Κυριακή, 16 Νοεμβρίου 2014

Ο ΣΥΡΙΖΑ της Ισπανίας ταρακουνάει την Ευρώπη!


«Αν εμείς οι πολίτες δεν ασχοληθούμε με την πολιτική, άλλοι θα το κάνουν για μας. Κι όταν άλλοι το κάνουν για μας, τότε μας κλέβουν τα δικαιώματά μας, τη δημοκρατία μας και το πορτοφόλι μας», εξηγεί με λίγα λόγια τη φιλοσοφία του Podemos ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, εκ των ηγετών του.
Φιλοσοφία που έχει εκτινάξει το Podemos πολύ ψηλά, καθώς πρόσφατη δημοσκόπηση της El Pais δείχνει ότι το κίνημα... μπορεί (το όνομά του σημαίνει «Μπορούμε») ακόμα και να κερδίσει τις εκλογές: έρχεται πρώτο στην πρόθεση ψήφου με ποσοστό 27,7%, 1,5% πάνω από το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα PSOE (26,2%) κι επτά από το κυβερνών κεντροδεξιό κόμμα PP που συγκεντρώνει 20%.
Ποσοστό πολύ εντυπωσιακό για ένα κόμμα που ιδρύθηκε στις αρχές του 2014 και που φαίνεται να εντυπωσίασε ακόμα και την ηγετική του ομάδα, ωστόσο το κίνημα δεν έπεσε από τον ουρανό. Οι συνελεύσεις των πολιτών το καλοκαίρι του 2011, το μακρύ καλοκαίρι των μαζικών διαδηλώσεων, που έγινε γνωστό ως το Κίνημα των Αγανακτισμένων, συνεχίστηκαν αν και με λιγότερες εντυπωσιακές κινητοποιήσεις, σταθερά όμως στις γειτονιές όλων των μεγάλων και μικρών πόλεων της Ισπανίας.
Σ' αυτές τις γειτονιές, μικρές ομάδες εξακολουθούσαν να συναντιούνται κάθε Σάββατο πρωί στις πλατείες για να συζητήσουν θέματα τοπικού ενδιαφέροντος και τον τρόπο με τον οποίο θα λύσουν τα προβλήματά τους, να οργανώσουν ομάδες για να βοηθήσουν τις οικογένειες που βρίσκονταν αντιμέτωπες με την έξωση από τα σπίτια τους ή που δυσκολεύονταν να επιβιώσουν. Απ' αυτές τις ομάδες ξεπήδησε και το Podemos, που ιδρύθηκε επισήμως στις αρχές του 2014 με τη συμμετοχή και στήριξη αριστερών ακαδημαϊκών και τον Μάιο κατάφερε να συγκεντρώσει 8% και να εκλέξει πέντε ευρωβουλευτές, ενώ πλέον αριθμεί 200.000 μέλη.
Ανοιξε την ατζέντα
Η επιτυχία του οφείλεται στο ότι άπλωσε την ατζέντα των πολιτικών θεμάτων ζητώντας περισσότερες δαπάνες για δημόσιες επενδύσεις, έτσι ώστε να μειωθεί η ανεργία, κάνοντας λόγο για ανώτατο χρόνο εργασίας τις 35 ώρες την εβδομάδα, τη μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια, την αναδιανομή των ευκαιριών απασχόλησης, την απαγόρευση απολύσεων σε κερδοφόρες εταιρείες και την επιβολή ενός κατώτερου ορίου μισθού. Μα, πάνω απ' όλα ζητάει τον έλεγχο του δημόσιου χρέους της Ισπανίας, καθώς το θεωρεί «παράνομο».
Παράλληλα, από τα μέσα Σεπτεμβρίου ξεκίνησαν οι διαδικασίες μετατροπής του σε κόμμα, που ολοκληρώθηκαν χτες με την εκλογή οργάνων. Σταθμός αυτής της διαδικασίας ήταν η πρώτη του εθνική συνέλευση στις 18 και 19 Οκτωβρίου, που έγινε σε στάδιο στην ιστορική γειτονιά Lavapies (υπάρχουν πολλές καταλήψεις) όπου παρουσιάστηκαν οι θέσεις για την πολιτική και το οργανωτικό.
Παρουσιάστηκαν δύο βασικές πλατφόρμες κι επικράτησε αυτή που στήριζε ο Ιγκλέσιας η οποία και δίνει έμφαση σε πέντε σημεία που θα αποτελέσουν και τους πυλώνες της δράσης του κόμματος: η αναδιάρθρωση του χρέους, η βελτίωση της παιδείας, το δικαίωμα στη στέγαση, η βελτίωση της περίθαλψης και η πάταξη της διαφθοράς.
Πάμπλο Ιγκλέσιας
O χαρισματικός «κοτσίδας»
Το... πρόσωπο του Podemos, ο 35χρονος Πάμπλο Ιγκλέσιας γεννήθηκε στη Μαδρίτη το 1978 κι έχει το ίδιο όνομα με τον ιδρυτή του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας (1879). Σπούδασε Νομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Complutense της Μαδρίτης και το 2008 πήρε το διδακτορικό με διατριβή στη συλλογική δράση. Η πολιτική του σταδιοδρομία ξεκίνησε από πολύ νωρίς, στα 15 του στην Κομμουνιστική Νεολαία, έχει λάβει μέρος σε πολλά παγκόσμια κινήματα κατά της παγκοσμιοποίησης, μελέτησε το φαινόμενο των Ζαπατίστας, ίδρυσε οργανώσεις όπως «Νεολαία χωρίς μέλλον» και ασχολήθηκε με τον κινηματογράφο.
Ο «κοτσίδας», όπως είναι το παρατσούκλι του, επειδή συνηθίζει να πιάνει τα μαλλιά του κοτσίδα, θεωρείται ιδιαίτερα επικοινωνιακός κι εμφανίζεται πολύ συχνά στην τηλεόραση. Είναι παρουσιαστής του προγράμματος La Tuerka -εκπομπή πολιτικού διαλόγου- που μεταδίδεται σε τοπικό κανάλι της Μαδρίτης και online και της εκπομπής Fort Apache, που μεταδίδεται στο ισπανόφωνο κανάλι της ιρανικής τηλεόρασης κι online. Το πέρασμά του στα μεγάλα κανάλια ήταν από την αρχή επιτυχημένο: μπορούσε να επιχειρηματολογήσει, ήταν χαλαρός και άνετος μπροστά στην κάμερα και μάλιστα η εμφάνισή του συνήθως ανεβάζει θεαματικά και την τηλεθέαση: τον περασμένο Σεπτέμβριο, για παράδειγμα, μια τηλεοπτική του συνέντευξη συγκέντρωσε 3 εκατ. τηλεθεατές, η υψηλότερη τηλεθέαση για εκείνον τον μήνα.
Χουάν Κάρλος Μονεδέρο
Ο δεινός ρήτορας
Γεννήθηκε στη Μαδρίτη το 1963. Σπούδασε Οικονομικά, Πολιτικές Επιστήμες και Κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης κι έκανε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης στη Γερμανία με θέμα τις Αιτίες για την Κατάρρευση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Από το 1992 διδάσκει στο Complutense. Τα τελευταία 15 χρόνια, εργάστηκε ως πολιτικός σύμβουλος της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, και του ισπανικού αριστερού κόμματος, Ενωμένη Αριστερά. Επίσης, συνεργάζεται με μέσα ενημέρωσης γράφοντας άρθρα για τις εφημερίδες El Pais και Publico (ηλεκτρονική εφημερίδα) και παρουσιάζει με τον Ιγκλέσιας το πρόγραμμα La Tuerka.
Είναι δεινός συζητητής, έχει την ικανότητα να παραθέτει οικονομικά στοιχεία απέξω ενώ το βιβλίο που έγραψε το 2011, «Η Μετάβαση "Οπως μας την Είπαν Οι Γονείς Μας"'», μια καυστική κριτική για τη δημοκρατία στην Ισπανία μετά τον Φράνκο, έγινε bestseller. Πέρυσι εξέδωσε ένα ακόμα βιβλίο, «Ενα Εκτακτο Μάθημα στην Πολιτική για Αξιοπρεπείς Ανθρώπους», που καλεί σε αστική κινητοποίηση και συλλογική πολιτική δράση.
Ινιγκο Ερεχόν
Με... προίκα τις ευρωεκλογές
Στα 30 του και κάτοχος διδακτορικού στις πολιτικές επιστήμες από το Πανεπιστήμιο Complutense, ο Ερεχόν ήταν ο διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του Podemos για τις ευρωεκλογές, ενώ συμμετέχει στο κίνημα από τη γέννησή του. Είναι ερευνητής του Complutense, μέλος του Ιδρύματος CEPS (Κέντρο Πολιτικών και Κοινωνικών Σπουδών) και μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού της πολιτικής ανάλυσης «Viento Sur».
Γεννήθηκε στη Μαδρίτη και ο πατέρας του Χοσέ Αντόνιο Ερεχόν, στρατιωτικός καριέρας, έχει αναπτύξει επίσης πολιτική δράση, συμμετέχοντας στο Μανιφέστο της Τενερίφης που σήμανε ουσιαστικά τη δημιουργία του Πράσινου Κόμματος στην Ισπανία. Ο Ινιγκο είχε έντονη πολιτική δράση όσο σπούδαζε καθώς συμμετείχε σε πολλά κινήματα κατά της παγκοσμιοποίησης και είχε προσκαλέσει τον πρόεδρο της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, να δώσει διάλεξη στο πανεπιστήμιο. Το 2012 πήρε το διδακτορικό του με θέμα την «Πάλη για ηγεμονία στην πρώτη διακυβέρνηση από το Σοσιαλιστικό Κίνημα του Μοράλες (2006-2009)». Εργάστηκε στη Βενεζουέλα ως διευθυντής ερευνών στο Ιδρυμα Πολιτικών Επιστημών.
Τερέσα Ροντρίγκεζ
Δασκάλα & ακτιβίστρια
Γεννήθηκε το 1981 στην πόλη Κάδιζ της Ανδαλουσίας κι έχει σπουδάσει αραβικά ενώ διδάσκει ως φιλόλογος σε γυμνάσιο. Η ακτιβιστική της δράση πάει πίσω στο 1998 όταν άρχισε να συμμετέχει σε διάφορα κινήματα, όπως το κίνημα ενάντια στις στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στην Ανδαλουσία, κινήματα για τα δικαιώματα των μεταναστών, το φεμινιστικό κίνημα κι άλλα.
Υπήρξε μέλος και υποψήφια της Ενωμένης Αριστεράς (Izquierda Unida) από την οποία αποχώρησε δυσαρεστημένη για πολιτικούς λόγους, συνεχίζοντας τη δράση της μέσα από την Αντικαπιταλιστική Αριστερά. Είναι επίσης ενεργό μέλος του κινήματος «Πράσινο Κύμα» («Marea Verde»), κίνημα των εκπαιδευτικών υπέρ των δημόσιων σχολείων. Εκλέχτηκε δεύτερη σε σταυρούς με το ψηφοδέλτιο του Podemos για το Ευρωκοινοβούλιο.
Η ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ
Κοινή γραμμή κατά της λιτότητας του Βερολίνου
Ο Αλέξης Τσίπρας παραβρέθηκε στο ιδρυτικό συνέδριο του Podemos καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι το κόμμα που προκαλεί «σεισμό» στο πολιτικό σκηνικό της Ισπανίας, μπορεί να αποτελέσει έναν πολύτιμο σύμμαχο για τη δημιουργία μετώπου κατά της πολιτικής λιτότητας του Βερολίνου.
Εξάλλου, το Podemos τοποθετήθηκε αμέσως στο πλευρό του ΣΥΡΙΖΑ και της ευρωομάδας της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (GUE) γιατί όπως εξήγησε η ευρωβουλευτής Τάνια Γκονζάλες, ο «ΣΥΡΙΖΑ έχει τα περισσότερα κοινά στοιχεία με το Podemos, οπότε η συμμετοχή του στην ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς μας προέτρεψε και μας ενθάρρυνε να συμμετάσχουμε και εμείς».
Η επιτυχία του πυροδότησε εσωτερική αντιπαλότητα με την Ενωμένη - Πλουραλιστική Αριστερά που θεωρείται και ο «φυσικός» σύμμαχος του ΣΥΡΙΖΑ κι εξάλλου το δικό του παράδειγμα ακολούθησε κι ενώθηκε και μάλιστα από περιθωριακή δύναμη στις εκλογές του 2011, έλαβε το 7% των ψήφων. Ομως, με την εμφάνιση του Podemos η Ενωμένη Αριστερά άρχισε να φθίνει, στο 4,9% τον Αύγουστο του 2014 και στο 3,8% στην πρόσφατη δημοσκόπηση της El Pais.
Χημεία
Ενδεικτικό της... χημείας που υπάρχει μεταξύ των δύο κομμάτων είναι ότι εκπρόσωποί τους παραβρίσκονται στα ίδια πάνελ και διεθνείς συναντήσεις, όπως σ' αυτό σε διεθνές συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα του Ισημερινού όπου συμμετείχε ο Γιάννης Δραγασάκης και εκπρόσωπος του Podemos. Επίσης, στη σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον που έγινε τον Οκτώβριο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σταθάκης μαζί με στελέχη του Podemos είχε επαφές με ανώτατα στελέχη των δύο οργανισμών.
Αλλά και ο Πάμπλο Ιγκλέσιας έχει μιλήσει τόσο στο φεστιβάλ της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στο 7ο Resistance Festival, όπου κι υποστήριξε πως στην Ευρώπη «χρειαζόμαστε πάθος στην πολιτική και θράσος για να αλλάξουμε τους συσχετισμούς. Με τους παλιούς πολιτικούς παίζουμε με σημαδεμένη τράπουλα. Είμαστε εδώ για να νικήσουμε, να κυβερνήσουμε, να διεκδικήσουμε την Ευρώπη».
Χοσέ Πάμπλο Φεραντίζ*
Το πολιτικό σκηνικό και η ορμή των Podemos
«Αν κανείς θέλει να καταλάβει και κυρίως να ''μεταφράσει'' τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που φέρουν το Podemos πρώτο στην πρόθεση ψήφου, θα πρέπει να εξετάσει το πολιτικό σκηνικό όπως έχει διαμορφωθεί τη δεδομένη χρονική στιγμή, αλλά και να λάβει σοβαρά υπόψη ότι υπάρχει αρκετός χρόνος μέχρι τις εκλογές (φθινόπωρο 2015), επομένως είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν αλλαγές. Σε ό,τι αφορά το πολιτικό σκηνικό, παρατηρείται μια μεγάλη πτώση του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος -συντριβή όπως θα μπορούσαμε να τη χαρακτηρίσουμε βασιζόμενοι στα αποτελέσματα της δημοσκόπησης- που οφείλεται κατά μεγάλο μέρος στη ''μαύρη εβδομάδα'' κατά την οποία έγινε και η δημοσκόπηση. Πρόκειται για την περίοδο που αποκαλύφθηκαν κι άλλα σκάνδαλα διαφθοράς τα οποία πλέον παίρνουν μορφή τσουνάμι: εκείνη την εβδομάδα συνελήφθησαν έξι δήμαρχοι που προέρχονται από το Λαϊκό Κόμμα από την ευρύτερη περιφέρεια της Μαδρίτης, εμπλεκόμενοι σε δωροδοκίες.
Εξαιτίας των σκανδάλων, το 20% των ψηφοφόρων του δηλώνει θυμωμένο και σκέφτεται σοβαρά να απέχει από τις εκλογές. Σε ό,τι αφορά το Σοσιαλιστικό Κόμμα, που κι εκείνο δεν έχει μείνει ανέπαφο από τα σκάνδαλα, φαίνεται να κρατάει κάπως τις δυνάμεις του λόγω και του νέου του αρχηγού, του Πέντρο Σάντσεζ, τον οποίο οι ψηφοφόροι αντιμετωπίζουν θετικά: μόλις 8% των ψηφοφόρων του δηλώνει απογοητευμένο.
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι οι ψηφοφόροι και των δύο κομμάτων ανησυχούν για την πορεία της οικονομίας και δηλώνουν ότι δεν εμπιστεύονται κανέναν από τους ηγέτες των δύο κομμάτων για να τη θέσει και πάλι σε τροχιά ανάπτυξης.
Ανεξάρτητα πάντως από τα σκάνδαλα και την οργή που προκαλούν στους πολίτες, είναι σίγουρο ότι το Podemos επιδεικνύει μεγάλη ορμή και από τις ευρωεκλογές του Μαΐου εμφανίζει συνεχώς άνοδο σ' όλες τις δημοσκοπήσεις. Συνεπώς θα πρέπει από δω και στο εξής να υπολογίζεται ως δυνατός αντίπαλος, ικανός να ανατρέψει το διπολικό πολιτικό σκηνικό της Ισπανίας».
*Ο Χοσέ Πάμπλο Φεραντίζ εργάζεται στην εταιρεία δημοσκοπήσεων Metroscopia και είναι συνεργάτης της εφημερίδας El Pais.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου