ΚΟΣΜΟΣ

Κάλλιστον κόσμος, ποίημα γαρ θεού. - Θαλής ο Μιλήσιος

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο άνθρωπος φύσει πολιτικόν ον. - Αριστοτέλης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τραπεζίτης είναι αυτός που σου δανείζει μια ομπρέλα όταν έχει ήλιο και σου τη ζητά πίσω τη στιγμή που θα αρχίσει να βρέχει. - Mark Twain

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το σημαντικό πράγμα είναι να μην σταματήσεις να κάνεις ερωτήσεις. Η περιέργεια έχει τον λόγο της που υπάρχει. - Albert Einstein

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Όταν δεν είναι κανείς να σε λυπηθεί ή να ζητωκραυγάσει για σένα, αυτή είναι η στιγμή που γίνεσαι παίκτης. - Ανώνυμος

ΓΝΩΜΕΣ

Οι απόψεις μας γίνονται σταθερές από τη στιγμή που σταματάμε να σκεφτόμαστε. - Ernest Renan

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ετούτος δω ο λαός δε γονατίζει παρά μονάχα μπροστά στους νεκρούς του. - Γιάννης Ρίτσος

Κυριακή, 16 Νοεμβρίου 2014

Πώς να λέτε «όχι» όταν πρέπει

Είναι δύσκολο να αρνηθείτε μια πρόσκληση ή ένα πρότζεκτ, αλλά μην αφήσετε τις ενοχές να ορίσουν την καριέρα και τη ζωή σας.

Το να θέτετε όρια είναι μια από τις πιο σημαντικές δεξιότητες που πρέπει να αποκτήσετε για την προσωπική και επαγγελματική σας εξέλιξη. Μια σημαντική πτυχή αυτής της δεξιότητας είναι το να αρνείστε την εμπλοκή με ανθρώπους, δραστηριότητες και υποχρεώσεις που δεν ευχαριστιέστε, ή που δεν σας δίνουν προσωπική ή επαγγελματική ώθηση. Ιδού λοιπόν επτά τρόποι να πείτε «όχι».

Εφαρμόστε μια 24ωρη περίοδο παύσης
Δώστε στον εαυτό σας 24 ώρες προτού να δεχθείτε προσκλήσεις, επαγγελματικές ή προσωπικές. Δεν πρέπει να απαντήσετε αμέσως! Σκεφθείτε τι θα κερδίσετε, αν αξίζει τον πολύτιμο χρόνο σας, κι αν θέλετε πραγματικά να εμπλακείτε. Επίσης, σκεφθείτε τι έχετε ήδη αναλάβει; Μήπως θα απαιτηθεί να ακυρώσετε κάτι;

Πείτε «όχι» με καλοσύνη αλλά και κύρος
Ξέρουμε πώς να λέμε «ναι», αλλά δεν ξέρουμε πώς να λέμε «όχι». Συχνά, έτσι, καταλήγουμε σε χαζές δικαιολογίες, ιδιαίτερα αν πρόκειται για κάτι που δεν θέλουμε να κάνουμε. Αν λοιπόν θέλετε να αρνηθείτε την πρόσκληση, απορρίψτε την ευγενικά αλλά και κοφτά. Μην αφήσετε δηλαδή τον εαυτό σας να εμπλακεί σε ένα γαϊτανάκι δικαιολογιών και ενοχών.

Απλοποιήστε τις υποχρεώσεις σας
Παραιτηθείτε από επιτροπές, συμβούλια, οργανώσεις, ή απλά από υποχρεώσεις που δεν προσθέτουν αξία. Αν δεν το απολαμβάνετε, ή αν δεν σας βοηθά προσωπικά ή επαγγελματικά, μην το κάνετε. Βεβαιωθείτε ότι κάθε υποχρέωσή σας έχει νόημα και αξίζει τον χρόνο σας – ακόμα και το να περνάτε καλά μ’ αυτήν αρκεί.

Κάντε χώρο στο ημερολόγιό σας
Πείτε «όχι» στα γεύματα ή τα events που δεν ευχαριστιέστε. Και ξέρετε καλά σε ποια αναφέρομαι.

Ελαχιστοποιήστε τις συναντήσεις
Αρνηθείτε συναντήσεις που δεν είναι απαραίτητες. Πρέπει στ’ αλήθεια να πάτε; Είναι απαραίτητη η παρουσία σας; Ζυγίστε τους στόχους και τις ευθύνες σας. Αν βγαίνει νόημα, τότε καλώς θα πάτε. Και φροντίστε να πηγαίνετε σε συναντήσεις όπου ο διοργανωτής έχει κάνει σωστό προγραμματισμό ώστε να υπάρχει μια πλήρης ατζέντα.

Προσέξτε τα «πρέπει»
Καν’ τε εθελοντική εργασία μόνο αν την ευχαριστιέστε, ή αν σας βοηθά να εξελίξετε μια κλίση ή δεξιότητά σας. Αν όμως αυτή η εργασία καταντά υποχρέωση, τότε σταματήστε την ή αλλάξτε την εστίασή σας.

Βάλτε όρια, και επιμείνετε σ’ αυτά
Ένα κρίσιμο στοιχείο του να λέτε «όχι» είναι το να θέσετε όρια στη δουλειά και στο σπίτι, και να είστε σαφής ως προς αυτά. Αν δεν θέλετε να ενοχληθείτε, απλώς πείτε: «Συγνώμη, αλλά δεν μπορώ να συζητήσω το θέμα τώρα. Δουλεύω πάνω σε κάτι άλλο. Σας βολεύει να τα πούμε στις 4 το απόγευμα;». Γνωστοποιήστε στους ανθρώπους γύρω σας πότε θα είστε διαθέσιμος, και μην απαντάτε σε τηλεφωνήματα, μηνύματα, ή email στο χρόνο που έχετε ορίσει για σας.

Το καλό παιδί στο γραφείο, δεν είναι της «μόδας»

Η δύναμη του να λέτε «όχι» στον διευθυντή και τους συναδέλφους σας. 

Αν υπάρχει μια «απαγορευμένη» λέξη στο λεξιλόγιο των εργαζομένων, αυτή είναι το «όχι». Οι περισσότεροι εργαζόμενοι φοβούνται να αρνηθούν πράγματα φοβούμενοι μήπως θεωρήσουν πως δεν θέλουν να εργαστούν περισσότερο, μήπως πιστέψουν πω ς η άρνηση είναι συνώνυμο της έλλειψης γνώσεων ή ακόμα και από φόβο μη χάσουν τη δουλειά τους. Κάπως έτσι, έχετε κλείσει τον υπολογιστή, είναι η ώρα να σχολάσετε και εκείνη τη στιγμή σας ζητάνε κάτι και εσείς απλά… το δέχεστε.

Δεν είναι, όμως, το «όχι» που δεν λέμε στους άλλους. Είναι και αυτό που δεν λέμε σε εμάς. Στην απαιτητική εποχή που ζούμε, ποιος μπορεί να αρνηθεί σε ένα ενδιαφέρον project. Και σε ένα ακόμα; Και σε ένα ακόμα; Σίγουρα η τεμπελιά, δεν είναι σύμμαχος όσων θέλουν να πετύχουν.
Η ανάληψη πολλών ευθυνών ισοδυναμεί με άγχος, με ελλιπή ύπνο, νεύρα, πονοκεφάλους και άλλα επακόλουθα. Αξίζει , όμως, κάτι τέτοιο;
Το να πεις «όχι» χρειάζεται δύναμη και αυτοπεποίθηση. Η άρνηση σημαίνει ρίσκο, το οποίο κάποιες φορές πρέπει να παίρνουμε.

Δείτε γιατί:

Το «όχι» κάνει καλό στον οργανισμό σας
Όσο πιο πολύ σας αρέσει η δουλειά σας, τόσο πιο δύσκολο είναι να αρνηθείτε κάτι. Μερικοί από εμάς ζουν μέσα από τη δουλειά τους και αν είναι αρκετά τυχεροί τα χόμπι τους και τα ενδιαφέροντα τους συνάδουν με την εργασία τους. Όσο, όμως, κι αν σας αρέσει αυτό που κάνετε, πρέπει να παίρνετε μερικές αποστάσεις. Σκεφτείτε πως αν αφιερώνατε δύο ώρες την ημέρα να κάνετε κάποια άλλη ασχολία, να δείτε τους φίλους σας ή να πάτε μια βόλτα θα γεμίζατε με ενέργεια ώστε να δουλέψετε ακόμα πιο αποτελεσματικά. Μην αρνείστε αυτό το χρόνο στον εαυτό σας.

Θα έχετε χρόνο να κάνετε πράγματα που σας αρέσουν
Δεν εννοούμε, βέβαια, ταξίδια και διακοπές, αλλά διαφορετικά πράγματα στη δουλειά. Το να αποδεχτείτε ένα project που δεν σας ενδιαφέρει οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε ένα μέτριο αποτέλεσμα. Πείτε «όχι» σε κάτι που δε σας ενδιαφέρει ή που δε θα σας κάνει καλύτερο σε κάτι και προτείνετε κάτι άλλο αντ’ αυτού. Οι καινοτόμοι άνθρωποι, είναι πάντα οι πιο πολύτιμοι.

Υπάρχετε και εσείς
Όπως είπαμε παραπάνω, το να λες «όχι» θέλει δύναμη. Δύναμη να πιστέψεις πως ο δικός σου προσωπικός χρόνος , είναι εξίσου σημαντικός με τον χρόνο του διευθυντή σας και τον χρόνο της δουλειάς. Μπορεί το να είστε πάντα πρόθυμοι να σας κάνει τον πιο αγαπητό του γραφείου, αλλά σε βάθος χρόνου θα φανούν τα αποτελέσματα. Ζητήστε να σεβαστούν τον χρόνο σας, όπως σέβεστε εσείς το ωράριο σας και τα deadlines.

Επενδυτικές ευκαιρίες στην Υπο-Σαχάρια Αφρική

Η οικονομική άνοδος σε αρκετά κράτη της αφρικανικής ηπείρου ανάβει το «πράσινο φως» στις ελληνικές επιχειρήσεις που αναζητούν νέες ευκαιρίες συνεργασίας.

Ημερίδα με θέμα «Ελληνική Επιχειρηματικότητα στην Υπο-Σαχάρια Αφρική» διεξήχθη σήμερα στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών με τη συμμετοχή του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Ανάπτυξης.

Όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της ημερίδας, οι ελληνικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται ήδη στις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής και οι δυνατότητες περαιτέρω επέκτασης της ελληνικής παρουσίας είναι πολύ μεγάλες.

Ο Β’ αντιπρόεδρος του ΕΒΕΑ, Παύλος Θωμόγλου σημείωσε στην ομιλία του ότι το συνέδριο εστίασε, κυρίως, στις οικονομίες των χωρών: Αιθιοπίας, Κένυας, Μποτσουάνας, Νιγηρίας, Νοτίου Αφρικής και στις επιχειρηματικές ευκαιρίες, που προσφέρουν οι χώρες αυτές στους Έλληνες επιχειρηματίες. Χώρες οι οποίες, όπως είπε, «πίσω από τις τεράστιες διαφορές βιοτικού επιπέδου με τη Δύση και την Ανατολή, έχουν αρχίσει να παρουσιάζουν εντυπωσιακά μακροοικονομικά δεδομένα και ορατές προοπτικές».

«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», όπως είπε ο κ. Θωμόγλου, «εκτιμά ότι, οι οικονομίες της υποσαχάριας Αφρικής, θα αναπτυχθούν φέτος με ρυθμούς της τάξης του 5,4% και το 2015 θα επιταχύνουν στο 5,8%», ενώ υπενθύμισε ότι η Αφρική προσέλκυσε το 5,7% του συνόλου των ξένων άμεσων επενδύσεων που έγιναν διεθνώς το 2013, έναντι 3,6% το 2012, σύμφωνα με την Ernst & Young.

Ακόμη, περισσότερες από 400.000 επιχειρήσεις δημιουργήθηκαν το τελευταίο έτος, σύμφωνα με την African Development Bank και οι κινεζικές επενδύσεις στην Αφρική, κατά την τελευταία δεκαετία, έχουν αυξηθεί κατά 4000%, ενώ η αξία του διμερούς εμπορίου της Κίνας με την Αφρική, έχει ήδη ξεπεράσει τα 200 δισ. δολάρια.

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα προχώρησε στις αρχές Αυγούστου στο πρώτο «US- Africa Leaders Summit» και φιλοξένησε περισσότερους από 40 ηγέτες της αφρικανικής ηπείρου. Μια κίνηση που στέφθηκε με αρκετή επιτυχία, αν κρίνει κανείς, από τις δεσμεύσεις για επενδύσεις, άνω των 33 δισ. δολαρίων, που ανέλαβαν αμερικανικοί φορείς.
Κατόπιν όλων αυτών, και σύμφωνα με το African Union και την Economic Commission For Africa, η αφρικανική οικονομία θα τριπλασιάσει το μερίδιο της στην παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα έως το 2050 και το κατά κεφαλήν εισόδημα, μπορεί να εξαπλασιαστεί στο ίδιο διάστημα, γεννώντας μια μεσαία τάξη, που υπολογίζεται ότι, θα αριθμεί περί το 1,4 δισ. Αφρικανούς.

Προσέλκυση τουριστικών επενδύσεων ο στόχος για το 2015

Αποτίμηση της φετινής χρονιάς και προβλέψεις για την επόμενη σεζόν πραγματοποίησε από το βήμα της έκθεσης Philoxenia η υπουργός Τουρισμού.

Σε χρονιά-ορόσημο για την προσέλκυση τουριστικών επενδύσεων στην Ελλάδα αναμένεται να εξελιχθεί το 2015, ενώ τα μηνύματα για την πορεία του ελληνικού τουρισμού στο νέο έτος είναι συνολικά ενθαρρυντικά και αισιόδοξα, αφού, με βάση τις προκρατήσεις, αναμένεται αύξηση αφίξεων κατά 6%-9%.
Τις εκτιμήσεις αυτές διατύπωσε σήμερα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της Philoxenia, η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία υπενθύμισε ότι το 2014 φαίνεται ότι «έσπασε κάθε ρεκόρ». Όπως είπε, με βάση τις νέες εκτιμήσεις, οι αφίξεις -με κάθε μεταφορικό μέσο- υπολογίζεται ότι κινούνται φέτος προς το επίπεδο των 23 εκατ., αυξημένες κατά 15% σε σχέση με πέρυσι.
Πρόσθεσε δε ότι η Ελλάδα πρέπει να επικεντρωθεί στην προσέλκυση επενδύσεων για την ανάπτυξη τουριστικών υποδομών υψηλής ποιότητας, όπως ξενοδοχείων πέντε αστέρων, κατ΄ εφαρμογή και των κατευθύνσεων του χωροταξικού πλαισίου για τον τουρισμό, που κινείται προς τη δημιουργία περισσότερων κλινών τεσσάρων και πέντε αστέρων.
Η κα. Κεφαλογιάννη επανέλαβε ακόμη τους επτά βασικούς στόχους του υπουργείου για το 2015, οι οποίοι είναι οι εξής: εκσυγχρονισμός υποδομών, εμπλουτισμός τουριστικού προϊόντος, αύξηση της κατά κεφαλήν δαπάνης, αειφόρος ανάπτυξη και ανάδειξη νέων προορισμών με έμφαση στην προστασία των φυσικών και πολιτιστικών πόρων τόνωση της απασχόλησης, στήριξη της επιχειρηματικότητας και διάχυση του τουριστικού πλεονάσματος στην περιφέρεια και τις τοπικές κοινωνίες.

Και η Αμφίπολη στον τουριστικό χάρτη
«Χτες είχαμε συνάντηση με τη γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, για τη συνεργασία μεταξύ των δύο υπουργείων ώστε να αναδειχτεί το εύρημα σε συνδυασμό με το ιδιαίτερο πολιτιστικό και φυσικό κάλλος της περιοχής», είπε η κα. Κεφαλογιάννη και πρόσθεσε ότι στόχος είναι τα δύο υπουργεία να δουλέψουν μεθοδικά και συστηματικά ώστε να δημιουργηθεί ένα νέο πρότυπο αξιοποίησης του ευρήματος, με συμμετοχή και της τοπικής αυτοδιοίκησης και κοινωνίας, «γιατί έχουμε δει ότι σε άλλες περιοχές, όπου αυτό δεν έγινε, οι τοπικές κοινωνίες δεν έχουν εισπράξει το μέγιστο όφελος».
Κατά την κα Κεφαλογιάννη, πέραν της τονωτικής επίδρασης που μπορεί να έχει στην τοπική κοινωνία, το συγκεκριμένο εύρημα αποτελεί και ένα μήνυμα αισιοδοξίας σε μια περίοδο που η χώρα το χρειάζεται περισσότερο από ποτέ.
Η κα Κεφαλογιάννη δέχτηκε αρκετές ερωτήσεις από τους εκπροσώπους μέσων μαζικής ενημέρωσης της ελληνικής περιφέρειας (πχ, από Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή, Χίο και Πάτμο), σχετικά με καταγγελίες τουριστικών φορέων για ελλιπή προβολή των προορισμών εκτός Αθηνών.
Όπως είπε, αφενός η εκστρατεία που ξεκίνησε για την επαναφορά του «καλού ονόματος» του ελληνικού τουρισμού μετά την κρίση άρχισε από την Αθήνα γιατί η πρωτεύουσα είχε δεχτεί τα ισχυρότερα «πυρά» της αρνητικής φημολογίας και άρα η θετική προβολή της θα ωφελούσε τελικά όλη την Ελλάδα.
Αφετέρου, πρόσθεσε, το υπουργείο και ο ΕΟΤ προβάλλουν τον προορισμό Ελλάδα συνολικά και από εκεί και πέρα οι κατά τόπους περιφέρειες, οι οποίες λαμβάνουν τα κονδύλια προβολής, π.χ. από το ΕΣΠΑ, έχουν την υποχρέωση να αναδείξουν το τοπικό τουριστικό προϊόν στην περιοχή αρμοδιότητάς τους και τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα. Τέλος, στον ιστότοπο Visitgreece περιλαμβάνονται -κατά την ίδια- όλες οι περιοχές της Ελλάδας.
Μάλιστα, αναφερόμενη ειδικά στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, είπε -απαντώντας σε σχετικό ερώτημα- ότι η συγκεκριμένη περιοχή μπορεί να αποτελέσει τη μεγάλη έκπληξη για τον ελληνικό τουρισμό στα επόμενα χρόνια.

Για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στον τουρισμό
Απαντώντας σε ερώτημα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στον τουρισμό της Ελλάδας, η κα Κεφαλογιάννη σημείωσε ότι μετά από 20 χρόνια νομοθετικής στασιμότητας στον συγκεκριμένο τομέα, έχει γίνει μεταρρυθμιστική επανάσταση, τα οφέλη της οποίας θα γίνουν αισθητά στα επόμενα χρόνια.
Ήδη, υπάρχουν δύο νόμοι, που ψηφίστηκαν το καλοκαίρι του 2013 και του 2014 αντίστοιχα. Μεταξύ άλλων, απλοποιούνται οι διαδικασίες για την προσέλκυση νέων επενδύσεων, ενώ «είμαστε έτοιμοι να παραδώσουμε τις προδιαγραφές για τους ξενώνες νεότητας (youth hostels) και προχωρούν οι διαδικασίες για τα μη κύρια καταλύματα. Οδηγός μας είναι το εθνικό σχέδιο δράσης για τον τουρισμό, για την εφαρμογή του οποίου είναι απαραίτητη η πολιτική σταθερότητα και η κοινωνική ηρεμία».

Επιστροφή των Ρώσων τουριστών;
Την εκτίμηση ότι η αγορά της Ρωσίας αρχίζει σταδιακά να ηρεμεί απ΄ τους κραδασμούς της έντασης στην Ουκρανία και της υποτίμησης του ρουβλιού κατά σχεδόν 30% έναντι του ευρώ, με ό,τι αυτό σημαίνει για τον ελληνικό τουρισμό, διατύπωσε -με επιφυλάξεις όμως- ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Τουρισμού, Αναστάσιος Λιάσκος.
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, το οποίο αφορούσε μεταξύ άλλων και τα διαδοχικά «κανόνια» ρωσικών τουριστικών πρακτορείων, ο κ. Λιάσκος επισήμανε ότι το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την ένταση στην Ουκρανία και το ρούβλι εντάθηκε από τις χρεοκοπίες, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις ήταν μεθοδευμένες (από πλευράς των ίδιων των πρακτορείων), αλλά πλέον το τοπίο ξεκαθαρίζει με την κυριαρχία των σοβαρών tour operators.
Από την πλευρά της, η κα. Κεφαλογιάννη σημείωσε ότι φέτος το καλοκαίρι το υπουργείο συνεργάστηκε υποδειγματικά με τον ιδιωτικό τομέα, ώστε μεταξύ άλλων να εξυπηρετηθούν οι Ρώσοι τουρίστες (σ.σ. που έμειναν «ξεκρέμαστοι» στην Ελλάδα λόγω των χρεοκοπιών των τουριστικών πρακτορείων). «Η Ελλάδα έδειξε τουριστικά πολύ μεγάλη ωριμότητα και μάλιστα η ρωσική πλευρά μας έστειλε ευχαριστήριες επιστολές», πρόσθεσε η υπουργός.
Συμπλήρωσε ότι μεγάλη έμφαση δίδεται -σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών- στη διευκόλυνση της επίσκεψης των Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα, με τη συνεχή βελτίωση της διαδικασίας έκδοσης βίζας.
Κατά την ίδια γίνεται μεγάλη προσπάθεια και για να διευρυνθούν οι αγορές -στόχοι του ελληνικού τουρισμού, «καθώς η Ελλάδα δεν πρέπει να στηρίζεται αποκλειστικά σε κάποιες αγορές». Σχετικά δε, με το θέμα της παράτασης του πιλοτικού προγράμματος για την έκδοση βίζας σε Τούρκους τουρίστες, επισήμανε ότι παρότι το θέμα ανήκει στην αρμοδιότητα του υπουργείου Εξωτερικών, το υπουργείο Τουρισμού αντιμετωπίζει πολύ θετικά αυτό το ενδεχόμενο. «Έχουμε θέσει το ζήτημα στο ΥΠΕΞ αλλά μην ξεχνάμε και τους περιορισμούς από τη συνθήκη Σένγκεν», διευκρίνισε.

Σύμπραξη με τη ΔΕΘ-Helexpo
Στρατηγική «συμμαχία» με δύο σκέλη ξεκινούν από το 2015 το υπουργείο Τουρισμού και η ΔΕΘ-Helexpo AE, στοχεύοντας αφενός στην αποτελεσματική «έκφραση» της τουριστικής στρατηγικής της Ελλάδας σε μεγάλες διεθνείς εκθέσεις του εξωτερικού, π.χ., για το «ξεκλείδωμα» νέων αγορών, και αφετέρου στην ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος της Θεσσαλονίκης με έμφαση στον επαγγελματικό/συνεδριακό τουρισμό.
Όπως ανακοινώθηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της Philoxenia, το μνημόνιο συνεργασίας για την από κοινού συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις του εξωτερικού υπεγράφη σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, ανάμεσα στην υπουργό Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη και τον πρόεδρο του εθνικού εκθεσιακού φορέα, Τάσο Τζήκα.
Αναλυτικότερα, οι δύο φορείς ενώνουν τις δυνάμεις τους με αμοιβαία οφέλη. Από τη μία πλευρά, το υπουργείο Τουρισμού θα μπορέσει να αξιοποιήσει την εκθεσιακή τεχνογνωσία και εμπειρία της ΔΕΘ-Helexpo. Από την άλλη, ο εθνικός εκθεσιακός φορέας θα έχει τη δυνατότητα να «εκμεταλλευτεί» τη διεθνή δικτύωση του υπουργείου για την προβολή της Θεσσαλονίκης ως εκθεσιακού και συνεδριακού προορισμού.

iStorm: Σεμινάρια ανάπτυξης εφαρμογών για το iOS 8

Σε συνέχεια του επιτυχημένου κύκλου σεμιναρίων δημιουργίας εφαρμογών για το iOS που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο, η iStorm, σε συνεργασία με την iAppsHellas, διοργανώνει έναν ακόμα κύκλο σεμιναρίων, συνεχίζοντας να βοηθά όλους όσους θέλουν να ασχοληθούν με την ανάπτυξη εφαρμογών για το iOS και να γνωρίσουν τη νέα γλώσσα προγραμματισμού Swift.
H τελευταία έκδοση 6.0 του Xcode, η ανάπτυξη κοινών (universal) εφαρμογών για iPhone και iPad, η παραμετροποίηση των εφαρμογών για το νέο iOS 8, η μεταφορά εφαρμογών από το iPhone σε iPad και η λειτουργία των iBeacons αλλά και των Push Notifications, είναι κάποια από τα θέματα που θα παρουσιαστούν στο Σεμινάριο.
Τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί μία εισαγωγική παρουσίαση, για όσους έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με το Xcode και τη Swift, ενώ στις 25, 26, 27 και 28 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί μία 8ωρη Hands-on εκπαίδευση. Η εκπαίδευση αυτή απευθύνεται σε όσους έχουν βασικές γνώσεις προγραμματισμού και θέλουν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον κόσμο της ανάπτυξης εφαρμογών, μαθαίνοντας για τις πλέον προηγμένες τεχνικές και δυνατότητες.
Τα σεμινάρια πραγματοποιούνται απογευματινές ώρες (18:00 – 20:00) στην αίθουσα εκπαιδεύσεων του καταστήματος iStorm, στο κέντρο της Αθήνας στην πλατεία Κολωνακίου. Η εισαγωγική παρουσίαση παρέχεται δωρεάν, ενώ η 8ωρη εκπαίδευση που ακολουθεί, παρέχεται με κόστος 80€.
Η ύλη των σεμιναρίων θα γίνει αποκλειστικά διαθέσιμη σε όλους τους συμμετέχοντες, στο iTunes U. Το iTunes U είναι μία εκπαιδευτική πλατφόρμα της Apple, μέσω της οποίας θα έχουν τη δυνατότητα να επεξεργαστούν και να διαχειριστούν όλη την ύλη που θα παρακολουθήσουν. Επιπλέον, στο τέλος της εκπαίδευσης, όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Παρακολούθησης του σεμιναρίου. 
Λόγω περιορισμένων θέσεων, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα σεμινάρια ανάπτυξης εφαρμογών για το iOS 8 και δήλωση συμμετοχής, επισκεφτείτε το ημερολόγιο σεμιναρίων του iStorm στη διεύθυνσηhttp://www.iStorm.gr/calendar.

Κενό ασφαλείας 19 ετών έκλεισε η Microsoft


Ένα σημαντικό κενό ασφάλειας που υπήρχε απαρατήρητο επί 19 συναπτά έτη σε όλα τα λειτουργικά συστήματα Windows που έχει κυκλοφορήσει η Microsoft (από τα «Windows 95» και μετά), έγινε επιτέλους αντιληπτό και έκλεισε.
Δεν υπάρχουν ενδείξεις, ότι κάποιος χάκερ είχε πάρει είδηση την «κερκόπορτα» όλο αυτό τον καιρό και την είχε αξιοποιήσει -αλλά ποιος μπορεί να είναι απόλυτα βέβαιος; Από την άλλη, καθώς το πρόβλημα δημοσιοποιήθηκε πλέον, οι αναλυτές φοβούνται επιθέσεις χάκερ σε υπολογιστές που δεν έχουν ακόμη «κατεβάσει» τη σχετική ενημέρωση ασφάλειας.
 Το πρόβλημα εντόπισαν ερευνητές της ΙΒΜ από τον Μάιο, σύμφωνα με το BBC, και συνεργάστηκαν σε απόλυτη μυστικότητα με τη Microsoft, για να το επιδιορθώσουν, προτού γίνει δημόσια γνωστό. Το κενό επηρέαζε τα Windows και τα πακέτα Office και επέτρεπε σε έναν πιθανό «επιδρομέα» να ελέγξει από απόσταση τον υπολογιστή του ανυποψίαστου χρήστη και να τον καθοδηγήσει να «κατεβάσει» κακόβουλο λογισμικό.
Το σχετικό «μπάλωμα» του λογισμικού έγινε στην τελευταία μηνιαία ανανέωση ασφάλειας (update) του λειτουργικού συστήματος, που μπορούν να «κατεβάσουν» οι χρήστες στους υπολογιστές τους. Η εταιρεία συνέστησε για μια ακόμη φορά στους χρήστες να μην παραμελούν να ενημερώνουν το λογισμικό τους με τις τελευταίες ενημερώσεις ασφάλειας.
Όπως δήλωσε η ΙΒΜ, το πρόβλημα, που ονομάστηκε WinShock, «βρισκόταν σε κοινή θέα» και βαθμολογήθηκε με 9,3 (με μέγιστο το 10) στην κλίμακα σοβαρότητας από άποψη κυβερνοασφάλειας. Το κενό υπήρχε και στις πλατφόρμες λογισμικού Windows Server της Microsoft, πράγμα που σημαίνει ότι τίθετο σε κίνδυνο η ακεραιότητα ιστοσελίδων που χειρίζονταν κρυπτογραφημένα δεδομένα. Ειδικότερα, δημιουργούσε πρόβλημα στο λογισμικό Schanell (Secure Channel) της εταιρείας, το οποίο χρησιμοποιείται για την ασφαλή μεταφορά δεδομένων, εκμεταλλευόμενο κενά στην τεχνολογία SSL, κάτι παρόμοιο με την προηγούμενη απειλή «Heartbleed».

Διαθέσιμα τα πρώτα χρήματα του ΕΣΠΑ

Ενεργοποιούνται οι πρώτες δράσεις για την επιχειρηματικότητα, αξίας 125 εκατ. ευρώ και 73 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ 2014-2020.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος εξήγγειλε την ενεργοποίηση εμπροσθοβαρών δράσων του ΕΠΑνΕΚ (πριν δηλαδή από την οριστική έγκριση του ΕΣΠΑ 2014-2020), συνολικού προϋπολογισμού 125 εκ. ευρώ.

Συγκεκριμένα την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει προδημοσίευση των σχετικών προσκλήσεων, που θα αφορούν τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (προϋπολογισμού 50 εκ. ευρώ), το ανθρώπινο δυναμικό (προϋπολογισμού 75 εκ. ευρώ), αλλά και τέσσερις πιλοτικές δράσεις για την έρευνα-καινοτομία (προϋπολογισμού 73 εκ. ευρώ).

Μιλώντας στο Επιμελητήριο Αρκαδίας με θέμα «Ανάπτυξη και Επιχειρηματικότητα μέσω ΕΣΠΑ 2014-2020 – Νέες ευκαιρίες χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις», ο υφυπουργός ανακοίνωσε την πρωτοβουλία του για την απλοποίηση της διαδικασίας υποβολής φακέλου από τον υποψήφιο επενδυτή.

Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι δεν θα χρειάζεται πλέον η υποβολή φακέλου με αναλυτικά στοιχεία προσφορών για όλες τις εργασίες που θα εκτελεστούν στο μέλλον, αλλά θα αρκεί ένας συνοπτικός προϋπολογισμός διαχωρισμού ποσών για κτιριακές και άυλες δαπάνες, μηχανολογικό εξοπλισμό και δαπάνες του αντικειμένου του έργου. Με αυτόν τον τρόπο, ο υποψήφιος επενδυτής θα εξοικονομεί χρόνο και κόστος, θα απαλλάσσεται από μεγάλο γραφειοκρατικό φόρτο, ενώ παράλληλα θα αποφεύγονται και μελλοντικές τροποποιήσεις με ανάλογες καθυστερήσεις και επιπλέον επιβαρύνσεις.

Αναφορικά με την επιλογή του Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης των δράσεων ο κ. Κωνσταντινόπουλος υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα ζήτημα, καθώς το υπουργείο έχει προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες συνεννοήσεις με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να μην υπάρξει καμία καθυστέρηση στη μεταβατική περίοδο, μέχρι την οριστική έγκριση του Επιχειρησιακού Προγράμματος. Ταυτόχρονα, παράλληλα με τις προσκλήσεις αυτές, θα γίνει πρόσκληση ενδιαφέροντος για την επιλογή Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης, που θα ανακηρυχθεί στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Ελεγχόμενη ένταση σχεδιάζει η Τουρκία


«Οι Ελληνοκύπριοι, σε στενή συνεργασία με την Αθήνα, στοχεύουν στην απομόνωση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Επιθυμούν να επισκιάσουν τον ρόλο της Τουρκίας στο νέο ενεργειακό παιχνίδι της Ανατολικής Μεσογείου». Αυτό είναι το συμπέρασμα ενός νέου άρθρου, το οποίο δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην ιστοσελίδα του τουρκικού κέντρου στρατηγικών ερευνών «SETA» και στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Γιενί Σαφάκ».

Στον απόηχο της νέας συνεργασίας της Ελλάδας και της Κύπρου με την Αίγυπτο, το άρθρο έθεσε επί τάπητος όλες τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε αυτό, επιθυμώντας να απομονώσει την Τουρκία, η Λευκωσία στρέφει την προσοχή της στην Αίγυπτο. Μέσω της Αιγύπτου, η Λευκωσία αναζητεί νέες αγορές για το κυπριακό φυσικό αέριο. Επίσης, επιχειρεί να επωφεληθεί από τις εγκαταστάσεις και τις δυνατότητες της Αιγύπτου για τη μεταφορά του κυπριακού αερίου στην Ελλάδα και στη Δύση.

«Εχουμε ένα ισχυρό χαρτί στο πεδίο της διπλωματίας», καταλήγει. Σύμφωνα με τη συντάκτρια του άρθρου, η Τουρκία παρέχει την πιο ευνοϊκή διαδρομή για τη μεταφορά του κυπριακού φυσικού αερίου στη Δύση. Τη σημασία αυτής της πραγματικότητας υπογραμμίζουν ομόφωνα οι τουρκικές πηγές της «Κ», τονίζοντας ότι η Αγκυρα εμφανίζεται αποφασισμένη να πιέσει την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ για μια συμβιβαστική λύση στην κυπριακή ΑΟΖ. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της «Κ», στο πλαίσιο της συγκεκριμένης στρατηγικής, το αμέσως επόμενο διάστημα η Αγκυρα θα εντατικοποιήσει τις επαφές της με όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Το τουρκικό υπουργείο Ε.Ε. μαζί με το υπουργείο Εξωτερικών θα αναλάβουν το καθήκον να μεταφέρουν στις δυτικές πρωτεύουσες ένα σημαντικό μήνυμα της τουρκικής κυβέρνησης. «Σε μια περίοδο που η ενεργειακή εξάρτηση της Δύσης από τη Ρωσία είναι μεγάλη και οι σχέσεις των δύο πλευρών γνωρίζουν νέα επιδείνωση, η Τουρκία έχει τη δυνατότητα να παρέχει λύσεις στα προβλήματα της Δύσης στο πεδίο της ενέργειας» θα είναι το μήνυμα, που θα βρεθεί και στο επίκεντρο της επικείμενης επίσκεψης του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν στην Αγκυρα.

Η «Φωνή της Αμερικής»

Η τουρκική πλευρά θα υπογραμμίσει τη σημασία της περίφημης στρατηγικής «win-win» στην κυπριακή ΑΟΖ. Οπως έχει ήδη αναφέρει η «Κ», η Αγκυρα θα ζητήσει από την αμερικανική πλευρά να ασκήσει πίεση στη Λευκωσία για μια συμβιβαστική λύση στην ΑΟΖ, η οποία θα εξασφαλίσει τα συμφέροντα της Δύσης και του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Σε αυτό το σημείο είναι χρήσιμο να υπογραμμιστεί ότι, μόλις λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη του κ. Μπάιντεν στην τουρκική πρωτεύουσα, η «Φωνή της Αμερικής» υπογράμμισε τη σημασία του ενισχυμένου ρόλου της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή και στην Ανατολική Μεσόγειο. Αναλύοντας τις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο, η «Φωνή της Αμερικής» έστειλε στις εμπλεκόμενες πλευρές το μήνυμα ότι στη νέα περίοδο, εξαιτίας των εξελίξεων σε ολόκληρη την περιοχή, η Αγκυρα έχει όλα τα περιθώρια για να ακολουθήσει μια σκληρή, αδιάλλακτη γραμμή στο Κυπριακό και στην κυπριακή ΑΟΖ. Αυτό το σημείο προβληματίζει τον Τούρκο ακαδημαϊκό Τζενγκίζ Ακτάρ. Ο έμπειρος αναλυτής εκφράζει έντονο προβληματισμό σχετικά με τις επιπτώσεις της σκλήρυνσης της πολιτικής γραμμής της κυβέρνησής του στο Κυπριακό.

Αναλύοντας τα τελευταία μηνύματα της Αγκυρας στο Κυπριακό, ο κ. Ακτάρ παρατηρεί την ύπαρξη μιας στρατηγικής ελεγχόμενης έντασης, η οποία αγνοεί τις επισημάνσεις και τους προβληματισμούς της διεθνούς κοινότητας. Σε πρόσφατο άρθρο, ο κ. Ακτάρ τονίζει ότι η Αγκυρα έχει επιλέξει να γυρίσει την πλάτη στα μηνύματα της Δύσης για το Κυπριακό. Σύμφωνα με τον ίδιο, πίσω από αυτή την επιλογή ενδέχεται να κρύβεται μια συμφωνία της κυβέρνησης με τους Τούρκους στρατηγούς. Μόλις λίγους μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, ανεβάζοντας τους τόνους σε ένα «εθνικό ζήτημα», η κυβέρνηση του ΑΚΡ ενδέχεται να επιχειρεί να προσεγγίσει το ενδιαφέρον των εθνικιστών ψηφοφόρων. Την ίδια στιγμή, μέσα από τη νέα ένταση και τη διακοπή των συνομιλιών, ο τουρκικός στρατός σφραγίζει την παραμονή του στην Κύπρο. Στη νέα περίοδο, κανένα σχέδιο λύσης του Κυπριακού και ουδείς διεθνής παράγοντας πρόκειται να «παρενοχλήσουν» τον τουρκικό στρατό στο βόρειο κομμάτι της Κύπρου.

Πηγή

Ο ΣΥΡΙΖΑ της Ισπανίας ταρακουνάει την Ευρώπη!


«Αν εμείς οι πολίτες δεν ασχοληθούμε με την πολιτική, άλλοι θα το κάνουν για μας. Κι όταν άλλοι το κάνουν για μας, τότε μας κλέβουν τα δικαιώματά μας, τη δημοκρατία μας και το πορτοφόλι μας», εξηγεί με λίγα λόγια τη φιλοσοφία του Podemos ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, εκ των ηγετών του.
Φιλοσοφία που έχει εκτινάξει το Podemos πολύ ψηλά, καθώς πρόσφατη δημοσκόπηση της El Pais δείχνει ότι το κίνημα... μπορεί (το όνομά του σημαίνει «Μπορούμε») ακόμα και να κερδίσει τις εκλογές: έρχεται πρώτο στην πρόθεση ψήφου με ποσοστό 27,7%, 1,5% πάνω από το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα PSOE (26,2%) κι επτά από το κυβερνών κεντροδεξιό κόμμα PP που συγκεντρώνει 20%.
Ποσοστό πολύ εντυπωσιακό για ένα κόμμα που ιδρύθηκε στις αρχές του 2014 και που φαίνεται να εντυπωσίασε ακόμα και την ηγετική του ομάδα, ωστόσο το κίνημα δεν έπεσε από τον ουρανό. Οι συνελεύσεις των πολιτών το καλοκαίρι του 2011, το μακρύ καλοκαίρι των μαζικών διαδηλώσεων, που έγινε γνωστό ως το Κίνημα των Αγανακτισμένων, συνεχίστηκαν αν και με λιγότερες εντυπωσιακές κινητοποιήσεις, σταθερά όμως στις γειτονιές όλων των μεγάλων και μικρών πόλεων της Ισπανίας.
Σ' αυτές τις γειτονιές, μικρές ομάδες εξακολουθούσαν να συναντιούνται κάθε Σάββατο πρωί στις πλατείες για να συζητήσουν θέματα τοπικού ενδιαφέροντος και τον τρόπο με τον οποίο θα λύσουν τα προβλήματά τους, να οργανώσουν ομάδες για να βοηθήσουν τις οικογένειες που βρίσκονταν αντιμέτωπες με την έξωση από τα σπίτια τους ή που δυσκολεύονταν να επιβιώσουν. Απ' αυτές τις ομάδες ξεπήδησε και το Podemos, που ιδρύθηκε επισήμως στις αρχές του 2014 με τη συμμετοχή και στήριξη αριστερών ακαδημαϊκών και τον Μάιο κατάφερε να συγκεντρώσει 8% και να εκλέξει πέντε ευρωβουλευτές, ενώ πλέον αριθμεί 200.000 μέλη.
Ανοιξε την ατζέντα
Η επιτυχία του οφείλεται στο ότι άπλωσε την ατζέντα των πολιτικών θεμάτων ζητώντας περισσότερες δαπάνες για δημόσιες επενδύσεις, έτσι ώστε να μειωθεί η ανεργία, κάνοντας λόγο για ανώτατο χρόνο εργασίας τις 35 ώρες την εβδομάδα, τη μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια, την αναδιανομή των ευκαιριών απασχόλησης, την απαγόρευση απολύσεων σε κερδοφόρες εταιρείες και την επιβολή ενός κατώτερου ορίου μισθού. Μα, πάνω απ' όλα ζητάει τον έλεγχο του δημόσιου χρέους της Ισπανίας, καθώς το θεωρεί «παράνομο».
Παράλληλα, από τα μέσα Σεπτεμβρίου ξεκίνησαν οι διαδικασίες μετατροπής του σε κόμμα, που ολοκληρώθηκαν χτες με την εκλογή οργάνων. Σταθμός αυτής της διαδικασίας ήταν η πρώτη του εθνική συνέλευση στις 18 και 19 Οκτωβρίου, που έγινε σε στάδιο στην ιστορική γειτονιά Lavapies (υπάρχουν πολλές καταλήψεις) όπου παρουσιάστηκαν οι θέσεις για την πολιτική και το οργανωτικό.
Παρουσιάστηκαν δύο βασικές πλατφόρμες κι επικράτησε αυτή που στήριζε ο Ιγκλέσιας η οποία και δίνει έμφαση σε πέντε σημεία που θα αποτελέσουν και τους πυλώνες της δράσης του κόμματος: η αναδιάρθρωση του χρέους, η βελτίωση της παιδείας, το δικαίωμα στη στέγαση, η βελτίωση της περίθαλψης και η πάταξη της διαφθοράς.
Πάμπλο Ιγκλέσιας
O χαρισματικός «κοτσίδας»
Το... πρόσωπο του Podemos, ο 35χρονος Πάμπλο Ιγκλέσιας γεννήθηκε στη Μαδρίτη το 1978 κι έχει το ίδιο όνομα με τον ιδρυτή του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας (1879). Σπούδασε Νομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Complutense της Μαδρίτης και το 2008 πήρε το διδακτορικό με διατριβή στη συλλογική δράση. Η πολιτική του σταδιοδρομία ξεκίνησε από πολύ νωρίς, στα 15 του στην Κομμουνιστική Νεολαία, έχει λάβει μέρος σε πολλά παγκόσμια κινήματα κατά της παγκοσμιοποίησης, μελέτησε το φαινόμενο των Ζαπατίστας, ίδρυσε οργανώσεις όπως «Νεολαία χωρίς μέλλον» και ασχολήθηκε με τον κινηματογράφο.
Ο «κοτσίδας», όπως είναι το παρατσούκλι του, επειδή συνηθίζει να πιάνει τα μαλλιά του κοτσίδα, θεωρείται ιδιαίτερα επικοινωνιακός κι εμφανίζεται πολύ συχνά στην τηλεόραση. Είναι παρουσιαστής του προγράμματος La Tuerka -εκπομπή πολιτικού διαλόγου- που μεταδίδεται σε τοπικό κανάλι της Μαδρίτης και online και της εκπομπής Fort Apache, που μεταδίδεται στο ισπανόφωνο κανάλι της ιρανικής τηλεόρασης κι online. Το πέρασμά του στα μεγάλα κανάλια ήταν από την αρχή επιτυχημένο: μπορούσε να επιχειρηματολογήσει, ήταν χαλαρός και άνετος μπροστά στην κάμερα και μάλιστα η εμφάνισή του συνήθως ανεβάζει θεαματικά και την τηλεθέαση: τον περασμένο Σεπτέμβριο, για παράδειγμα, μια τηλεοπτική του συνέντευξη συγκέντρωσε 3 εκατ. τηλεθεατές, η υψηλότερη τηλεθέαση για εκείνον τον μήνα.
Χουάν Κάρλος Μονεδέρο
Ο δεινός ρήτορας
Γεννήθηκε στη Μαδρίτη το 1963. Σπούδασε Οικονομικά, Πολιτικές Επιστήμες και Κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης κι έκανε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης στη Γερμανία με θέμα τις Αιτίες για την Κατάρρευση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Από το 1992 διδάσκει στο Complutense. Τα τελευταία 15 χρόνια, εργάστηκε ως πολιτικός σύμβουλος της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, και του ισπανικού αριστερού κόμματος, Ενωμένη Αριστερά. Επίσης, συνεργάζεται με μέσα ενημέρωσης γράφοντας άρθρα για τις εφημερίδες El Pais και Publico (ηλεκτρονική εφημερίδα) και παρουσιάζει με τον Ιγκλέσιας το πρόγραμμα La Tuerka.
Είναι δεινός συζητητής, έχει την ικανότητα να παραθέτει οικονομικά στοιχεία απέξω ενώ το βιβλίο που έγραψε το 2011, «Η Μετάβαση "Οπως μας την Είπαν Οι Γονείς Μας"'», μια καυστική κριτική για τη δημοκρατία στην Ισπανία μετά τον Φράνκο, έγινε bestseller. Πέρυσι εξέδωσε ένα ακόμα βιβλίο, «Ενα Εκτακτο Μάθημα στην Πολιτική για Αξιοπρεπείς Ανθρώπους», που καλεί σε αστική κινητοποίηση και συλλογική πολιτική δράση.
Ινιγκο Ερεχόν
Με... προίκα τις ευρωεκλογές
Στα 30 του και κάτοχος διδακτορικού στις πολιτικές επιστήμες από το Πανεπιστήμιο Complutense, ο Ερεχόν ήταν ο διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του Podemos για τις ευρωεκλογές, ενώ συμμετέχει στο κίνημα από τη γέννησή του. Είναι ερευνητής του Complutense, μέλος του Ιδρύματος CEPS (Κέντρο Πολιτικών και Κοινωνικών Σπουδών) και μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού της πολιτικής ανάλυσης «Viento Sur».
Γεννήθηκε στη Μαδρίτη και ο πατέρας του Χοσέ Αντόνιο Ερεχόν, στρατιωτικός καριέρας, έχει αναπτύξει επίσης πολιτική δράση, συμμετέχοντας στο Μανιφέστο της Τενερίφης που σήμανε ουσιαστικά τη δημιουργία του Πράσινου Κόμματος στην Ισπανία. Ο Ινιγκο είχε έντονη πολιτική δράση όσο σπούδαζε καθώς συμμετείχε σε πολλά κινήματα κατά της παγκοσμιοποίησης και είχε προσκαλέσει τον πρόεδρο της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, να δώσει διάλεξη στο πανεπιστήμιο. Το 2012 πήρε το διδακτορικό του με θέμα την «Πάλη για ηγεμονία στην πρώτη διακυβέρνηση από το Σοσιαλιστικό Κίνημα του Μοράλες (2006-2009)». Εργάστηκε στη Βενεζουέλα ως διευθυντής ερευνών στο Ιδρυμα Πολιτικών Επιστημών.
Τερέσα Ροντρίγκεζ
Δασκάλα & ακτιβίστρια
Γεννήθηκε το 1981 στην πόλη Κάδιζ της Ανδαλουσίας κι έχει σπουδάσει αραβικά ενώ διδάσκει ως φιλόλογος σε γυμνάσιο. Η ακτιβιστική της δράση πάει πίσω στο 1998 όταν άρχισε να συμμετέχει σε διάφορα κινήματα, όπως το κίνημα ενάντια στις στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στην Ανδαλουσία, κινήματα για τα δικαιώματα των μεταναστών, το φεμινιστικό κίνημα κι άλλα.
Υπήρξε μέλος και υποψήφια της Ενωμένης Αριστεράς (Izquierda Unida) από την οποία αποχώρησε δυσαρεστημένη για πολιτικούς λόγους, συνεχίζοντας τη δράση της μέσα από την Αντικαπιταλιστική Αριστερά. Είναι επίσης ενεργό μέλος του κινήματος «Πράσινο Κύμα» («Marea Verde»), κίνημα των εκπαιδευτικών υπέρ των δημόσιων σχολείων. Εκλέχτηκε δεύτερη σε σταυρούς με το ψηφοδέλτιο του Podemos για το Ευρωκοινοβούλιο.
Η ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ
Κοινή γραμμή κατά της λιτότητας του Βερολίνου
Ο Αλέξης Τσίπρας παραβρέθηκε στο ιδρυτικό συνέδριο του Podemos καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι το κόμμα που προκαλεί «σεισμό» στο πολιτικό σκηνικό της Ισπανίας, μπορεί να αποτελέσει έναν πολύτιμο σύμμαχο για τη δημιουργία μετώπου κατά της πολιτικής λιτότητας του Βερολίνου.
Εξάλλου, το Podemos τοποθετήθηκε αμέσως στο πλευρό του ΣΥΡΙΖΑ και της ευρωομάδας της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (GUE) γιατί όπως εξήγησε η ευρωβουλευτής Τάνια Γκονζάλες, ο «ΣΥΡΙΖΑ έχει τα περισσότερα κοινά στοιχεία με το Podemos, οπότε η συμμετοχή του στην ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς μας προέτρεψε και μας ενθάρρυνε να συμμετάσχουμε και εμείς».
Η επιτυχία του πυροδότησε εσωτερική αντιπαλότητα με την Ενωμένη - Πλουραλιστική Αριστερά που θεωρείται και ο «φυσικός» σύμμαχος του ΣΥΡΙΖΑ κι εξάλλου το δικό του παράδειγμα ακολούθησε κι ενώθηκε και μάλιστα από περιθωριακή δύναμη στις εκλογές του 2011, έλαβε το 7% των ψήφων. Ομως, με την εμφάνιση του Podemos η Ενωμένη Αριστερά άρχισε να φθίνει, στο 4,9% τον Αύγουστο του 2014 και στο 3,8% στην πρόσφατη δημοσκόπηση της El Pais.
Χημεία
Ενδεικτικό της... χημείας που υπάρχει μεταξύ των δύο κομμάτων είναι ότι εκπρόσωποί τους παραβρίσκονται στα ίδια πάνελ και διεθνείς συναντήσεις, όπως σ' αυτό σε διεθνές συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα του Ισημερινού όπου συμμετείχε ο Γιάννης Δραγασάκης και εκπρόσωπος του Podemos. Επίσης, στη σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον που έγινε τον Οκτώβριο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σταθάκης μαζί με στελέχη του Podemos είχε επαφές με ανώτατα στελέχη των δύο οργανισμών.
Αλλά και ο Πάμπλο Ιγκλέσιας έχει μιλήσει τόσο στο φεστιβάλ της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στο 7ο Resistance Festival, όπου κι υποστήριξε πως στην Ευρώπη «χρειαζόμαστε πάθος στην πολιτική και θράσος για να αλλάξουμε τους συσχετισμούς. Με τους παλιούς πολιτικούς παίζουμε με σημαδεμένη τράπουλα. Είμαστε εδώ για να νικήσουμε, να κυβερνήσουμε, να διεκδικήσουμε την Ευρώπη».
Χοσέ Πάμπλο Φεραντίζ*
Το πολιτικό σκηνικό και η ορμή των Podemos
«Αν κανείς θέλει να καταλάβει και κυρίως να ''μεταφράσει'' τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που φέρουν το Podemos πρώτο στην πρόθεση ψήφου, θα πρέπει να εξετάσει το πολιτικό σκηνικό όπως έχει διαμορφωθεί τη δεδομένη χρονική στιγμή, αλλά και να λάβει σοβαρά υπόψη ότι υπάρχει αρκετός χρόνος μέχρι τις εκλογές (φθινόπωρο 2015), επομένως είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν αλλαγές. Σε ό,τι αφορά το πολιτικό σκηνικό, παρατηρείται μια μεγάλη πτώση του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος -συντριβή όπως θα μπορούσαμε να τη χαρακτηρίσουμε βασιζόμενοι στα αποτελέσματα της δημοσκόπησης- που οφείλεται κατά μεγάλο μέρος στη ''μαύρη εβδομάδα'' κατά την οποία έγινε και η δημοσκόπηση. Πρόκειται για την περίοδο που αποκαλύφθηκαν κι άλλα σκάνδαλα διαφθοράς τα οποία πλέον παίρνουν μορφή τσουνάμι: εκείνη την εβδομάδα συνελήφθησαν έξι δήμαρχοι που προέρχονται από το Λαϊκό Κόμμα από την ευρύτερη περιφέρεια της Μαδρίτης, εμπλεκόμενοι σε δωροδοκίες.
Εξαιτίας των σκανδάλων, το 20% των ψηφοφόρων του δηλώνει θυμωμένο και σκέφτεται σοβαρά να απέχει από τις εκλογές. Σε ό,τι αφορά το Σοσιαλιστικό Κόμμα, που κι εκείνο δεν έχει μείνει ανέπαφο από τα σκάνδαλα, φαίνεται να κρατάει κάπως τις δυνάμεις του λόγω και του νέου του αρχηγού, του Πέντρο Σάντσεζ, τον οποίο οι ψηφοφόροι αντιμετωπίζουν θετικά: μόλις 8% των ψηφοφόρων του δηλώνει απογοητευμένο.
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι οι ψηφοφόροι και των δύο κομμάτων ανησυχούν για την πορεία της οικονομίας και δηλώνουν ότι δεν εμπιστεύονται κανέναν από τους ηγέτες των δύο κομμάτων για να τη θέσει και πάλι σε τροχιά ανάπτυξης.
Ανεξάρτητα πάντως από τα σκάνδαλα και την οργή που προκαλούν στους πολίτες, είναι σίγουρο ότι το Podemos επιδεικνύει μεγάλη ορμή και από τις ευρωεκλογές του Μαΐου εμφανίζει συνεχώς άνοδο σ' όλες τις δημοσκοπήσεις. Συνεπώς θα πρέπει από δω και στο εξής να υπολογίζεται ως δυνατός αντίπαλος, ικανός να ανατρέψει το διπολικό πολιτικό σκηνικό της Ισπανίας».
*Ο Χοσέ Πάμπλο Φεραντίζ εργάζεται στην εταιρεία δημοσκοπήσεων Metroscopia και είναι συνεργάτης της εφημερίδας El Pais.

Αντεπίθεση Γιούνκερ με μηνύματα σε Βερολίνο και Λονδίνο


Σηκώνει το... γάντι ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν μετά τις δριμύτατες επικρίσεις, ακόμα και τις εκκλήσεις για παραίτηση που δέχθηκε σχετικά με το λεγόμενο σκάνδαλο «Lux Leaks», την υπόθεση για τα φορολογικά πεπραγμένα του Λουξεμβούργου.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ όχι μόνο δεν τήρησε στάση άμυνας, όπως θα περίμενε κανείς, αλλά αποφάσισε να περάσει στην αντεπίθεση και βρήκε πολλούς υποστηρικτές εντός της ΕΕ. Με μια ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο και μια συνέντευξη Τύπου που έδωσε στις Βρυξέλλες ο μακροβιότερος πρωθυπουργός κράτους-μέλους της ΕΕ έστειλε μήνυμα στις ηγεσίες Βερολίνου και Λονδίνου -χωρίς ωστόσο να τις κατονομάζει- απαντώντας ότι οι εν λόγω πρακτικές ήταν γνωστές, αλλά και ότι ανάλογες συμφωνίες με αυτές που είχε πραγματοποιήσει η χώρα του με πολυεθνικές εταιρείες υπάρχουν σε 22 χώρες της ΕΕ.
«Δεν ήμουν εγώ ο αρχιτέκτονας του φορολογικού μοντέλου του Λουξεμβούργου», ξεκαθάρισε ο 59χρονος πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου διαχωρίζοντας τη θέση του από τη φορολογική διοίκηση της πατρίδας του, η οποία δρα «ανεξάρτητα από την κυβέρνηση και αυτόνομα».
Απέρριψε τις φωνές που του ζητούσαν να παραιτηθεί και άφησε, στη συνέχεια, αιχμές εναντίον των επικριτών του, που γνώριζαν τι συνέβαινε όλα τα προηγούμενα χρόνια με τη φοροαποφυγή, όχι μόνο στην καρδιά της Ευρώπης, αλλά και σε άλλες χώρες.
Συμφωνία
Ο Γιούνκερ υπογράμμισε ότι η πρακτική των επονομαζόμενων «tax rulings», που επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να συμφωνούν εκ των προτέρων με τις εκάστοτε εθνικές Αρχές τους όρους με τους οποίους θα φορολογούνται σε μια χώρα, εφαρμόζονται όχι μόνο στο Λουξεμβούργο αλλά σε συνολικά 22 από τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ, όπως η Ολλανδία και η Ιρλανδία. Τόνισε μάλιστα ότι ο ίδιος προωθεί εδώ και δεκαετίες μια «κοινή ευρωπαϊκή απάντηση» στο πρόβλημα της φοροδιαφυγής: «Από το 1991 και μετά, έχω εργαστεί με στόχο τη μεγαλύτερη δημοσιονομική εναρμόνιση... Εάν καταλήξουμε σε μια τέτοια συμφωνία, τότε πολλά προβλήματα θα εξαφανιστούν».
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προτείνει μεγαλύτερη φορολογική εναρμόνιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και την υιοθέτηση μιας ενιαίας φορολογικής βάσης για τις επιχειρήσεις, καθώς και ένα νέο σύστημα αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών φορολογικού χαρακτήρα μεταξύ των κρατών-μελών, ως «τη μόνη δυνατότητα που έχουμε για να υπάρξει διαφάνεια στην Ευρώπη». Αστειεύτηκε, μάλιστα, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να υποβάλει την παραίτησή του από την πρωθυπουργία, «καθώς δεν είναι πια πρωθυπουργός» του Λουξεμβούργου.
Βέβαια την ίδια ώρα ο Γιούνκερ αναγνώρισε πως «ό,τι είναι νόμιμο, δεν είναι πάντα και ηθικό» και ανέλαβε την «πολιτική ευθύνη» για όσα φορολογικά συνέβαιναν στο Μεγάλο Δουκάτο την περίοδο που αυτός ήταν πρωθυπουργός (1995-2013) και υπουργός Οικονομικών (1989-2009). Σχετικά με το πώς η Κομισιόν θα αντιμετωπίσει την υπόθεση, ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος θα παραμείνει ουδέτερος και ότι η Δανή επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκαρέτε Βεστάγκερ θα διερευνήσει το θέμα των φορολογικών πρακτικών του Λουξεμβούργου «ανεξάρτητα» και χωρίς παρεμβάσεις από τον ίδιο η οποιονδήποτε άλλο Ευρωπαίο αξιωματούχο.
Το σκάνδαλο ξέσπασε μετά τη δημοσιοποίηση στοιχείων σύμφωνα με τα οποία το Λουξεμβούργο είχε υπογράψει συμφωνίες με 340 εταιρείες (ανάμεσά τους πολυεθνικές, όπως οι Apple, Amazon, Ikea, Pepsi, Heinz, Verizon και AIG), επιτρέποντάς τους να αποφύγουν τη φορολόγηση.
Η Αριστερά απέναντί του
Στη διάρκεια της σχετικής συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου οι εκπρόσωποι των βασικών πολιτικών ομάδων της Ευρωβουλής (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, Φιλελεύθεροι) εξέφρασαν όλοι τη στήριξή τους στο πρόσωπο του Γιούνκερ, ενώ η ευρωoμάδα της Αριστεράς δεν κατόρθωσε να συγκεντρώσει τις απαραίτητες ψήφους για να μπορέσει να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του Γιούνκερ.
Στο πλευρό του πρώην πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου στάθηκε και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δηλώνοντας ότι «η πρακτική είναι δυσάρεστη, αλλά η εκτόξευση προσωπικών κατηγοριών... Δεν υπήρξε παραβίαση νόμων. Το ίδιο πράγμα συνέβαινε και σε άλλες χώρες». Ο ίδιος έχει ασκήσει πιέσεις προς την ΕΕ για τη βελτίωση της ανταλλαγής φορολογικών στοιχείων μεταξύ των κρατών- μελών και επιθυμεί «να υπάρξει ουσιαστική επιτάχυνση των προσπαθειών».
Σε επιστολή του προς το Ευρωκοινοβούλιο ο Γιούνκερ ανέφερε και τις 10 βασικές προτεραιότητες της νέας Κομισιόν. Αυτές περιλαμβάνουν την ώθηση στην απασχόληση, την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, την ενιαία ψηφιακή αγορά, μια λογική και ισορροπημένη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ, μια νέα πολιτική για το μεταναστευτικό και μια ολοκληρωμένη και πιο δίκαιη Οικονομική και Νομισματική Eνωση.
ΜΑΡΓΚΑΡΕΤΕ ΒΕΣΤΑΓΚΕΡ, Eπίτροπος Ανταγωνισμού
«Αν στοχοποιήσουμε πρόσωπα, δεν θα έχουμε φορολογική διαφάνεια»
Για το σκάνδαλο του Λουξεμβούργου μίλησε στο «Εθνος της Κυριακής» η νέα επίτροπος Ανταγωνισμού, Μαργκαρέτε Βεστάγκερ, στις αρμοδιότητες της οποίας συγκαταλέγεται η υπόθεση των φορολογικών πρακτικών του Μεγάλου Δουκάτου. Η Δανή πρώην υπουργός Οικονομίας εξήγησε ότι εκτός από την πρακτική των επονομαζόμενων «tax rulings» υπάρχουν και παράνομες περιπτώσεις, όταν σε μια χώρα μια εταιρεία χαίρει ευνοϊκότερης μεταχείρισης από μια άλλη.
«Το ένα σημαντικό ντιμπέιτ αυτήν τη στιγμή είναι το αν δόθηκε παράνομη κρατική βοήθεια με τη μορφή δημοσιονομικής βοήθειας» και ως προς αυτό «πρέπει να ολοκληρώσουμε τις έρευνες για την Amazon και τη Fiat Trade & Finance που βρίσκονται σε εξέλιξη», δήλωσε η επίτροπος, συνεχίζοντας: «Το άλλο σημαντικό ντιμπέιτ είναι για το ότι δεχτήκαμε για πάρα πολύ καιρό να υπάρχει αυτός ο φορολογικός ανταγωνισμός».
Δύο προτάσεις στην ΕΕ
Ανέφερε ότι «με πρωτοβουλία της Κομισιόν θα προωθηθούν δύο προτάσεις στην ΕΕ»: η μία έχει να κάνει με την «ενιαία εταιρική φορολογική βάση» και η άλλη με την «αυτόματη ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών».
Σε ερώτηση για την κριτική που ασκήθηκε το τελευταίο διάστημα στον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η Βεστάγκερ απάντησε ότι «η έμφαση πρέπει να δίνεται στα φορολογικά ζητήματα, επειδή από την εμπειρία μου, αν στοχοποιηθεί ένα άτομο, αυτό απορροφά όλη την προσπάθεια και τους πολιτικούς πόρους. Ετσι δεν θα πετύχουμε περισσότερη φορολογική διαφάνεια στην Ευρώπη».
Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση ότι θα υπάρξει πρόοδος σε αυτό τον τομέα «αν εκμεταλλευτούμε το momentum» που υπάρχει αυτήν τη στιγμή με την υπόθεση του Λουξεμβούργου. Αναφερόμενη και στην ανάλογη υπόθεση της Κύπρου, δήλωσε ότι «είναι σημαντικό η συζήτηση να μην παίρνει τη μορφή επιθέσεων εναντίον κρατών, επειδή στοχεύουμε σε φορολογικές πρακτικές, είτε είναι παράνομες είτε όχι.
Είναι σημαντικό να συνεργαστούμε με τα κράτη-μέλη» και όχι «να τους προσδίδουμε κακό όνομα», καθώς κάτι τέτοιο δεν ευνοεί την ανταλλαγή πληροφοριών. Σημειώνεται ότι η Βεστάγκερ είναι η επίτροπος που αναλαμβάνει να τα βάλει με εταιρείες-κολοσσούς, όπως η αμερικανική Google και η ρωσική Gazprom, και, όπως η ίδια μας είπε, «οι κανόνες ανταγωνισμού στην αγορά της ΕΕ ισχύουν και γι' αυτές» και ότι θα βάλει «τα δυνατά της» για να ολοκληρώσει τις υποθέσεις.
Για την κατάσταση της Ελλάδας, η νέα επίτροπος Ανταγωνισμού ανέφερε ότι «το πρώτο μέλημα και το δικό μου και των συναδέλφων μου είναι η ανεργία και η Κομισιόν μπορεί να βοηθήσει σε αυτό προωθώντας μια νέα και ισορροπημένη πλατφόρμα. Σε μια συζήτηση ανάμεσα στην Κομισιόν, στο Ευρωκοινοβούλιο και στα κράτη-μέλη μπορούμε να ισορροπήσουμε την ευθύνη για τη δημοσιονομική αξιοπιστία και τις επενδύσεις και τις δομικές μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε να προχωρήσουμε με μια ισορροπημένη προσέγγιση που θα φέρει ξανά ανάπτυξη».

G20: Συμφωνία για μέτρα ενίσχυσης της παγκόσμιας ανάπτυξης


Στη λήψη ενός πακέτου μέτρων που στόχο έχει να ενισχύσει την παγκόσμια ανάπτυξη κατά 2,1 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από ό,τι προβλεπόταν έως σήμερα μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, συμφώνησαν οι είκοσι μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη (G20), κατά τη διάρκεια της φετινής συνόδου που στο μεγαλύτερο μέρος της επισκιάστηκε από την ουκρανική κρίση και το θέμα της κλιματικής αλλαγής.

Όπως αναφέρεται στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου τους που φιλοξενήθηκε στο Μπρίσμπαν της Αυστραλίας, τα μέτρα που υπόσχονται να λάβουν για να δώσουν ώθηση στην οικονομική δραστηριότητά τους αφορούν κυρίως τις επενδύσεις υποδομής και το εμπόριο και εκτιμάται ότι θα αυξήσουν (το παγκόσμιο ΑΕΠ) κατά περισσότερα από 2 τρισεκ. δολάρια ΗΠΑ ενώ θα δημιουργήσουν εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τόνι Άμποτ επιβεβαίωσε ότι η πρόοδος στην εφαρμογή των μέτρων θα εξετάζεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Ανακοίνωσε επίσης ότι συμφωνήθηκε οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών της G20 να συναντηθούν εντός του 2015, για πρώτη φορά, ώστε να συζητήσουν θέματα των αρμοδιοτήτων τους.

Στο στόχαστρο φοροαποφυγή και διαφθορά 

Οι χώρες της G20 συμφώνησαν εξάλλου να συνεργαστούν για να καταπολεμήσουν τη φοροαποφυγή και τη διαφθορά και να ενισχύσουν τους χρηματοοικονομικούς θεσμούς τους ώστε να αποφευχθεί μια επανάληψη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008. Η σύνοδος χαιρέτισε «τη σημαντική πρόοδο» που έχει επιτευχθεί υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής των πολυεθνικών εταιρειών και κυρίως της χορήγησης φοροαπαλλαγών, μιας πρακτικής σαν αυτή που χρησιμοποιούσε το Λουξεμβούργο και αποκαλύφθηκε πρόσφατα από τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων.

Στην τελική ανακοίνωση γίνεται επίσης λόγος και για ανάληψη «ισχυρής και αποτελεσματικής δράσης» για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής,ένα θέμα που, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, περιλήφθηκε τελικά μετά από «μάχη χαρακωμάτων» μεταξύ της οικοδέσποινας Αυστραλίας και άλλων μελών, όπως των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Η Αυστραλία επιδίωκε να επικεντρωθεί η σύνοδος σε οικονομικά ζητήματα, όμως το μεγαλύτερο μέρος της επισκιάστηκε από την ουκρανική κρίση και το θέμα της κλιματικής αλλαγής.

Ενισχύεται το Πράσινο Ταμείο του ΟΗΕ
Όσον αφορά στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, η Ιαπωνία θα συμβάλλει με ποσό 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Πράσινο Ταμείο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα όπως ανακοίνωσε την Κυριακή ο Λευκός Οίκος υπενθυμίζοντας επίσης τη συμβολή των Ηνωμένων Πολιτειών κατά 3 δισεκατομμύρια δολάρια στο ίδιο ταμείο.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία έχουν ανακοινώσει εισφορές συνολικού ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα», ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Το Πράσινο Ταμείο του ΟΗΕ έχει ως στόχο να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες να προσαρμοστούν στις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Ο αρχικός στόχος του Ταμείου είναι να συγκεντρωθεί έως το τέλος του 2014 ποσό 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Προειδοποιήσεις κατά Πούτιν


Στο περιθώριο της διάσκεψης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμαπροειδοποίησε σήμερα ότι η Ρωσία θα παραμείνει απομονωμένη από τη διεθνή κοινότητα αν ο πρόεδρος της, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, συνεχίσει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες που στοχεύουν να βάλουν ένα τέλος στην ουκρανική κρίση.

«Αυτή τη στιγμή οι κυρώσεις που εφαρμόζουμε είναι πάρα πολύ καλές», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος μετά τη λήξη της συνόδου. «Οι ομάδες μας διαρκώς εξετάζουν μηχανισμούς στους οποίους θα στραφούμε εφόσον χρειαστεί μεγαλύτερη πίεση», πρόσθεσε. 


«Εάν (ο Ρώσος πρόεδρος) εξακολουθήσει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, να παραβιάζει τη συμφωνία για την οποία δεσμεύτηκε πριν από μερικές εβδομάδες, η απομόνωση της Ρωσίας θα συνεχιστεί», τόνισε ο Ομπάμα στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερονείπε ότι η Ευρώπη και οι ΗΠΑ έστειλαν ένα «σαφές μήνυμα» στον πρόεδρο Πούτιν ότι η χώρα του θα απομονωθεί από τη διεθνή κοινότητα εάν δεν επιλυθεί η κρίση στην Ουκρανία.

Την αντίθεσή τους για τις «αποσταθεροποιητικές ενέργειες» της Ρωσίας στην Ουκρανία εξέφρασαν και οι ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών της Ιαπωνίας και της Αυστραλίας, υποστηρίζοντας επιπλέον ότι πρέπει να «οδηγηθούν στη δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι» της κατάρριψης της πτήσης MH17 των Μαλαισιανών Αερογραμμών τον περασμένο Ιούλιο.

Ανοικτό το ενδεχόμενο για νέες κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας είχε αφήσει χθες και η γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ

Πούτιν: Σοβαρό λάθος η οικονομική απομόνωση της ανατολικής Ουκρανίας
Παρά την πίεση που του ασκήθηκε από τους δυτικούς ηγέτες λόγω της κρίσης στην Ουκρανία και του ρόλου της Μόσχας σε αυτήν, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν εξήρε την Κυριακή την «εποικοδομητική ατμόσφαιρα» κατά τη σύνοδο κορυφής
«Πράγματι, κάποιες από τις απόψεις μας δεν συμπίπτουν, αλλά οι συζητήσεις ήταν ολοκληρωμένες, εποικοδομητικές και πολύ χρήσιμες» δήλωσε ο Πούτιν σε τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου προς τη ρωσική τηλεόραση.

Ο Ρώσος πρόεδρος ιδιαίτερα ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας και οικοδεσπότη της συνόδου κορυφής Τόνι Άμποτ για τη φιλοξενία.

Το προεδρικό Ιλιούσιν απογειώθηκε από το αεροδρόμιο του Μπρίσμπαν όπως ήταν προγραμματισμένο, πριν να δοθεί στη δημοσιότητα το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου.

Λίγο νωρίτερα, στο περιθώριο της συνόδου, ο Πούτιν είχε χαρακτηρίσει«σοβαρό λάθος» εκ μέρους του Κιέβου την απόφασή να διακοπεί η χρηματοδότηση των ανατολικών, αυτονομιστών περιοχών καθώς, όπως είπε, έτσι αποκόπτονται στην πράξη από την υπόλοιπη χώρα.

Σύμφωνα με τον Πούτιν, το θέμα της ουκρανικής κρίσης δεν αναφέρθηκε στη σύνοδο παρά μόνο στις διμερείς επαφές που είχε στο περιθώριό της.

Ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ότι «υπάρχουν καλές προοπτικές» για μια διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία. «Μπορεί να μοιάζει παράξενο, όμως οι θεσμοί που έχουν δημιουργηθεί από τις δύο πλευρές μπορούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις, λαμβάνοντας υπόψη πάνω απ' όλα το συμφέρον των ανθρώπων που ζουν στο έδαφος της Ουκρανίας και στα νοτιοανατολικά της χώρας», συνέχισε.

Το Σάββατο η ουκρανική κυβέρνηση έδωσε εντολή να κλείσουν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών.

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης ότι δεν είναι ικανοποιημένος από τις επαφές που είχε στη σύνοδο επειδή δέχτηκε άδικες επικρίσεις για γεγονότα που δεν μπορεί να ελέγξει ο ίδιος.Στο Πεκίνο η G20 του 2016
Μετά την Τουρκία, που παρέλαβε τη σκυτάλη από την Αυστραλία και θα φιλοξενήσει την επόμενη σύνοδο της G20, το 2015, την προεδρία του φόρουμ των πιο ισχυρών χωρών του κόσμου θα αναλάβει το Πεκίνο, όπως συμφωνήθηκε σήμερα από τους ηγέτες τους.

Διαδεχόμενη την Αυστραλία, η Τουρκία θα αναλάβει από την 1η Δεκεμβρίου και για έναν χρόνο την κυλιόμενη προεδρία του φόρουμ. Η επόμενη σύνοδος αναμένεται να γίνει στις 15 και 16 Νοεμβρίου 2015 στην Αντάλεια. Αμέσως μετά, την 1η Δεκεμβρίου 2015, θα παραδώσει με τη σειρά την την προεδρία στην Κίνα.

Νέο Toyota Yaris από 12.300 ευρώ

Το δημοφιλές Toyota Yaris έχει αναβαθμιστεί πλήρως, σκαρφαλώνοντας στο επόμενο επίπεδο όσον αφορά σχεδίαση και τεχνολογία
Το εντυπωσιακό «σταυρωτό» μούτρο του νέου Yaris, που τονίζει το λογότυπο της Toyota στο κέντρο, χωρίζει τη γρίλια σε δύο μέρη και προσδίδει δυναμικότητα στο αυτοκίνητο, το οποίο ξεχωρίζει πλέον με την έντονη προσωπικότητά του στο δρόμο.  
Στο πίσω μέρος υπάρχουν ανανεωμένα φωτιστικά σώματα τύπου LED, καθώς και ένας επανασχεδιασμένος προφυλακτήρας με ενσωματωμένο διαχυτήρα, που ενισχύει την συναισθηματική πτυχή του μοντέλου, χωρίς να υποβαθμίζει τις αρχικές σχεδιαστικές του αξίες.
Με τη σειρά τους, οι αλλαγές στο εσωτερικό έγιναν σύμφωνα με τις απαιτήσεις των πελατών του Yaris και χωρίζονται σε τρία μέρη: αναβαθμισμένη ποιότητα, αύξηση του χώρου και της δυναμικότητας, και νέα βάση για τη βελτίωση της οδηγικής απόλαυσης. Οι προσπάθειες έχουν επικεντρωθεί κυρίως στην ποιότητα των υλικών τα οποία, τόσο σε αίσθηση αλλά και σε εμφάνιση, έχουν αναβαθμιστεί σημαντικά σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο.
Μια ανανεωμένη στρατηγική προσφέρει περισσότερες επιλογές στον πελάτη μέσω μιας ευρύτερης διαφοροποίησης του εξοπλισμού και των επιλογών σε χρώμα. Ιδιαίτερα στον χώρο των επιβατών, όπου ορισμένα τμήματα του ταμπλό και μερικά σημεία στο εσωτερικό μέρος των πόρτων μπορούν να έχουν διαφορετικό χρώμα, που συνάδει με την προσωπικότητα του πελάτη. Οι εν λόγω διαφοροποιήσεις είναι ιδιαίτερα ευδιάκριτες στις εκδόσεις Style και Lounge. Η έκδοση Style δίνει έμφαση στον δυναμισμό, ενώ η έκδοση Lounge επικεντρώνεται περισσότερο στην άνεση.
Κάτω από το δέρμα, η ανάρτηση του νέου Yaris έχει τροποποιηθεί για σκοπούς βελτίωσης της ποιότητας κύλισης και της συμπεριφοράς του οχήματος στο δρόμο, ενώ ο θόρυβος στην καμπίνα έχει περιοριστεί ακόμη περισσότερο.
Το νέο Yaris διαθέτει την μεγαλύτερη γκάμα κινητήρων στην κατηγορία, προσφέροντας στον πελάτη την επιλογή μεταξύ τεσσάρων κινητήρων. Έναν σημαντικά αναβαθμισμένο τρικύλινδρο κινητήρα βενζίνης του ενός λίτρου, ο οποίος φημίζεται για την εξαιρετική θερμική του απόδοση, που τον βοηθά να επιτύχει μια κατανάλωση καυσίμου σε μικτό κύκλο των 4.1 λίτρων/100 χλμ. και εκπομπές CO2 μόλις 95 γρ./χλμ.
Το υβριδικό σύστημα κίνησης έχει επίσης ανανεωθεί, με τις εκπομπές CO2 να μειώνονται ακόμα περισσότερο, στα μόλις 75 γρ./χλμ. και η αντίστοιχη κατανάλωση συνδυασμένου κύκλου να μειώνεται στα 3.3 λίτρα/100 χλμ..
Οι γνωστοί τετρακύλινδροι κινητήρες των 1.33 λίτρων βενζίνης και 1.4 diesel, ολοκληρώνουν τη σειρά. Στην Κύπρο η τιμή του νέου Yaris ξεκινά από τις 12.300 ευρώ.

 http://www.4troxoi.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=3546

Απόφαση Σαμαρά: ΣΔΟΕ, ΤΑΧΙS, ΓΓΔΕ, έλεγχοι και άσκηση φορολογικής πολιτικής στον Γ. Μαυραγάνη


Μετά τις αλλεπάλληλες γκάφες που παρατηρήθηκαν τους τελευταίους μήνες στο υπουργείο Οικονομικών ο πρωθυπουργός κύριος Αντώνης Σαμαράς αποφάσισε να περάσει το σύνολο της φορολογικής πολιτικής αλλά και των ελέγχων στον υφυπουργό Οικονομικών κύριο Γιώργο Μαυραγάνη.

Η κίνηση αυτή ερμηνεύεται από πολλούς ως γερό «ψαλίδισμα» του υπουργού Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη καθώς για πρώτη φορά από τη σύσταση του ΣΔΟΕ και της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων θα υπάγονται στον υφυπουργό Οικονομικών και όχι στον υπουργό όπως ίσχυε εδώ από συστάσεώς τους.

Μάλιστα ακόμη και η ανεξάρτητη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, στην οποία προϊσταται η κ. Κατερίνα Σαββαϊδου θα δίνει λογαριασμό για οποιαδήποτε απόφαση στον υφυπουργό Οικονομικών.

Ειδικότερα, η απόφαση του Πρωθυπουργού αναφέρει τα εξής:

«Στον Υφυπουργό Οικονομικών Γεώργιο Μαυραγάνη ανατίθεται η άσκηση των ακόλουθων αρμοδιοτήτων:  

1. της Διεύθυνσης Φορολογικής Πολιτικής,  

2. της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, με την επιφύλαξη της ισχύος των αποφάσεων μεταφοράς αρμοδιοτήτων στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων,  

3. της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Διοικητικής Υποστήριξης και των υπαγόμενων σε αυτήν υπηρεσιών,  

4. της Ειδικής Γραμματείας του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Σ.Δ.Ο.Ε.) και των υπαγόμενων σε αυτήν υπηρεσιών,  

5. της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου κατά το μέρος που αφορά τις υπηρεσίες και τα όργανα των ανωτέρω περιπτώσεων,  

6. της Ανώτατης Επιτροπής Τελωνειακών Αμφισβητήσεων (Α.Ε.Τ.Α.),  

7. του Ανώτατου Χημικού Συμβουλίου (Α.Χ.Σ.),  

8. της εποπτείας του Ειδικού Ταμείου Ελέγχου, Παραγωγής και Ποιότητας Αλκοόλης−Αλκοολούχων Ποτών (Ε.Τ.Ε.Π.Π.Α.Α.).  

Άρθρο 2  

1. Στο πλαίσιο της άσκησης των αρμοδιοτήτων του άρθρου 1 περιλαμβάνονται και οι ακόλουθες:  

α) οι κοινοβουλευτικές αρμοδιότητες, με εξαίρεση τη νομοθετική πρωτοβουλία,  

β) η πρόταση για την έκδοση διαταγμάτων,  

γ) η έκδοση πράξεων ατομικού και κανονιστικού χαρακτήρα,  

δ) η πρόταση για την έκδοση διαταγμάτων και η έκδοση πράξεων από κοινού με άλλους Υπουργούς, Αναπληρωτές Υπουργούς και Υφυπουργούς,  

ε) η αποδοχή των γνωμοδοτήσεων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ως και η αποδοχή και έγκριση πρακτικών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους,  

στ) τα ερωτήματα και οι αποφάσεις για την επιλογή, προαγωγή, τοποθέτηση, μετακίνηση, απόσπαση, μετάθεση και μετάταξη των υπαλλήλων των υπηρεσιακών μονάδων που προβλέπονται στο άρθρο 1, σύμφωνα με τις διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα (ν. 3528/2007, Α΄ 26) ή άλλες ειδικές διατάξεις, με εξαίρεση τους Προϊσταμένους Γενικών Διευθύνσεων.  

ζ) ο ορισμός μελών των Υπηρεσιακών Συμβουλίων και η σύσταση, συγκρότηση και ορισμός μελών των μόνιμων και ευκαιριακών συλλογικών οργάνων (επιτροπών, συμβουλίων και ομάδων εργασίας).  

2. Εξαιρούνται και παραμένουν στον Υπουργό:  

α) η αρμοδιότητα να προσδιορίζει την πολιτική του Υπουργείου, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου και των λοιπών συλλογικών κυβερνητικών οργάνων, να συντονίζει την εφαρμογή της πολιτικής αυτής και να εποπτεύει την εφαρμογή της από τις υπηρεσίες του Υπουργείου,  

β) η εκπροσώπηση του Ελληνικού Δημοσίου,  

γ) η εκπροσώπηση του Υπουργείου στους Διεθνείς Οργανισμούς,  

δ) η υπογραφή αποφάσεων εξουσιοδότησης υπαλλήλων για το χειρισμό διαβαθμισμένου υλικού, άρσης εξουσιοδότησης, συγκρότησης ομάδων πολιτικής άμυνας των κτιρίων του Υπουργείου και όλων των άλλων Υπηρεσιών που υπάγονται σε αυτό, καθώς και συγκρότησης επιτροπών καταστροφής διασφαλισμένου υλικού,  

ε) η οργάνωση Υπηρεσιών,  

στ) οι αποσπάσεις και μετατάξεις στο Υπουργείο Οικονομικών υπαλλήλων άλλων φορέων, καθώς και οι πράξεις πρόσληψης ή διορισμού προσωπικού του Υπουργείου Οικονομικών και των νομικών προσώπων που εποπτεύονται από αυτό και ανάθεσης μίσθωσης έργου σε φυσικά πρόσωπα, με την εξαίρεση της στελέχωσης του Γραφείου του Υφυπουργού,  

ζ) οι πράξεις εκτέλεσης δικαστικών αποφάσεων που αφορούν στην πληρωμή συμπληρωματικών συντάξεων σε συνταξιούχους και βοηθηματούχους, γενικά, του Δημοσίου.  

η) η έκδοση εγκυκλίων και οδηγιών για το συντονισμό της δραστηριότητας των Υπηρεσιακών και Πειθαρχικών Συμβουλίων.  

3. Η κατά την περίπτωση ζ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 2 αρμοδιότητα ασκείται, αφού προηγουμένως ενημερωθεί ο Υπουργός. Η αρμοδιότητα της σύστασης, συγκρότησης και ορισμού μελών των μόνιμων και ευκαιριακών συλλογικών οργάνων (επιτροπών, συμβουλίων και ομάδων εργασίας) ασκείται παράλληλα και από τον Υπουργό.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών

Σχετικά με δημοσιεύματα που αφορούν τις αρμοδιότητες στο υπουργείο Οικονομικών επισημαίνεται ότι :
Πρώτον, η προηγούμενη Γενική Γραμματεία Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων και νυν Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων καθώς και η Ειδική Γραμματεία Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος υπάγονται στον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη με πράξη του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά και του τότε υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και ημερομηνία 24/9/2012.
Δεύτερον, βάσει του Προεδρικού Διατάγματος 111/2014 που υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2014, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης τον Αύγουστο του 2014 και ισχύει από την 1η Νοεμβρίου του 2014 ορίστηκε ο νέος Οργανισμός του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με αυτόν η τέως Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων μετονομάστηκε σε Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Διοικητικής Υποστήριξης. Οι αρμοδιότητες του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη όπως προσδιορίστηκαν με την πρόσφατη απόφαση του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά και του υπουργού Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη αφορούν στις ίδιες γενικές γραμματείες τις οποίες επόπτευε ήδη από το 2012.
Τρίτον, με βάση την δέσμευση της χώρας στο πλαίσιο του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής από τον Απρίλιο του 2014 η νεοσυσταθείσα Διεύθυνση Φορολογικής Πολιτικής έχει προβλεφθεί ότι υπάγεται επίσης στον εκάστοτε αρμόδιο για τα δημόσια έσοδα υφυπουργό Οικονομικών.
Συνεπώς σχόλια και πολιτικά συμπεράσματα που είδαν το φως της δημοσιότητας ως «απόρροια» των αρμοδιοτήτων στο υπουργείο Οικονομικών καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα.