Τρίτη, 4 Νοεμβρίου 2014

Νέο πρόγραμμα επιχειρηματικότητας μέχρι τέλος Νοεμβρίου

Νέο πρόγραμμα επιχειρηματικότητας χωρίς όριο ηλικίας αναμένεται να προκηρυχθεί μέχρι τέλος Νοεμβρίου 2014 

Μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου θα δημοσιευτεί νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα για επίδοξους επιχειρηματίες χωρίς ηλικιακό περιορισμό. Το νέο πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ. Συγκεκριμένα, θα αξιοποιηθούν τα 100 από τα 270 εκατομμύρια των εμπροσθοβαρών δράσεων του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020.

Στην ανακοίνωση αυτή προέβη ο υφυπουργός Ανάπτυξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Star Channel.

Χαμηλή απορρόφηση κονδυλίων του προγράμματος επιχειρηματικότητας 

Εν τω μεταξύ, σχετικά με προηγούμενο πρόγραμμα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχει ολοκληρωθεί, παρατηρείται πολύ χαμηλός βαθμός απορρόφησης των κονδυλίων.

Ενώ στο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί 14 χιλιάδες δικαιούχοι και δυνητικά δικαιούχοι, ποσοστό άνω του 60% που έχουν λάβει έγκριση δεν έχουν προχωρήσει την επένδυση.

Η χαμηλή απορρόφηση κατά την άποψη του κ. Κωνσταντινόπουλου είναι αποτέλεσμα διαφόρων προβλημάτων «όπως το θέμα της σταθερότητας, τι γίνεται με τις πολιτικές εξελίξεις που είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας» είπε ο υφυπουργός.

 Δεύτερος ανασταλτικός παράγοντας είναι, όπως δήλωσε, θέματα που σχετίζονται με τις χρηματοδοτήσεις «είτε αφορούν τις τράπεζες είτε τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε εμείς ως κράτος που δίνουμε».

Υπάρχει όμως και μια ειδική κατηγορία, συνέχισε ο ίδιος, «… είχαμε στο πρόγραμμα τους δικαιούχους οι οποίοι έκαναν τα χαρτιά τους χωρίς καμία προϋπόθεση, πήραν την έγκριση και υπήρχαν και οι δυνητικά δικαιούχοι, αυτοί που για να πάρουν την έγκριση ενώ είχαν τη βαθμολογία, τους λέγαμε: θα βάλετε το 30% της επένδυσης και μετά θα σας βοηθήσουμε. Η διαφορά είναι ότι οι δικαιούχοι που δεν χρειαζόταν να βάλουν το 30% στην αρχή δνε φαίνεται να προχωράνε πολύ γρήγορα τις επενδύσεις, σε σχέση με αυτούς που έδωσαν το 30%».

Όπως αποσαφήνισε ο υπουργός, εξετάζονται διάφορα ζητήματα τα οποία αξιολογούνται έτσι ώστε να απλοποιηθούν οι διαδικασίες, για να προχωρήσουν οι επενδύσεις και να λειτουργήσουν καλύτερα τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία. ​

Σε αυτό το σημείο ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ, ως Κοινοβουλευτική Ομάδα, έθεσε τη ρήτρα απασχόλησης.

Δηλαδή στα έργα από δω και πέρα, στις προϋποθέσεις θα περιλαμβάνεται ότι κάθε φορά ένας επιχειρηματίας ο οποίος θα έχει είτε φορολογικά κίνητρα, είτε θα παίρνει κρατικές ενισχύσεις, θα πρέπει να έχει προϋποθέσεις να απασχολεί κάποιον κόσμο για να μπορεί να συμμετέχει σε αυτές τις δράσεις
.

Σημείωσε ακόμη ότι η απορρόφηση του ΕΣΠΑ βρίσκεται στο 75% και σε σχέση με πέρσι το ίδιο χρονικό διάστημα έχουμε απορρόφηση επιπλέον 900 εκατομμυρίων ενώ γνωστοποίησε ότι από την επόμενη εβδομάδα θα δημοσιοποιούνται αναλυτικά στοιχεία ανά εβδομάδα και θα φαίνεται η εξέλιξη των έργων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου