Σάββατο, 6 Δεκεμβρίου 2014

8 + 1 παράξενα χριστουγεννιάτικα έθιμα από όλο τον κόσμο και την Ελλάδα !!!

Όσο οι μέρες προς τα Χριστούγεννα κοντεύουν να έρθουν το εορταστικό κλίμα ζωντανεύει, αρχίζουν να τηρούνται τα ήθη και τα έθιμα αυτής της χρονικής περιόδου. Η κάθε χώρα έχει τα δικά της έθιμα που κάποια μοιάζουν με τα ελληνικά και κάποια όχι.
  
  Ουκρανία 
Ιστοί αντί για στολίδια. Κι όμως, όσο ανατριχιαστικός κι αν μπορεί να είναι ένας ιστός αράχνης, τόσο τυχερός είναι για αυτόν που θα τον βρει στην Ουκρανία. Συνηθίζουν να κρύβουν έναν αυτοσχέδιο ιστό μέσα στο χριστουγεννιάτικο δέντρο, που φέρνει καλοτυχία σε αυτόν που θα τον ανακαλύψει. Το έθιμο αυτό, προέρχεται από τον μύθο της φτωχής χήρας, που δεν είχε χρήματα να στολίσει το δέντρο της, ωστόσο μια αράχνη κατάφερε να πραγματοποιήσει την επιθυμία της, υφαίνοντας με τον ιστό της το δέντρο.
  
  Νορβηγία
Μάγισσες και σκουπόξυλα. Στην Νορβηγία έχουν έναν ακόμα πιο σκοτεινό μύθο. Σύμφωνα με αυτόν, κάθε παραμονή Χριστουγέννων μάγισσες και διάφορα άλλα δαιμόνια πνεύματα αναζητούν από τις αυλές των σπιτιών σκούπες, που κλέβουν και χρησιμοποιούν για να πετάξουν. Γι' αυτό είναι παράδοση οι Νορβηγοί να κρύβουν τις σκούπες το βράδυ εκείνο προκειμένου τα κακά πνεύματα να μην πλησιάσουν το σπίτι τους.
  
  Ιαπωνία
Kentucky…Fried…Christmas . Η ίδια απόσταση που χωρίζει τις χώρες της Ευρώπης και την Ιαπωνία, άλλη τόση φαίνεται πως χωρίσει και τη νοοτροπία και τις παραδόσεις τους, αφού το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο τραπέζι στη μακρινή χώρα δεν γίνεται καθιερωμένα στο σπίτι, με τα κλασικά φαγητά αλλά στα... KFC! Το junk food έχει την τιμητική του ακόμα και αυτές τις γιορτινές μέρες, σε τέτοιο σημείο  που δεν είναι δυνατόν να βρει κανείς ελεύθερο τραπέζι αν δεν έχει κάνει κράτηση μέρες πριν.
  
  Καταλονία
Caganer τα ξεχωριστά είδωλα της φάτνης. Ένα έθιμο μοναδικό και ιδιαίτερο είναι αυτό που επικρατεί στην Καταλονία και πρόκειται για τα caganers. Αυτά, είναι μικρά είδωλα σε μορφή ανθρώπου, ο οποίος φορά παραδοσιακή στολή, έχει πάντα κατεβασμένο παντελόνι και στέκεται σε στάση... αφόδευσης. Μπορεί να ακούγεται κάπως αηδιαστικό, ωστόσο οι Καταλανοί συνηθίζουν να το κρύβουν στη φάτνη και όποιος το βρει είναι αρκετά τυχερός, αφού συμβολίζει την καλή τύχη της επόμενης χρονιάς.
  
  Αυστρία
Ο κακός δαίμονας Krampus . Μπορεί εμείς να μην ασχολούμαστε ιδιαίτερα με την οικογενειακή κατάσταση του Αγίου Βασίλη, ωστόσο στην Αυστρία ο δίδυμος αδερφός του είναι διάσημος!! Λέγεται Krampus και στην ουσία είναι το ακριβώς αντίθετο από τον αγαπημένο Άγιο μικρών και μεγάλων, αφού είναι ένας δαίμονας που παρακολουθεί τα παιδιά και τιμωρεί όσα ήταν κακά τη χρονιά που πέρασε, παίρνοντάς τα μαζί του στα βαθιά έγκατα της γης.
  Ιταλία
Befana ή αλλιώς Άγιος Βασίλης. Ο Άγιος Βασίλης τις μέρες αυτές έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε κάθε γωνιά της γης, όμως στην Ιταλία προτιμούν να γιορτάζουν με μια μυθική φιγούρα που δεν είναι άλλη από την γριά μάγισσα, Befana. Το άκουσμα αφήνει την αίσθηση ενός κακού πλάσματος, όμως η Befana κάνει την ίδια δουλειά με τον αγαπημένο Άγιο, αφού έχει αναλάβει να μοιράζει τα δώρα στα παιδιά της χώρας. Ο μύθος θέλει την μάγισσα να συναντιέται με τους 3 μάγους, που της ζητούν οδηγίες για το δρόμο που θα τους οδηγούσε στο Χριστό. Εκείνη, μπορεί να μην γνώριζε, όμως τους φιλοξένησε και αυτοί την κάλεσαν να τους ακολουθήσει. Η καλή μάγισσα αρνήθηκε, αλλά αργότερα μετάνιωσε για την απόφαση αυτή, με αποτέλεσμα να περιπλανιέται ακόμα και τώρα με σκοπό να βρει το μωρό Ιησού αλλά και τους 3 μάγους.
  
  Ισλανδία
Γιορτές με 13 Αϊ- Βασίληδες!  Όχι έναν, όχι δύο, αλλά 13 Άγιους Βασίληδες έχει η παράδοση της Ισλανδίας. Η ομάδα τους ονομάζεται Yule Lads και η παράδοση τους θέλει να μοιάζουν με κοντά, άσχημα αλλά χαρούμενα τρολ. Σύμφωνα με το μύθο, ξεκινούν τις «επισκέψεις» τους από τις 12 Δεκεμβρίου και για τον υπόλοιπο μήνα βγαίνει στα σπίτια κάθε μέρα και ένα διαφορετικό από αυτά. Ως στόχο έχουν να σκορπίζουν έναν ευχάριστο πανικό καθώς μπαίνουν στα σπίτια από το τζάκι και σκορπίζοντας γύρω τους αστρόσκονη, κάνουν συνεχώς  φάρσες στους κατοίκους τους.
  
  Ολλανδία
Ο βοηθός Zwarte Piet ή αλλιώς Μαύρος Πέτρος, λέγεται η δημοφιλής φιγούρα της Ολλανδίας. Το μικρόσωμο αυτό τρολ, που περνά το χρόνο του σκάβοντας στα ανθρακωρυχεία ανεβοκατεβαίνει με άνεση τις καμινάδες των σπιτιών, αφού ο καπνός και τα κάρβουνα πλέον δεν τον ενοχλούν. Σύμφωνα με την παράδοση, το χόμπι του είναι να παρακολουθεί τα παιδιά, δίνοντας στη συνέχεια αναφορά στον Άγιο Βασίλη για το ποια ήταν καλά και ποια όχι, αλλά και να τον συνοδεύει στο μοίρασμα των δώρων. Τα κακά παιδιά, αντί για δώρα βρίσκουν από τον Μαύρο Πέτρο μια κάλτσα γεμάτη με κάρβουνα!!.
  Μακεδονία
Το Χριστόξυλο. Η παράδοση των περιοχών της Μακεδονίας θέλει τους νοικοκύρηδες των σπιτιών να ψάχνουν τα χωράφια την παραμονή των Χριστουγέννων, με σκοπό να βρουν το πιο χοντρό και γερό ξύλο από ελιά ή πεύκο, που το ονομάζουν Χριστόξυλο. Το ξύλο αυτό καίγεται αργά στο τζάκι. Έχει καθαριστεί από κάθε υπόλειμμα παλιάς στάχτης όλες τις μέρες των γιορτών. Ενώ πρέπει να διαρκέσει μέχρι την ημέρα των Φώτων. Όσο το ξύλο καίγεται, ο μικρός Ιησούς ζεσταίνεται στην παγωμένη
φάτνη.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου