ΚΟΣΜΟΣ

Κάλλιστον κόσμος, ποίημα γαρ θεού. - Θαλής ο Μιλήσιος

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο άνθρωπος φύσει πολιτικόν ον. - Αριστοτέλης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τραπεζίτης είναι αυτός που σου δανείζει μια ομπρέλα όταν έχει ήλιο και σου τη ζητά πίσω τη στιγμή που θα αρχίσει να βρέχει. - Mark Twain

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το σημαντικό πράγμα είναι να μην σταματήσεις να κάνεις ερωτήσεις. Η περιέργεια έχει τον λόγο της που υπάρχει. - Albert Einstein

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Όταν δεν είναι κανείς να σε λυπηθεί ή να ζητωκραυγάσει για σένα, αυτή είναι η στιγμή που γίνεσαι παίκτης. - Ανώνυμος

ΓΝΩΜΕΣ

Οι απόψεις μας γίνονται σταθερές από τη στιγμή που σταματάμε να σκεφτόμαστε. - Ernest Renan

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ετούτος δω ο λαός δε γονατίζει παρά μονάχα μπροστά στους νεκρούς του. - Γιάννης Ρίτσος

Σάββατο, 1 Νοεμβρίου 2014

Μυϊκές κράμπες - Αίτια, αντιμετώπιση, πρόληψη και πιθανοί κίνδυνοι


Μυϊκές κράμπες
Οι μυϊκές κράμπες είναι ένα θέμα που αφορά όλους μας, είτε αθλούμαστε είτε όχι. Μπορεί να είναι κάτι αθώο που απλά έτυχε να συμβεί μία φορά, μπορεί όμως οι κράμπες να είναι και επαναλαμβανόμενες και επώδυνες έτσι ώστε να χρήζει ιατρικής διερεύνησης.

Μυϊκή κράμπα ορίζεται ως η ακούσια ισχυρή και παράλληλα επώδυνη μυϊκή σύσπαση. Ο μυϊκός σπασμός μπορεί να είναι τόσο ισχυρός ώστε να δημιουργηθεί μώλωπας στο δέρμα της περιοχής. Είναι πιθανόν να συμβεί σε οποιονδήποτε σκελετικό μυ, όμως είναι περισσότερο συχνές στα κάτω άκρα και σε μύες οι οποίοι περιλαμβάνουν δύο αρθρώσεις (π.χ. γαστροκνήμιος μυς). Οι μυϊκές κράμπες μπορούν να αποτελούν μέρος ενός μυ ή μίας μυϊκής ομάδας στο σύνολο της (π.χ.οπίσθιοι μηριαίοι (hamstrings), πρόσθιοι μηριαίοι (τετρακέφαλοι), μύες βραχιονίου κ.α.)

Η ένταση των μυϊκών κραμπών κυμαίνεται από μικρής σύσπασης ή τικ , έως και εξαιρετικά μεγάλης έντασης-επώδυνες. Η αίσθηση ενός μυ που βρίσκεται σε μυϊκή κράμπα είναι σκληρή (σαν πέτρα) και μπορεί να διαρκέσει από δευτερόλεπτα έως και μερικά λεπτά ή και περισσότερο. Είναι σύνηθες οι μυϊκές κράμπες να σταματάνε και να επανεμφανίζονται αρκετές φορές προτού ηρεμήσουν εντελώς.

Τα πιο συχνά αίτια για μυϊκές κράμπες είναι:
 • Υπερπροσπάθεια των μυών της γαστροκνημίας
 • Μη επαρκή τεντώματα-διατάσεις (stretching) πριν από την άσκηση
 • Άσκηση στην ζέστη
 • Κόπωση των μυών
 • Αφυδάτωση
 • Έλλειψη μαγνησίου ή/και καλίου
 • Έλλειψη ασβεστίου στις έγκυες γυναίκες
 • Κακή κυκλοφορία αίματος στα πόδια
 • Δυσλειτουργία νεύρων η οποία θα μπορούσε να προκληθεί είτε από κάποια κάκωση του νωτιαίου μυελού είτε από πίεση νεύρων στον λαιμό ή στην πλάτη.
Μυϊκές κράμπες μπορούνε επίσης να προκύψουνε και ως παρενέργειες συγκεκριμένων φαρμάκων όπως
 • Διουρητικά [Lasix (furosemide), Microzide (hydrochlorothiazide) κ.α] -Aricept (donepezil), χρησιμοποιείται για την θεραπεία της νόσου Alzheimer's
 • Prostigmine (neostigmine), χρησιμοποιείται για την θεραπεία της μυασθένειας Gravis
 • Procardia (nifedipine), χρησιμοποιείται για την θεραπεία στηθάγχης και υπέρτασης
 • Evista (raloxifene), χρησιμοποιείται για θεραπεία της οστεοπόρωσης -Φάρμακα για την θεραπεία του άσθματος [Brethine (terbutaline), Proventil and Ventolin (albuterol)]
 • Tasmar (tolcapone), χρησιμοποιείται για την θεραπεία της νόσου Parkinson's
 • Στατίνες(κατηγορία φαρμάκων) για την θεραπεία των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης όπως cholesterol Crestor (rosuvastatin), Lescol (fluvastatin), Lipitor (atorvastatin), Mevacor (lovastatin), Pravachol (pravastatin) ή Zocor (simvastatin)
Συνήθως οι μυϊκές κράμπες παρέρχονται από μόνες του χωρίς κάποια θεραπεία, όμως με τα πιο κάτω μπορεί να επιταχυνθεί η διαδικασία θεραπείας:
 1. Σταμάτημα της δραστηριότητας που προκάλεσε την κράμπα
 2. Ήπια διάταση και μάλαξη του μυ που βρίσκεται σε κράμπα
 3. Διατήρηση της άρθρωσης σε διατεταμένη θέση μέχρι την υποχώρηση της κράμπας
 4. Καθώς επίσης και παγοθεραπεία ,θερμοθεραπεία ή μπάνιο μα άλατα Epsom (άλατα μαγνησίου)

Ακριβείς μέθοδοι πρόληψης των μυϊκών κραμπών είναι δύσκολο να διατυπωθούν γιατί ο ακριβής παθοφυσιολογικός μηχανισμός πρόκλησης των μυϊκών κραμπών δεν έχει εξακριβωθεί εντελώς. Εντούτοις τα παρακάτω αποτελούνε την πλειοψηφία των συμβουλών από ειδικούς επί του θέματος και από αθλητές:

Μυικές κράμπες και αντιμετώπιση

 • Βελτίωση της φυσικής κατάστασης και αποφυγή της μυϊκής καταπόνησης
 • Προθέρμανση πριν την άσκηση
 • Τακτικά τεντώματα (stretching) μετά την άσκηση
 • Κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες, μαγνήσιο και ασβέστιο και
 • Καλή ενυδάτωση

  Πηγή : www.totalfitness.gr

Αντί για χάπια,γυμναστική!!

