ΚΟΣΜΟΣ

Κάλλιστον κόσμος, ποίημα γαρ θεού. - Θαλής ο Μιλήσιος

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο άνθρωπος φύσει πολιτικόν ον. - Αριστοτέλης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τραπεζίτης είναι αυτός που σου δανείζει μια ομπρέλα όταν έχει ήλιο και σου τη ζητά πίσω τη στιγμή που θα αρχίσει να βρέχει. - Mark Twain

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το σημαντικό πράγμα είναι να μην σταματήσεις να κάνεις ερωτήσεις. Η περιέργεια έχει τον λόγο της που υπάρχει. - Albert Einstein

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Όταν δεν είναι κανείς να σε λυπηθεί ή να ζητωκραυγάσει για σένα, αυτή είναι η στιγμή που γίνεσαι παίκτης. - Ανώνυμος

ΓΝΩΜΕΣ

Οι απόψεις μας γίνονται σταθερές από τη στιγμή που σταματάμε να σκεφτόμαστε. - Ernest Renan

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ετούτος δω ο λαός δε γονατίζει παρά μονάχα μπροστά στους νεκρούς του. - Γιάννης Ρίτσος

Σάββατο, 25 Οκτωβρίου 2014

Το καλύτερο draft που έγινε ποτέ!!

Το draft του 1984 θεωρείται από πολλούς φίλους του nba το καλύτερο που έχει γίνει ποτέ. Είναι το draft που είχε το μεγαλύτερο αντίκτυπο όχι μόνο στο ΝΒΑ, αλλά και σε ολόκληρο το μπάσκετ είτε αυτό είναι στην Ευρώπη είτε σε κάπια άλλη χώρα του κόσμου. Πολύ απλά διότι ήταν το draft από το οποίο  βγήκε ο Michael Jordan (No. 3 draft), ο παίκτης που απογείωσε το άθλημα και την ομάδα του Chicago τις δεκαετίες του '80 και του '90, παίρνοντας τη σκυτάλη και τον θρόνο από τον Magic Johnson και τον Larry Bird.
Εκτός του Jordan, μέσα από το draft του 1984 αναδείχθηκαν άλλοι τρεις Hall Of Famers, ο Hakeem Olajuwon (No. 1 draft), o Charles Barkley (No. 5 draft) και ο John Stockton (Νο. 16 draft). Και οι τρείς τους παίξανε σημαντικό ρόλο στο αμερικάνικο μπάσκετ τις επόμενες δεκαετίες.

Τον περασμένο Ιούνιο συμπληρώθηκαν 30 χρόνια από την διεξαγωγή του draft του 1984 που άφησε άφωνο σχεδόν όλο τον πλανήτη. Ήταν το καλύτερο όλων των εποχών? Κάποια από αυτά που επακολούθησαν, όπως αυτό του 1996 και του Allen Iverson (No. 1 draft), του 1998 και του Dirk Nowitzki (No. 9 draft) ή του 2003  και των Levron James (No. 1 draft), Carmenlo Anthony (No. 3 draft), Chris Bosh (No. 4 draft), Dwane Wade (No. 5 draft) θα μπορούσαν κάλλιστα να το ανταγωνιστούν.
Την επίδραση που είχε πάντως το draft του 1984 στο άθλημα που ονομάζεται μπάσκετ, δεν την είχε κανένα άλλο draft στην ιστορία μέχρι και σήμερα!!

Αντίβαρα απέναντι στο μίσος των φανατικών!

Οταν ο Γάλλος διπλωμάτης Francois Georges Picot και ο Sir Mark Sykes, Βρετανός αριστοκράτης και στέλεχος του Foreign Office, καθόριζαν τις σφαίρες επιρροής των κρατών τους στη Μέση Ανατολή, μια συμφωνία που κατέληξε στη γνωστή συμφωνία Sykes-Picot του 1916, σίγουρα δεν φανταζόταν ότι θα διαρκούσε για σχεδόν έναν αιώνα. Οπως δεν θα περίμεναν ότι η περιοχή της Μέσης Ανατολής θα γινόταν υποχείριο φανατικών ισλαμιστών ως εργαλείο μεταβολής των διπλωματικών αποτελεσμάτων της εν λόγω συμφωνίας.

Η Αραβική Ανοιξη θέτει το τέλος της μακράς μετάβασης από το αποικιακό σύστημα του 19ου αιώνα στο μεταποικιακό του 20ού και εισάγει το εν λόγω υποσύστημα σε μια νέα σκοτεινή περίοδο, αυτή του ισλαμιστικού ολοκληρωτισμού. Σήμερα, στη Μέση Ανατολή αλλά και στην αφρικανική ήπειρο δρουν πολλές δεκάδες μικρές ένοπλες ομάδες, κυρίως σουνιτικές, που είτε λειτουργούν ως τοπικές μαφίες,
εκμεταλλευόμενες τις τοπικές ροές παραγωγής, είτε ως μισθοφόροι, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους στην Αλ Κάιντα ή στην ISIS. Το έως σήμερα απότοκο της Αραβικής Ανοιξης είναι ότι η Μέση Ανατολή βρίσκεται αντιμέτωπη με μια εμφατική διασπορά πολιτικής κυριαρχίας, αφού στην πλειονότητά τους τα αραβικά κράτη -με εξαίρεση την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία και τα εμιράτα της Αραβικής Χερσονήσου- έχουν απολέσει τη δυνατότητα να είναι οντολογικά αυθύπαρκτα, ευρισκόμενα σε μια διαρκή ενδοκρατική τριβή μεταξύ διαφορετικών ομάδων και φυλών.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που για τη συγκεκριμένη κατάσταση κατηγορούν τον δυτικό κόσμο, αφού θεωρούν ότι και η Αραβική Ανοιξη αποτελεί δικό τους δημιούργημα. Ξεπερνώντας άλλο ένα σενάριο συνωμοσίας που δεν μπορεί να απαντήσει ικανοποιητικά ποια κέρδη έφερε για τον δυτικό κόσμο η Αραβική Ανοιξη ώστε να είναι αυτός ο παράγοντας που την παρήγαγε, είναι απαραίτητο να τονιστεί ότι η Δύση δείχνει αδύναμη να παρέμβει στο φουρτουνιασμένο εσωτερικό του Ισλάμ, κυρίως εξαιτίας της έντασης του αποδομητικού φαινομένου, αλλά και γιατί ακόμα και σήμερα ένα μεγάλο μέρος των δυτικών πολιτικών ελίτ αδυνατεί να κατανοήσει τις θεωρητικές διαφοροποιήσεις που εμφανίζονται στον δογματικό πυρήνα της ισλαμικής θρησκευτικοκοινωνικής και πολιτικής φιλοσοφίας.

Από καιρό σε καιρό διάφορες προσεγγίσεις εμφανίζονται στον πυρήνα της διεθνοπολιτικής σκέψης, που υποστηρίζουν ότι το πρόβλημα του τζιχαντισμού είναι κοινωνικό ή ότι το Ισλάμ θα μπορούσε να ξεφύγει από το σφιχταγκάλιασμα με τον ζηλωτισμό μέσα από την εξάπλωση της αστικής φιλελεύθερης δημοκρατίας. Μακάρι τα πράγματα να ήταν τόσο απλά. Ο ισλαμιστικός ζηλωτισμός δεν είναι ένα ζήτημα που προκύπτει από το χαμηλό βιοτικό επίπεδο των πλατιών μαζών του αραβικού κόσμου που ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας. Δίπλα σε έναν πάμφτωχο τρομοκράτη βομβιστή βρίσκεται ένα μέλος της αραβικής ελίτ, που κι αυτός είναι έτοιμος και πρόθυμος να θυσιαστεί σπέρνοντας τον τρόμο και τον θάνατο. Τι τους ενώνει; Η ακραία ανάλυση του περιεχομένου του Κορανίου. Μια ανάλυση που διαπερνά τάξεις και οικονομικά στεγανά και δημιουργεί ευρείες εσχατολογικές συλλογικότητες. Παράλληλα, το Ισλάμ δεν μπορεί να συμβαδίσει με την αστική φιλελεύθερη δημοκρατία. Το αποτυχημένο παράδειγμα της τουρκικής δημοκρατίας α λα καρτ υπό τον Ρ. Τ. Ερντογάν και του Πακιστάν αποδεικνύει ότι το Ισλάμ είναι μια ολοκληρωμένη ιδεολογία με απτό φιλοσοφικό πλαίσιο, δομή κοινωνικής συγκρότησης και οικονομικής διάστασης, καθώς επίσης και αναδιάταξης του διεθνοσυστημικού πεδίου που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την αστική φιλελεύθερη δημοκρατία και τις αρχές που αυτή πρεσβεύει.

Τι μπορεί να γίνει; Να ηττηθεί η ISIS, δίχως βέβαια αυτό να σημαίνει ότι οι φονταμενταλιστές θα εξαφανιστούν οριστικά. Επιπρόσθετα, η Δύση θα πρέπει να αποφασίσει να συγκρουστεί ανοιχτά με τους ισλαμιστικούς κύκλους σε θεωρητικό επίπεδο. Η σαλαφιστική προσέγγιση στο Κοράνι γεννά μίσος και νέους τζιχαντιστές, όταν ισλαμικές θεωρίες ανοχής και πασιφισμού, όπως για παράδειγμα ο σουφισμός, έχουν καταπέσει. Καιρός να ενεργοποιηθούν τα θεωρητικά αυτά αντίβαρα με τη στήριξη της Δύσης απέναντι στο μίσος και στον τρόμο των φανατικών που θεοποιούν τη δογματική διαστρέβλωση του al jihad al akbar, του «μεγάλου αγώνα» δηλαδή.    


Σπύρος Ν. Λίτσας
 *Επίκουρος καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Τα εξαφανισμένα U-Boats των παγκόσμιων πολέμων!

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Με το Ναυτικό της Σουηδίας να ερευνά ματαίως τις προηγούμενες ημέρες ένα υποβρύχιο - φάντασμα, το οποίο φέρεται να έκανε την εμφάνισή του στα σουηδικά χωρικά ύδατα, ανοικτά των ακτών της Στοκχόλμης, ήλθαν στη μνήμη οι περιπτώσεις υποβρυχίων που θεωρούνταν χαμένα αλλά τελικά βρέθηκαν μετά από πολλά χρόνια ερευνών.
Η αρχή έγινε το 2008, όταν εντοπίστηκαν έξω από τις ακτές της Τουρκίας τρία γερμανικά υποβρύχια, που βυθίστηκαν από τους ίδιους τους ναυτικούς τους στη Μαύρη Θάλασσα, λίγο πριν το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τα τρία σκάφη, που ανήκαν στον γερμανικό 30ό Στολίσκο, γνωστό κι ως «ο χαμένος στόλος του Χίτλερ», είχαν αποστολή να εξουδετερώνουν τα ρωσικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα, έπειτα από την εισβολή των Γερμανών στη Ρωσία το 1941. Τα ναυάγια εντόπισε, μετά από 60 χρόνια, ο Τούρκος ναυπηγός μηχανικός Σελτσούκ Κολάι, προσδιορίζοντας τη θέση τους μελετώντας γερμανικά αρχεία, παίρνοντας συνεντεύξεις από το πλήρωμα και εξετάζοντας το βυθό με σόναρ. Όπως προκύπτει από τη μελέτη των αρχείων, οι κυβερνήτες των υποβρυχίων έλαβαν εντολή να τα βυθίσουν, ώστε να μην πέσουν τα χέρια του εχθρού.
Το 2013 μια ομάδα αυτοδυτών, υπό την καθοδήγηση του βρετανού ενάλιου αρχαιολόγου Μάρκ Ντάνκλι, κατάφεραν να εντοπίσουν 44 υποβρύχια, τρία βρετανικά και 41 γερμανικά που χάθηκαν κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στις νότιες και τις ανατολικές ακτές της Βρετανίας. Το περίεργο είναι πως πολλά από τα υποβρύχια αυτά βρίσκονται σε βάθη μόλις 15 μέτρων. Βυθίστηκαν αύτανδρα, παίρνοντας μαζί τους στον υγρό τάφο τους και τα πληρώματά τους.


Τέλος, πέρσι εντοπίστηκε στα ανοικτά της Χαβάης, σε βάθος 700 μέτρων και το ναυάγιο του ιαπωνικού υποβρυχίου κλάσης Ι-400, το μεγαλύτερο της εποχής του. Μετά τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, είχε μεταφερθεί στο Περλ Χάρμπορ, προκειμένου να μελετηθεί από τους αμερικανούς, όμως με την έλευση του Ψυχρού Πολέμου, ανακλήθηκαν όλες οι συμφωνίες ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ Ανατολής και Δύσης και έτσι οι ΗΠΑ επέλεξαν να το βυθίσουν, παρά να αφήσουν τους Σοβιετικούς να το εξετάσουν. Το υποβρύχιο αυτό –μόλις ένα από τα τρία του είδους που είχαν κατασκευαστεί από τους Ιάπωνες- είχε τη δυνατότητα να κάνει το γύρο του κόσμου μιάμιση φορά χωρίς ανεφοδιασμό, ενώ είχε τη δυνατότητά να επιτίθεται κατά στόχων στην επιφάνεια της θάλασσας.


Πλησιάζουν τους 5.000 οι νεκροί από Έμπολα, πέθανε το νήπιο στο Μαλί !

Δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή το δύο ετών νήπιο που προσεβλήθη από τον ιό Έμπολα στο Μαλί, όπως ανακοίνωσαν οι Αρχές. Είναι το πρώτο επιβεβαιωμένο θύμα του ιού στη συγκεκριμένη αφρικανική χώρα. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το νήπιο ταξίδεψε εκατοντάδες χιλιόμετρα με λεωφορείο από την Γουινέα στο Μαλί, έχοντας εμφανίσει συμπτώματα του ιού.

Ήδη, έχουν μπει σε καραντίνα 40 άτομα που ήλθαν σε επαφή με το νήπιο.

Το Μάλι πάντως αποφάσισε να μην κλείσει τα σύνορά του με τη Γουινέα, η Μαυριτανία όμως ανακοίνωσε ότι κλείνει τα σύνορά της με το Μάλι. Ο αριθμός των νεκρών από την επιδημία του Έμπολα ανήλθε σε 4.922 από τα 10.141 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε οκτώ χώρες, σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση του ΠΟΥ.

Μόλις 27 κρούσματα έχουν καταγραφεί εκτός των τριών χωρών που πλήττονται περισσότερο στη Δυτική Αφρική -Γουινέα, Λιβερία και Σιέρα Λεόνε.

Ο Οργανισμός ανακοίνωσε επίσης ότι από τις οκτώ περιφέρειες της Λιβερίας και της Γουινέας που συνορεύουν με την Ακτή του Ελεφαντοστού, μόνο δύο δεν έχουν αναφέρει ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου.

Kινητοποίηση σε Ν.Υόρκη και Ν.Τζέρσεϊ

Οι αρχές της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϊ θα θέτουν σε υποχρεωτική καραντίνα τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που επιστρέφουν από τις χώρες της Δυτικής Αφρικής, ενώ το συγκεκριμένο μέτρο μελετάται να εφαρμοστεί σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Στο πλαίσιο αυτό, η νοσηλεύτρια που περιέθαλψε ασθενείς στη Δυτική Αφρική και έφθασε στο αεροδρόμιο του Νιούαρκ, στο Νιου Τζέρσεϊ, τέθηκε ήδη σε απομόνωση.

Η ίδια δεν είχε παρουσιάσει συμπτώματα όταν έφθασε στο αεροδρόμιο αλλά ανέβασε πυρετό το βράδυ της Παρασκευής.

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης έσπευσε να καθησυχάσει τους τους Νεοϋορκέζους, λέγοντας ότι ο κίνδυνος εξάπλωσης του Έμπολα στην πόλη είναι περιορισμένος.

Ο ίδιος εμφανίστηκε σε μια συνέντευξη τύπου για να ανακοινώσει τα νέα μέτρα με τον κυβερνήτη του γειτονικού Νιου Τζέρσεϊ, Κρις Κρίστι.

Η νέα πολιτική υποχρεωτικής καραντίνας ακολουθεί την επείγουσα εισαγωγή σε νοσοκομείο στη Νέα Υόρκη ενός 33χρονου γιατρού που διαγνώστηκε με τον ιό Έμπολα, έξι μέρες αφότου επέστρεψε από τη Γουϊνέα όπου προσέφερε βοήθεια στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στην περίθαλψη των ασθενών με Έμπολα.

Στην Ουάσιγκτον ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα επίσης έσπευσε να καθησυχάσει τους ανήσυχους πολίτες αγκαλιάζοντας στο Οβάλ Γραφείο τη νοσοκόμα από το Ντάλας Νίνα Φαμ η οποία ανέρρωσε. 

Στο ένα δισ. ευρώ αυξάνει η ΕΕ τη βοήθεια για την αντιμετώπιση του Έμπολα.

Βρυξέλλες, Βέλγιο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αυξήσει την οικονομική βοήθεια (που θα προσφέρει) για την καταπολέμηση του Έμπολα σε ένα δισεκατομμύριο ευρώ, όπως ανακοίνωσε σήμερα, δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, μέσω του λογαριασμού του στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι.
Από την πλευρά του, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (WFP) προειδοποίησε ότι η επιδημία του Έμπολα κινδυνεύει να προκαλέσει επισιτιστική κρίση στις χώρες της Δυτικής Αφρικής την ώρα που δύο νέα κρούσματα στο Μαλί και στη Νέα Υόρκη αυξάνουν την ανησυχία ότι η νόσος ενδεχομένως να εξαπλωθεί περαιτέρω σε παγκόσμιο επίπεδο.
Αυξάνονται οι έλεγχοι για τον ιό σε όλα τα μέσα μεταφοράς στη Γαλλία.
Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε την Παρασκευή στις Βρυξέλλες την επέκταση των ελέγχων «σε όλα τα μέσα μεταφοράς» στη Γαλλία για να αποτραπεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του Έμπολα.
«Η Γαλλία οφείλει να έχει συστήματα ελέγχου που δεν πρέπει να είναι απλώς έλεγχοι στις αερομεταφορές, αλλά και έλεγχοι σε όλα τα μέσα μεταφοράς, ακόμη και στα θαλάσσια. Αυτό το σύστημα ελέγχου θα εφαρμόσουμε» δήλωσε ο Ολάντ σε συνέντευξη Τύπου στην Σύνοδο Κορυφής της Ευρώπης.
Ο γάλλος πρόεδρος απηύθυνε έκκληση να μην επηρεαστεί ο κόσμος από την καταστροφολογία, αλλά πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να υπάρξει και αδράνεια απέναντι στην επιδημία.
Ο Ολάντ πρόσθεσε ότι είναι «μια επιδημία που εξελίσσεται με γεωμετρικό ρυθμό».
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο γάλλος πρόεδρος εκτίμησε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει «όχι μόνο να στηρίξει με χρηματοδότηση, όχι μόνο να συγκροτήσει ομάδες νοσηλευτών που θα μπορούν να επέμβουν αλλά και να παράσχει μέσα για την διακομιδή» ασθενών.
Ο Ολάντ υπενθύμισε ότι η Γαλλία δραστηριοποιείται ήδη στη Γουινέα όπου αναμένεται να ανοίξει ένα τρίτο κέντρο θεραπείας, όπως και ένα ακόμη κέντρο ειδικά για τα μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού στη Γουινέα.
Η επιδημία του Εμπολα έχει προκαλέσει τον θάνατο σχεδόν 4.900 ανθρώπων στα περίπου 10.000 κρούσματα που έχουν καταγραφεί και η νόσος συνεχίζει να πλήττει τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Στη Γαλλία, σύμφωνα με τον Ινστιτούτο υγειονομικής επαγρύπνησης (InVS), σε σύνολο 480 «αναφορών» για Εμπολα που έχουν καταγραφεί στη χώρα από τον Ιούνιο, 17 περιπτώσεις είχαν χαρακτηριστεί «πιθανά κρούσματα», αλλά κανένα από αυτά δεν αποδείχθηκε θετικό στον ιό.
Την ίδια ώρα στο Τόκιο, μικρή ιαπωνική εταιρία αποφάσισε να προσφέρει 10.000 μάσκες υψηλής προστασίας στις τρεις πλέον πληγείσες από την επιδημία του Εμπολα χώρες της Δυτικής Αφρικής.Απαγχονίστηκε η 26χρονη Ιρανή που είχε πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης.

Με απαγχονισμό εκτέλεσαν οι ιρανικές αρχές την 26χρονη Reyhaneh Jabbari, η οποία είχε συλληφθεί το 2007 για το φόνο ενός άνδρα. 

Η νεαρή γυναίκα είχε απασχολήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη το 2009, όταν της είχε επιβληθεί η θανατική ποινή για τη δολοφονία του Morteza Abdolali Sarbandi, ενός κρατικού υπαλλήλου, ο οποίος όπως υποστήριξε η Jabbari προσπάθησε να την κακοποιήσει σεξουαλικά. 

Ωστόσο η 26χρονη Ιρανή είχε υποστηρίξει στη δίκη, ότι υπεύθυνος για το θάνατο του θύματος είναι ένας άνδρας που βρισκόταν εκείνη την ώρα στο σπίτι της, κάτι όμως που δεν ερευνήθηκε ποτέ από τις αρχές. 

Παρά την εκστρατεία όλα αυτά τα χρόνια της Διεθνούς Αμνηστίας, για κακοδικία, δεν στάθηκε δυνατόν να μεταπειστούν οι αρχές του Ιράν και η Reyhaneh Jabbari, απαγχονίστηκε το πρωί του Σαββάτου σε φυλακή της Τεχεράνης.   

Και όμως! τα γκράφιτι κινούνται!

Και όμως κινούνται! 

Οι κινήσεις μπορεί να είναι μικρές, αλλά είναι στην πραγματικότητα κινούνται με έναν ιδιότροπο και ξεκαρδιστικό πολλές φορές τρόπο δημιουργώντας μια νέα αφήγηση.

Λένε μια καινούργια ιστορία, όταν πια θα έχουν ξεφύγει από την ακινησία των δυο διαστάσεων και των τοίχων. 

Οι εικόνες δραπετεύουν από τις δύο διαστάσεις και κινούνται έξω από κάθε πλαίσιο.


Μελέτη έδειξε ότι η μπύρα επηρεάζει θετικά τη γονιμότητα του άντρα!

Ενώ η μπύρα βοηθά τους άντρες να καταστήσουν έγκυο τη σύντροφό τους η κατανάλωση καφέ την ημέρα περιορίζει τις πιθανότητές τους να γίνουν πατέρες, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Άντρες που αγαπούν τη μπύρα μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητές τους να γίνουν γονείς αν πίνουν λίγες μπύρες την ημέρα.
Ενώ η μπύρα βοήθησε τους άντρες να καταστήσουν έγκυο τη σύντροφό τους η κατανάλωση ορισμένων φλιτζανιών καφέ την ημέρα περιόριζε τις πιθανότητές τους να γίνουν πατέρες.
Η έρευνα εξέτασε περισσότερους από 150 άντρες στο νοσοκομείο, των οποίων οι σύζυγοι υποβλήθηκα σε θεραπεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής μεταξύ του 2008 και του 2013.
Οι άντρες που έπιναν 700 ml μπύρας την ημέρα είχαν περισσότερες από τριπλάσιες πιθανότητες να γίνουν πατέρες με εξωσωματική γονιμοποίηση σε σχέση με όσους δεν έπιναν μπύρα.

Ωστόσο, όσοι έπιναν καφέ είχαν την αντίθετη επίδραση. ‘Άντρες που έπιναν περισσότερα από 3 φλιτζάνια καφέ κάθε πρωί είχαν μειωμένες πιθανότητες να γίνουν γονείς. Οι πιθανότητες έφτασαν τη 1 στις 6.

H αγκαλιά του Ομπάμα στη νοσοκόμα που θεραπεύτηκε από τον Έμπολα .

Με μια αγκαλιά στη Νίνα Φαμ τη νοσοκόμα που θεραπεύτηκε από τον Έμπολα θέλησε ο Μπάρακ Ομπάμα να περάσει το μήνυμα ότι οι αμερικανοί δεν πρέπει να υποκύψουν στην υστερία για τον ιό και ότι η μετάδοση του δεν είναι εύκολη.  

«Ας αγκαλιαστούμε για τις κάμερες», είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος στη νοσοκόμα που μολύνθηκε από τον ιό ενώ φρόντιζε τον πρώτο ασθενή που διαγνώστηκε με Έμπολα στις ΗΠΑ και πέθανε στις 8 Οκτωβρίου. 

Η Φαμ αφότου μολύνθηκε μεταφέρθηκε σε ειδική μονάδα στο Μέριλαντ και κηρύχθηκε από τους γιατρούς ως θεραπευμένη πλέον από τον ιό το πρωί της Παρασκευής. 

Ερωτική απογοήτευση «βλέπουν» πίσω από το μαθητή που σκόρπισε το θάνατο σε λύκειο του Σιάτλ

Ο Jaylen Fryberg, αναγνωρίστηκε ως ο μαθητής που άνοιξε πυρ κατά συμμαθητών του χθες σε καφετέρια λυκείου του Σιάτλ σκοτώνοντας μια συμμαθήτρια του και τραυματίζοντας αρκετούς ακόμη μαθητές πριν στρέψει το όπλο του κατά του εαυτού του και αυτοκτονήσει. Τρείς από τους ανθρώπους που πυροβόλησε νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. 

Ο αυτόχειρας χαρακτηρίζεται ως ήρεμος και δημοφιλής μαθητής που σύμφωνα με μαρτυρίες συμμαθητών του, είχε μια ερωτική απογοήτευση και ήταν πολύ αναστατωμένος για αυτό.

Μαθητής επιβεβαίωσε στην εφημερίδα Seattle Times ότι ο Τζέιλεν Φράιμπεργκ «ποθούσε ένα κορίτσι που δεν ήθελε να βγει μαζί του και ότι βρισκόταν ανάμεσα στα πρόσωπα εναντίον των οποίων πυροβόλησε».   

«Δεν ήταν ένα βίαιο άτομο. Η οικογένειά του είναι γνωστή σε όλη την πόλη. Αυτό που έκανε ήταν τόσο παράξενο…", είπε συμμαθητής του.  

Ένας άλλος μαθητής, ο 17χρονος Nathan Heckendorf, είπε ότι  το πρωί της Παρασκευής ο Φράιμπεργκ φαινόταν χαρούμενος και πως «όλα φαίνονταν μια χαρά».   

Στις αναρτήσεις πάντως που έκανε ο δολοφόνος και αυτόχειρας μαθητής έδειχνε ότι περάνει κάποια απογοήτευση την τελευταία εβδομάδα.  

«Δεν θα διαρκέσει… Ποτέ δε διαρκεί…» ήταν το τελευταίο tweet που έγραψε την Πέμπτη. Τις 3 τελευταίες ημέρες έγραψε κι άλλα tweet αφήνοντας να εννοηθεί ότι περνούσε έναν επώδυνο χωρισμό. 

«Έπρεπε να είχα ακούσει… Είχες δίκιο… Πάντα είχες δίκιο…» έγραψε σε ένα tweet. Σε ένα άλλο έλεγε: «Με διαλύει… Πραγματικά… Γνωρίζω ότι μοιάζω να το ξεπερνώ… Αλλά όχι… Και ποτέ δεν θα μπορέσω να το κάνω…».  

Σε παλιότερα μηνύματα του, τον Αύγουστο, φαινόταν οργισμένος.  «Θα με νευριάσεις… Και τότε κάποιες δυσάρεστες καταστάσεις θα προκληθούν… και δε νομίζω ότι θα σου αρέσει.. Δεν θα σου αρέσει τι θα συμβεί στη συνέχεια» είχε γράψει μεταξύ άλλων.  


«Τέλος στην αλλόκοτη αρχιτεκτονική» λέει ο πρόεδρος της Κίνας!

Ο πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping ζήτησε να δοθεί ένα τέλος στην «αλλόκοτη αρχιτεκτονική» που είναι αποτέλεσμα της κατασκευαστικής έκρηξης στην Κίνα.   

Ο Xi, ο οποίος έγινε ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας πριν από δύο χρόνια, έκανε κριτική σε διάφορα κτίρια, ανάμεσά τους και το έργο του Ρεμ Κούλχας στο Πεκίνο. 

«Όχι άλλη αλλόκοτη αρχιτεκτονική» είπε ο Xi, σύμφωνα με δημοσίευμα του Wall Street Journal που έκανε τη μετάφραση από την Κινέζικη εφημερίδα «η Καθημερινή του λαού». 

Το κτίριο της εφημερίδας αυτής έχει επίσης σχολιαστεί για την ομοιότητα του με ένα τεράστιο πέος. 

Μετά την αυστηρή κριτική στον Κούλχας, που έχει το παρατσούκλι «μεγάλα παντελόνια», ο Xi σχολίασε δύο γέφυρες που έχουν παρομοιαστεί με γυναικεία γεννητικά όργανα.   

Ο Xi ζήτησε από τους υπεύθυνους και από όσους επηρεάζουν τις τέχνες και τον πολιτισμό να μην θυσιάζουν τις καλλιτεχνικές τους αξίες για να κερδίσουν σε εμπορικότητα. 

«Οι καλές τέχνες θα έπρεπε να είναι σαν ήλιος στον μπλε ουρανό, σαν το ανοιξιάτικο αεράκι, για να δίνει έμπνευση, να ζεσταίνει την καρδιά, να καλλιεργεί το καλό γούστο και να απορρίπτει ανεπιθύμητα στυλ,» είπε. 


ΚΑΡΔΙΑ ΚΑΙ ΑΘΛΗΣΗ


Η χρόνια και συστηματική άθληση αποτελεί αναμφισβήτητα έναν από τους βασικότερους παράγοντες προστασίας του καρδιαγγειακού συστήματος από την «μάστιγα» των ανεπτυγμένων χωρών, την αθηροσκλήρυνση και τις επιπλοκές της (στεφανιαία νόσος, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια). Αυτό επιτυγχάνεται γιατί η άθληση τροποποιεί προς το καλύτερο όλους σχεδόν τους παράγοντες κινδύνου, ήτοι μειώνει τα λιπίδια του ορού, την αρτηριακή πίεση (και κυρίως την διαστολική), βελτιώνει την ανοχή στην γλυκόζη, μειώνει το stress, ενώ αναμφισβήτητη είναι η ωφελιμότητά της στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Παράλληλα δρά και με πληθώρα άλλων μηχανισμών όπως βελτίωση της λειτουργίας των αγγείων, μείωση της πηκτικότητας του αίματος, ανάπτυξη παραπλεύρων αγγείων, μείωση της δράσης του συμπαθητικού συστήματος και βελτίωση τελικά της καρδιακής λειτουργίας.
Τα ευεργετικά αυτά αποτελέσματα της άθλησης επιτυγχάνονται κυρίως με την αερόβια μορφή της (περπάτημα, τρέξιμο, κολύμπι, ποδηλασία) όταν γίνεται τρείς με τέσσερις φορές την εβδομάδα για 45’ τουλάχιστον και με ένταση τέτοια που η καρδιακή συχνότητα να φθάνει το 70% περίπου της μέγιστης (για την ηλικία του αθλουμένου) καρδιακής συχνότητας.

* Μέγιστη καρδιακή συχνότητα (ΜΚΣ) : 220-Ηλικία Αθλούμενου

Πηγή http://www.care.gr/post/265/kardia-kai-athlisi
     

Από άχρηστα έως επικίνδυνα τα συμπληρώματα πρωτεΐνης


Οι πρωτεΐνες σε σκόνη που χρησιμοποιούν αρκετοί μετά τη γυμναστική, είναι στην πλειονότητά τους άχρηστές και δυνητικά επιβαρύνουν τον οργανισμό, σύμφωνα με δύο νέες μελέτες.
Οι πρωτεΐνες αποτελούν πράγματι το βασικό δομικό υλικό για την αποκατάσταση και την αύξηση των μυών μετά από επίπονη άσκηση.

Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις η ισορροπημένη διατροφή παρέχει επαρκείς ποσότητες πρωτεΐνης, επισημαίνει στο LiveScience.com ο Κρίστοφερ Ουάνζεκ, συγγραφέας βιβλίων για τη διατροφή και την ιατρική.
Έρευνα που δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα στην επιστημονική επιθεώρηση Nutrition εξέτασε πάνω από 1.000 ενήλικες σε 50 συνηθισμένα γυμναστήρια και διαπίστωσε ότι σχεδόν οι μισοί από τους άνδρες που ρωτήθηκαν, έπαιρναν κάποιο συμπλήρωμα πρωτεΐνης, οι περισσότεροι χωρίς επίβλεψη.
Όμως κανένας από τους άνδρες αυτούς δεν χρειαζόταν πραγματικά την επιπλέον πρωτεΐνη, κατέληξαν οι ερευνητές.
Σε περιόδους άσκησης, το σώμα χρειάζεται περίπου ένα γραμμάριο πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους κάθε μέρα.

Αυτό σημαίνει ότι ένας άνδρας βάρους 90 κιλών χρειάζεται 90 γραμμάρια πρωτεΐνης, ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου σε ένα ποτήρι με γάλα το πρωί (8-12 γραμμάρια), μια μεγάλη σαλάτα με τόνο το μεσημέρι (40 γραμμάρια) και μια μπριζόλα των 200 γραμμαρίων για βραδινό (42 γραμμάρια).

Το κρέας γενικά περιέχει περίπου 18-30 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 100 γραμμάρια.
Οι υπολογισμοί αυτοί είναι μάλλον απλοί, το θέμα όμως φαίνεται ότι μπερδεύει ακόμα και επαγγελματίες αθλητές.

Έρευνα του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ έδειξε ότι το 90% των κορυφαίων αθλητών που εξετάστηκαν έπαιρνε συμπληρώματα πρωτεΐνης έπειτα από συστάσεις γυμναστών ή φίλων.
Όμως το 80% δεν χρειαζόταν την επιπλέον πρωτεΐνη και το 75% δεν γνώριζε καν γιατί την έπαιρνε.
Παρόμοια ήταν τα ευρήματα άλλης μελέτης του 2008 που αφορούσε αθλητές-μαθητές λυκείου στις ΗΠΑ και δημοσιεύτηκε το 2008 στο Journal of Strength and Conditioning Research.
Τα συμπληρώματα δεν φαίνεται να προκαλούν άμεσα παρενέργειες, ωστόσο η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων πρωτεΐνης μπορεί μακροπρόθεσμα να επιβαρύνει τους νεφρούς (από τους οποίους αποβάλλεται το πλεόνασμα αζώτου) και να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και οστεοπόρωσης.
Τα συμπληρώματα περιέχουν εξάλλου και επιπλέον θερμίδες και, επειδή πωλούνται σε μορφή επεξεργασμένης σκόνης, συχνά είναι δύσπεπτα και προκαλούν την άμεση παρενέργεια των... αερίων.

Πηγή : http://ygeia.tanea.gr


Ανοίγεις επιχείρηση; Βρες το σωστό σημείο

Τοποθεσία, τοποθεσία, τοποθεσία είναι το «μάντρα» όταν ξεκινάς μία εμπορική επιχείρηση με φυσική παρουσία. Όμως το να βρεις το απολύτως σωστό σημείο για μία επιχείρηση συχνά είναι κάτι πιο εύκολο να το πεις παρά να το κάνεις. Η σωστή τοποθεσία εξαρτάται από τη φύση της επιχείρησης και τη στοχευόμενη αγορά της. Πρέπει πρώτα να γνωρίζεις ποιοι είναι οι εν δυνάμει πελάτες σου, τα δημογραφικά τους χαρακτηριστικά, το ψυχογραφικό προφίλ τους, τι τους παρακινεί, τις προτιμήσεις τους.

Ενώ συνήθως οι μεγάλες εταιρίες αναθέτουν την ανεύρεση σωστών σημείων για την παρουσία τους σε ειδικούς συμβούλους, οι μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις –και ειδικά οι νέες- δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να κάνουν το ίδιο. Δεν χρειάζεται άγχος όμως γι’ αυτό, καθώς πολλές από τις πληροφορίες που χρειάζονται μπορούν να βρεθούν με λίγη έρευνα στο internet και αρκετές ακόμα με τη σωστή παρατήρηση.
Ακολουθούν 5 tips προς εξέταση κατά την αναζήτηση της σωστής τοποθεσίας για την επιχείρησή σου:

1. Προσοχή στα προβληματικά σημεία
Ορισμένα σημεία σε μία περιοχή είναι εκπληκτικά. Άλλα είναι ελεεινά. Σκέψου για παράδειγμα εκείνο το σημείο στην περιοχή σου, όπου κάθε έξι μήνες ανοίγει άλλο εστιατόριο: Κάθε νέος ενοικιαστής πιστεύει ότι έχει τη «μυστική σάλτσα» που θα κάνει το μαγαζί να πετάει, αλλά μετά από ένα σχετικά σύντομο διάστημα… κλείνει. Ανεξάρτητα από το προϊόν, την υπηρεσία ή το επιχειρηματικό σου σχέδιο, κάποια σημεία είναι απλώς – ίσως για κάποιον ανεξήγητο λόγο- χάλια για δουλειές.
Έτσι, εάν προσπαθείς να αποφασίσεις ανάμεσα σε ένα καλύτερο σημείο με υψηλότερο ενοίκιο και ένα λιγότερο καλό σημείο με χαμηλότερο ενοίκιο, οι ειδικοί συμβουλεύουν: Διάλεξε οπωσδήποτε το καλύτερο σημείο. Στόχος σου δεν είναι να καταβάλλεις το χαμηλότερο δυνατό ενοίκιο, αλλά να είσαι στο σημείο που θα μεγιστοποιήσει τα κέρδη σου!

2. Πελάτες- Στόχοι
Όταν αναπτύσσεις το επιχειρηματικό σου σχέδιο, πρέπει να εξετάζεις προσεκτικά το target-group σου, δηλαδή ποιοι είναι οι πελάτες-στόχοι σου, τα χαρακτηριστικά τους. Στη συνέχεια χρειάζεται να αναζητήσεις περιοχές πλούσιες σε αυτόν τον τύπο καταναλωτών και να εξασφαλίσεις επίσης ότι θα βρεις υπαλλήλους με τις απαιτούμενες δεξιότητες (εάν π.χ είσαι σε μία επαρχιακή πόλη). Εκτίμησε το μέγεθος της αγοράς και την αγοραστική δύναμη των εν δυνάμει πελατών σου σε αυτή.

3. Προσβασιμότητα
Εξέτασε επίσης εάν και πόση ώρα χρειάζεται κάποιος να οδηγήσει ή να περπατήσει μέχρι το σημείο σου, την κίνηση και τη ροή της κυκλοφορίας, καθώς και τυχόν φυσικά εμπόδια, συχνούς κυκλοφοριακούς περιορισμούς ή παρακάμψεις.

4. Δίκαιο τίμημα
Πολύ σπάνια το ιδανικό σημείο θα είναι αυτό με τη χαμηλότερη τιμή. Πρέπει όμως να είσαι ρεαλιστής και έτοιμος να πληρώσεις ανάλογα. Ένα πολύ καλό σημείο θα συμβάλλει πάρα πολύ στην επιτυχία της επιχείρησής σου, ενώ ένα λάθος σημείο θα οδηγήσει σύντομα σε κλείσιμο. Τα «δυνατά» εμπορικά σημεία δεν είναι φθηνά (σε σχέση πάντα με τα δεδομένα της εκάστοτε περιοχής). Το επιχειρηματικό σου σχέδιο πρέπει να περιλαμβάνει μία ρεαλιστική πρόβλεψη για το ενοίκιο και τα σχετικά κόστη. Μπορεί να σου κοστίσει κάτι περισσότερο, αλλά πρώτη σου μέριμνα είναι να είσαι κοντά στους πελάτες σου.

5.Ανταγωνισμός
Είναι πολύ σπάνιο να «κάνεις παιχνίδι» μόνος σου σε μία περιοχή. Γι’ αυτό πρέπει να αποτιμήσεις τον ανταγωνισμό και να βεβαιωθείς ότι υπάρχει αρκετός χώρος στην αγορά και για εσένα. Εάν μία περιοχή είναι ήδη κορεσμένη από επιχειρήσεις με προϊόν ή υπηρεσία ανάλογα με το δικό σου, εξέτασε άλλη περιοχή. Για να είσαι αποφασισμένος να ανταγωνιστείς σε μία «σφιχτή» αγορά, πρέπει αυτό που προσφέρεις πραγματικά να «αλλάζει το παιχνίδι», προκειμένου να γίνει βιώσιμη η επιχείρηση.

Social media marketing: Η ουσία χωρίς πολύ «μπλα»

Οι συμβουλές για το marketing μέσα από τα social media είναι πλέον παντού. Υπάρχουν χιλιάδες άρθρα για τις καλύτερες πρακτικές, τις παγίδες κλπ, κλπ και είναι δύσκολο να «διαχωρίσεις την ήρα από το στάρι». Εάν ξεκινάς τώρα την προώθηση του προϊόντος ή της υπηρεσίας σου μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ίσως να τρομάζεις από τον τεράστιο αυτό όγκο πληροφοριών. Υπάρχουν όμως κάποιες που όντως μπορούν να βοηθήσουν, προερχόμενες από ανθρώπους που έχουν αποκτήσει ήδη μεγάλη εξειδίκευση και επιτυχίες στον χώρο αυτό. Με στόχο να εξοικονομήσεις χρόνο, ακολουθούν μερικά σχετικά «αποφθέγματα» που έχουν ακουστεί ή γραφτεί από ορισμένους εξ αυτών. Συνοψίζουν την ουσία χωρίς πολύ «μπλα μπλα»:
1. «Οι άνθρωποι θέλουν ότι είναι καλύτερο γι’ αυτούς και μπορούν ν’ αλλάξουν στη στιγμή, διότι υπάρχει πάντα κάτι καλύτερο, που ξεπερνάει το τελευταίο καλύτερο. Οπότε οι εταιρίες πρέπει να προσπαθούν να συνεχίσουν να αλλάζουν συνεχώς και να προσαρμόζονται στις ανάγκες των πελατών τους». Μπεν Τσέστνατ, MailChimp.
2. «Το καλύτερο χαρακτηριστικό του προϊόντος θα πρέπει να είναι η εξυπηρέτηση πελατών». Τζέισον Φράιντ, Basecamp.
3. «Μη διακόπτεις αυτό που θέλουν να καταναλώσουν οι άνθρωποι, να είσαι αυτό που θέλουν να καταναλώσουν». Μάικ Βόλπ, HubSpot.
4. «Στον ψηφιακό χώρο, η προσοχή είναι νόμισμα. Το κερδίζουμε. Το ξοδεύουμε». Μπράιαν Σόλις, Altimeter Group.
5. «Η πρώτη ‘κοινωνική δεξιότητα’ που πρέπει να αναπτύξουν οι marketers είναι η ενσυναίσθηση». Μαρί Σμίθ.
6. «Τα social media είναι το νέο μας μεγάφωνο στον έξω κόσμο, οπότε πρέπει να το διαχειρίζεται κάποιος που καταλαβαίνει πλήρως τη φωνή του προϊόντος σου». Ρενέ Μπλόντζετ.
7. «Ο εξανθρωπισμός (προσωποποίηση) του εμπορικού σου σήματος είναι απαίτηση, όχι επιλογή, εάν θέλεις να επιβιώσεις στις επιχειρήσεις σήμερα». Παμ Μουρ.
8. «Μπορεί το email να μην είναι ‘sexy’ για τους πωρωμένους με το Pinterest marketers… ωστόσο παραμένει το πιο συνεπές και αξιόπιστο διαθέσιμο ψηφιακό μέσο μηνυμάτων». Ντιάνα Γκόλνταζικ.
9. «Κάνε τον πελάτη τον ήρωα της ιστορίας σου». Ανν Χάντλεϊ, Marketing Profs.
10. «Η #1 συμβουλή μου για να είσαι ηγέτης στη σφαίρα των social media, δε διαφέρει από αυτή για να είσαι ηγέτης στην πραγματική ζωή. Και αυτή είναι να εστιάζεις στο να είσαι δοτικός». Σέλι Κράμερ.
11. «Στο κοινωνικό δίκτυο πρέπει πρώτα να συνδεθείς, πριν αποπειραθείς να πουλήσεις κάτι και στις περισσότερες περιπτώσεις η πραγματική αξία έρχεται από τις επαφές που κάνεις, όχι από τις πωλήσεις». Πολ Μπάρον.
12. «Χωρίς προσωπικότητα, τα κοινωνικά δίκτυα δεν είναι κοινωνικά». Γκλεν Γκίλμορ.
13. «Δεν χρειάζεται να μάθεις να συναρπάζεις, πρέπει να μάθεις να βγάζεις τους άλλους από τη βαρεμάρα». Σάλι Χόγκσχεντ.
14. «Το εκπληκτικό εξαπλώνεται αρκετά γρήγορα». Σκοτ Στράτεν.

Τελικά θα δούμε τον Benedict Cumberbatch στο «Star Wars: Episode VII»;
Ο Benedict Cumberbatch βρέθηκε στο «Graham Norton Show» που θα προβληθεί απόψε το βράδυ, για την προώθηση του (οσκαρικού;) «The Imitation Game», και ο παρουσιαστής μεταξύ άλλων τον ρώτησε ευθέως αν θα συμμετάσχει στη νέα «Star Wars» ταινία. Ο Cumberbatch για άλλη μια φορά δεν έδωσε σαφή απάντηση, λέγοντας «no comment».

Το ΝΒΑ ανακαλύπτει την Ελλάδα


Στον «θαυμαστό» και συνάμα δύσκολο κόσμο του ΝΒΑ, τα ελληνικά χρώματα θα έχουν τη μεγαλύτερη εκπροσώπηση, από την παρουσία του Κώστα Παπανικολάου στους Χιούστον Ρόκετς, των Νικ Καλάθη και Κώστα Κουφού στους Μέμφις Γκρίζλις και του Γιάννη Αντετοκούνμπο στους Μιλγουόκι Μπακς. Μπορεί η ελληνική ομογένεια στις ΗΠΑ να δημιούργησε, πριν από έξι χρόνια, τους πρώτους «καρπούς» των Καλάθη και Κουφού, οι οποίοι φοίτησαν σε αμερικανικά κολέγια και επιχειρούν να «ριζώσουν» στο ΝΒΑ, αλλά η πρώτη μεγάλη έκπληξη, ήρθε πέρυσι από τον Αντετοκούνμπο που γεννήθηκε στην Ελλάδα από Νιγηριανούς γονείς, αγωνιζόταν στον Φιλαθλητικό της Α2 κατηγορίας και όχι μόνο επιλέχτηκε από τα «ελάφια» του Μιλγουόκι, αλλά κέρδισε χρόνο συμμετοχής και την εμπιστοσύνη των προπονητών του.

Η ελληνική παροικία μεγάλωσε περισσότερο από τη μεταπήδηση του Παπανικολάου στο Χιούστον, όπως είχε συμβεί με την ίδια ομάδα του ΝΒΑ και τον Βασίλη Σπανούλη, το 2006. Ο Κουφός έχει τη μακροβιότερη παρουσία στο ΝΒΑ, έχοντας αγωνισθεί μέχρι τώρα σε τέσσερις διαφορετικές ομάδες (Γιούτα, Μινεσότα, Ντένβερ, Μέμφις), αλλά δεν έχει σταθερή παρουσία. Στην ίδια ομάδα του Μέμφις, ο Καλάθης προσδοκά να του δοθούν περισσότερες ευκαιρίες από την περσινή περίοδο, καθώς οι «αρκούδες» τήρησαν το συμβόλαιο που είχαν με τον διεθνή πλέι μέικερ και το ζητούμενο είναι αν θα ολοκληρώσει το νέο πρωτάθλημα, χωρίς να αλλάξει ομάδα. Ο Αντετοκούνμπο εξελίσσεται σε σταρ του Μιλγουόκι, παρά την κακή, περσινή πορεία της ομάδας του και καλείται να ανταποκριθεί στις υψηλότερες απαιτήσεις που έχουν δημιουργηθεί στον δεύτερο χρόνο παρουσίας του στο ΝΒΑ.

Την ευκαιρία «από τα μαλλιά» θέλει να αρπάξει και ο Παπανικολάου, ο οποίος έπαιξε μπάσκετ στον Πρωτέα Γρεβενών, φόρεσε τη φανέλα του Αρη το 2008, συνέχισε στον Ολυμπιακό για τέσσερα χρόνια, έπαιξε πέρυσι στην Μπαρτσελόνα και σε ηλικία 24 χρόνων, θέλει να καθιερωθεί στο ΝΒΑ για το αποκορύφωμα της καριέρας του. Ο Παπανικολάου έγινε, ήδη, ο δεύτερος πιο ακριβοπληρωμένος πρωτοεμφανιζόμενος Ευρωπαίος παίκτης του ΝΒΑ, με αποδοχές 9.400.000 δολαρίων για διετές συμβόλαιο.

Η συμμετοχή γηγενών, ομογενών ή ελληνοποιημένων παικτών στο πρωτάθλημα του ΝΒΑ, φάνταζε με απροσπέλαστο εμπόδιο για το ελληνικό μπάσκετ, καθώς ακόμα και η «έκρηξη» της Εθνικής το 1987, δεν είχε την ανάλογη αντανάκλαση ελληνικής εκπροσώπησης στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, κυρίως, λόγω προσωπικής άρνησης συγκεκριμένων αθλητών. Οι Γκάλης, Στεργάκος και Γιαννάκης είχαν επιλεγεί στο ντραφτ από τους Μπόστον Σέλτικς, ο Χριστοδούλου από τους Ατλάντα Χοκς και ο Φασούλας από τους Πόρτλαντ Μπλέιζερς, αλλά ουδείς αγωνίσθηκε στο ΝΒΑ για διαφορετικούς λόγους.

Οι Τσακαλίδης το 2000, Φώτσης το 2001 και Ρεντζιάς το 2002 άνοιξαν και κράτησαν ανοιχτές τις πύλες του ΝΒΑ, παρότι τυπικά τα πρωτεία κατέχει ο ομογενής Λου Τσιορόπουλος από το μακρινό 1957. Ακολούθησαν οι Σπανούλης και Γλυνιαδάκης το 2006, ενώ το όνομά τους στα ντραφτ έχουν δει και οι Σχορτσιανίτης, Μαυροκεφαλίδης και Πρίντεζης, αλλά η καριέρα τους συνεχίστηκε στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και το αμερικανικό «όνειρο» δεν έγινε πραγματικότητα λόγω συγκυριών, τύχης ή προσωπικής προτίμησης.

Ο Τζέιμς στο Κλίβελαντ αλλάζει τα δεδομένα

Το ΝΒΑ είναι το κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ στον πλανήτη που θα περιστρέφεται, πάντα, γύρω από τους σταρ του. Αυτοί όριζαν σε μικρότερο (μέχρι τα 70’s) ή μεγαλύτερο (80’s) ή μέγιστο (90’s) βαθμό το ίδιο το παιχνίδι και διαχρονικά, οι πρωτοκλασάτοι παίκτες ξεπερνούν ακόμα και τη δόξα των ίδιων των ομάδων, ακόμα κι όταν στέφονται πρωταθλήτριες. Οι Σαν Αντόνιο Σπερς είναι οι πρωταθλητές του ΝΒΑ για το 2014 και θα είναι το φαβορί για να κερδίσουν ένα ακόμα δαχτυλίδι τίτλου, όταν θα αρχίσουν τα πλέι οφ του νέου πρωταθλήματος που άρχισε, χθες, αλλά μέχρι τότε η δημοσιότητα θα είναι επικεντρωμένη στον Λεμπρόν Τζέιμς, τον Κόμπε Μπράιαντ, τον Ντέρικ Ρόουζ, τον Κέβιν Ντουράντ, τον Καρμέλο Αντονι και το πλήθος των «αστέρων» που έχουν καταξιωθεί για το ταλέντο και τα αθλητικά προσόντα τους.

Στο... DNA του αμερικανικού πρωταθλήματος υπήρχε διαχρονικά ο τονισμός της ατομικής αξίας κάθε παίκτη και οι συνεργασίες των πεντάδων βρίσκονται πάντα σε δεύτερη μοίρα. Γι’ αυτόν τον λόγο και ειδικότερα για τη συντριπτική πλειονότητα των Ευρωπαίων φίλων του μπάσκετ, η τηλεοπτική παρακολούθηση των αγώνων του ΝΒΑ, εξακολουθεί να μην κεντρίζει το ενδιαφέρον τους, αφού ο ατομισμός ξεπερνά την ομαδικότητα του ίδιου του παιχνιδιού.

Η επιστροφή του «προδότη» και «αφορισμένου» Λεμπρόν Τζέιμς στο Κλίβελαντ για τους Καβαλίερς, ύστερα από τέσσερα χρόνια παρουσίας του στους Μαϊάμι και την κατάκτηση τριών πρωταθλημάτων, αποτελεί το σπουδαιότερο γεγονός του φετινού πρωταθλήματος. Οι φίλοι των Καβαλίερς έκαψαν την φανέλα του, όταν πήγε στην Φλόριντα, αλλά είναι έτοιμοι να τις φορέσουν, έστω και κατεστραμμένες για να δείξουν στον μεγάλο αστέρα της ομάδας, ότι θα είναι αρωγοί στη διεκδίκηση του τίτλου και πάλι. Ο ίδιος ο Τζέιμς που έκανε και μεταμόσχευση μαλλιών, έκανε δημόσια μεταμέλεια για την πικρία που έδωσε σε όλους τους κατοίκους του Κλίβελαντ και κατά το προσφιλές σόου του, άρχισε να πετά και πάλι στον αέρα, την πούδρα, πριν από την έναρξη κάθε αγώνα των Καβαλίερς.

Στο Λος Αντζελες, ο Μπράιαντ προέρχεται από μακροχρόνιο τραυματισμό, δηλώνει έτοιμος να παίξει ξανά, αλλά η πραγματικότητα δεν τον βοηθά, γιατί στην καλύτερη περίπτωση θα βρεθεί στο ήμισυ του καλού εαυτού του και αυτό θα αποτελεί υπέρβαση θέλησης και πάθους. Οι συμπολίτες των Λέικερς, Λος Αντζελες Κλίπερς που ενισχύθηκαν σημαντικά έχουν τη μεγαλύτερη ευκαιρία να γίνουν πρωταθλητές στη Δύση και να διεκδικήσουν τον τίτλο του ΝΒΑ.

Στους Σικάγο Μπούλς, ο Ρόουζ μοιάζει υγιής, μετά και την κατάκτηση του Παγκοσμίου πρωταθλήματος με την Εθνική ομάδα των ΗΠΑ, αλλά δεν είναι 100% έτοιμος. Οι «ταύροι» μοιάζουν έτοιμοι να προχωρήσουν με ή χωρίς τον ηγέτη τους, αποδεικνύοντας ότι η δυναστεία των ’90s μπορεί να αναβιώσει.
Πηγή

Η Ισπανία «ψηφίζει» ντέρμπι


Το ντέρμπι των ντέρμπι στην Ισπανία έχει φέτος ακόμη περισσότερη σημασία για εθνικούς και τοπικιστικούς λόγους, καθώς Ρεάλ και Μπαρτσελόνα, οι ομάδες των συνολικά 5,2 δισ. ευρώ, αναμετρώνται απόψε στο Σαντιάγο Μπερναμπέου στον απόηχο της ματαίωσης του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας.

Τελικά στις 9 Νοεμβρίου δεν θα ψηφίσουν οι Καταλανοί επισήμως αν πρέπει να αποσυρθεί η περιοχή από την Ισπανία, μετά τη σχετική απαγόρευση του δικαστηρίου, κι ενώ η Μπαρτσελόνα είχε εκφράσει τη στήριξή της στην ψηφοφορία. Αυτό όμως που δεν παίρνει κανείς... αψήφιστα είναι η αποψινή σύγκρουση δισεκατομμυρίων.

Οι δύο κολοσσοί του ισπανικού και του παγκόσμιου ποδοσφαίρου προέρχονται από μία ακόμη πολύ προσοδοφόρο σεζόν, με τη Ρεάλ να σημειώνει ρεκόρ ετήσιων εσόδων για οποιοδήποτε αθλητικό σύλλογο: Τον περασμένο μήνα η Ρεάλ ανακοίνωσε έσοδα ύψους 603,9 εκατ. ευρώ στη χρονιά - ορόσημο με την κατάκτηση του δέκατου ευρωπαϊκού της στέμματος. Επιπλέον, η «Βασίλισσα» σημείωσε αύξηση κερδών πέρυσι κατά 4,4% στα 40 εκατ. ευρώ, και μείωσε τα χρέη της κατά 21% στα 74 εκατ. ευρώ.}

Με τέτοια έσοδα, αλλά και με την πώληση του Ανχελ ντι Μαρία έναντι 75 εκατ., ευρώ στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το καλοκαίρι, δεν είχε πρόβλημα να ενισχύσει σημαντικά στις μεταγραφές τη μεσαία της γραμμή, πληρώνοντας 80 εκατ. ευρώ για να αγοράσει τον Χάμες Ροδρίγες και 25 με 30 εκατ. για τον Τόνι Κρόος, ενώ απέκτησε και τον Κοσταρικανό τερματοφύλακα Κέιλορ Νάβας έναντι 10 εκατ.

Σύμφωνα με το περιοδικό Φορμπς, η Ρεάλ είναι επίσης ο αθλητικός σύλλογος με τη μεγαλύτερη αξία στον κόσμο, που υπολογιζόταν το καλοκαίρι στα 2,7 δισ. ευρώ, κι ενώ έχει στα σχέδιά της την ανακαίνιση του Μπερναμπέου που θα ολοκληρωθεί το 2017 και θα κοστίσει περί τα 425 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, η Μπαρτσελόνα έχει αξία 2,5 δισ. ευρώ, έχοντας πλέον αφήσει κατά μέρος την πολιτική της κατά της διαφήμισης στη φανέλα της, που πλέον φιλοξενεί ίδρυμα του Κατάρ. Ανακαίνιση της έδρας της, του Καμπ Νου, ετοιμάζει και η Μπαρτσελόνα, καθώς τα μέλη της έχουν εγκρίνει έργο 630 εκατ. ευρώ που θα αρχίσει το 2017 και θα ολοκληρωθεί το 2021 και θα περιλαμβάνει την προσθήκη στέγης στο γήπεδο.

Ουκ ολίγες ήταν οι μεταγραφικές δαπάνες και των Καταλανών το καλοκαίρι, αφού πέρα από τον νέο τους προπονητή Λουίς Ενρίκε απέκτησαν τον ακριβότερο ποδοσφαιριστή στην ιστορία τους, τον Ουρουγουανό Λουίς Σουάρες έναντι 81 εκατ. ευρώ, και προσέθεσαν στο ρόστερ και τους Ζερεμί Ματιέ (20 εκατ.), Ιβάν Ράκιτιτς (18 εκατ.), Κλαούδιο Μπράβο και Μαρκ-Αντρέ τερ Στέγκεν (προς 12 εκατ. έκαστος) και Τόμας Φερμέλεν (10 εκατ.).

Είχαν όμως κι έσοδα από τις πωλήσεις των Αλέξις Σάντσες στην Αρσεναλ προς 42,5 εκατ. ευρώ και Σεσκ Φάμπρεγας στην Τσέλσι έναντι 33 εκατ. Πάντως για τα οικονομικά και διοικητικά της Μπαρτσελόνα υπήρξε μεγάλη ανακούφιση αυτή τη βδομάδα από την απόφαση του μέλους του συλλόγου που είχε ασκήσει αγωγή για τη μεταγραφή του Νεϊμάρ να την αποσύρει. Σε επιστολή του στον σύλλογο δήλωσε ότι δεν έχει συντελεστεί κάποιο έγκλημα κατά την απόκτηση του Βραζιλιάνου άσου.

Αυτό πάντως δεν σημαίνει ότι τελειώνουν τα βάσανα των Καταλανών από την απόκτηση του Νεϊμάρ, καθώς εξακολουθεί να διώκεται για φοροδιαφυγή από τις ισπανικές αρχές, ύψους 9,1 εκατ. ευρώ.

Σύγκρουση γιγάντων

Τα... δόντια της στη Ρεάλ Μαδρίτης μέσα στο Μπερναμπέου θέλει να δείξει και φέτος η Μπαρτσελόνα έχοντας στη σύνθεσή της για πρώτη φορά τον Λουίς Σουάρες μετά τη λήξη της τετράμηνης τιμωρίας του για το δάγκωμα στον Τζόρτζιο Κιελίνι κατά το πρόσφατο Μουντιάλ.

Ομως, ενώ η Ρεάλ έχει το πλεονέκτημα της έδρας, η Μπαρτσελόνα έχει προβάδισμα τριών βαθμών στη βαθμολογία της Λα Λίγκα. Επιπλέον, καλή προοπτική για τους «μπλαουγκράνα» αποτελεί η πιθανή απουσία του τραυματία Γκάρεθ Μπέιλ, αφαιρώντας -αν λείψει- από τον Κάρλο Αντσελότι ένα σημαντικότατο όπλο στη μάχη του με τον Λουίς Ενρίκε, τον πρωτάρη σε «κλάσικο» τεχνικό της Μπάρτσα, που όμως έχει αγωνιστεί πολλές φορές σε τέτοιο ματς και από τις δύο πλευρές.

Μετά το κακό ξεκίνημα της Ρεάλ στο πρωτάθλημα, οι «μερένχες» έχουν πάρει μπρος για τα καλά και φιλοδωρούν τους αντιπάλους του με πολλά τέρματα. Από την άλλη πλευρά η Μπαρτσελόνα δείχνει σταθερή και αξιόπιστη εντός συνόρων χάρη στη σπουδαία της άμυνα, και μόνο η ήττα από την Παρί Σεν Ζερμέν στην Ευρώπη κηλιδώνει την έως τώρα πολύ καλή της πορεία φέτος.

Ο Λιονέλ Μέσι βρίσκεται μάλιστα μόλις ένα γκολ πριν από την ισοφάριση του ρεκόρ τερμάτων στο ισπανικό πρωτάθλημα, που κρατά ο Τέλμο Θάρα της Αθλέτικ Μπιλμπάο με 250 από τις δεκαετίες ’40-’50.

Θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να φανεί πώς θα αναπληρώσει ο Αντσελότι τον Μπέιλ, με τη βοήθεια του Χάμες Ροδρίγες και φυσικά του Κριστιάνο Ρονάλντο, αλλά και πώς θα μπορέσει να συνδυάσει στην επίθεσή του ο Λουίς Ενρίκε τους Μέσι και Νεϊμάρ με τον Σουάρες.
Πηγή

Οι εκπληκτικές δυνατότητες της όσφρησης


H όσφρηση είναι από τις πιο αρχέγονες αισθήσεις, αλλά αποκρυπτογραφήθηκε με μεγάλη βραδύτητα από τις σύγχρονες επιστήμες. Μόνον στην αρχή της δεκαετίας του 1990 οι βιολόγοι κατάφεραν να περιγράψουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι οσφρητικοί υποδοχείς, εργασία που τους χάρισε το Νομπέλ Ιατρικής. Εκτοτε η υπόθεση αυτών των υποδοχέων φαίνεται να περιπλέκεται. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι υποδοχείς της όσφρησης δεν περιορίζονται αποκλειστικά στο εσωτερικό της μύτης, αλλά απαντώνται σε ολόκληρο το σώμα, στο ήπαρ, στην καρδιά, στους νεφρούς, ακόμα και στα σπερματοζωάρια, και διαδραματίζουν κομβικό ρόλο σε ένα ευρύ σύνολο φυσιολογικών λειτουργιών. Σήμερα, μια ομάδα βιολόγων του Πανεπιστημίου της Ρουρ στη Γερμανία διαπίστωσε ότι και το δέρμα μας είναι γεμάτο από τέτοιους υποδοχείς. «Περισσότεροι από δεκαπέντε από τους οσφρητικούς υποδοχείς οι οποίοι απαντώνται στο εσωτερικό της μύτης βρίσκονται και στα ανθρώπινα δερματικά κύτταρα», εξηγεί ο δρ Χανς Χατ. Οταν, μάλιστα, εκτεθεί ένας εξ αυτών των υποδοχέων (ο OR2AT4) στη μυρωδιά του συνθετικού σανδαλόξυλου (Sandalore), απελευθερώνει μια ολόκληρη πλημμυρίδα χημικών σημάτων τα οποία βοηθούν στην επούλωση των τραυματισμένων ιστών. Οταν πραγματοποιήθηκαν ανθρώπινα πειράματα, αποδείχθηκε ότι οι ιστοί επουλώθηκαν κατά 30% ταχύτερα με την παρουσία του Sandalore, διαπίστωση η οποία, κατά τους ειδικούς, θα μπορέσει να οδηγήσει στη δημιουργία κρεμών για το γηρασμένο δέρμα όπως και νέες θεραπείες για την επούλωση κάποιων τραυμάτων. Η παρουσία, πάντως, τέτοιων υποδοχέων εκτός της μύτης μπορεί εκ πρώτης να φαίνεται παράξενη, αλλά, όπως παρατηρούν οι επιστήμονες, οι οσφρητικοί υποδοχείς είναι ανάμεσα στους πιο αρχέγονους χημικούς αισθητήρες του σώματός μας και είναι ικανοί να ανιχνεύσουν πολλά χημικά μόρια και όχι μόνο αυτά που παρασύρονται από τον άνεμο.

«Αν πιστεύετε ότι οι οσφρητικοί υποδοχείς είναι χημικοί αισθητήρες, τότε μπορείτε εύκολα να κατανοήσετε γιατί υπάρχουν σε ολόκληρο το σώμα», εξηγεί η Τζένιφερ Πλούζνικ, αναπληρώτρια καθηγήτρια Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς. Το 2009 ανακάλυψε ότι αυτοί οι υποδοχείς μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο της μεταβολικής λειτουργίας και να ρυθμίσουν την υπέρταση στους νεφρούς των ποντικών.
Οι οσμές «ξεκλειδώνουν» θεραπείες ασθενειών
Ας θεωρήσουμε τους οσφρητικούς υποδοχείς σαν ένα είδος κλειδωνιάς με την οσμή να είναι το κλειδί της.

Μόνο κάποια μόρια ταιριάζουν με κάποιους υποδοχείς. Οταν το σωστό μόριο έρχεται και κλειδώνει πάνω στον υποδοχέα, τότε τίθεται σε εφαρμογή ένας παράξενος χορός βιοχημικών αντιδράσεων. Στο εσωτερικό της μύτης, αυτός ο χορός καταλήγει στην αποστολή ενός σήματος στον εγκέφαλο που μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε τη μυρωδιά. Ομως ο ίδιος μηχανισμός χρησιμοποιείται και για άλλες βιολογικές λειτουργίες. Ο δρ Χατ ήταν ένας από τους πρώτους επιστήμονες που μελέτησαν αυτές τις λειτουργίες με λεπτομέρεια. Σε μια μελέτη την οποία δημοσίευσε το 2003 μαζί με τους συναδέλφους του, ανέφερε ότι οι οσφρητικοί υποδοχείς οι οποίοι απαντώνται στο εσωτερικό των όρχεων λειτουργούν ως ένα είδος συστήματος κατεύθυνσης που επιτρέπει στα σπερματοζωάρια να βρουν τον δρόμο τους προς το αγονιμοποίητο ωάριο, γεγονός που έδωσε νέα σημασία στη λεγόμενη «σεξουαλική χημεία». Εκτοτε αναγνώρισε οσφρητικούς υποδοχείς και σε πολλά άλλα όργανα, ανάμεσα στα οποία το ήπαρ, η καρδιά, το παχύ έντερο και ο εγκέφαλος. Στην πραγματικότητα γενετικά στοιχεία υποδεικνύουν ότι σχεδόν κάθε όργανο στο σώμα διαθέτει τέτοιους υποδοχείς.

«Γνωρίζαμε τη σημασία αυτών των υποδοχέων για πολλά χρόνια», εξηγεί ο δρ Χατ, ο οποίος αυτοαποκαλείται «πρεσβευτής των οσμών» και δηλώνει ότι αγαπημένες του μυρωδιές είναι αυτές του βασιλικού, του θυμαριού και του δενδρολίβανου. Ομως οι ερευνητές αργά αλλά σταθερά αντιλήφθηκαν τη βιολογική σημασία που έχουν αυτοί οι μοριακοί μηχανισμοί όπως και τις μεγάλες υποσχέσεις που αφήνουν για τη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών.

Το 2009, παραδείγματος χάρη, ο δρ Χατ και η ομάδα του ανέφεραν ότι η έκθεση των οσφρητικών υποδοχέων στον ανθρώπινο προστάτη σε β-ιονόνη, ένα στοιχείο της μυρωδιάς των βιολετών και των ρόδων, μπορεί να περιορίσει την επέκταση των καρκινικών κυττάρων στον αδένα, θέτοντας εκτός λειτουργίας κάποια γονίδια.

Την ίδια χρονιά, η Γκρέις Πάβλαθ, βιολόγος του Πανεπιστημίου Εμορι, δημοσίευσε μια μελέτη για τους οσφρητικούς υποδοχείς στους σκελετικούς μυς, σύμφωνα με την οποία διαπίστωσε ότι εμβαπτίζοντας τους υποδοχείς σε Lyral, μια συνθετική μυρωδιά που θυμίζει το λουλούδι με την ονομασία κρίνο της κοιλάδας, ενίσχυσε την αναγέννηση των μυϊκών ιστών. Οταν μπλοκάρονταν αυτοί οι υποδοχείς, αντιθέτως, παρεμποδιζόταν η μυϊκή αναγέννηση, γεγονός που υποδεικνύει ότι οι υποδοχείς οσμής αποτελούν σημαντικό μέρος του πολύπλοκου μηχανισμού βιοχημικών σημάτων που κάνει τα βλαστοκύτταρα να εξελίσσονται σε μυϊκά κύτταρα και υποκαθιστά τους κατεστραμμένους ιστούς.

«Αυτό ήταν κάτι το εντελώς απρόσμενο», επισημαίνει η Πάβλαθ. «Οταν κάναμε το πείραμα, δεν πιστεύαμε ότι οι οσφρητικοί υποδοχείς εμπλέκονταν στο σύστημα της επισκευής των ιστών». Χωρίς αμφιβολία, λίγοι είναι οι επιστήμονες που θα μπορούσαν να φανταστούν ότι ένα κοινό άρωμα, το οποίο πωλείται στα ράφια των εξειδικευμένων καταστημάτων, θα μπορούσε να βρει ιατρικές χρήσεις.
Ωστόσο δεν πρέπει να προκαλούν όλα κατάπληξη. Οι οσφρητικοί υποδοχείς είναι υποδοχείς πρωτεΐνης G, ανήκουν σε μια ομάδα πρωτεϊνών που απαντώνται στην επιφάνεια των κυττάρων και επιτρέπουν στα κύτταρα να αντιληφθούν τι γίνεται γύρω τους. Αυτοί οι υποδοχείς αποτελούν συχνούς στόχους για διάφορα φαρμακευτικά σκευάσματα, γεγονός που καταδεικνύει πόσο πολλά υποσχόμενος είναι ο τομέας της λεγόμενης οσφρητικής ιατρικής. Λόγω, όμως, της πολυπλοκότητας του οσφρητικού συστήματος, η υλοποίηση του τομέα απέχει πολύ ακόμα. Ο άνθρωπος διαθέτει περί τα 350 διαφορετικά είδη οσφρητικών υποδοχέων, ενώ τα υπόλοιπα σπονδυλωτά διαθέτουν πολύ περισσότερους. Παρά την πρόοδο των επιστημών, οι ερευνητές έχουν συνδέσει ελάχιστους υποδοχείς με τις οσμές που εντοπίζουν, διαδικασία που γίνεται ακόμα πιο πολύπλοκη εξαιτίας του γεγονότος ότι κάποια χημικά συστατικά ενεργοποιούν τον ίδιο υποδοχέα ενώ συχνά πολλαπλοί υποδοχείς αντιδρούν στο ίδιο χημικό.
Tέλος, ακόμα και σήμερα παραμένει άγνωστο αν η εξελικτική πορεία αυτών των υποδοχέων ξεκινάει από το εσωτερικό της μύτης μας. «Ονομάζονται οσφρητικοί υποδοχείς επειδή τους εντοπίσαμε πρώτα από όλα στη μύτη», εξηγεί ο Γιεχούντα μπεν Σαχάρ, βιολόγος του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, ο οποίος δημοσίευσε φέτος εργασία για τέτοιους υποδοχείς στους ανθρώπινους πνεύμονες. Οπως διαπιστώθηκε, λειτουργούν σαν διακόπτες ασφαλείας κατά των δηλητηριωδών συστατικών. Αυτοί οι υποδοχείς προκαλούν τη συστολή των αεραγωγών όταν εισπνέουμε τοξικές ουσίες.