% των ανδρών και το 66% των γυναικών δήλωσαν ότι τερμάτισαν κάποια σχέση τους επειδή το πρώτο φιλί δεν πήγε καλά. Ερευνα του Ελβετού βιολόγου Κλάους Βέντεκιντ διαπίστωσε ότι οι γυναίκες προσελκύονται από τη μυρωδιά ανδρών που διαθέτουν διαφορετικό γενετικό κώδικα για το ανοσοποιητικό σύστημα, σε μία περιοχή του DNA γνωστή ως «μείζον σύμπλεγμα ιστοσυμβατότητας», καθώς αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά τους θα έχουν ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα. Προφανώς δεν βρίσκεται κάτι τέτοιο στη σκέψη μας όταν φιλιόμαστε, αλλά αυτό ακριβώς το φιλί είναι που μας δίνει στοιχεία σχετικά με το κατά πόσο πρέπει να διατηρήσουμε τη σχέση. Τέλος, ένα παθιάρικο φιλί μπορεί να προκαλέσει αύξηση της ντοπαμίνης, η οποία συνδέεται με συναισθήματα επιθυμίας και λαχτάρας.
Σύμφωνα με εξελικτικούς βιολόγους του πολιτειακού πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, το 59% των ανδρών και το 66% των γυναικών δήλωσαν ότι τερμάτισαν κάποια σχέση τους επειδή το πρώτο φιλί δεν πήγε καλά. Ερευνα του Ελβετού βιολόγου Κλάους Βέντεκιντ διαπίστωσε ότι οι γυναίκες προσελκύονται από τη μυρωδιά ανδρών που διαθέτουν διαφορετικό γενετικό κώδικα για το ανοσοποιητικό σύστημα, σε μία περιοχή του DNA γνωστή ως «μείζον σύμπλεγμα ιστοσυμβατότητας», καθώς αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά τους θα έχουν ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα. Προφανώς δεν βρίσκεται κάτι τέτοιο στη σκέψη μας όταν φιλιόμαστε, αλλά αυτό ακριβώς το φιλί είναι που μας δίνει στοιχεία σχετικά με το κατά πόσο πρέπει να διατηρήσουμε τη σχέση. Τέλος, ένα παθιάρικο φιλί μπορεί να προκαλέσει αύξηση της ντοπαμίνης, η οποία συνδέεται με συναισθήματα επιθυμίας και λαχτάρας.

Αυξήθηκε η «γενιά της Εξόδου»


«Η ζωή μου έχει βελτιωθεί σε όλα τα πρακτικά και αντικειμενικά ζητήματα (εργασία, ελεύθερος χρόνος, παροχές, υγεία, ασφάλεια για την οικογένεια) και έχει επιδεινωθεί κατά κύριο λόγο συναισθηματικά. Μακριά από την υπόλοιπη οικογένειά μου, από φίλους που είχα για χρόνια, από την ίδια τη χώρα με τα καλά της και τα κακά της». Με τα λόγια αυτά προσπαθεί ένας νεαρός μετανάστης που έφυγε από τη χώρα να περιγράψει πώς αισθάνεται γι’ αυτή του την επιλογή. Κατέθεσε τη μαρτυρία του στην ιστοσελίδα www.generatione.eu στην οποία διεξάγεται μια ανοικτή δημοσιογραφική έρευνα στο Διαδίκτυο για τη «γενιά της Εξόδου».

Ιχνηλατώντας την εσωτερική μετανάστευση από τον ευρωπαϊκό Νότο προς τον Βορρά, ιδιαίτερα των πιο μορφωμένων, πέντε διαδικτυακά δημοσιογραφικά Μέσα και συγκεκριμένα τα Il Fatto Quotidiano (Ιταλία), El Confidencial (Ισπανία), P3/ (Πορτογαλία), Radiobubble (Ελλάδα) και CORRECT!V (Γερμανία) ζητούν από τους μετανάστες του νέου αυτού ρεύματος να καταθέσουν τις ιστορίες τους στην ιστοσελίδα, ενώ ταυτόχρονα συλλέγουν τα επίσημα στοιχεία. Στην έρευνα η οποία είναι σε εξέλιξη έχουν λάβει μέρος 1.212 άτομα από τις τέσσερις χώρες του Νότου (Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα), εκ των οποίων 191 Ελληνες. Στην πλειοψηφία τους βρίσκονται στη Βρετανία, στην Ολλανδία και στη Γερμανία, έχουν πανεπιστημιακές σπουδές σε ποσοστό 85% και δεν σκοπεύουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα παρότι το επιθυμούν σφόδρα.

Μια δεύτερη έρευνα, του προγράμματος παγκόσμιας διακυβέρνησης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας, την οποία επιμελήθηκαν οι καθηγητές Αννα Τριανταφυλίδου και Ruby Gropas, έδειξε ότι ενώ η διευρωπαϊκή κινητικότητα για εργασία μεταξύ κατόχων πανεπιστημιακής εκπαίδευσης ήταν 27% το 2007-08, ανέβηκε στο 44% κατά το έτος 2011-12. Ομως η κίνηση που ακολουθεί αυτό το ρεύμα είναι από Νότο προς Βορρά, έτσι ώστε οι ερευνητές να αναφέρουν ότι φεύγουν από τις χώρες σε κρίση «οι νεότεροι, οι καλύτερα εκπαιδευμένοι και πιο λαμπεροί».
Σε ερωτηματολόγια που απηύθυναν σε περίπου 7.000 μετανάστες από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, φάνηκε ότι κάτοχοι πανεπιστημιακού διπλώματος ήταν ένα ποσοστό της τάξης του 88%, ενώ το 92% ήταν κάτω των 45 ετών. Οι 919 Ελληνες μετανάστες που απάντησαν στα ερωτηματολόγια της έρευνας δήλωσαν ότι έφυγαν από τη χώρα εξαιτίας των κακών επαγγελματικών προοπτικών στην Ελλάδα, προκειμένου να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους ή επειδή δεν βλέπουν μέλλον για τη χώρα. Από αυτούς το 73% απασχολείται στις χώρες υποδοχής και το 58% δηλώνει ικανοποιημένο από τις αποδοχές και τους όρους εργασίας.

Αποπνικτική στασιμότητα

«Εφυγα από την Αθήνα γιατί αισθανόμουν μια αποπνικτική στασιμότητα, τόσο κοινωνικά όσο και επαγγελματικά. Στο εξωτερικό θα μπορούσα να βρω περισσότερες δυνατότητες εξέλιξης. Ποτέ δεν σκέφτηκα όταν έφυγα ότι θα ήμουν τόσα χρόνια μετά ακόμη έξω και κυρίως ότι η κρίση θα ήταν τόσο μεγάλη που θα με απέτρεπε από το να γυρίσω», λέει ένας νέος μετανάστης στη Γερμανία. Χαρακτηριστικά, το 55% των απαντήσεων στην έρευνα του Generation E ελπίζει να επιστρέψει κάποτε στην Ελλάδα. Αντίστοιχα στην έρευνα του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας το 55% των Ελλήνων δηλώνει ότι σκοπεύει να μείνει στο εξωτερικό για περισσότερα από 5 χρόνια.

Νοσταλγία

Οι Ελληνες, σε αντίθεση με τους μετανάστες από τις άλλες χώρες του Νότου, φαίνεται πως έχουν ιδιαίτερη σχέση με τις ελληνικές κοινότητες στις χώρες υποδοχής τις οποίες και αναζητούν. Τα συναισθήματα που αντιμετωπίζουν στο εξωτερικό είναι αντιφατικά και αφορούν τόσο τη δυσαρέσκεια γι’ αυτά που τους έδιωξαν, όσο και το αίσθημα της απώλειας ταυτότητας και της νοσταλγίας. «Δεν έχω καταφέρει να ενσωματωθώ στην τοπική κοινωνία. Ισως σταμάτησα να προσπαθώ γύρω στο 2010-12, όταν η προπαγάνδα των τοπικών ΜΜΕ είχε στρέψει όλο τον κόσμο εναντίον των Ελλήνων. Τότε έζησα λίγο τι θα πει ρατσισμός. Οι Ελληνες ήταν αντικείμενο καθημερινών και συνεχών προσβολών. Κάποιοι γνωστοί μου δεν ήθελαν να λένε πως είναι Ελληνες», αναφέρει μια κοπέλα. Την ίδια ώρα, η έρευνα του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας καταγράφει ως αιτίες μετανάστευσης την έλλειψη επαγγελματικής προοπτικής, την αναξιοκρατία, τη διαφθορά, το πελατειακό κράτος και την απώλεια εμπιστοσύνης.

Κοινή αεροπορική άσκηση στο πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ


Κοινή άσκηση πραγματοποίησαν αυτή την εβδομάδα οι πολεμικές αεροπορίες της Ελλάδας και του Ισραήλ, στο πλαίσιο του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας των δύο χωρών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η άσκηση, στην οποία συμμετείχε η 330 Μοίρα της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, ήταν η τρίτη που πραγματοποιείται από κοινού τα τελευταία χρόνια και περιείχε, μεταξύ άλλων, προσομοιώσεις αερομαχιών. 
Μιλώντας σε τοπικά μέσα, ο Ισραηλινός διοικητής της Μοίρας, τόνισε ότι δόθηκε έμφαση σε σενάρια και αποστολές που και οι δύο πολεμικές αεροπορίες αντιμετωπίζουν.
«Ήρθαμε να διδάξουμε και να μάθουμε από μια ικανή πολεμική αεροπορία, που είναι ισχυρός εταίρος της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επίσκεψη Αρχηγού ΓΕΑ
Παράλληλα, στο Ισραήλ βρέθηκε από την Κυριακή 7 έως την Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος Ευάγγελος Τουρνάς.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του συναντήθηκε με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Υποπτέραρχο Amir Eshel, με τον οποίο συζήτησε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Επίσης, ο κ. Τουρνάς είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον επικεφαλής, Mr. Mishel Ben Baruch, και στελέχη του Οργανισμού Διεθνούς Αμυντικής Συνεργασίας (SIBAT) του Ισραηλινού Υπουργείου Άμυνας, τον International Marketing Manager, Mr. Itzik Kaya, και στελέχη της Ισραηλινής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας (ΙΑΙ), καθώς και με τον με τον Έλληνα Πρέσβη στο Ισραήλ, κ. Σπυρίδωνα Λαμπρίδη.
Τέλος, επισκέφθηκε και ξεναγήθηκε στο μουσείο Ολοκαυτώματος, όπου κατέθεσε στεφάνι, και έκανε προσκύνημα στους Αγίους Τόπους και στο Ναό της Αναστάσεως.

Μάχη ψήφο ψήφο για τους 180


Μάχη ψήφο ψήφο, με στόχο αρχικώς τις εντυπώσεις στην πρώτη ψηφοφορία, της 17ης Δεκεμβρίου, και κατά δεύτερον την επίτευξη της ειδικής πλειοψηφίας στις 29 τρέχοντος δίνει το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και ο ίδιος ο υποψήφιος Πρόεδρος, Σταύρος Δήμας. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», οι διαβουλεύσεις είναι συνεχείς και ο κ. Στ. Δήμας έχει ήδη πραγματοποιήσει κύκλο -τηλεφωνικών κυρίως- επαφών, με πολλούς εκ των 24 ανεξαρτήτων της Βουλής.

Ενεργός εμπλοκή Σαμαρά

Το Μαξίμου, έχοντας ήδη θέσει το πολιτικό διακύβευμα της εκλογής, αναλαμβάνει κεντρικά πρωτοβουλίες προς εξασφάλιση της προεδρικής πλειοψηφίας. Αυτό θα σηματοδοτηθεί με την άμεση εμπλοκή του πρωθυπουργού στις διαβουλεύσεις. Ο κ. Σαμαράς αναμένεται να επιδιώξει επαφή με τους βουλευτές που εμφανίζονται να προβληματίζονται για τη στάση που θα κρατήσουν. Δεν έχει, μέχρι στιγμής, αποφασιστεί εάν αυτό θα γίνει μέσω συναντήσεων ή, το πιθανότερο, διά τηλεφώνου, ωστόσο είναι σαφές ότι τις συνεννοήσεις, που μέχρι σήμερα πραγματοποιούσε «αντ’ αυτού» η τριανδρία των Δ. Σταμάτη, Χρ. Λαζαρίδη και Μ. Βορίδη και σειρά άλλων στελεχών κατά περίπτωση, αναλαμβάνει πλέον ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Η κυβέρνηση επενδύει, επίσης, στην πλήρη κατάρρευση των προσχημάτων. Η συνεχιζόμενη πίεση στην οικονομία, ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης, αλλά και το, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αυξανόμενο ποσοστό των Ελλήνων πολιτών που δεν θέλουν πρόωρες εκλογές, θεωρείται ότι αποτελούν κρίσιμες παραμέτρους που δεν θα παραγνωρίσουν οι «300». Προς τούτο, αλλά και μπροστά στο -για πολλούς εκ των βουλευτών σχεδόν αναπόφευκτο- σενάριο των εκλογών, οι κυβερνητικοί τόνοι παραμένουν στο «κόκκινο». «Ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω του κ. Λαφαζάνη δηλώνει ότι σε περίπτωση που κερδίσουν πιθανές εκλογές, δεν πρόκειται να πληρώσουν τα ομόλογα· αυτό σημαίνει άμεση χρεοκοπία και χάος», ήταν μία από τις χθεσινές, ενδεικτικές, αναφορές της κ. Σοφίας Βούλτεψη. Σε αντίθεση με τον «κίνδυνο του ΣΥΡΙΖΑ», ο κ. Σαμαράς επιλέγει να ενισχύσει την εικόνα της κυβερνητικής σταθερότητας που πρεσβεύει, προγραμματίζοντας για τη Δευτέρα διαδοχικές συσκέψεις με τις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με αντικείμενο την ολοκλήρωση των κεφαλαίων με την τρόικα.

Τα μαθηματικά της εκλογής

Οπως έχει αναδείξει ήδη η «Κ», η μαθηματική άσκηση της προεδρικής εκλογής είναι δυσεπίλυτη για την κυβέρνηση. Κι αυτό, διότι για την εξασφάλιση των 180, απαιτείται όχι μόνον η συνδρομή των 14-15 εκ των 24 ανεξαρτήτων της Βουλής (Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί και ανένταχτοι), αλλά και η θετική ψήφος τουλάχιστον 10 βουλευτών που σήμερα λειτουργούν στο πλαίσιο των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ.

Η κυβέρνηση στοχεύει, κατά την ψηφοφορία της προσεχούς Τετάρτης, σε ένα αποτέλεσμα περί τις 165 θετικές ψήφους, το οποίο πάντως δεν είχε «κλειδώσει» μέχρι αργά χθες. Τουναντίον, ανεξάρτητοι βουλευτές κεντροδεξιών πεποιθήσεων εμφανίζονταν άκρως επιφυλακτικοί. Το άθροισμα, δε, των αρνητικών ψήφων θα αποτελέσει την άλλη κρίσιμη παράμετρο. Προφανής στόχος είναι η αποτροπή του αριθμού ψήφων «121», που συνιστά την αποτρεπτική μειοψηφία για την εκλογή Προέδρου. Εφόσον ψηφίσουν οι 71 του ΣΥΡΙΖΑ, οι 12 βουλευτές του ΚΚΕ και, χωρίς διαφοροποιήσεις, οι 12 των ΑΝΕΛ και οι 10 της ΔΗΜΑΡ, αθροίζονται ήδη 105 αρνητικές ψήφοι, χωρίς να υπολογίζονται οι αρνητικοί εκ των ανεξαρτήτων και, φυσικά, οι βουλευτές της Χ.Α., έγκλειστοι και μη.