Αντί,anti
Μπορεί η τακτική άσκηση, ακόμα και για 15 λεπτά, να αποδειχτεί εξίσου αποτελεσματική με τη φαρμακευτική αγωγή;
Η τακτική άσκηση, ακόμα και για λίγα λεπτά, θα μπορούσε να αποδειχτεί σημαντική βοήθειαστην αντιμετώπιση συγκεκριμένων παθήσεων, όπως τα καρδιαγγειακά. Μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «British Medical Journal», εξέτασε δεδομένα εκατοντάδων κλινικών δοκιμών, στις οποίες συμμετείχαν σχεδόν 340 χιλιάδες ασθενείς. Οι ειδικοί αξιολόγησαν τα στοιχεία που είχαν στη διάθεσή τους σε σχέση με τη συμβολή της γυμναστικής και των φαρμάκων στην πρόληψη της θνησιμότητας και βρήκαν ότι η σωματική δραστηριότητα μπορούσε να συναγωνιστεί ορισμένα φάρμακα, που χορηγούνται σε περιπτώσεις καρδιαγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων.
Ωστόσο, υπήρχαν δύο εξαιρέσεις: τα διουρητικά είχαν καλύτερα αποτελέσματα στους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, ενώ η άσκηση αποδείχτηκε καλύτερη για τους ασθενείς, που είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, όσον αφορά το προσδόκιμο ζωής.
Τα ευρήματα υποστηρίζουν την άποψη ότι η άσκηση θα πρέπει να αποτελεί μέρος των συστάσεων που δίνουν οι γιατροί στους ασθενείς τους, με άλλα λόγια θα πρέπει να την «συνταγογραφούν» όπως και τη φαρμακευτική αγωγή. Ωστόσο, οι ειδικοί ξεκαθαρίζουν ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να βγάλουν οριστικά συμπεράσματα και ότι οι ασθενείς δεν θα πρέπει να διακόπτουν τη φαρμακευτική τους αγωγή και να ξεκινούν γυμναστική, αλλά να τα συνδυάζουν.
Πηγή: vita.gr

Όχημα υδρογόνου σε ράλι

Η Toyota ετοιμάζει μια αγωνιστική εκδοχή του υδρογονοκίνητου FCV, με το οποίο θα συμμετάσχει την 1η Νοεμβρίου στο Shinshiro Rally, τον τελευταίο γύρο του Japanese Rally Championship.
Η Toyota ανακοίνωσε τα σχέδιά της να αγωνιστεί στον τελευταίο αγώνα του Ιαπωνικού Πρωταθλήματος Ράλι (Japanese Rally Championship) με ένα ειδικά προετοιμασμένο για την περίσταση FCV, το γνωστό μοντέλο της που κινείται με υδρογόνο.
Η εταιρεία δεν αποκάλυψε τις τεχνικές λεπτομέρειες του νέου της project, οπότε προς το παρόν θα πρέπει να περιοριστούμε σε αυτά που βλέπουμε, ότι δηλαδή το αγωνιστικό FCV διαθέτει άσπρο αμάξωμα με μπλε, ασημί και μαύρα γραφικά, ενώ έχουν προστεθεί σε αυτό λασπωτήρες και ελαφριές ζάντες αλουμινίου.
Ελλείψει τεχνικών χαρακτηριστικών, υπενθυμίζουμε πως το «κανονικό» Toyota FCV κάνει το 0-100 χλμ./ώρα σε περίπου 10 δλ., έχει αυτονομία σχεδόν 482 χλμ. (300 μιλίων), ενώ φουλάρει με υδρογόνου σε λιγότερο από 5 λεπτά. Το μήκους 285 χλμ. Shinshiro Rally στο οποίο θα συμμετάσχει το αγωνιστικό FCV θα πραγματοποιηθεί την 1η Νοεμβρίου, οπότε ελπίζουμε πως σύντομα θα μάθουμε περισσότερο για το μοντέλο της Toyota.


 http://www.autotriti.gr/data/news/preview_news/Oxhma-ydrogonoy-se-agwna-rali_121367.asp#photo2

Το νέο... ιπτάμενο όχημα της AeroMobil

Με 161 χλμ./ώρα τελική ως αυτοκίνητο και 200 χλμ./ώρα ως αεροπλάνο το project 3ης γενιάς της Aeromobil είναι το νέο ιπτάμενο όχημα εδάφους-αέρος. Η σλοβακική AeroMobil αποκάλυψε το νέο της μοντέλο, ένα ιπτάμενο αυτοκίνητο σε πρωτότυπη μορφή, το οποίο δοκιμάζεται από την εταιρεία σε πραγματικές συνθήκες πτήσης.

Ειδικότερα, το AeroMobil 3.0 είναι το 3ης γενιάς μοντέλο που κατασκεύασε η εταιρεία από συνθετικά υλικά ελαφρού τύπου και εξοπλισμό που καλύπτει τις ανάγκες τόσο στον δρόμο όσο και στον αέρα.

Μάλιστα, το εν λόγω όχημα τροφοδοτείται από έναν ατμοσφαιρικό υδρόψυκτο κινητήρα βενζίνης (αδιευκρίνιστου κυβισμού) που δίνει τη δυνατότητα στο AeroMobil 3.0 να επιταχύνει μέχρι τα 161 χλμ./ώρα στο έδαφος και τα 200 χλμ./ώρα στον αέρα. Επιπλέον, η κατανάλωσή του στη γη βρίσκεται στα 8 λτ./100 χλμ. και στον… ουρανό στα 15 λτ./100 χλμ.

Επιπλέον, το AeroMobil 3.0 απαιτεί, σύμφωνα με την εταιρεία, «λίγες εκατοντάδες μέτρα» για να απογειωθεί και να προσγειωθεί, αφού διαθέτει προσαρμοζόμενα φτερά σε διάφορες θέσεις με τελικό άνοιγμα τα 8,32 μ. Παράλληλα, όταν βρίσκεται στο έδαφος το AeroMobil 3.0 έχει πλάτος με κλειστά φτερά 2,24 μ. Σημειωτέον ότι το μήκος του είναι 6 μ., ενώ για την «μετάλλαξη» από αυτοκίνητο σε αεροπλάνο και το αντίστροφο χρειάζονται ελάχιστα δευτερόλεπτα, όπως τονίζει η σλοβακική εταιρεία. Ταυτόχρονα, το project αυτό χάρη στην εξελιγμένη ανάρτησή του μπορεί να προσγειώνεται και να απογειώνεται και από πιο «ανώμαλα» εδάφη.

Τέλος, το AeroMobil 3.0 αποτελεί προς το παρόν ένα δοκιμαστικό προϊόν, χωρίς να υπάρχει κάποια επιβεβαίωση για την εμπορική του εκμετάλλευση στο μέλλον.

 http://www.autotriti.gr/data/news/preview_news/To-neo-iptameno-oxhma-ths-AeroMobil_121358.asp#photo4

Οι νόμοι της νύχτας βασιλεύουν στην πλατεία Αριστοτέλους


Συνταξιούχος αστυνομικός και «προσωρινά υπεύθυνος» στην καφετέρια του γιου του στην πλατεία Αριστοτέλους. Νταής, στη συμπεριφορά, όταν οι υπάλληλοι του Δήμου Θεσσαλονίκης θέλησαν να τον ελέγξουν για τα παράνομα τραπεζοκαθίσματά τους, φέρεται να τους απείλησε σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ότι θα κρεμάσει τα έντερά τους στον λαιμό τους, σαν γραβάτες! Και όχι μόνο: τους μήνυσε για... παράβαση καθήκοντος, τους έκλεισε για μια νύχτα στη φυλακή και σήμερα δικάζονται, μαζί του... Δεν εξερράγη, λέει, γιατί ήταν ο ίδιος παράνομος, αλλά διότι ήλεγξαν εκείνον και όχι τον διπλανό του.
Ηταν το προχθεσινό επεισόδιο η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της ανομίας στην Θεσσαλονίκη και προτού «σκάσει» η φούσκα της εστίασης, οι αρχές καλούνται να σπάσουν το απόστημα που όζει σε μια πόλη η οποία φιλοδοξεί να καταστεί ένα από τα σπουδαιότερα τουριστικά κέντρα της Μεσογείου. Από το Βελιγράδι, όπου ταξίδεψε για να προβάλλει -ειρωνεία- τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Θεσσαλονίκης και τις ανέσεις που προσφέρει στους επισκέπτες της, ο κ. Γιάννης Μπουτάρης, πληροφορηθείς το πρωτοφανές επεισόδιο, άστραψε και βρόντηξε. «Δεν περνούν τα νταηλίκια, πόλεμο θέλουν; Πόλεμο θα έχουν» δήλωσε και ανακοίνωσε πως το θέμα θα συζητηθεί εκτάκτως στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας.
Κοντός ψαλμός... Η προσπάθεια της δημοτικής αρχής να βάλει τάξη ώστε να μπορούν οι πολίτες και οι χιλιάδες ξένοι επισκέπτες να βαδίζουν στα πεζοδρόμια πυροδότησε κίνημα αγανάκτησης με... αντιμνημονιακά χαρακτηριστικά και το κεφάλι του Μπουτάρη να ζητείται επί πίνακι...
Ολοι οι σχεδιασμοί και τα έως τώρα μέτρα με προειδοποιήσεις, πρόστιμα, κ.λπ. δεν δείχνει να πτοούν τους παρανομούντες και η αλήθεια είναι ότι οι αρχές στο όνομα της οικονομικής κρίσης έδειξαν ανοχή στην ασυδοσία των ιδιοκτητών καφετεριών, ουζερί και πάσης φύσεως ξενυχτάδικων, με αποτέλεσμα η κατάσταση να έχει ξεφύγει. Εξάλλου οι ελεγκτικοί μηχανισμοί μετά και την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας είναι από αναιμικοί έως ανύπαρκτοι, με τους λιγοστούς υπάλληλους να κάνουν ό,τι μπορούν.
Αποφασίζει ο δήμος να αφαιρέσει για ένα μεγάλο διάστημα τα παράνομα τραπεζοκαθίσματα; Τα αντικαθιστούν την άλλη στιγμή με εφεδρικά που έχουν σε αποθήκες και μάλιστα σε χώρους που απαγορεύεται! Τους βάζει βαριά πρόστιμα; Τα πληρώνουν επιτόπου ή σπεύδουν να κάνουν ρυθμίσεις με την ελπίδα ότι «σε μια άλλη κατάσταση» θα τα γλιτώσουν! Ειδοποιούν την αστυνομία περαστικοί ότι δεν μπορούν να ανέβουν στην πολυκατοικία τους γιατί σκοντάφτουν σε καρέκλες στα ορθάδικα ή τις νύχτες δεν κοιμούνται από τις εκκωφαντικές μουσικές; Κάποιοι τους ενημερώνουν να τα μαζέψουν γιατί «ερχόμαστε»...
Με πρόστιμα συνολικού ύψους 60.000 ευρώ είχε τιμωρηθεί κατά καιρούς ο πρωταγωνιστής του προχθεσινού επεισοδίου στην Αριστοτέλους, αλλά δεν έχει πληρώσει καμία δόση, όπως μεταδίδεται από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου! Δεν δίστασε πάραυτα να απειλήσει και να μηνύσει για παράβαση καθήκοντος τα όργανα του νόμου, και κανείς δεν μπορεί να βάλει το χέρι του στο Ευαγγέλιο ότι, αν η κατάσταση είχε εκτραχυνθεί, δεν θα γινόταν της... Υδρας, με άλλους «συμπάσχοντες» καταστηματάρχες να σπεύδουν στο πλευρό του...
Τα «λεφτά είναι πολλά». Τζιράρονται μέρες και νύχτες δεκάδες εκατομμύρια στην πλατεία Αριστοτέλους και πέριξ αυτής στους καφέδες τα ποτά και τα ξενύχτια. Δέκα χιλιάδες καταστήματα εστίασης λειτουργούν μόνο στα όρια του κεντρικού δήμου εκ των οποίων τα χίλια στο κέντρο του! Οι «μισοί» Θεσσαλονικείς έχουν μαγαζιά και οι άλλοι μισοί τρώνε και πίνουν σ’ αυτά...
Διοίκηση και αντιπολίτευση εξαπέλυσαν ομοβροντία καταγγελιών για το απίστευτο περιστατικό της Αριστοτέλους. Τη Δευτέρα θα κληθούν να βάλουν τέλος στη βαρβαρότητα των καταστημάτων που κινδυνεύει να μετατρέψει την πόλη σε Καλκούτα. Μέχρι τώρα, όπως λέει ο πρώην αντιδήμαρχος Αστικού Περιβάλλοντος κ. Ανδρέας Κουράκης, παρά το όργιο παρανομίας δεν έχει κλείσει ούτε ένα κατάστημα και αυτό τα λέει όλα...

Δημιούργησαν ανθρώπινο στομάχι από βλαστοκύτταρα

Επιστήμονες στις ΗΠΑ -μεταξύ των οποίων μία ελληνικής καταγωγής- κατάφεραν για πρώτη φορά, με τη βοήθεια πολυδύναμωνβλαστικών κυττάρων, να δημιουργήσουν στο εργαστήριο ένα λειτουργικό τρισδιάστατο ιστόανθρώπινου στομαχιού

Σε πρώτη φάση το νέο επίτευγμα στο πεδίο της αναγεννητικής ιατρικής θα βοηθήσει στην καλύτερη μελέτη των διαφόρων ασθενειών που αφορούν το στομάχι και στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων.

Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου και του Νοσοκομείου Παίδων του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι, με επικεφαλής τον αναπτυξιακό βιολόγο Τζιμ Γουέλς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature", σύμφωνα με το ίδιο και το "Science", ανακοίνωσαν ότι ήδη χρησιμοποίησαν το μίνι εργαστηριακό στομάχι (που αποκαλείται και «γαστρικό οργανοειδές») για να μελετήσουν τη λοίμωξη από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (H.pylori), μία βασική αιτία του έλκους και του καρκίνου του στομάχου. 

Οι επιστήμονες δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από το πόσο γρήγορα ο παθογόνος μικροοργανισμός μόλυνε τον επιθηλιακό ιστό του στομαχιού, ενώ ενεργοποίησε και ένα γονίδιο (c-Met) που προκαλεί καρκίνο.

«Μέχρι τώρα κανείς δεν είχε ποτέ παράγει γαστρικά κύτταρα από ανθρώπινα πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα. Επιπλέον, ανακαλύψαμε πώς να προχωρούμε στον σχηματισμό τρισδιάστατου γαστρικού ιστού με πολύπλοκη αρχιτεκτονική και κυτταρική σύνθεση» δήλωσε ο Τζιμ Γουέλς. 

Μέχρι τώρα, οι επιστήμονες αρκούνταν στην μελέτη πειραματόζωων (ποντικιών), των οποίων όμως το στομάχι διαφέρει από το ανθρώπινο. Οι επιστήμονες θα χρησιμοποιήσουν πλέον αυτά τα μίνι ανθρώπινα στομάχια για να «ξεκλειδώσουν» περαιτέρω τα μυστικά του ανθρώπινου στομαχιού. 

Μεταξύ άλλων, θα μελετήσουν καλύτερα τις βιοχημικές διαδικασίες, εξαιτίας των οποίων η παχυσαρκία τροφοδοτεί τον διαβήτη και το μεταβολικό σύνδρομο.

Το μίνι στομάχι χρειάστηκε περίπου ένα μήνα για να αναπτυχθεί στο εργαστήριο και να φθάσει τα τρία χιλιοστά σε διάμετρο και μέγεθος μικρότερο από μπιζέλι. Η ανάπτυξη του μικροσκοπικού οργάνου μπορεί να γίνει με αφετηρία τόσο εμβρυικά βλαστικά κύτταρα, όσο και σωματικά κύτταρα (του δέρματος) που έχουν αναπρογραμματιστεί σε πρώτη φάση για να γίνουν πολυδύναμα - βλαστικά και μετά μετατρέπονται σε γαστρικά.

Ο τελικός στόχος είναι να αναγεννάται στο εργαστήριο πλήρης στομαχικός ιστός που θα αντικαθιστά τα κατεστραμμένα σημεία του φυσικού στομαχιού του ασθενούς λόγω έλκους. Ήδη η ερευνητική ομάδα του Τζιμ Γουέλς άρχισε να δοκιμάζει τη χρήση των μικροσκοπικών στομαχικών ιστών του εργαστηρίου για να «μπαλώσει» τρύπες στο στομάχι πειραματόζωων (ποντικιών).

Στην έρευνα συμμετείχε η Γιάννα Ζαβρού, επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Μοριακής και Κυτταρικής Φυσιολογίας του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι.

Και άλλα όργανα μέχρι σήμερα έχουν αναπαραχθεί στο εργαστήριο, όπως νεφρά, ήπαρ και -πιο πρόσφατα- έντερο.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Αν δεν άλλαζε η ώρα σε χειμερινή...

Τα χαράματα της Κυριακής τα ρολόγια γύρισαν -και στην Ελλάδα- μια ώρα πίσω, καθώς ήρθε η χειμερινή ώρα. 

Ωστόσο, μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα υποστηρίζει ότι ίσως θα έπρεπε να ξανασκεφτούμε το θέμα από άποψη υγείας των παιδιών και γενικά δημόσιας υγείας. 

Οι βρετανοί επιστήμονες αναφέρουν ότι, αν τα ρολόγια έμεναν μόνιμα στη θερινή ώρα, τα παιδιά θα είχαν περισσότερο χρόνο στη διάθεσή τους να ασκηθούν σωματικά και γενικά να κάνουν διάφορες δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου μετά το σχολείο, επειδή ο ήλιος θα έδυε πιο αργά.

Οι ερευνητές της σχολής Υγιεινής & Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου και του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, με επικεφαλής τη δρα Άννα Γκούντμαν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό «Journal of Behavioural Νutrition and Physical Activity», σύμφωνα με το BBC, μελέτησαν 23.000 παιδιά ηλικίας πέντε έως 16 ετών από εννέα χώρες. 

Οι επιστήμονες βρήκαν ότι η δραστηριότητα των παιδιών είναι αυξημένη κατά 15% έως 20% σε καθημερινή βάση τις μέρες του καλοκαιριού σε σχέση με εκείνες του χειμώνα (τα παιδιά φορούσαν ειδικές ηλεκτρονικές συσκευές καταγραφής των κινήσεών τους).

Επειδή, όταν τα ρολόγια πάνε πίσω (χειμερινή ώρα), δύει πιο νωρίς και τα απογεύματα γίνονται λιγότερο φωτεινά, οι επιστήμονες θεωρούν ότι αυτό έχει ως συνέπεια να μη διευκολύνονται τα παιδιά μετά το σχολείο να παίζουν, να ασκούνται και γενικά να κάνουν διάφορες ψυχαγωγικές δραστηριότητες, κάτι που είναι γνωστό ότι βοηθά στη σωματική και ψυχική υγεία τους.

Με αυτό το σκεπτικό, οι βρετανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα ρολόγια θα πρέπει να ρυθμιστούν μόνιμα μια ώρα πιο μπροστά και να μην γυρίζουν πίσω κάθε Οκτώβριο, κάτι που, όπως λένε, θα ωφελούσε τη δημόσια υγεία. Το ζήτημα αυτό έχει κατά καιρούς απασχολήσει σοβαρά μερικές χώρες, ιδιαίτερα τη Βρετανία, όπου έχει συζητηθεί και στο Κοινοβούλιο, αλλά χωρίς να ληφθεί απόφαση. 

Στην Αυστραλία, το 2008, δημιουργήθηκε μέχρι και πολιτικό κόμμα με βασική διεκδίκηση τη μόνιμη θερινή ώρα.

«Η ύπαρξη πρόσθετου χρόνου με φως μέσα στη μέρα θα επηρέαζε κάθε παιδί σε μια χώρα, κάθε μέρα του έτους, έχοντας πολύ πιο θετικές επιπτώσεις από πολλά άλλα πιθανά μέτρα για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας» δήλωσε η κ. Γκούντμαν. Όπως είπε, η θετική επίδραση φαίνεται να είναι η ίδια τόσο για τα αγόρια, όσο και για τα κορίτσια, τόσο για τα παιδιά με κανονικό βάρος, όσο και για όσα έχουν περισσότερα κιλά από το φυσιολογικό, ανεξαρτήτως κοινωνικο-οικονομικού επιπέδου της οικογένειάς τους.

Η Γκούντμαν εκτίμησε ότι σε μια χώρα, όπως η Αγγλία, υπάρχει μια ξαφνική μείωση των επιπέδων σωματικής δραστηριότητας κατά 5% εξαιτίας της αλλαγής της ώρας σε χειμερινής. 

Η συνεργάτης της στην έρευνα Άσλεϊ Κούπερ, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, δήλωσε ότι «η εισαγωγή μόνιμης θερινής ώρας δεν θα έλυνε το πρόβλημα της γενικά χαμηλής σωματικής δραστηριότητας, όμως πιστεύουμε ότι είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Ο αντίλογος είναι ότι, αν τα ρολόγια έδειχναν μόνιμα τη θερινή ώρα, τα πρωινά θα ήταν πιο σκοτεινά, πράγμα που θα δυσκόλευε τα παιδιά να πάνε στο σχολείο και τους εργαζόμενους στη δουλειά τους.

Η εισαγωγή του θεσμού της αλλαγής ώρας στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έγινε το 1975. Η αλλαγή γίνεται κάθε χρόνο την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου (θερινή ώρα - μια ώρα μπροστά) και την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου (χειμερινή ώρα - μια ώρα πίσω), στη 1 π.μ. ώρα Γκρίνουιτς. 

Έτσι, η θερινή ώρα στην Ελλάδα είναι τρεις ώρες μπροστά από την ώρα Γκρίνουιτς, ενώ η χειμερινή δύο ώρες μπροστά.


http://www.nooz.gr/science/an-den-allaze-i-ora-ta-paidia-8a-a8lointan-perissotero

Η σοκολάτα βοηθά την μνήμη

Οι φλαβονόλες του κακάο και της σοκολάτας βελτιώνουν τη μνήμη των ηλικιωμένων σύμφωνα με πρόσφατη αμερικανική έρευνα. Οι αντιοξειδωτικές αυτές ουσίες αποκατέστησαν τη μνήμη σε άτομα που την είχαν απολέσει λόγω του προχωρημένου της ηλικίας τους.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που διαπιστώνεται επιστημονικώς ότι η έκπτωση της μνήμης μπορεί να βελτιωθεί αισθητά χάρη σε μία διατροφική παρέμβαση.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Τάουμπ της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Κολούμπια έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό Nature Neuroscience. Οπως λέει χαρακτηριστικά ο Σκοτ Σμολ, επικεφαλής των επιστημόνων μετά από τρίμηνη χορήγηση διατροφής πλούσιας σε φλαβονόλες η μνήμη ενός τυπικού εξηντάχρονου είχε βελτιωθεί και είχε γίνει σαν τη μνήμη 30χρονου ή 40χρονου.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι παλαιότερα πραγματοποιήθηκαν ανάλογα πειράματα σε ζώα με άκρως ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Φλαβονόλες υπάρχουν σε φρούτα (σταφύλια, μούρα) αλλά και σε πολλά λαχανικά.

10 τροφές για ανάκαμψη από το κρυολόγημα

Γρανίτες, σκόρδο, μπανάνα, κοτόσουπα, είναι ορισμένες από τις τροφές που βοηθούν να συνέλθετε από το κρυολόγημα. Επιλέξτε τις και γίνετε πιο γρήγορα καλά.


Γαλοπούλα


Η γαλοπούλα είναι καλή άπαχη πρωτεΐνη, αναγκαία για τη διατροφή με στερεά. Αν και μπορεί να μην έχετε όρεξη για αυτήν η κατανάλωσή της μπορεί να βοηθήσει και να δώσει στον οργανισμό σας ενέργεια για να καταπολεμήσει τη νόσο. Προσπαθήστε να προσθέσετε επιπλέον σάλτσα κράνμπερι για γεύση.


Χυμός λαχανικών


Η κατανάλωση σαλάτας είναι πιθανόν ένα από τα τελευταία που θα επιθυμούσατε κατά τη διάρκεια ανάρρωσης από τη γρίπη.


Πιείτε ένα ποτήρι χυμό λαχανικών χαμηλό σε αλάτι.


Θα φορτώσετε τον οργανισμό σας με αντιοξειδωτικά, που ενισχύουν το ανοσοποιητικό και σας κρατούν ενυδατωμένους. Αν θέλετε γλυκιά γεύση επιλέξτε 100% χυμό φρούτων.

Κοτόσουπα


Θρεπτική και ενυδατική, ενώ υπάρχουν και επιστημονικές ενδείξεις ότι η κοτόσουπα μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στην ίαση έχοντας ελαφριά αντιφλεγμονώδη επίδραση.


Έρευνες ανακάλυψαν ότι η ζεστή κοτόσουπα μπορεί να βελτιώσει την ιδιότητα των κροσσών στη μύτη να προστατεύουν τον οργανισμό από βακτήρια και ιούς.


Σκόρδο


Το σκόρδο μπορεί να αποτελέσει καλή επιλογή να νοστιμίσετε τροφές όπως η σούπα. Φαίνεται πως έχει αντιμικροβιακές και ενισχυτικές του ανοσοποιητικού ιδιότητες και μπορεί ενδεχομένως να σας δώσει ελαφριά ανακούφιση από τη συμφόρηση.


Τζίντζερ


Πόνος στο στομάχι και ναυτία; Το τζίντζερ αποτελεί σπιτικό γιατρικό που χρησιμοποιείται συχνά για την ανακούφιση των παραπάνω συμπτωμάτων. Ορισμένος έρευνες υποδεικνύουν ότι μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της φλεγμονής. Δοκιμάστε το φρεσκοκομμένο ή σε μορφή σκόνης, σε άλλες τροφές.


Ζεστό τσάι


Είτε πράσινο είτε μαύρο, το τσάι περιέχει αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τη νόσο. Η εισπνοή στον ατμό μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τη συμφόρηση. Προσθέστε ένα κουτάλι μέλι και λίγο λεμόνι για την ανακούφιση του πονόλαιμου. Αν η καφεΐνη σας ενοχλεί, επιλέξτε εκδοχές χωρίς καφεΐνη.


Μπανάνα


Οι μπανάνες είναι εύκολες για το στομάχι. Μπορούν να επιλεγούν όταν έχετε συμπτώματα όπως η ναυτία, ο εμετός και η διάρροια, που συχνά εμφανίζονται σε παιδιά με γρίπη.


Οι μπανάνες μαζί με το ρύζι, τη σάλτσα μήλου και το φρυγανισμένο ψωμί αποτελούν τη διατροφή BRAT- συχνά τις πρώτες τροφές τις οποίες ενθαρρύνουν οι γιατροί να φάτε όταν αναρρώνετε από στομαχική γρίπη και είστε έτοιμοι για στερεές τροφές.


Φρυγανισμένο ψωμί


Το φρυγανισμένο ψωμί δεν πρέπει να το αγνοείτε. Αν μπορείτε να φάτε στερεά τροφή επιλέξτε το ή επιλέξτε κρακεράκια. Μπορεί να αποτελούν βολικές τροφές όταν πολεμάτε τη νόσο. Επίσης ταιριάζουν με κοτόσουπα. Μπορούν να περιορίσουν την πείνα σας όταν το στομάχι σας δεν αντέχει πολλά.


Ποτά αντικατάστασης γεύματος


Αν έχει επιστρέψει η όρεξή σας δοκιμάστε από τα παραπάνω για να έχετε τις κατάλληλες θρεπτικές ουσίες και θερμίδες.


Καλή ιδέα είναι τα ροφήματα χωρίς λακτόζη με τουλάχιστον 6 γρ. πρωτεΐνες που να είναι χαμηλά σε ζάχαρη. Γεύσεις όπως η φράουλα και η σοκολάτα καθιστούν πιο ελκυστική την πρόσληψη βιταμινών, θρεπτικών ουσιών και θερμίδων.


Γρανίτες


‘Οσο και αν σας φαίνεται περίεργο, μια γρανίτα μπορεί να ανακουφίσει το λαιμό που πονά, είναι πρησμένος ή ξηρός. Μπορεί να σας βοηθήσει και στην ενυδάτωση, που είναι σημαντική όσον αφορά την καταπολέμηση της γρίπης.


Η πρόσληψη αρκετών υγρών μπορεί να κρατήσει λεπτή τη βλέννη και να βοηθήσει στη μείωση της συμφόρησης. Επιλέξτε γρανίτες που παρασκευάζονται από 100% χυμό φρούτων και που περιέχουν θρεπτικές ουσίες και όχι σακχαρούχο νερό. Μερικές γεύσεις για να προτιμήσετε είναι μήλο, σταφύλι ή φράουλα.


Πηγή

Windows 10: Το νέο λειτουργικό της Microsoft για όλες τις συσκευές

Παρά το πλήθος των διαρροών που κυκλοφορούσαν εδώ και ημέρες στο ίντερνετ για τα αποκαλυπτήρια των επόμενων Windows στην εκδήλωση που είχε προγραμματίσει για σήμερα η Microsoft στο Σαν Φρανσίσκο, τελικά αποδείχθηκε πως η αμερικανική εταιρεία είχε καταφέρει να κρατήσει κρυφές ορισμένες λεπτομέρειες, ξαφνιάζοντας  τους δημοσιογράφους που παραβρέθηκαν.
Πρώτη έκπληξη ήταν η ονομασία του νέου λειτουργικού, αφού θα κυκλοφορήσει ως «Windows 10», παρακάμπτοντας έτσι το όνομα «Windows 9» το οποίο θα ήταν ο πιο φυσιολογικός τίτλος για μια έκδοση που θα διαδεχθεί τα σημερινά Windows 8. Σύμφωνα πάντως με τον Joe Belfiore, αντιπρόεδρο του τμήματος ανάπτυξης λειτουργικών συστημάτων του αμερικανικού κολοσσού, η συγκεκριμένη επιλογή έγινε επειδή με αυτό τον τρόπο εκφράζεται καλύτερα το γεγονός ότι η νέα έκδοση αποτελεί ορόσημο στην ιστορία των Windows.
Ένας από τους βασικότερους λόγους είναι πως για πρώτη φορά τα Windows 10 θα «τρέχουν» σε κάθε είδους συσκευή – υπολογιστές, tablet, smartphone και «υβριδικά» μηχανήματα. Αυτό σημαίνει πως οι εφαρμογές που αναπτύσσουν οι προγραμματιστές θα είναι συμβατές με όλα τα παραπάνω μηχανήματα, όπως επίσης και ότι οι κάτοχοί τους θα ανατρέχουν σε ένα και μόνο online κατάστημα για να αναζητήσουν προγράμματα.
Παρά τη μεγάλη ποικιλία μηχανημάτων, στη συνέντευξη Τύπου το στέλεχος της Microsoft Terry Myerson υποσχέθηκε πως το λειτουργικό θα καταλαβαίνει σε τι είδους συσκευή είναι εγκατεστημένο, ώστε «η εμπειρία που προσφέρει να είναι προσαρμοσμένη στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της». Έτσι, στην περίπτωση των PC, η νέα έκδοση θα φέρει αλλαγές που θα τα κάνουν πιο εύχρηστα στα πληκτρολόγια και τα ποντίκια – κάτι που, όπως παραδέχθηκε εμμέσως, δεν ίσχυε για τα Windows 8 και ήταν ένας από τα βασικούς λόγους που αρκετοί χρήστες παρέμειναν στα Windows 7.
Γι’ αυτό τον σκοπό, στα Windows 10 θα επανέλθει το μενού «Έναρξη», στο οποίο θα περιλαμβάνεται τόσο τα desktop προγράμματα όσο και τα «ζωντανά» εικονίδια από τις «μοντέρνες» εφαρμογές. Στο μενού θα υπάρχει επίσης και μία μπάρα αναζήτησης, ενώ ο χρήστης θα έχει τη δυνατότητα να παραμετροποιήσει την εμφάνισή του.
Πάλι για όσους χρησιμοποιούν μηχανήματα με πληκτρολόγιο και ποντίκι, στη νέα έκδοση έχει προβλεφθεί ώστε οι «μοντέρνες» εφαρμογές να μην καταλαμβάνουν απαραίτητα ολόκληρη την οθόνη, αλλά να εμφανίζονται μέσα σε παράθυρα, το μέγεθος των οποίων θα μπορεί να αυξομειωθεί, όπως συμβαίνει και με τα υπόλοιπα προγράμματα.
Αυτές οι αλλαγές δεν σημαίνουν πως η Microsoft εγκαταλείπει την προσαρμογή του λειτουργικού στις οθόνες αφής, την οποία ξεκίνησε με τα Windows 8. Έτσι, αν και βελτιωμένο, το γραφικό περιβάλλον που θα βλέπει κανείς στην περίπτωση που χρησιμοποιεί ένα tablet δεν διαφέρει από την προσέγγιση που ο αμερικανικός κολοσσός υιοθέτησε κατά την ανάπτυξη του σημερινού λειτουργικού.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει, πάντως, το γεγονός ότι η Microsoft θέλει να εκμεταλλευτεί όσο το δυνατόν περισσότερο την ευελιξία που προσφέρουν τα «υβριδικά» μηχανήματα – δηλαδή οι συσκευές με αποσπώμενα πληκτρολόγια ή ντιζάιν που επιτρέπει να λειτουργούν είτε σαν PC είτε σαν tablet. Γι’ αυτές, τα Windows 10  θα έχουν τη νέα λειτουργία «Continuum», ώστε να μεταβάλλουν το γραφικό τους περιβάλλον ανάλογα με τον τρόπο χρήστης τους.
Η νέα έκδοση θα διατεθεί μέσα στο 2015 και θα είναι συμβατή με όλο το λογισμικό που έχει αναπτυχθεί μέχρι σήμερα για τα Windows. Πάντως, στη συνέντευξη Τύπου δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες για τον τρόπο που θα λειτουργεί στα smartphone, ούτε και η τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθήσει η Microsoft όταν θα διαθέσει το λογισμικό στο εμπόριο.
Παρ’ όλα αυτά, μέσα στα επόμενα 24ωρα θα αναρτήσει στο ίντερνετ μια πιλοτική της έκδοση, για όσους θέλουν να τη δοκιμάσουν.

Το δεύτερο Startup Grind Athens στις 4 Νοεμβρίου

Μετά από την άκρως επιτυχημένη διοργάνωση του 1ου Startup Grind στην Αθήνα, ο νέος θεσμός των startups στην πόλη συνεχίζει δυναμικά με το δεύτερο event του. Η αμεσότητα που εξασφαλίζει ο χώρος του InnovAthens, του Κόμβου Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων, και η μοναδική μορφή των εκδηλώσεων του Startup Grind αποτελεί το δυνατό σημείο που συγκέντρωσε από την πρώτη κιόλας στιγμή την προσοχή του κοινού.
Το παγκόσμιο φαινόμενο Startup Grind ξεκίνησε το 2010 στο Sillicon Valley της California και μέσα σε 4 μόλις χρόνια έχει εξαπλωθεί διεθνώς, έχοντας παρουσία σε 100 πόλεις σε περισσότερες από 40 χώρες σε όλο τον κόσμο. Με την υποστήριξη του Google for Entrepreneurs συνεχίζει στην Αθήνα τα μηνιαία events που σκοπό έχουν να διδάξουν, να εμπνεύσουν και να ενώσουν τους  Έλληνες επιχειρηματίες.
Η δεύτερη εκδήλωση του Startup Grind Athens θα γίνει την Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014 στον κόμβο καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων – InnovAthens. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του ΣΕΚΕΕ, με την υποστήριξη του InnovAthens και ξεκινάει στις 6 το απόγευμα. Στις 7 υποδεχόμαστε τον Γιώργο Χατζηγεωργίου, Διευθύνοντα Σύμβουλο & Συνιδρυτή του Skroutz. Ο Γιώργος γεννήθηκε το 1976 και είναι απόφοιτος του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Εργάστηκε επί σειρά ετών ως ελεύθερος επαγγελματίας και ξεκίνησε την πρώτη έκδοση του www.skroutz.gr ως hobby project το 2004. Σε συνεργασία με τον Βασίλη Δήμο ίδρυσαν την εταιρεία διαδικτυακών υπηρεσιών Forty Two, η οποία υπήρξε αρωγός για την τεχνική/προγραμματιστική συντήρηση και εξέλιξη της μηχανής του Skroutz. 
Το πάθος του Γιώργου για την καινοτομία και τον προγραμματισμό, οδήγησε στην εξέλιξη της Skroutz A.E. σε μία από τις πιο επιτυχημένες εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα, η οποία απασχολεί 70 υπαλλήλους, ενώ από τον Απρίλιο του 2013, δραστηριοποιείται και στην Τουρκία με το Alve.com, την αντίστοιχη πλατφόρμα αναζήτησης και σύγκρισης προϊόντων και τιμών στη γείτονα.
Σήμερα, παράλληλα με το ρόλο του ως Διευθύνων Σύμβουλος του Skroutz, είναι ένας από τους πιο δραστήριους προγραμματιστές και υπεύθυνος για τη ραχοκοκαλιά της ιστοσελίδας. Λατρεύει τη συμμετρία, τις μεγάλες οθόνες, το πρωινό ξύπνημα (!), το καλό φαΐ και τους δύο γιούς του, τον Φοίβο και τον Απόλλωνα.
Ο Γιώργος θα απαντήσει στις ερωτήσεις του Δημήτρη Λιτσικάκη, Chapter Director του Startup Grind Athens, σε μια διαδικασία που ονομάζεται fireside chat. Το κοινό θα έχει και αυτό την ευκαιρία να συμμετέχει στην συζήτηση με ερωτήσεις στο τέλος της συνέντευξης. Θα ακολουθήσει δημιουργικό networking όπου οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να συζητήσουν με επενδυτές, VC’s, founders, επιχειρηματίες, developers και designers. Τέλος, η GloVo θα υποστηρίξει την εκδήλωση παρέχοντας την πολύτιμη βοήθεια των εθελοντών.

Το Startup Grind Athens βοηθάει την εξέλιξη του οικοσυστήματος των startups κάνοντας πράξη τις αξίες που έχει σε παγκόσμιο επίπεδο: είμαστε εκεί για να κάνουμε φίλους, όχι απλά νέες επαφές. Έλα για να δώσεις, όχι για να πάρεις. Βοηθάμε πρώτα τους άλλους πριν βοηθήσουμε τους εαυτούς μας.
Αυτές οι ριζοσπαστικές ιδέες είναι ικανές να αλλάξουν το οικοσύστημα των startups στην Ελλάδα, φέρνοντας μια φρέσκια πνοή και θέτοντας το πνεύμα της συνεργατικότητας ψηλά στην agenda. Αυτός άλλωστε είναι ο μόνος τρόπος που ένα οικοσύστημα νέων επιχειρήσεων μπορεί να πετύχει. Το Startup Grind βοηθάει έμπρακτα τους founders, τους επιχειρηματίες και τις startups να πετύχουν κάνοντας το ταξίδι προς την επιτυχία λιγότερο μοναχικό και την εμπειρία πιο συναρπαστική και πραγματικά αξέχαστη.

Συνετρίβη αεροσκάφος της Virgin Galactic, ένας νεκρός


Το σκάφος έκανε δοκιμαστική πτήση στην Καλιφόρνια. Άγνωστα παραμένουν τα αίτια της πτώσης, καθώς η εταιρεία αναφέρει ότι συνεργάζεται με τις αρχές για να εντοπίσουν τα αίτια. 
Το διαστημικό όχημα “SpaceShipTwo” ήταν σχεδιασμένο για εμπορικές πτήσεις στο Διάστημα, όμως, η συντριβή προκαλεί κλυδωνισμούς στα φιλόδοξα σχέδια της Virgin Atlantic, καθώς πριν από το σημερινό συμβάν, έχουν προηγηθεί συνεχείς καθυστερήσεις στον προγραμματισμό της εταιρείας. Ο συγκυβερνήτης του ιδιωτικού διαστημικού σκάφους SpaceShip2 της εταιρείας Virgin Galactic σκοτώθηκε, ενώ ο κυβερνήτης χρησιμοποίησε το εκτινασσόμενο κάθισμα και σώθηκε κατά τη συντριβή του στην έρημο Μοχάβε της Καλιφόρνιας, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

Διεθνής διάκριση για εταιρεία τεχνοβλαστό του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»


Η εταιρεία AMEN-Τεχνολογίες, τεχνοβλαστός του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» με έδρα το Τεχνολογικό & Επιστημονικό Πάρκο Αττικής «Λεύκιππος», διακρίθηκε ως μια από τις καλύτερες καινοτόμες εταιρείες σε όλο τον κόσμο, σε διαγωνισμό που διεξήχθη στο Αϊντχόβεν της Ολλανδίας.
Ο διαγωνισμός καινοτομίας διοργανώθηκε από τον ολλανδικό οργανισμό Startupbootcamp, με την υποστήριξη μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας και υπό την αιγίδα του δήμου του Eindhoven (και την υποστήριξη της Ολλανδικής Πρεσβείας στην Αθήνα). Από το σύνολο των 252 αιτήσεων επιλέχθηκαν 20 εταιρείες, ώστε να συμμετάσχουν στο τελικό στάδιο του διαγωνισμού Startupbootcamp HighTechXL.
Η τελική αξιολόγηση πραγματοποιήθηκε από διεθνή επιτροπή και κατόπιν παρουσίασης και συνεντεύξεων, επιλέχθηκαν 11 εταιρείες για περαιτέρω καθοδήγηση, ώστε να εισέλθουν στην παγκόσμια αγορά.
Η εταιρεία ΑΜΕΝ Τεχνολογίες είναι μια εταιρεία έντασης γνώσης, η οποία στοχεύει στην έρευνα και στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και υλικών που αφορούν ενεργειακές εφαρμογές.
Ακολουθώντας τις τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα των προηγμένων υλικών καθώς και στον τομέα των εφαρμογών διαχείρισης ενέργειας, έχει σαν βασικό στόχο να προσδώσει νέα ώθηση στην τεχνολογική ανάπτυξη, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Σφραγίζονται τα πρώτα εισιτήρια!Οκτώ από τα 16 εισιτήρια που οδηγούν στη νοκ άουτ φάση του Τσάμπιονς Λιγκ ενδέχεται να σφραγιστούν την Τρίτη και την Τετάρτη, ημέρα διεξαγωγής των αγώνων της 4ης αγωνιστικής των ομίλων της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης της Ευρώπης. Η Ρεάλ Μαδρίτης, η Ντόρτμουντ, η Αρσεναλ, η Μπάγερν Μονάχου, η Παρί Σεν Ζερμέν, η Μπαρτσελόνα, η Τσέλσι και η Πόρτο έχουν τη δυνατότητα να προκριθούν στους «16», δύο αγωνιστικές πριν από την ολοκλήρωση της φάσης των ομίλων, εφόσον πορευτούν στον μονόδρομο της νίκης.

Παράλληλα και ο Ολυμπιακός μπορεί να αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες κατάκτησης μιας από τις δύο πρώτες θέσεις του 1ου ομίλου, αν καταφέρει και πάρει την Τρίτη βαθμό ή βαθμούς στον ιταλικό Βορρά, στην αναμέτρηση με τη Γιουβέντους. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως οι «ερυθρόλευκοι» θα επιστρέψουν στο Τορίνο για πρώτη φορά μετά την εφιαλτική βραδιά της 10ης Δεκεμβρίου του 2003, όταν γνώρισαν την πιο βαριά ευρωπαϊκή τους ήττα με 7-0 από τη Μεγάλη Κυρία (που ήταν η μεγαλύτερη σε έκταση σκορ νίκη της στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις).

Εκείνο τον αγώνα είχε παρακολουθήσει από τον πάγκο ο Τζιανλουίτζι Μπουφόν. Νωρίτερα, ο εμβληματικός γκολκίπερ της ιταλικής ομάδας είχε αγωνιστεί στην εκτός έδρας νίκη της με 2-1 στη Ριζούπολη. Για πρώτη φορά οι «Πειραιώτες» έπαιξαν εκτός έδρας με τη Γιουβέντους τον Οκτώβριο του 1967 για τον 1ο γύρο του κυπέλλου πρωταθλητριών και γνώρισαν την ήττα με 2-0. Εν συνεχεία, τον Μάρτιο του 1999 ηττήθηκαν με 2-1 για τον προημιτελικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ. Πάντως, λίγους μήνες μετά, τον Δεκέμβριο του 1999, τη νίκησαν με 2-1 για τον 3ο γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, σε ένα ματς που φιλοξενήθηκε στο Παλέρμο. Ομως αποκλείστηκαν από τη συνέχεια, αφού στο πρώτο παιχνίδι στο ΟΑΚΑ η Γιουβέντους είχε επικρατήσει με 3-1.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως εντός έδρας οι πρωταθλητές Ιταλίας είναι αήττητοι στους τελευταίους οκτώ αγώνες. Επιπλέον, στα 13 ευρωπαϊκά ματς που έπαιξαν στο ανακαινισμένο στάδιό τους γνώρισαν μόλις μία ήττα, επιτυγχάνοντας επτά νίκες και φέρνοντας πέντε ισοπαλίες. Παράλληλα, στο Τορίνο δεν έχουν ηττηθεί ποτέ από ελληνική ομάδα, μετρώντας οκτώ νίκες και μία ισοπαλία. Επαναλαμβάνουμε πως η μοναδική τους ήττα από ελληνική ομάδα επί ιταλικού εδάφους ήταν από τον Ολυμπιακό, αλλά στο Παλέρμο.

Απ’ την άλλη πλευρά, οι «ερυθρόλευκοι» έχουν πετύχει περισσότερες νίκες στην Ιταλία (τρεις) σε σχέση με τα θετικά αποτελέσματά τους στην Ελλάδα με αντιπάλους ομάδες από το Καμπιονάτο (δύο νίκες). Συνολικά, στην Ιταλία οι «Πειραιώτες» έχουν απολογισμό τρεις νίκες, μία ισοπαλία και έξι ήττες. Πάντως, έχουν ευχάριστες μνήμες από την τελευταία φορά που διέσχισαν την Αδριατική Θάλασσα. Ηταν την περίοδο 2007-08, όταν νίκησαν τη Λάτσιο με 2-1 στην «αιώνια πόλη». Τότε, ο Κώστας Μήτρογλου είχε περάσει ως αλλαγή στο 93΄. Είναι ο μοναδικός ποδοσφαιριστής των πρωταθλητών Ελλάδας που έχει «επιβιώσει» από την ομάδα που είχε αγωνιστεί στη Ρώμη.

Στο άλλο «ραντεβού» του πρώτου ομίλου, η Μάλμε υποδέχεται στην Ατλέτικο Μαδρίτης στο σουηδικό Νότο, όπου ύστερα από 360 λεπτά δεν έχει δεχθεί γκολ στη φετινή διοργάνωση του Τσάμπιονς Λιγκ. Στους προκριματικούς γύρους έφερε 0-0 με τη Βέντσπιλς, επικράτησε 2-0 της Σπάρτα Πράγας και 3-0 της Σάλτσμπουργκ, ενώ στον όμιλο νίκησε τον Ολυμπιακό με 2-0.

Από τα παιχνίδια της Τρίτης ξεχωρίζει η συνάντηση της Μαδρίτης, ανάμεσα στην αήττητη στα τελευταία 18 εντός έδρας ματς Ρεάλ με τη Λίβερπουλ. Την Τετάρτη, δύσκολο έργο περιμένει τον ΑΠΟΕΛ του Γιώργου Δώνη στο Παρίσι, όπου θα αντιμετωπίσει την Παρί Σεν Ζερμέν.
Πηγή

Ιστορική απόφαση: Η Σουηδία αναγνωρίζει το Κράτος της Παλαιστίνης

30 Οκτωβρίου
Η πρώτη δυτική χώρα που αναγνωρίζει το παλαιστινιακό κράτος έγινε σήμερα η Σουηδία, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μάργκοτ Βάλστρεμ.
«Η κυβέρνηση λαμβάνει σήμερα την απόφαση να αναγνωρίσει το Κράτος της Παλαιστίνης. Είναι ένα σημαντικό βήμα που επιβεβαιώνει το δικαίωμα των Παλαιστινίων στην αυτοδιάθεση», αναφέρει η  Βάλστρεμ σε άρθρο της που δημοσιεύεται στην εφημερίδα "Ντάγκενς Νίετερ". «Η κυβέρνηση θεωρεί πως εκπληρούνται τα κριτήρια του διεθνούς δικαίου για μια αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης»: ένα έδαφος, «αν και χωρίς καθορισμένα σύνορα», ένας πληθυσμός και μια κυβέρνηση, προσθέτει, εκφράζοντας την ελπίδα πως «αυτό θα δείξει το δρόμο και σε άλλους».
Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, χαιρετίζει ως «θαρραλέα και ιστορική» την αναγνώριση και καλεί όσες χώρες δεν το έχουν κάνει να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Σουηδίας, δήλωσε ο εκπρόσωπός του Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα.
Σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, 112 χώρες έχουν αναγνωρίσει το Κράτος της Παλαιστίνης. Σύμφωνα ωστόσο με την Παλαιστινιακή Αρχή, οι χώρες που έχουν αναγνωρίσει το Κράτος της Παλαιστίνης είναι 134, μεταξύ των οποίων επτά μέλη της ΕΕ, τα οποία το είχαν αναγνωρίσει πριν ενταχθούν στην ΕΕ: η Τσεχική Δημοκρατία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Μάλτα και η Κύπρος.