ΚΟΣΜΟΣ

Κάλλιστον κόσμος, ποίημα γαρ θεού. - Θαλής ο Μιλήσιος

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο άνθρωπος φύσει πολιτικόν ον. - Αριστοτέλης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τραπεζίτης είναι αυτός που σου δανείζει μια ομπρέλα όταν έχει ήλιο και σου τη ζητά πίσω τη στιγμή που θα αρχίσει να βρέχει. - Mark Twain

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το σημαντικό πράγμα είναι να μην σταματήσεις να κάνεις ερωτήσεις. Η περιέργεια έχει τον λόγο της που υπάρχει. - Albert Einstein

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Όταν δεν είναι κανείς να σε λυπηθεί ή να ζητωκραυγάσει για σένα, αυτή είναι η στιγμή που γίνεσαι παίκτης. - Ανώνυμος

ΓΝΩΜΕΣ

Οι απόψεις μας γίνονται σταθερές από τη στιγμή που σταματάμε να σκεφτόμαστε. - Ernest Renan

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ετούτος δω ο λαός δε γονατίζει παρά μονάχα μπροστά στους νεκρούς του. - Γιάννης Ρίτσος

Τρίτη, 4 Νοεμβρίου 2014

Οι Συμβουλές του Kobe στον Durant!

Έχοντας τραυματιστεί σοβαρά για πρώτη φορά στην καριέρα του, ο Kevin Durant είδε έναν άλλο σταρ που είχε προβλήματα με τραυματισμούς στο (πρόσφατο) παρελθόν να του δίνει μερικές συμβουλές. Ο λόγος για τον Kobe Bryant, ο οποίος κατά δήλωση του Durant, ήταν από τους πρώτους που τον προσέγγισαν όταν έγινε γνωστό ότι θα μείνει εκτός δράσης για 6-8 εβδομάδες λόγω κατάγματος στο δεξί πόδι.

O Kobe με προσέγγισε κάποια στιγμή μόλις βγήκα από το χειρουργείο” δήλωσε σε ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε ο Durant, για να συμπληρώσει στη συνέχεια: “Παίζαμε έναν αγώνα προετοιμασίας και καθόμουν σκεφτόμενος απλώς ότι ήθελα να παίξω. Τον ρώτησα λοιπόν τί έκανε αυτός όταν ήταν τραυματίας. Και μου είπε ότι απλώς προσπάθησε να μάθει το παιχνίδι έξω από τις γραμμές και να γίνει ο καλύτερος συμπαίκτης που μπορεί, υποστηρίζοντας τους υπόλοιπους”.


O σταρ της Oklahoma City τόνισε μάλιστα ότι αυτή η συμβουλή τον βοήθησε πολύ: “Το να δεχθώ συμβουλές από έναν τύπο σαν τον Kobe, που ξεχώριζε επειδή έδινε τα πάντα στο παρκέ, αλλά συνέχιζε να θέλει να γίνει καλύτερος, πιστεύω ότι με βοήθησε. Έμαθα πολλά και μόνο που είχα αυτή τη κουβέντα μαζί του. Ήταν σπουδαίο για εμένα”.

O Πάπας παραδέχτηκε τη Θεωρία της εξέλιξης και το Big Bang!!

Τον γύρο του κόσμου κάνουν οι σημερινές δηλώσεις του Πάπα Φραγκίσκου ο οποίος σε ομιλία του στην Παπική Ακαδημία Επιστημών, παραδέχτηκε πως η θεωρία της εξέλιξης των ειδών και του Big Bang είναι αληθείς.   

Ο ηγέτης της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας συνέχισε την ομιλία του υπογραμμίζοντας πως ένα από τα μεγαλύτερα λάθη της ιστορίας είναι η εντυπωμένη αντίληψη πως ο Θεός είναι μάγος, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Όταν διαβάζουμε για τη δημιουργία του κόσμου στη Γένεση, φανταζόμαστε το Θεό ως μάγο με μαγικό ραβδί που μπορεί να κάνει οτιδήποτε αλλά αυτό είναι σφάλμα».   

Με αυτές τις δηλώσεις του ο Πάπας διαφοροποιείται αρκετά από τον προκάτοχό του, Βενέδικτο XVI, που υποστήριζε πως τέτοιες επιστημονικές θεωρίες δεν αρκούν για να εξηγήσουν τα πολύπλοκα ερωτήματα της κοσμογονίας.   

Ωστόσο, ο Πάπας δεν παρέλειψε να αναφέρει πως το Βig Bang που θεωρείται η αφετηρία του κόσμου συνδέεται με την παρουσία ενός Θεϊκού Δημιουργού και πρόσθεσε πως η εξέλιξη των ειδών προϋποθέτει την αρχική δημιουργία πλασμάτων που να μπορούν να εξελίσσονται. 

Πηγή

Eως το 2100 το περιθώριο για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου!

Η νέα επιστημονική έκθεση που δημοσίευσε σήμερα η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος είναι εξαιρετικά ανησυχητική, αλλά και αναμενόμενη. Όσο και αν κάποιοι επιμένουν να το διαψεύδουν ή να το αγνοούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα που γίνεται όλο και πιο απειλητικό για τον πλανήτη.   

Οι εμπειρογνώμονες που συνέταξαν την έκθεση υπογράμμισαν πως για να τηρηθεί το όριο των 2 βαθμών Κελσίου, οι παγκόσμιες εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου πρέπει να μειωθούν κατά 40% ως 70% από το 2010 ως το 2050 και να εξαλειφθούν πλήρως μέχρι το 2100. Αν οι άνθρωποι δεν διακόψουν την συνεχή καταστροφή των δασών,τη χρήση ορυκτών καυσίμων και δεν βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση ο πλανήτης θα περιέλθει σε μη αναστρέψιμη κατάσταση. 

Τα πρώτα σημάδια είναι ήδη ορατά όπως αναφέρει η 40 σέλιδη έκθεση. Οι παγετώνες λιώνουν με δραματική ταχύτητα, τα κύματα καύσωνα είναι όλο και πιο ισχυρά και η στάθμη της θάλασσας αυξάνει με σταθερό ρυθμό.  

"Έχουμε λίγο καιρό πριν εξαφανισθεί η δυνατότητα να παραμείνουμε κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου", δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο Ρατζέντρα Πατσάουρι, ο πρόεδρος της IPCC. Η διεθνής κοινότητα έχει θέσει σαν στόχο της να διατηρήσει την παγκόσμια άνοδο της θερμοκρασίας κάτω από το όριο των 2 βαθμών Κελσίου. Σύμφωνα με όσα εκτιμά ο Πατσάουρι, οι λύσεις είναι υπαρκτές και πολυάριθμες ενώ δεν θα επηρεάσουν τη συνεχή οικονομική και ανθρώπινη ανάπτυξη.

"Το μόνο που έχουμε ανάγκη, είναι η βούληση να αλλάξουμε", προσθέτει.   Αν η κλιματική αλλαγή δεν τεθεί υπό έλεγχο, οι συνέπειες θα είναι όχι απλά εκτεταμένες, αλλά αμετάκλητες, αναφέρεται στην ανακοίνωση της IPCC. Στο ίδιο ύφος ήταν και η ανακοίνωση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν ο οποίος ανέφερε πως η επιστήμη μίλησε και οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να παραμείνουν αδρανείς, αλλά να δράσουν άμεσα και να συνεργαστούν.   

Οι συγκεντρώσεις στην ατμόσφαιρα αερίων έχουν φθάσει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 800.000 ετών, σύμφωνα με την έκθεση, με αποτέλεσμα η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια της ξηράς και των ωκεανών να έχει αυξηθεί από το 1880 ως το 2012 κατά 0,85 βαθμό Κελσίου, μια άνοδος θερμοκρασίας που μπορεί να μοιάζει μικρή αλλά είναι πρωτοφανής.   

Όλη αυτή η εκτενής μελέτη θα χρησιμεύσει ως επιστημονική βάση στις διεθνείς διαπραγματεύσεις με στόχο τον περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας στον πλανήτη που αναμένεται ότι θα οδηγήσουν σε μια παγκόσμια συμφωνία στα τέλη του 2015 στο Παρίσι.

Πηγή

Πέθανε ο πιο διάσημος «Αγιος Βασίλης».

Πέθανε σε ηλικία 86 ετών ο άνθρωπος που πρωταγωνίστησε σε αμέτρητες γιορτινές διαφημίσεις, μεταξύ αυτών και της Coca Cola, ως «Αγιος Βασίλης».    

Ο Τζον Μουρ, που εμφανιζόταν στις διαφημίσεις της εταιρείας αναψυκτικών ως το «αληθινό πνεύμα των Χριστουγέννων», θα κηδευτεί στην πατρίδα του, το Σάσεξ της Αγγλίας, όπου συχνά φορώντας το αγιοβασιλιάτικο κοστούμι  λάμβανε μέρος σε φιλανθρωπικές εκδηλώσεις. 

Τη λύπη της για το θάνατο του Μουρ, που όταν δεν ήταν Άγιος Βασίλης εργαζόταν σαν οδηγός ταξί και μπάρμαν,  εξέφρασε η Coca – Cola.


Πηγή

To Interstellar είναι η πιο συζητημένη ταινία αυτής της εβδομάδας!!

Το Interstellar εξιστορεί τις περιπέτειες μιας ομάδας εξερευνητών, οι οποίοι αναλαμβάνουν την πιο σημαντική και ηρωική αποστολή στην ανθρώπινη ιστορία: να ταξιδέψουν, μέσω μιας πύλης, στον χρόνο, πέρα από τους φυσικούς περιορισμούς, για να ανακαλύψουν αν η ανθρωπότητα έχει μέλλον ανάμεσα στα αστέρια. 

Μπορεί το πολύπλοκο όραμα του Κρίστοφερ Νόλαν να μη διαθέτει πρωτοτυπία στην υπέρβαση, αλλά ο τρόπος που πλοηγείται από τη Γη στα άστρα και πίσω είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι στο διάστημα και, για πρώτη του φορά, στο συναίσθημα. Η μικρή κόρη του Μάθιου Μακόναχι, όταν ο πρώην αστροναύτης είναι ακόμη στη Γη, παραπονιέται για την παρουσία ενός φαντάσματος που σπρώχνει και πετάει κάτω τα βιβλία και σχηματίζει σχέδια με τη σκόνη που αιωρείται στο ίδιο δωμάτιο, μετά από μια από τις σφοδρές αμμοθύελλες που πλήττουν την απειλούμενη Γη. 

Το πραγματικό φάντασμα στο Interstellar δεν είναι άλλο από το πνεύμα του Στάνλεϊ Κιούμπρικ και το 2001, το φιλμ στο οποίο αναφέρεται η ταινία, που με αφορμή αυτό αναπτύσσει παράλληλα θέματα και κατά κάποιον τρόπο απαντάει στα ερωτήματα που είχαν τεθεί τον προηγούμενο αιώνα, με έναν τρόπο που ταιριάζουν σε αυτήν τη γενιά και αυτή την εποχή. Διότι, αν υποθέσουμε πως το 2001 μάγεψε, εκτός από τους επαγγελματίες του σινεμά, ένα καλτ κοινό με την ψυχεδελική του ελλειπτικότητα, το οντολογικό μυστήριο που κινείται από την εξέλιξη στα σύνορα του επέκεινα, και την εικαστική του τελειότητα, που συνδύαζε πρωτοπόρες επιστημονικές λεπτομέρειες και ποιητικές εικόνες (θυμηθείτε την εναπόθεση του αδέσποτου αστροναύτη, αλά Pieta), το Interstellar κινείται οικολογικά, ανησυχεί για το μέλλον της ανθρωπότητας σε μια περίοδο γενικής αμφισβήτησης αξιών και συνωμοτικής παθητικότητας και λειτουργεί με περισσότερο παραστατικούς όρους απ' ό,τι το αγαπημένο του 2001 και το Σολάρις, του Ταρκόφσκι βεβαίως.   

Το προσωπικό δράμα του Μάθιου Μακόναχι, ενός απογοητευμένου οραματιστή που επιτέλους βρίσκει διέξοδο στα αστέρια, αλλά αγωνιά για το αν θα κρατήσει την υπόσχεση της επιστροφής στην κόρη του, είναι έντονο και πειστικό, αν και ρέπει προς το μελό, λες και όλα τα οικογενειακά απωθημένα τόσων ταινιών ο Νόλαν τα έβγαλε στην πιο τεχνολογικά φιλόδοξη ταινία του. Το έπος αυτό ξεκινάει όπως και οι Στενές Επαφές Τρίτου Τύπου, δηλαδή με μια προσγειωμένη μεταφυσικότητα, και συνεχίζει αναπτύσσοντας ταχύτητες σαν θρίλερ που έχει αφομοιώσει τον αφρό της επιστημονικής φαντασίας και τον προσαρμόζει στη μαύρη τρύπα της ανθρώπινης ύπαρξης, όπως απασχολεί τόσα χρόνια τον Νόλαν.

Επιπλέον, ανοίγεται σε πολλά πεδία και τα ελέγχει, με κάποιες, μικρές ωστόσο, απώλειες στην αφήγηση. Η βόλτα, γυρισμένη σε ζεστό και κλασικό φιλμ με πολλαπλά φορμάτ, είναι καθηλωτική και, επιστημονικά, όχι αυθαίρετη – όπως η Επαφή του Ρόμπερτ Ζεμέκις βασιζόταν στις θεωρίες του συγγραφέα και ερευνητή Καρλ Σέιγκαν, εδώ ο σύγχρονός του, αστροφυσικός Κιπ Θορν είναι κινηματογραφικός σύμβουλος ως προς την κβαντομηχανική και τις επιπτώσεις της βαρύτητας. 

Οι απαντήσεις είναι οικείες και έξυπνες, η τραγωδία παίζει σε διπλό ταμπλό από την αρχή ως το τέλος και δεν υπάρχει περίπτωση αντίστασης. Ειδικά για τους θεατές που ψάχνουν τη θέση τους εκεί ψηλά αντί να κοιτάζουν στο χώμα για να τη βρουν (όπως λέει και ο Μακόναχι στην ταινία), το κυνικό τους κομμάτι αυτόματα θα συγκρίνει και θα βρει ψήγματα παιδικότητας, αλλά η ψύχραιμη πλευρά θα καθηλωθεί και μάλλον θα συγκινηθεί στην εικόνα μιας βιώσιμης ουτοπίας.   


Πηγή

Πόσο στοιχίζει το δελτίο Τζόκερ αν παίξετε όλους τους αριθμούς;

Τα 17 εκατομμύρια ευρώ που κληρώνει την Πέμπτη το Τζόκερ έχουν προκαλέσει φρενίτιδα με τους περισσότερους να καταφεύγουν σε συστήματα που θα κάνουν το δελτίο τους κερδοφόρο.   

Αν αναρωτιέστε πόσο στοιχίζει ένα δελτίο με συμπληρωμένους όλους τους αριθμούς και όλα τα τζόκερ η απάντηση που δίνει το the best.gr μοιάζει να συμφέρει για τα 17 εκατ, της μεθαυριανής κλήρωσης. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι όμως να είστε ο μοναδικός που θα έχει πετύχει 5+1.   

Η απάντηση είναι 12.217.590 ευρώ ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι ο φόρος των κερδών στο Τζόκερ ανέρχεται στο 20% του συνολικού ποσού.   

Συνεπώς στην περίπτωση που κληρωθεί ένας νικητής θα κερδίσει το ποσό των 13.600.000 ευρώ, καθώς 3.400.000 ευρώ θα είναι μόνο ο φόρος.

Πηγή

Ακροβάτης σε σχοινί 179 μέτρα πάνω από το Σικάγο!

Το ακατόρθωτο κατάφερε σχοινοβάτης στο Σικάγο  ο οποίος πέρασε πάνω σε σχοινί από ένα κτίριο σε άλλο σε ύψος 179 μέτρων, χωρίς καν δίχτυ ασφαλείας και με κλειστά τα μάτια.   

Ο ακροβάτης που σημείωσε το νέο παγκόσμιο ρεκόρ του είδους διανύοντας στα 138 μέτρα της απόστασης, ονομάζεται Nik Wallenda και έχει διασχίσει με τον ίδιο τρόπο το Γκράν Κάνιον και τους καταρράχτες του Νιαγάρα. 

60 χιλιάδες κόσμου παρακολουθούσε ζωντανά την προσπάθεια του την οποία τηλεοπτικά μετέδιδε το Discovery Channel, με καθυστέρηση 10 λεπτών όμως για την περίπτωση που ο σχοινοβάτης δεν τα καταφέρει.   

"Είναι μια απίστευτη πόλη, βλέποντας την γραμμή του ορίζοντα ήταν απίστευτο, ήμουν έτοιμος να τραβήξω μια selfie", δήλωσε μεταξύ άλλων ο Wallenda που ήθελε με αυτό τον τρόπο να γιορτάσει τα 45α γενέθλιά του.

Πηγή

Πάνω από 500 εκατ. δολάρια από τον Μπιλ Γκέιτς για την καταπολέμηση επιδημιών.

Πάνω από μισό δισεκατομμύριο δολάρια θα προσφέρει ο Μπιλ Γκέιτς  για την καταπολέμηση διαφόρων επιδημιών στις αναπτυσσόμενες χώρες, μεταξύ των οποίων και η ελονοσία. 

Η ανακοίνωση έγινε από τον πρώην πρόεδρο της Microsoft, στο 63ο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Τροπικής Ιατρικής και Υγιεινής στη Νέα Ορλεάνη σημειώνοντας επίσης ότι ο ιός Έμπολα είναι μια «πρόσκληση για δράση». 

Για την επιδημία του αιμορραγικού πυρετού Έμπολα, ο οποίος έχει σκοτώσει περισσότερους από 4.900 ανθρώπους στη δυτική Αφρική από την αρχή του έτους, ο Γκέιτς είπε ότι είναι μια «κρίσιμη στιγμή στην ιστορία της παγκόσμιας υγείας» επισημαίνοντας «την ανάγκη για μεγαλύτερες προσπάθειες στην αντιμετώπιση των ανθεκτικών στα φάρμακα ασθενειών, όπως η ελονοσία και ο δάγκειος πυρετός».    

Αναφορικά με τη βοήθειά του στον αγώνα κατά της επιδημίας του ιού Έμπολα, το ίδρυμα Γκέιτς ανακοίνωσε από τον περασμένο Σεπτέμβριο τη δωρεά 50 εκατομμυρίων δολαρίων. 

Νέο πρόγραμμα επιχειρηματικότητας μέχρι τέλος Νοεμβρίου

Νέο πρόγραμμα επιχειρηματικότητας χωρίς όριο ηλικίας αναμένεται να προκηρυχθεί μέχρι τέλος Νοεμβρίου 2014 

Μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου θα δημοσιευτεί νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα για επίδοξους επιχειρηματίες χωρίς ηλικιακό περιορισμό. Το νέο πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ. Συγκεκριμένα, θα αξιοποιηθούν τα 100 από τα 270 εκατομμύρια των εμπροσθοβαρών δράσεων του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020.

Στην ανακοίνωση αυτή προέβη ο υφυπουργός Ανάπτυξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Star Channel.

Χαμηλή απορρόφηση κονδυλίων του προγράμματος επιχειρηματικότητας 

Εν τω μεταξύ, σχετικά με προηγούμενο πρόγραμμα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχει ολοκληρωθεί, παρατηρείται πολύ χαμηλός βαθμός απορρόφησης των κονδυλίων.

Ενώ στο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί 14 χιλιάδες δικαιούχοι και δυνητικά δικαιούχοι, ποσοστό άνω του 60% που έχουν λάβει έγκριση δεν έχουν προχωρήσει την επένδυση.

Η χαμηλή απορρόφηση κατά την άποψη του κ. Κωνσταντινόπουλου είναι αποτέλεσμα διαφόρων προβλημάτων «όπως το θέμα της σταθερότητας, τι γίνεται με τις πολιτικές εξελίξεις που είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας» είπε ο υφυπουργός.

 Δεύτερος ανασταλτικός παράγοντας είναι, όπως δήλωσε, θέματα που σχετίζονται με τις χρηματοδοτήσεις «είτε αφορούν τις τράπεζες είτε τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε εμείς ως κράτος που δίνουμε».

Υπάρχει όμως και μια ειδική κατηγορία, συνέχισε ο ίδιος, «… είχαμε στο πρόγραμμα τους δικαιούχους οι οποίοι έκαναν τα χαρτιά τους χωρίς καμία προϋπόθεση, πήραν την έγκριση και υπήρχαν και οι δυνητικά δικαιούχοι, αυτοί που για να πάρουν την έγκριση ενώ είχαν τη βαθμολογία, τους λέγαμε: θα βάλετε το 30% της επένδυσης και μετά θα σας βοηθήσουμε. Η διαφορά είναι ότι οι δικαιούχοι που δεν χρειαζόταν να βάλουν το 30% στην αρχή δνε φαίνεται να προχωράνε πολύ γρήγορα τις επενδύσεις, σε σχέση με αυτούς που έδωσαν το 30%».

Όπως αποσαφήνισε ο υπουργός, εξετάζονται διάφορα ζητήματα τα οποία αξιολογούνται έτσι ώστε να απλοποιηθούν οι διαδικασίες, για να προχωρήσουν οι επενδύσεις και να λειτουργήσουν καλύτερα τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία. ​

Σε αυτό το σημείο ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ, ως Κοινοβουλευτική Ομάδα, έθεσε τη ρήτρα απασχόλησης.

Δηλαδή στα έργα από δω και πέρα, στις προϋποθέσεις θα περιλαμβάνεται ότι κάθε φορά ένας επιχειρηματίας ο οποίος θα έχει είτε φορολογικά κίνητρα, είτε θα παίρνει κρατικές ενισχύσεις, θα πρέπει να έχει προϋποθέσεις να απασχολεί κάποιον κόσμο για να μπορεί να συμμετέχει σε αυτές τις δράσεις
.

Σημείωσε ακόμη ότι η απορρόφηση του ΕΣΠΑ βρίσκεται στο 75% και σε σχέση με πέρσι το ίδιο χρονικό διάστημα έχουμε απορρόφηση επιπλέον 900 εκατομμυρίων ενώ γνωστοποίησε ότι από την επόμενη εβδομάδα θα δημοσιοποιούνται αναλυτικά στοιχεία ανά εβδομάδα και θα φαίνεται η εξέλιξη των έργων.

Η νέα Mercedes G-Code concept

Το ενδιαφέρον των καταναλωτών για αστικά κροσόβερ οχήματα οδήγησε τη Mercedes να παρουσιάσει το πρωτότυπο G-Code, που με βάση το μέγεθός του θα τοποθετηθεί ένα σκαλί χαμηλότερα από τη GLA. Οι διαστάσεις του (μήκος: 4,1 μ., πλάτος: 1,9 μ., ύψος: 1,5 μ.) θα μπορούσαν να το τοποθετήσουν ως απευθείας ανταγωνιστή του Audi Q1 (μοντέλο το οποίο έχει επιβεβαιωθεί από την Audi). Η σχεδίασή του είναι προϊόν των σχεδιαστικών κέντρων Γερμανίας και Κίνας. Τι κρατάμε από το πρωτότυπο; Τα φώτα με τεχνολογία LED, την αντικατάσταση των εξωτερικών καθρεπτών με κάμερες, αλλά και τον οπίσθιο φωτισμό της μάσκας (κόκκινο, μωβ ή μπλε) ανάλογα με την επιλογή του προγράμματος κίνησης. Επίσης, η ενέργεια που εκλείεται από τη συμπίεση - αποσυμπίεση των αμορτισέρ και ελατηρίων οδηγείται σε γεννήτρια που παράγει ηλεκτρισμό. Στο εσωτερικό τα καθίσματα είναι κατασκευασμένα από ανθρακονήματα, ενώ μία μεγάλη οθόνη ενσωματώνει τις περισσότερες λειτουργίες του αυτοκινήτου. Η τετρακίνηση προκύπτει ως εξής: ο θερμικός, υπερτροφοδοτούμενος κινητήρας καίει υδρογόνο, ενώ ο ηλεκτρικός δίνει κίνηση στους πίσω τροχούς. Το κιβώτιο ταχυτήτων είναι διπλού συμπλέκτη. Το G-Code θα παρουσιαστεί στην Έκθεση του Λος Άντζελες στα τέλη του μήνα.


http://www.4troxoi.gr/default.php?pname=Article&cat_id=4&art_id=16851

Αποκαλύπτουμε το νέο Detroit Electric SP:01

Δείτε την τελική σχεδιαστική μορφή αλλά και τις πρώτες τεχνικές λεπτομέρειες του νέου ηλεκτρικού σπορ κουπέ της Detroit Electric, το οποίο φέρει την ονομασία SP:01.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, το νέο SP:01 θα είναι το ταχύτερο ηλεκτρικό όχημα ευρείας παραγωγής από τη στιγμή που θα αρχίσει η εμπορική διάθεσή του στις αγορές της Ευρώπης, της Ασίας και της Β. Αμερικής στα τέλη του 2015. Θυμίζουμε πως το Detroit Electric SP:01, το οποίο βασίζεται στην Lotus Exige και θα κατασκευάζεται στο νέο εργοστάσιο της εταιρείας που έχει την έδρα του στη Μ. Βρετανία, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά υπό τη μορφή πρωτοτύπου στην Έκθεση της Σαγκάης το 2013. Σχεδιαστικά, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες που σας παραθέτουμε, το νέο SP:01 της αμερικάνικης εταιρείας που κυριολεκτικά αναγεννήθηκε από τις στάχτες της το 2008 υπό την καθοδήγηση του πρώην CEO της Lotus, Albert Lam, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, κυρίως χάρη στα διπλά στρογγυλά φωτιστικά σώματα και τον επιθετικό διαχύτη που κυριαρχούν στο πίσω μέρος του αμαξώματος.Παρά το γεγονός ότι η εταιρεία δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα αρκετές λεπτομέρειες όσον αφορά στα μηχανικά μέρη του 2θέσιου SP:01, αυτό που γνωρίζουμε με βεβαιότητα είναι πως θα διατίθεται σε δύο εκδόσεις: την Pure και την Performance. Και οι δύο θα έχουν τον ηλεκτροκινητήρα τοποθετημένο στο κέντρο του αμαξώματος μεταφέροντας την κίνηση στους πίσω τροχούς. Από εκεί και πέρα, η Pure θα έχει τελική ταχύτητα 170 χλμ./ώρα και η Performance 250 χλμ./ώρα αποδίδοντας αντίστοιχα 204 και 286 ίππους. Όσον αφορά στις υπόλοιπες επιδόσεις, το Detroit Electric SP:01 Pure θα μπορεί να επιταχύνει από στάση έως τα πρώτα 100 χλμ./ώρα σε χρόνο 5,6 δλ. και η Performance σε μόλις 3,9 δλ. Το SP:01, που έχει συνολικό μήκος 3,88 μ., θα είναι και στις δύο περιπτώσεις σε θέση να εξασφαλίζει αυτονομία κίνησης της τάξης των 288 χλμ. Κλείνοντας αξίζει να αναφέρουμε πως η έκδοση Pure θα είναι εφοδιασμένη με ένα σύστημα μετάδοσης με μια σχέση, σε αντίθεση με την Performance, η οποία θα διαθέτει μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων, κατά πάσα πιθανότητα, με έξι σχέσεις μετάδοσης._Χ.Α.


http://www.4troxoi.gr/files/Image/0000305WORLD/resized/DetroitElectricSP01_03_223_150.jpg