Δευτέρα, 3 Νοεμβρίου 2014

Υπό κατάληψη δεκάδες σχολεία σε όλη την Ελλάδα


Εκατό περίπου καταλήψεις σχολείων βρίσκονται σε εξέλιξη στην Αττική. Αιτία, η διαφωνία των μαθητών προς το θεσμό της «Τράπεζας θεμάτων», που ψηφίστηκε πέρυσι, το σύστημα των εξετάσεων και τις αλλαγές που έγιναν με το νομοσχέδιο του «Νέου Λυκείου» καθώς και η υποχρηματοδότηση των σχολείων.

Για το ίδιο θέμα έγινε συγκέντρωση και πορεία μαθητών από τα Προπύλαια, με κατεύθυνση τη Βουλή. Την πορεία μάλιστα διοργάνωσαν οι ίδιοι οι μαθητές  μέσω του facebook με το σύνθημα «Διαδώστε το, όλοι μαζί μπορούμε, δεν πρέπει να τους αφήσουμε να παίζουν με το μέλλον μας, να μας κάνουν πειραματόζωα και μηχανές αποστήθισης».

Στην ίδια ηλεκτρονική σελίδα αναρτήθηκε λίστα σχολείων που συμμετέχουν στην κινητοποίηση, όπως και κείμενα των διαμαρτυρόμενων μαθητ'ων.

«Σας μιλάμε εμείς, τα παιδιά σας, οι πλέον σκληρά εργαζόμενοι. Δεν παραπονιόμαστε γι’ αυτό. Δεν μας κουράζει η εκπαίδευση. Την θέλουμε, την χρειαζόμαστε. Ζητάμε την μόρφωση για να γίνουμε πολίτες, χρήσιμοι στον εαυτό μας και στην κοινωνία» αναφέρεται σε επιστολή που έγραψαν τα μέλη του 15μελούς του 3ου Λυκείου Άρτας.

«Όμως, η πολιτεία αντί να μας βοηθήσει, βάζει εμπόδια και τρικλοποδιές. Ίσως να μην μας θέλει όλους μορφωμένους. Έρχεται το νέο σύστημα του λυκείου με την τράπεζα θεμάτων. Το σύστημα αυτό κάθε άλλο παρά αναπτύσσει την κριτική σκέψη μας, ο οποίος θα πρέπει να είναι ο βασικός στόχος του σχολείου» αναφέρεται στο ίδιο κείμενο.

Πηγές του υπουργείου Παιδείας ανέφεραν μιλώντας στο «Βήμα» ότι και εφέτος θα ισχύσει στις περιπτώσεις καταλήψεων που θα ξεπερνούν τις 3 ημέρες, η απόφαση που είχε ληφθεί πέρυσι και επί υπουργίας του κ. Κων. Αρβανιτόπουλου, ότι δηλαδή θα αναπληρώνονται οι χαμένες ώρες μαθήματος τις περιόδους εορτών, αργιών ή ακόμη και Σαββατοκύριακων.

Υπό κατάληψη το 30% των σχολείων στη Δυτική Ελλάδα

Κινητοποιήσεις ξεκίνησαν τη Δευτέρα μαθητές γυμνασίων και λυκείων της Δυτικής Ελλάδας, με καταλήψεις σχολικών κτιρίων και πορείες διαμαρτυρίας. Οι μαθητές διαμαρτύρονται, μεταξύ άλλων, για τις αλλαγές στην εκπαίδευση, τον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, τη λειτουργία της τράπεζας θεμάτων κ.ά.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης, Γιώργος Παναγιωτόπουλος, από το πρωί βρίσκονται υπό κατάληψη 100 γυμνάσια και λύκεια σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία, δηλαδή, όπως εξήγησε, το 30% των σχολείων της Δυτικής Ελλάδας. 

Σήμερα, στην Πάτρα, μαθητές πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Γεωργίου και στη συνέχεια έκαναν πορεία μέχρι την έδρα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας.

Καταλήψεις σχολείων σε Ηράκλειο και Λασίθι


Τη Δευτέρα, στο Ηράκλειο, μαθητές πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης, που κατέληξε στην πλατεία Ελευθερίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στον νομό Ηρακλείου περίπου 30 σχολικά συγκροτήματα τελούν υπό κατάληψη, ενώ στον νομό Λασιθίου υπό κατάληψη βρίσκονται 15 Γυμνάσια και Λύκεια.
Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου