ΚΟΣΜΟΣ

Κάλλιστον κόσμος, ποίημα γαρ θεού. - Θαλής ο Μιλήσιος

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο άνθρωπος φύσει πολιτικόν ον. - Αριστοτέλης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τραπεζίτης είναι αυτός που σου δανείζει μια ομπρέλα όταν έχει ήλιο και σου τη ζητά πίσω τη στιγμή που θα αρχίσει να βρέχει. - Mark Twain

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το σημαντικό πράγμα είναι να μην σταματήσεις να κάνεις ερωτήσεις. Η περιέργεια έχει τον λόγο της που υπάρχει. - Albert Einstein

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Όταν δεν είναι κανείς να σε λυπηθεί ή να ζητωκραυγάσει για σένα, αυτή είναι η στιγμή που γίνεσαι παίκτης. - Ανώνυμος

ΓΝΩΜΕΣ

Οι απόψεις μας γίνονται σταθερές από τη στιγμή που σταματάμε να σκεφτόμαστε. - Ernest Renan

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ετούτος δω ο λαός δε γονατίζει παρά μονάχα μπροστά στους νεκρούς του. - Γιάννης Ρίτσος

Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου 2014

Οι 23 χώρες που δεν έχουν στρατό!!

Περισσότερες από 20 χώρες δεν έχουν σήμερα ένοπλες δυνάμεις, μία εκ των οποίων είναι και το Βατικανό, σύμφωνα με το "World Fact book" της CIA.   

Δεν αποτελεί σύμπτωση το γεγονός ότι η παρακάτω λίστα συμπεριλαμβάνει 7 από τα 10 μικρότερα ανεξάρτητα κράτη του κόσμου, όπως είναι το Τουβαλού, το Ναουρού και το Σαν Μαρίνο. «Ιστορικά τα κράτη αυτά δεν έχουν γίνει ποτέ στόχος εισβολής», εξηγεί ο Peter Stearns, ο καθηγητής που επεξεργάστηκε και εξέδωσε το βιβλίο "Demilitarization in the Contemporary World".   

Ορισμένες από αυτές που διοικητικά άνηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως τα Νησιά Μάρσαλ και το Παλάου, δεν θέσπισαν ποτέ στρατό μετά την ανεξαρτησία τους, αφήνοντας τις ΗΠΑ υπεύθυνες και για τη δική τους άμυνα.   

Υπάρχει όμως και ένα σύνολο χωρών στη λίστα που κάποτε διατηρούσε στρατό και τον κατήργησε. 

Τέσσερις από αυτές βρίσκονται στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, η οποία σύμφωνα με τον Stearns «είναι περιοχή που δεν βάλλεται συχνά από πολέμους», υπό την έννοια εξωτερικών εισβολών (παρόλο που στην περιοχή έχουν λάβει χώρα αρκετοί εμφύλιοι πόλεμοι και στρατιωτικές δικτατορίες).   Οι υπόλοιπες χώρες έχουν η κάθε μία τη δική της ιστορία. 

Για παράδειγμα, η Κόστα Ρίκα κατήργησε το στρατό της το 1948, μετά από πρωτοβουλία του τότε προέδρου της José Figueres Ferrer, ο οποίος, σύμφωνα με το Council on Hemispheric Affairs, πήρε με στρατιωτικά μέσα την εξουσία και πιθανότατα κατήργησε το στρατό «για να αποφύγει πιθανή μελλοντική στρατιωτική εξέγερση εναντίον του». 

Οι ένολες δυνάμεις της Γρενάδας και του Παναμά καταργήθηκαν και οι δύο μετά την εισβολή των Ηνωμένων Πολιτειών το 1983 και το 1989 αντίστοιχα. 

Τι θεωρείται στρατός; Για παράδειγμα, η Κόστα Ρίκα βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα επικίνδυνη θέση, δίπλα σε δρόμους – κλειδιά για το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και εξαιτίας των συνοριακών διαφορών που εδώ και χρόνια έχει με τη γειτονική της Νικαράγουα. 

Ο δημοσιογράφος Robert Beckhusen υποστηρίζει πως η 70μελής "Special Intervention Unit" της χώρας μία ομάδα καταδρομέων η οποία εκπαιδεύεται στο να αναγνωρίζει διακινητές ναρκωτικών καθώς και στη διάσωση ομήρων, δρώντας σαν αντιτρομοκρατική μονάδα είναι στρατιωτική δύναμη σε όλα εκτός από το όνομα. Μετά τη μετακίνηση 7.000 μελών των Υπηρεσιών των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κόστα Ρίκα για να βοηθήσουν στην προσπάθεια καταπολέμησης της διακίνησης ναρκωτικών, ο Βολιβιανός Πρόεδρος Evo Morales δήλωσε ότι η χώρα διαθέτει στρατεύματα, αυτά των ΗΠΑ.   

Ο Stearns,σημειώνει «Εάν έχεις δεσμευτεί στην αποφυγή της εξωστρεφούς βίας, έχεις κάνει ένα σημαντικό βήμα». Παράλληλα είναι και ένα βήμα που επηρεάζει την οικονομία. Σύμφωνα με την CIA, τα έξοδα για στρατιωτικούς σκοπούς αντιστοιχούν περίπου 2,42% του παγκόσμιου Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ), δηλαδή περίπου 2 τρισεκατομμύρια, για το 2012. 

Η λίστα είναι η εξής: 

1. Ανδόρα 

2. Κόστα Ρίκα 

3. Ντομίνικα 

4. Γρενάδα 

5. Αϊτή 

6. Ισλανδία 

7. Κιριμπάτι 

8. Λιχτενστάιν 

9. Νησιά Μάρσαλ 

10. Μαυρίκιος 

11. Μικρονησία 

12. Μονακό 

13. Ναουρού 

14. Παλάου 

15. Παναμάς 

16. Αγία Λουκία (St. Lucia) 

17. Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες 

18. Σαμόα 

19. Σαν Μαρίνο 

20. Νησιά Σολομώντα 

21. Τουβαλού 

22. Βανουάτου 

23. Βατικανό ( με δεδομένο πως δεν θεωρείται στρατός η παπική Ελβετική Φρουρά)


Το χειρότερο χαρακτηριστικό κάθε ευρωπαϊκής χώρας!

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει 28 κράτη μέλη και πολλά ψεγάδια. 

Παρά το γεγονός ότι κάθε χώρα έχει να επιδείξει κάτι καλό, η έρευνα της ιστοσελίδας Thrillist, εστίασε μόνο στα άσχημα, εντοπίζοντας το μεγαλύτερο "αγκάθι" κάθε χώρας αυτή τη στιγμή.   

Ας δούμε ποιό είναι το χειρότερο χαρακτηριστικό κάθε χώρας.   

Αυστρία: Οι περισσότεροι νέοι καπνιστές 

Βέλγιο: Η χειρότερη κυκλοφοριακή συμφόρηση 

Βουλγαρία: Η μικρότερη ελευθερία του Τύπου 

Κροατία: Η μικρότερη συμμετοχή σε προγράμματα Erasmus 

Κύπρος: Οι λιγότεροι 18χρονοι στο σχολείο 

Τσεχία: Η χειρότερη σε σύγχρονη δουλεία 

Δανία: Τα λιγότερα καταστήματα Ζάρα 

Εσθονία: Το μεγαλύτερο μισθολογικό χάσμα μεταξύ των 2 φύλων 

Φινλανδία: Το υψηλότερο ποσοστό κατάθλιψης 

Γαλλία: Η λιγότερο ομιλούμενη αγγλική γλώσσα 

Γερμανία: Το χαμηλότερο ποσοστό ιδιοκτησίας 

Ελλάδα: Το υψηλότερο εξωτερικό χρέος 

Ουγγαρία: Το υψηλότερο ΦΠΑ (φόρος προστιθέμενης αξίας) 

Ιρλανδία: Το υψηλότερο ποσοστό κυστικής ίνωσης 

Μεγάλη Βρετανία: Οι περισσότεροι χρήστες κοκαΐνης


Η Google μόλις απέκτησε το δικό της αεροδρόμιο!

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Google, μόλις απέκτησε τον έλεγχο του Ομοσπονδιακού Αεροδρομίου Morfett στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, το οποίο χρονομισθώνει από την NASA, στην οποία και ανήκει, με leasing διάρκειας 60 ετών.    

Το Αεροδρόμιο Morfett, ιδιοκτησίας της NASA, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί από τη διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ, την Αμερικανική Εθνοφρουρά, αλλά και την Ομάδα Ψυχολογικών Επιχειρήσεων Ελικοπτέρων του Αμερικανικού Στρατού, πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για να φιλοξενήσει τον διαρκώς αυξανόμενο στόλο ιδιωτικών αεροπλάνων της αμερικανικής εταιρείας.  

Όπως αναφέρει το Business Insider και η ανακοίνωση της NASA, η Google δεν θα χρησιμοποιεί το Αεροδρόμιο μόνο ως 'πάρκινγκ' για τα ιδιωτικά της τζέτ, αλλά και για "έρευνα, ανάπτυξη, παραγωγή και έλεγχο στους τομείς της διαστημικής  έρευνας, της αεροπλοΐας, της ρομποτικής και άλλων αναδυόμενων τεχνολογιών".   

Αξίζει να αναφερθεί ότι στην έκταση του Αεροδρομίου Morfett, όπου θα στεγαστούν και αρκετές εκατοντάδες εργαζομένων της, εκτός από 3 υπόστεγασυντήρης αεροσκαφών, υπάρχει μέχρι και γήπεδο γκολφ.

Μια επανάσταση στην σχέση μεταξύ ατόμων με αναπηρία και της τεχνολογίας, αποπειράται να φέρει στο Sesame Phone!!

Μια νέα εφεύρεση που θα βελτιώσει πολύ τη σχέση των ατόμων που πάσχουν από κινητικά προβλήματα με την τεχνολογία, έκανε μόλις την εμφάνισή της στο σάιτ εξεύρεσης πόρων Indiegogo. 

Ακόμα και το παιχνίδι γίνεται πλεόν μια εύκολη διαδικασία μέσω του ειδικού software, του Sesame Phone. 

Πρόκειται για το πρώτο smartphone που δημιουργήθηκε από άτομα με κινητικά προβλήματα και απευθύνεται σε άτομα με κινητικά προβλήματα, υποστηρίζει η εταιρεία Sesame Enable με έδρα το Τελ Αβίβ, το οποίο λειτουργεί χωρίς να απαιτεί το παραμικρό άγγιγμα.   

Τη συσκευή, που δεν είναι παρά ένα Nexus 5 της Google και της LG με ειδικό software, ενεργοποιεί η φράση 'σουσάμι άνοιξε' κι από εκεί και πέρα ο χρήστης μπορεί να κάνει τα πάντα (κλήασεις, μηνύματα, σερφάρισμα, παιχνίδια) χρησιμοποιώντας απλές κινήσεις του κεφαλιού και φωνητικές εντολές που γίνονται αντιληπτές από τη συσκευή μέσω της εμπρόσθιας κάμερας και του μικροφώνου.   

To Sesame Smartphone, του οποίου η ιδέα και η ανάπτυξη ανήκουν στον Ισραηλινό Giora Livne, που πάσχει από τετραπληγία τα τελευταία 9 χρόνια και τον προγραμματιστή Oded Ben Dov, απευθύνεται σε κάθε άτομο που αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα και αδυνατεί να ελέγξει τις κινήσεις των άκρων του. 

To "Sesame Phone" χρησιμοποιεί την εμπρόσθια κάμερα για να αναγνωρίζει τις κινήσεις του κεφαλιού του χρήστη και να τις μετατρέψει σε εντολές Στο σάιτ της καμπάνιας του Sesame στο Indiegogo, που έχει στόχο τα 30.000 δολάρια μέσα στις επόμενες 30 ημέρες, οι εμπνευστές του υπόσχονται ότι εργάζονται εντατικά για να κάνουν το software που ενεργοποιεί τον touch-free χειρισμό της συσκευής, συμβατό και με άλλους τύπους smartphone, στο άμεσο μέλλον.   

Η συσκευή με εγκατεστημένο το λογισμικό κοστίζει 350 δολάρια, και οι πρώτοι αγοραστές του, θα λάβουν τις συσκευές τον Μάρτη του 2015.

BMW M3: Το κόκκινο και το μπλε

Το τμήμα «BMW Motosport» ιδρύθηκε το 1972, από την ανάγκη να οργανωθούν καλύτερα οι αγωνιστικοί τομείς της εταιρείας, ώστε εκείνη να κατακτήσει σε πίστες και ειδικές διαδρομές τα αποτελέσματα που έπρεπε, τα οποία σίγουρα θα έπαιζαν ρόλο στην περαιτέρω άνοδο του γοήτρου και του κύρους της. Όχι πως μέχρι τότε τα είχε καταφέρει άσχημα, καθώς στον κύκλο αγώνων της κατηγορίας F2 στη διάρκεια της δεκαετίας του ’70, ο 4κύλινδρος κινητήρας της δεν είχε αντίπαλο.Πέρα από τις αγωνιστικές δραστηριότητες που υποστήριζε, αφού τότε η εταιρεία συμμετείχε στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα τουρισμού και στα ράλλυ με τις «2002», το «
BMW Motosport» ανέλαβε με τον καιρό και την εξέλιξη ειδικών sportive εκδόσεων των μοντέλων παραγωγής, φροντίζοντας παράλληλα αυτά να διατηρούν το καθένα και τη δική του ξεχωριστή ταυτότητα.Έτσι γεννήθηκε η σειρά «Μ», που από τότε και μέχρι σήμερα συμβολίζεται με κόκκινο και μπλε χρώμα πλάι στο ομώνυμο (και διάσημο πλέον) γράμμα.


H έλευση της Μ3
Το 1986 κυκλοφορούσαν ήδη οι «Μ5» και «Μ6» με τους κινητήρες των 3,5 λίτρων, όταν η
Ford και η Mercedes παρουσίαζαν τo «Sierra Cosworth» και την «190 2.3», προκαλώντας ουσιαστικά την ΒΜW να απαντήσει με τη σειρά της, απευθυνόμενη στο αγοραστικό κοινό αυτής της κατηγορίας, που δεν μπορούσε να προσεγγίσει τις «μεγάλες» Μ. Η εταιρεία «σήκωσε το γάντι» και στρώθηκε στη δουλειά: To σασί της σειράς «Ε 30» (316i–318i) δέχθηκε τον 16βάλβιδο κινητήρα των 2,3 λίτρων, ενώ την ευθύνη του «στησίματος» του αυτοκινήτου ανέλαβε ο πρωταθλητής Ευρώπης ράλλυ του 1965 Ράουνο Ααλτόνεν και την προώθηση –προβολή του ο πρωταθλητής της Formula 1 Νίκι Λάουντα.


Στο μεγάλο Νίρμπουργκρινγκ…
Ο Σ. Χ. οδήγησε εκ μέρους του περιοδικού την «πολιτική» Μ3 για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 1987, αφού τον προηγούμενο μήνα είχε την εμπειρία να γνωρίσει την εξελιγμένη στα όρια του
Group A αντίστοιχη Μ3 της αγωνιστικής ομάδας BMWZakspeed. H ξενάγηση στα «άδυτα» του αυτοκινήτου έγινε σε ένα τόπο ιερό για τους αγώνες, στο παλιό, «μεγάλο» Νίρμπουργκρινγκ των 22 χιλιομέτρων. Η Μ3 έκανε ό,τι της ζητήθηκε (εύκολο ή δύσκολο) χωρίς δισταγμό, δίχως να έχει κανένα πρόβλημα σε οποιοδήποτε ρυθμό ή αλλαγή διάθεσης του οδηγού της. Πολύ καιρό αργότερα, ήταν γενικά παραδεκτό πως χάρη σε εκείνη, ουσιαστικά, η έννοια «Grand Tourism» άλλαξε τα τελευταία 20 χρόνια.


«Ποτέ δεν ακουμπήσαμε τα κράσπεδα της πίστας, ποτέ δεν λειτούργησε ο κόφτης, ποτέ δεν μπλοκάρισαν οι τροχοί και πάντα το ταχύμετρο ήταν σε τριψήφια νούμερα»


TEXNIKA XAΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Κινητήρας: 4κύλινδρος σε σειρά
Κυβισμός: 2.302 κ.εκ.
Ισχύς: 200 ίπποι/6.750 σ.α.λ.

Ροπή: 34,5 χλγμ/4.570 σ.α.λ.

Μετάδοση: στους πίσω τροχούς

Κιβώτιο ταχυτήτων: χειροκίνητο 5 σχέσεων

Ανώτατη ταχύτητα: 230 χλμ/ώρα

Επιτάχυνση 0-100 χλμ/ώρα: 7,5 δλ.

Μήκος: 4,34 μ.

Πλάτος: 1,68 μ.

Ύψος: 1,37 μ.

Μεταξόνιο: 2,56 μ.

Βάρος: 1.200 κιλάhttp://www.4troxoi.gr/default.php?pname=Article&cat_id=19&art_id=15819

Με 1.063 ίππους η νέα Ferrari LaFerrari XX

Ντεμπούτο στις αρχές Δεκεμβρίου θα κάνει η νέα υβριδική LaFerrari XX, η οποία θα αποδίδει 1.063 ίππους, 100 ίππους παραπάνω σε σχέση με το «απλό» supercar. Στο Abu Dhabi τον επόμενο μήνα και σε ειδικό event της Ferrari θα κάνει πρεμιέρα η νέα LaFerrari XX, η οποία θα βασίζεται στην υβριδική LaFerrari αλλά θα διαθέτη ενισχυμένη απόδοση.

Πιο συγκεκριμένα, η LaFerrari τροφοδοτείται από έναν 6,3 λτ. μοτέρ V12 που μαζί με τους ηλεκτροκινητήρες του συστήματος σύστημα Hy-Kers παράγουν συνδυαστικά 963 ίππους μέχρι τις 9.250 σ.α.λ., ενώ στη νέα LaFerrari XX το εν λόγω υβριδικό σύνολο θα αποδίδει συνδυαστικά 1.063 ίππους (100 παραπάνω). Επίσης να θυμίσουμε ότι στη LaFerrari η μετάδοση της κίνησης γίνεται μέσω ενός κιβωτίου διπλού συμπλέκτη 7 σχέσεων, που μεταφέρει την ισχύ στους πίσω τροχούς, ενώ τα 0-100 χλμ./ώρα επιτυγχάνονται σε 2,9 δλ., αγγίζοντας την τελική των 350 χλμ./ώρα.

Επιπλέον, η νέα LaFerrari XX αναμένεται να φέρει πέρα από τις μηχανικές αναβαθμίσεις και αισθητικές παρεμβάσεις αεροδυναμικής, σε σχέση πάντα με τη «βασική» LaFerrari, ενώ οι άνθρωποι της ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας τονίζουν πως το νέο supercar «προορίζεται για… σκληρή οδήγηση στην πίστα και όχι απλώς για τη συλλογή κάποιου εκλεκτού πελάτη».

Τέλος οι φήμες θέλουν, τη νέα LaFerrari XX να παράγεται από την επόμενη χρονιά –κατά παραγγελία- σε 30 το πολύ μονάδες με το κόστος της καθεμίας να ανέρχεται στα 2,5 εκατ. ευρώ.

http://www.autotriti.gr/data/news/preview_news/Me-1-063-ippoys-h-nea-Ferrari-LaFerrari-XX_121653.asp#photo4

Ρουμπίνια και θρίλερ διαδρομές


Η εκτυφλωτική λάμψη από την ολόχρυση κανάτα του Georg Jensen με έκανε να τραβήξω τη μάσκα χαλάρωσης από τα μάτια μου. Ο μπάτλερ Σουλπίκιος έριχνε νερό με παγάκια στο ξύλινο, χειροποίητο μπολ το οποίο βρισκόταν δίπλα στον κατακόκκινο καναπέ. Η Εσθήρ έβγαλε έναν αναστεναγμό ανακούφισης. Πέταξε και εκείνη μακριά τη leopard print μάσκα με τα Christmas charms του Roberto Cavalli. Τοποθέτησε μια χούφτα ice cubes στη γάζα που είχε δέσει πρόχειρα γύρω από το χέρι της. Ακολούθησα το παράδειγμά της. Ο ισχυρός πονοκέφαλος άρχισε να υποχωρεί.

Ο μεγαλοβιομήχανος, χρυσός κληρονόμος Φίφης Δελμούζος-Κασσανδρής έμοιαζε απόλυτα ικανοποιημένος. Μετά το πρώτο ισχυρό σοκ μπορούσε άνετα πλέον να «περάσει» στο επόμενο βήμα. Ο golden heir τηλεφώνησε στα επιτελικά στελέχη του πολυτελούς «Cristallo Hotel Spa & Golf» στην Cortina d' Ampezzo. Εκλεισε τρεις σουίτες για τη διαμονή μας στο ξενοδοχειακό συγκρότημα τις ημέρες των Χριστουγέννων. Αμέσως μετά επικοινώνησε με ιταλική παγκοσμίου φήμης εταιρεία ενοικίασης υπερσύγχρονων ελικοπτέρων. Χαμογέλασα πονηρά. Αυτή τη φορά θα προσγειωνόμασταν άνετα και με απόλυτη ασφάλεια στο περιώνυμο θέρετρο χειμερινών σπορ.

Η υπέροχη, αριστοκρατική Cortina, «σκαρφαλωμένη» στους θεαματικούς Δολομίτες, η Cortina των εμβληματικών ταινιών του Ρόζ Πάνθηρα και του πράκτορα 007 μας περιμένει τυλιγμένη σε ένα βαρύ, κατάλευκο πέπλο χιονιού. Ο κ. Δελμούζος-Κασσανδρής έσβησε το πούρο του στο τασάκι. Μίλησε για λίγο στο κινητό του τηλέφωνο και φρόντισε με άκομψο μάλλον τρόπο να εξαφανιστεί. Η μηχανή του αυτοκινήτου μας έκανε να σπεύσουμε κοντά στο παράθυρο. Η Εσθήρ ξέσπασε σε δυνατά γέλια. Ο παιδικός μας φίλος προτίμησε να «πετάξει» σε βλαχομπαρόκ έπαυλη στην περιοχή της Πολιτείας για να παίξει squash. Ο γλυκός μας, καλογυμνασμένος Φίφης! Πόσες φορές άραγε θα έπρεπε να ακούσει εκείνη τη... θλιβερή ιστορία γύρω από την περιπετειώδη ανάβασή μας στην Cortina d' Ampezzo;

Η Αντριάνα, ο James Bond και τα rubies
Λίγα χρόνια πριν ανηφορίσαμε στους Δολομίτες έπειτα από τριήμερη διαμονή στη Βενετία και ατέλειωτα ξενύχτια στο legendary «Harry's Bar-Cipriani». Παρέα φίλων μάς παρέλαβε ακριβώς έξω από το αεροδρόμιο της Πόλης των Δόγηδων για να μας μεταφέρει στην Cortina. Ω! Madonna Mia! Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη φοβερή και τρομερή ταλαιπωρία. Κάτι περισσότερο από τρεισήμισι ώρες τα θηριώδη jeeps περνούσαν μέσα από βουνά, απόκρημνες πλαγιές και δαιδαλώδεις δρόμους. Η Εσθήρ έκανε εμετό πάνω στη... χιλιοστή πρώτη στροφή. Το εκπληκτικό τοπίο της Cortina και η τότε διαμονή μας στο ιστορικό «Miramonti Majestic Grand Hotel», εκεί όπου γυρίστηκαν οι σκηνές της ταινίας James Bond «For your eyes only», μας αποζημίωσαν. Η επόμενη όμως επίσκεψη στο ιταλικό spot θα γίνει με ελικόπτερο. Είμαι πανέτοιμη να κατέβω στους Δολομίτες με ρούχα Moncler, γούνινες μπότες Hermès και στυλ α λα πριγκίπισσα Πινιατέλι.

Τα Χριστούγεννα είναι ήδη εδώ! Φρόντισαν να μας το θυμίσουν η Ριάνα (μέσα από μια νέα super sexy γιορτινή φωτογράφιση) και τα top models  Αντριάνα Λίμα και Αλεσάντρα Αμπρόσιο. Οι βραζιλιάνες καλλονές φωτογραφήθηκαν με τα επετειακά Fantasy Bras αξίας δύο εκατομμυρίων δολαρίων το καθένα! Ολόχρυσα δημιουργήματα του διάσημου κοσμηματοπώλη Mouawad. Γεμάτα με διαμάντια, μπλε ζαφείρια και πολλά-πολλά ρουμπίνια!

Happy birthday party στην Penthouse suite
Το πνεύμα των Χριστουγέννων έχει ήδη συνεπάρει τους jet setters, μεγαλοεπιχειρηματίες και διάσημους αστέρες της show business. Τυλιγμένη σε μια βελούδινη κόκκινη κάπα με χρυσά, μοβ κεντήματα και την υπογραφή των designers-big fans των Ιταλοαυστριακών Αλπεων Dolce & Gabbana, έφθασα στο «King George». Ανέβηκα στο εστιατόριο «Tudor Hall». Η εντυπωσιακή, fashion icon κόρη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Ελσα Αναστασιάδη παρέθεσε δείπνο με την ευκαιρία των γενεθλίων της στο εστιατόριο του ξενοδοχείου επί της πλατείας Συντάγματος. Η Ελσα  Αναστασιάδη-Λούτσιου, η οποία βρίσκεται πολλές φορές στα πρωτοσέλιδα εντύπων της Μεγαλονήσου τα οποία ασχολούνται με την κοινωνική κριτική, έκλεισε τα 40 της χρόνια. Στο private dinner έδωσαν το παρών προσωπικότητες της κοινωνικής και οικονομικής ζωής και κυπριακής καταγωγής επιχειρηματίες που μένουν μόνιμα στην Αθήνα. Ακολούθησε party με δυνατές μουσικές στην Penthouse του «King George» με θέα τη φωταγωγημένη πόλη. Η βαθύπλουτη, ξανθομαλλούσα κόρη του Νίκου Αναστασιάδη επισκέπτεται αρκετά συχνά την Αθήνα...

Η βραδιά στο ΜοΜΑ, ο Λάρι και το private jet
Ο κολεξιονέρ Γκαλάτσι-Γκαλάτσι μου τηλεφωνεί από τη Νέα Υόρκη για να με πληροφορήσει για την κοσμοσυρροή στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης με αφορμή το book signing του Φερνάντο Μποτέρο. Ο διάσημος κολομβιανής καταγωγής εικαστικός κυκλοφόρησε το νέο του βιβλίο «Bullfight». Τον Γκαλάτσι-Γκαλάτσι εντυπωσίασαν τα ογκώδη μπιζού-γλυπτά που φορούσε η ελληνίδα σύζυγος του Μποτέρο γλύπτρια Σοφία Βάρη. Τον ρώτησα αν ο λατρεμένος μου γκαλερίστας Λάρι Γκαγκόσιαν, ο οποίος πέταξε με το ιδιωτικό του τζετ από το Παρίσι και τη Γενεύη στο Big Apple, ήταν εκεί. Ο κολεξιονέρ μου είπε ότι ο πολυπράγμων, λάτρης της Μυκόνου, Λάρι δεν είχε κάνει ακόμη την εμφάνισή του.

Η «Gagosian Athens» και η βάφτιση Θανοπούλου
Στην αθηναϊκή πάντως «Gagosian» που «τρέχει» με επιτυχία η Χριστίνα Παπαδοπούλου η έκθεση με τίτλο «Horror Vacui» σημειώνει μεγάλη επιτυχία. Απολάμβανα ένα ποτήρι παγωμένο κρασί στο πεζοδρόμιο της γκαλερί επί της οδού Μέρλιν όταν στενοί φίλοι με πληροφόρησαν για τη βάφτιση της κόρης του ζεύγους Νάσου Θανόπουλου. Ο Νικόλαος και η ωραία Τατιάνα θα βρίσκονται εκεί λόγω της στενής σχέσης με την οικογένεια Θανοπούλου. Ειλικρινά δεν γνωρίζω τι θα κάνουν ο Παύλος και η très chic Μαρί-Σαντάλ. Τέτοια εποχή του χρόνου επιλέγουν το Γκστάαντ και το Λος Αντζελες.

Το δείπνο προσωπικοτήτων και η ομιλία της Μαριάννας στο ΠαρίσιΠληροφορούμαι ότι στη γαμήλια δεξίωση του ζεύγους Γιάγκου Πιταούλη - Τίνας Κίκιζαέδωσαν το παρών προσωπικότητες οι οποίες δεν εμφανίζονται συχνά στα κοινωνικά γεγονότα της πόλης. Οπως ο βιομήχανος κ. Κωνσταντίνος Λούλης των γνωστών αλευρόμυλων. Ο 59χρονος κ. Λούλης, πρώην διοικητής του Αγίου Ορους, έφθασε στην Αθήνα με την 26χρονη ουκρανικής καταγωγής σύζυγό του Αννα. Ο κ. Λούλης έχει επεκτείνει τις επιχειρηματικές δραστηριότητές του και στην Ινδία. Μένει πλέον μόνιμα σχεδόν εκτός Ελλάδας και περνάει άκρως εποικοδομητικά τον χρόνο του μεταξύ Ντουμπάι και Αμπου Ντάμπι.

Στο γαμήλιο δείπνο και ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank κ. Δημήτρης Μαντζούνης, όπως και η κυρία Ιωάννα Παπαδοπούλου.

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη είναι πλέον μια διεθνής προσωπικότητα με πλούσιο έργο και δυναμικές παρεμβάσεις στον χώρο του πολιτισμού και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η κυρία Βαρδινογιάννη βρέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής όταν ανέβηκε στο βήμα με αφορμή τη λαμπρή εκδήλωση για τα 70 χρόνια της UNESCO. Η ελληνίδα πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO κέρδισε τα θερμά χειροκροτήματα μεγάλων προσωπικοτήτων του πλανήτη. Η εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, ήταν αφιερωμένη στον Νέλσον Μαντέλα.

Στύλιος κατά ΣΥΡΙΖΑ για την άρση ασυλίας βουλευτών της Χρυσής Αυγής


Ο βουλευτής Αρτας και πρώην υφυπουργός Παιδείας κ. Στύλιος, ο οποίος απεπέμφθη από την κυβέρνηση Σαμαρά μετά την επίθεση κατά της βουλευτή του ΚΚΕ κυρίας Λιάννας Κανέλλη σε συζήτηση στη Βουλή έκανε την ακόλουθη δήλωση επιτιθέμενος στον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την καταψήφιση ή όχι της άρσης ασυλίας βουλευτών της Χρυσής Αυγής:
«Το ψέμα και υποκρισία δεν μπορεί να κερδίζει πλέον . Ούτε ο λαϊκισμός
Είναι απολύτως ψέμα οτι έχω καταψηφίσει οποιαδήποτε πρόταση για άρση ασυλίας βουλευτών της χρυσής Αυγής .
Και είναι μεγάλη υποκρισία και λαϊκισμός η παρερμηνεία όσων είπα σε μια άτυχη στιγμή για την οποία υπέβαλα την παραίτησή μου .
Ελπίζω να παραιτηθεί κάποτε και ο ΣΥΡΙΖΑ από τις πρακτικές του χθες και από τα παιχνίδια με τις δημοκρατικές αξίες».

ΑΣΕΑΔ: Εκτός γηπέδων μπάσκετ ο Δ. Γιαννακόπουλος


Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος το ΑΣΕΑΔ απέρριψε την προσφυγή του του προέδρου της ΚΑΕ Παναθηναϊκός κ. Δ. Γιαννακόπουλου κατά της απόφασης του Αθλητικού Δικαστή, με την οποία του επιβλήθηκε η ποινή απαγόρευσης εισόδου στα γήπεδα για δέκα μήνες για τις υβριστικές τηλεοπτικές δηλώσεις μετά τον τρίτο τελικό των πλέι-οφ και την παράνομη παρουσία του στον πέμπτο τελικό των πλέι οφ κατά παράβαση της απόφασης του Αθλητικού Δικαστή.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΑΣΕΑΔ έκρινε ότι η εκ μέρους του κ. Γιαννακόπουλου παραβίαση της εν λόγω δικαστικής απόφασης δυσφημεί και μάλιστα δημοσίως το άθλημα της καλαθοσφαίρισης, δημιουργώντας, έτσι την εύλογη πεποίθηση στο φίλαθλο κοινό ότι στο άθλημα επικρατεί κλίμα ασυδοσίας και μη εφαρμογής των Κανονισμών.
Ομοίως απέρριψε την  προσφυγή του Δ. Γιαννακόπουλου κατά της απόφασης της ΕΦΙΠ, με την οποία του επιβλήθηκε η ποινή στέρησης της φίλαθλης ιδιότητας για συνολικά επτά μήνες  και ειδικότερα δε η απαγόρευση παρακολούθησης οποιασδήποτε αθλητικής εκδήλωσης, καθώς και η απαγόρευση συμμετοχής του ως Διοικούντος ή μέλους Αθλητικού Σωματείου.
Δηλαδή, ο πρόεδρος της ΚΑΕ Παναθηναϊκός κατέστη και αμετάκλητα έκπτωτος από το αξίωμα του προέδρου της ομάδας για επτά μήνες.

Σαν καραμέλες καταναλώνονται στην Ελλάδα τα αντιβιοτικάΔια πάσα νόσον συνεχίζουν να λαμβάνονται στην Ελλάδα τα αντιβιοτικά, παρά τις εκκλήσεις των ειδικών επιστημόνων για περιορισμό της χρήσης τους. Με αφορμή την έναρξη Πανελλαδικής Εκστρατείας  Ενημέρωσης για την ορθή χρήση αντιβιοτικών, η καθηγήτρια Παθολογίας - Λοιμώξεων κυρία Ελένη Γιαμαρέλλου παρουσίασε στοιχεία τελευταίας έρευνας σύμφωνα με την οποία οι τρεις στους δέκα Έλληνες αγοράζουν αντιβιοτικά μόνοι τους, χωρίς δηλαδή να τους τα έχει συστήσει γιατρός. Η Ελλάδα εξακολουθεί να κατέχει τη θλιβερή πρωτιά στην Ευρώπη, στην κατανάλωση αντιβιοτικών, καθώς και ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μικροβίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά σε παγκόσμιο επίπεδο κατέχει η χώρα μας.

Οι παραπάνω διαπιστώσεις έγιναν με αφορμή την Πανελλαδική Εκστρατεία Ενημέρωσης για την ορθή χρήση των Αντιβιοτικών και των Εμβολίων. Την εκστρατεία θα πραγματοποιήσει το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων Προαγωγής Υγείας, η Ελληνική Εταιρεία Χημειοθεραπείας, η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων και ο Ιατρικός  Σύλλογος Αθηνών, σε μια προσπάθεια ενημέρωσης και εκπαίδευσης του πληθυσμού της χώρας μας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ και δήμαρχο Αμαρουσίου κ. Γιώργο Πατούλη, τα αντιβιοτικά θα πάψουν να διατίθενται στους πολίτες χωρίς συνταγή μόνο όταν επιβληθούν ποινές. «Ο νόμος λέει ότι απαγορεύεται η πώλησή τους χωρίς ιατρική συνταγή, χωρίς όμως να προβλέπει ποινές», ανέφερε.  

Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, ο κίνδυνος που ελλοχεύει από την υπερκατανάλωση αντιβιοτικών  είναι ότι σε λίγα χρόνια θα καταστούν αναποτελεσματικά στην αντιμετώπιση σοβαρών και θανατηφόρων λοιμώξεων, όπου η χρήση τους είναι απαραίτητη. Χρειάζεται λοιπόν, να προφυλάξουμε τα φάρμακα αυτά, τα οποία έσωσαν και εξακολουθούν να σώζουν εκατομμύρια ζωές μέχρι σήμερα.

Στόχος της Εκστρατείας - είπε ο κ. Πατούλης - είναι να γίνει κατανοητό και ξεκάθαρο από όλους τους Έλληνες πώς μπορούν και οι ίδιοι να συμβάλλουν στη μείωση της άσκοπης χρήσης αντιβιοτικών, μαθαίνοντας πότε πραγματικά χρειάζεται να πάρουν αντιβιοτικό και πότε όχι, ποιες είναι οι συνέπειες από την άσκοπη χρήση, αλλά και πώς προλαμβάνονται οι λοιμώξεις μέσω των εμβολιασμών ώστε να μη νοσήσουν και να μη χρειαστεί τελικά να πάρουν αντιβιοτικό.

Ένα ακόμη σημαντικό σημείο στο οποίο εστιάζει η εκστρατεία ενημέρωσης, είναι να συνειδητοποιήσουν οι καταναλωτές ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να λαμβάνουν αντιβιοτικά με δική τους πρωτοβουλία από το φαρμακείο της γειτονιάς τους, χωρίς την καθοδήγηση του ιατρού.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες έχει φτάσει το «τέλος των αντιβιοτικών» αφού δεν πρόκειται να κυκλοφορήσουν τουλάχιστον για μια δεκαετία αντιβιοτικά δραστικά στα ανθεκτικά μικρόβια που εμείς δημιουργήσαμε με την άσκοπη υπερκατανάλωση των αντιβιοτικών. Μοναδική λύση αποτελεί η μείωση των «άχρηστων»  αντιβιοτικών, αφού με τον περιορισμό της κατανάλωσής τους τα μικρόβια γίνονται και πάλι ευαίσθητα στα αντιβιοτικά.

Θα ρυθμίζουμε τα γονίδια μας με… τηλεπάθεια!


Ζυρίχη 
Ακούγεται βγαλμένο από επιστημονική φαντασία, αλλά ερευνητές στην Ελβετία ανέπτυξαν μια πρωτοποριακή μέθοδο, η οποία τους επιτρέπει να κατευθύνουν τη ρύθμιση των γονιδίων μέσω των εγκεφαλικών κυμάτων. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή τεχνική ελέγχου των γονιδίων μέσω του νου, η οποία ακόμη βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, αλλά θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στο μέλλον.

Η μέθοδος
Ερευνητές με επικεφαλής τον Μάρτιν Φουσενέγκερ, καθηγητή βιοτεχνολογίας και εμβιομηχανικής του Τμήματος Βιοσυστημάτων του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας (ΕΤΗ) της Ζυρίχης, ανέπτυξαν μια μέθοδο που χρησιμοποιεί τα εγκεφαλικά κύματα της σκέψης για να ελέγξει την μετατροπή των γονιδίων σε πρωτεΐνες, δηλαδή τη λεγόμενη «έκφραση» των γονιδίων.
«Για πρώτη φορά μπορέσαμε να απομονώσουμε τα εγκεφαλικά κύματα, να τα μεταφέρουμε ασύρματα σε ένα δίκτυο γονιδίων και, στη συνέχεια, να ρυθμίσουμε την έκφραση ενός γονιδίου ανάλογα με το είδος της σκέψης. Η ικανότητα να ελέγχουμε την έκφραση των γονιδίων μέσω της δύναμης της σκέψης, είναι ένα όνειρο που κυνηγούμε εδώ και πάνω από μια δεκαετία» δήλωσε ο Μάρτιν Φουσενέγκερ.
Η κάσκα
Η αξιοποίηση των εγκεφαλικών κυμάτων γίνεται με τη βοήθεια μιας ειδικής ηλεκτρονικής «κάσκας», που φοριέται στο κεφάλι και λειτουργεί ως συσκευή καταγραφής ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος. Τα εγκεφαλικά κύματα που «συλλαμβάνει» η συσκευή - κάσκα, αναλύονται και μετά μεταδίδονται με ασύρματο τρόπο μέσω Bluetooth σε μια ηλεκτρονική διάταξη, που γεννά ένα ηλεκτρομαγνητικό πεδίο και η οποία εμφυτεύεται στο εσωτερικό του οργανισμού. Το εμφύτευμα περιέχει επίσης έναν ενσωματωμένο μικροσκοπικό λαμπτήρα LED, που εκπέμπει φως στο εγγύς υπέρυθρο τμήμα του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος.
Ανάλογα με το τι σκέπτεται κανείς, τα εγκεφαλικά κύματά του καταλήγουν να ανάβουν ή να σβήνουν το φως του εμφυτεύματος, κάτι που, με τη σειρά του, ενεργοποιεί ή απενεργοποιεί τα γονίδια στα κύτταρα, με τελικό αποτέλεσμα αυτά να παράγουν περισσότερη ή λιγότερη από κάποια συγκεκριμένη πρωτεΐνη. Η πολύπλοκη αυτή οπτογενετική τεχνολογία δοκιμάστηκε με επιτυχία τόσο σε καλλιέργειες ανθρωπίνων κυττάρων στο εργαστήριο, όσο και σε πειραματόζωα (ποντίκια). Η πρωτεΐνη - στόχος που έπρεπε να ρυθμιστεί με τη σκέψη, ήταν η SEAP.
Τα ευρήματα
Τα πειράματα έδειξαν ότι όσο πιο συγκεντρωμένοι ήσαν οι εθελοντές (π.χ. αν έκαναν διαλογισμό), τόσο μεγαλύτερη ήταν η ποσότητα της εν λόγω πρωτεΐνης, που καταγραφόταν στο αίμα των πειραματόζωων. Η χρήση του εγγύς (σχεδόν) υπερύθρου φωτός προτιμήθηκε, επειδή θεωρείται γενικά ότι δεν είναι επιβλαβές για τα ανθρώπινα κύτταρα, ενώ παράλληλα μπορεί να διεισδύσει βαθιά στους ιστούς και επιτρέπει την οπτική παρακολούθηση της λειτουργίας του εμφυτεύματος.
Όπως είπε ο Μάρτιν Φουσενέγκερ, στο μέλλον ίσως ένα τέτοιο εμφύτευμα ελεγχόμενο από τη σκέψη να μπορεί να θεραπεύσει νευρολογικές παθήσεις, όπως χρόνιους πονοκεφάλους, πόνους στη μέση, επιληψίες κ.α. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Communications»

Καρατζαφέρης: Δεν παραιτούμαι από την ηγεσία του ΛΑΟΣ
Ο Γιώργος Καρατζαφέρης ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί από την ηγεσία του ΛΑΟΣ, μετά τις αποκαλύψεις για δύο off shore, για τις οποίες ελέγχεται από τη Δικαιοσύνη
   Στην πρώτη του δήλωση ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ σημείωσε ότι ο ίδιος θα κάνει τις επιλογές του, ώστε να διευκολύνει την απρόσκοπτη λειτουργία του κόμματος, έως ότου λάμψει η αλήθεια, κάτι που ερμηνεύτηκε ως πρόθεση παραίτησης από την ηγεσία του κόμματος.

   Ωστόσο, αυτό το ενδεχόμενο το απέκλεισε με δήλωσή του στον ΑΝΤ1 το πρωί της Τρίτης ο Γ.Καρατζαφέρης.

   «Δεν υποχωρώ, δεν υποτάσσομαι, δεν συμβιβάζομαι. Το όλο θέμα είναι προσωπική μου υπόθεση και δεν αφορά το κόμμα. Αυτό εννοούσα με τη φράση μου στην ανακοίνωση που αφορά την "απρόσκοπτη λειτουργία του κόμματος". Τέλος, τονίζω και κάνω σαφές ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψω την ηγεσία του κόμματος».
   Πηγή

   Τσίπρας: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα δεχθεί προαπαιτούμενα και απαιτούμενα


   «Θέλω να είμαι καθαρός προς πάσα κατεύθυνση: η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα δεχθεί προαπαιτούμενα ούτε απαιτούμενα, ούτε όσα επιχειρείται να επιβληθούν ως τετελεσμένα» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας σε ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του.

   Είναι δυνατόν μια κυβέρνηση χωρίς κύρος, χωρίς λαϊκή αποδοχή να εκπροσωπεί μια χώρα και μάλιστα σε κατάσταση υψηλού κινδύνου, αναρωτήθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

   Αναφέρθηκε στις εξελίξεις στο Κυπριακό και ειδικότερα στην ένταση που σημειώθηκε τις προηγούμενες μέρες στην κυπριακή ΑΟΖ, με αφορμή την είσοδο του τουρκικού πλοίου Μπαρμπαρός

   Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για απροκάλυπτη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, τονίζοντας ότι πρέπει «άμεσα να τερματιστεί»

   Επισήμανε ότι χρειάζεται διάλογος και σεβασμός του διεθνούς δικαίου, καθώς επίσης και ότι πρέπει να εξαντληθεί κάθε διπλωματική δυνατότητα.

   Υπενθυμίζεται πως το Σάββατο ο κ. Τσίπρας θα επισκεφθεί τη Μαδρίτη, όπου θα μιλήσει ως επίτιμος προσκεκλημένος στο ιδρυτικό συνέδριο του κόμματος Podemos, και την Κυριακή θα μεταβεί στη Φλωρεντία όπου θα μιλήσει στο συνέδριο του «Transform Europe» με τον γενικό τίτλο «Η νεοφιλελεύθερη ατζέντα και η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία»
   Πηγή

   Απαραίτητες οι διατάσεις πριν και μετά τη γυμναστική


   Βελτιώνουν τις επιδόσεις και αποφεύγεται η καταπόνηση των μυών

   Σε κάθε επίπεδο και είδος φυσικής δραστηριότητας, οι διατάσεις παίζουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο. Αν επιχειρούσαμε να σκιαγραφήσουμε την αναγκαιότητα που έχουν οι διατάσεις πριν και μετά κάποια δραστηριότητα, θα περιελάμβανε τα εξής:

   - Οι διατάσεις συμβάλλουν στη βελτίωση της επίδοσης, στην ευλυγισία, στο συγχρονισμό κινήσεων, στο κυκλοφορικό σύστημα, στο να χαλαρώνει το σώμα, και να αποφεύγεται η καταπόνηση των μυών και των αρθρώσεων.

   - Βελτιώνουν την επίδοση, αυξάνοντας το εύρος των κινήσεων, με αποτέλεσμα οι ασκήσεις γίνονται πιο αποτελεσματικές. Ένας πιο εύκαμπτος μυς είναι πιο δυνατός, επειδή μπορεί να συσπάται με πιο αποτελεσματικό τρόπο. Η ευλυγισία/ευκινησία είναι ένα ουσιαστικό κομμάτι για την αποφυγή τραυματισμών, ειδικά εάν χρησιμοποιούνται ασκήσεις που περιλαμβάνουν ένα μεγάλο εύρος κίνησης, ή που τεντώνουν έντονα τους μυς.

   - Η βελτίωση του συντονισμού της κίνησης και του έλεγχου μιας συγκεκριμένης μυϊκής ομάδας, επιτρέπει μια κίνηση πιο φυσιολογική και άνετη. Κάνοντας διάταση σε ένα μυ, ο αθλητής μαθαίνει να τον αισθάνεται καλύτερα, να γνωρίσει την ακριβή θέση του στο σώμα και επομένως να επικεντρώνεται καλύτερα σε αυτόν κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

   - Βελτίωση του κυκλοφορικού συστήματος. Κάνοντας διατάσεις στο τέλος προπόνησης κάθε μυϊκής ομάδας, ελαύνουμε τη συμφόρηση στα αγγεία εξ αιτίας των ασκήσεων, κι έτσι βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος και διευκολύνει την ανάρρωση.

   - Μειώνεται η μυϊκή καταπόνηση. Μετά από μια έντονη προπόνηση, δημιουργούνται τραβήγματα στους μυς, κάτι σαν μικρό-τραύματα Κάνοντας διατάσεις τακτικά, μειώνεται αυτή η καταπόνηση. Το ίδιο ισχύει και για τις αρθρώσεις. Μια άσκηση που απαιτεί βαριά κιλά όπως το squat μπορεί να «συρρικνώσει» το σώμα έως 5 χιλιοστά! Η πίεση που ασκείται στους σπόνδυλους είναι πολύ μεγάλη κατά τη διάρκεια της άσκησης, γι' αυτό η διάταση είναι απαραίτητη μετά, ώστε να χαλαρώσουν οι σπόνδυλοι και οι αρθρώσεις.

   - Χαλάρωση: Οι διατάσεις, στο τέλος κάθε προπόνησης, συμβάλλουν στην ξεκούραση του σώματος η επιστροφή σε μια πιο «ήρεμη» σωματική κατάσταση: πέφτουν οι παλμοί και δημιουργείται μια αίσθηση χαλάρωσης και ηρεμίας.

   Πηγή: neadiatrofis.gr