Τετάρτη, 19 Νοεμβρίου 2014

Aloe vera και αθλητικές κακώσεις

Η Αλόη βοηθάει, μέσω της αντι-φλεγμονώδους και θεραπευτικής δράσης της, μια μεγάλη ποικιλία από αθλητικές κακώσεις και προβλήματα να θεραπευτούν. Κακώσεις όπως: πρήξιμο και πόνος στις αρθρώσεις, μυϊκός πόνος, τενοντίτιδα, θυλακίτιδα, διαστρέμματα, μώλωπες συμπεριλαμβανομένων των οστών, κράμπες, δερματικούς ερεθισμούς, συμπεριλαμβανομένου του ερεθισμού, εγκαύματα, φουσκάλες, φαγούρα. Στις λιγότερο συχνές συνθήκες της ζημίας
περιλαμβάνονται βαθιά τραύματα στα οποία μετά την χειρουργική επέμβαση θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν σκευάσματα Αλόης, τα οποία καταπραΰνουν τις φλεγμονές, ανακουφίζουν τους πόνους και βοηθάνε στην αποκατάσταση της ζημίας.
Εισαγωγή
Πολλοί από τους τραυματισμούς και τα προβλήματα που εμφανίζονται μέσω του αθλητισμού είναι σχετικά μικροί, με την έννοια ότι θα ούτως ή άλλως στατιστικά ο καθένας που κάνει αθλητισμό, μπορεί να παρουσιάσει κάποιο πρόβλημα. Παρ 'όλα αυτά, κάποιος μικρός τραυματισμός προκαλεί μεγάλη δυσφορία και πόνο στον αθλούμενο, και ίσως μπορεί να τον αποκλείσει από μελλοντικά αθλητικά γεγονότα.
Κάθε προπονητής ή φυσιοθεραπευτής γνωρίζει, ως εκ τούτου, ότι η θεραπεία για κάθε τραυματισμό που προκύπτει είναι μια δοκιμασία καθώς πρέπει να ελαχιστοποιήθει η ταλαιπωρία και ο πόνος, να επιταχύνθει η επούλωση καθώς και να διασφαλιστεί ότι με τη θεραπεία δεν θα θιγούν οι μελλοντικές επιδόσεις του αθλητή.
Σε μερικές περιπτώσεις στους τραυματισμούς περιλαμβάνονται πιο σοβαρές καταστάσεις όπως σπασμένα οστά, χτυπήματα στο κεφάλι, διάσειση, βλάβη στην όραση, στην στοματική κοιλότητα, σπάσιμο δοντιών, βλάβη σε εσωτερικά όργανα κ.α.
Πολλές από αυτές θα περιλαμβάνουν διορθωτική χειρουργική επέμβαση και θα συμβάλουν   μακροπρόθεσμα σε απουσία από τις αθλητικές εκδηλώσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η ανάγκη για πλήρη νοσοκομειακή περίθαλψη μπορεί για μια στιγμή να αποκλείει τον αθλητή ή να προβληματίζει τον προπονητή ή τον φυσιοθεραπευτή από την λήψη αποφάσεων στην θεραπεία. Η αλόη δίνει την δυνατότητα να προσφέρει φυσικές θεραπείες και να βοηθήσει να προκαλέσει την ταχύτερη επούλωση των σπασμένων οστών.
Δράσεις της Αλόης όσον αφορά τις Αθλητικές Κακώσεις
Μεταξύ των συχνότερων βλαβών και προβλήματων για τους αθλητές και τις αθλήτριες είναι πρήξιμο και πόνος στις αρθρώσεις, μυϊκός πόνος, τενοντίτιδα, θυλακίτιδα, διαστρέμματα, μώλωπες (συμπεριλαμβανομένων των οστών), κράμπες, ερεθισμούς του δέρματος, μυκητιασικών λοιμώξεων, φουσκάλες, φαγούρα και τα εγκαύματα.
Οι ιδιότητες της Αλόης που σχετίζονται με αυτές τις κακώσεις, είναι η αντιφλεγμονώδης και η επουλωτική δράση. Όλες αυτές οι μορφές τοπικής βλάβης ιστού προκαλούν φλεγμονή στην πληγείσα περιοχή. Με αυτή φλεγμονή υπάρχει πάντα δυσφορία, ευαισθησία, πόνο, συχνά ερεθισμό και πολύ συχνά οίδημα. Η πρώτη προτεραιότητα είναι η ανακούφιση αυτών των ταλαιπωρίων και μείωση τυχόν πρηξίματος που μπορεί να έχει συμβεί. Υπάρχει επίσης μια σαφής υπόδειξη στην βιβλιογραφία ότι η Αλόη μπορεί να έχει άμεση ικανότητα να ανακουφίσει τον πόνο ξέχωρα επιπλέον από την ικανότητά της για την ανακούφιση της φλεγμονής. Αυτό θα ήταν ένα αναλγητικό αποτέλεσμα σε αντίθεση με την αντιφλεγμονώδη δράση η οποία μειώνει τον πόνο έμμεσα ανακουφίζοντας την φλεγμονής. Αυτό προτείνεται από σημειώσεις του Gupta, Singh και Singh (1981), στην οποία, αναφέρει ότι - χρησιμοποιεί "αρουραίους ως πειραματόζωα και έδειξε ότι η Αλόη άσκησε αναλγητική δράση την ίδια στιγμή με την πρόκληση του πόνου. Αυτό ήταν σαφώς διαφορετικό από την ανακούφιση της φλεγμονής, επειδή η φλεγμονή παίρνει ένα μετρήσιμο χρόνο για να αναπτυχθεί μετά από έναν τραυματισμό. Έτσι, σε τραυματισμένους αθλητές και αθλήτριες, μίγματα επεξεργασμένα με Aλόη, μπορεί κάλλιστα να ωφελήσουν από αυτή την ξεχωριστή δράση κι να συμβάλουν στην ανακούφιση του πόνου. Αυτή η ξεχωριστή ευνοϊκή δράση της Aloe φαίνεται πιθανό να αυξήσει τα οφέλη της άμεσης δράσης επί των διόγκωση και άλλα αποτελέσματα της φλεγμονής.
Δεδομένου ότι όλες οι συνθήκες που βρέθηκαν σε μεγαλύτερη συχνότητα και συνδέονται με αθλητικά τραύματα περιλαμβάνουν βλάβη ιστού, τότε η φλεγμονή είναι πάντα παρούσα, η οποία οδηγεί σε ένα μεγάλο μέρος της ακινησίας δυσφορία και πόνο. Δεδομένου ότι η Aloe είναι ένας αντι-φλεγμονώδης κατεξοχήν παράγοντας, διαθέτοντας θεραπευτικές ιδιότητες, κάνει ουσιαστικά την Aloe ασυναγώνιστη για την ανακούφιση και θεραπεία αυτών των καταστάσεων.
Στον Πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται τα διάφορα κοινά αθλητικά προβλήματα που έχουν αναφερθεί και εντοπίζει τις κυριότερες σχετικές δράσεις της Αλόης που ισχύουν σε κάθε περίπτωση.
Στις λιγότερο συχνές συνθήκες της ζημίας που περιλαμβάνουν βαθύ τραύμα και ράψιμο ή μπορεί να απαιτείται και χειρουργική επέμβαση, η Aloe vera καταπραΰνει, απαλύνει τον πόνο και προάγει την αποκατάσταση της βλάβης και του χειρουργικού τραύματος γενικά. Η βιβλιογραφία δείχνει ότι έχει εφαρμοστεί για την ανακούφιση των χειρουργικών τραυμάτων, στην οδοντιατρική στην ωτορηνολαρυγκολογική(αυτιών, της μύτης και του λαιμού).
ΕΥΝΟΪΚΗ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΛΟΗΣ
Οίδημα και πόνο στις αρθρώσεις - Μείωση του πόνου / λιγότερο φλεγμονώδη διόγκωση
Πόνος των μυών - Μείωση του πόνου / λιγότερη φλεγμονή στους μυς
Τενοντίτιδα - Μείωση του πόνου / λιγότερη φλεγμονή στους τένοντες
Θυλακίτιδα - Μείωση του πόνου / λιγότερη φλεγμονή στο bursae
Μυς - Μείωση του πόνου / λιγότερη φλεγμονή στους κακοποιημένους μυς και τένοντες
Διαστρέμματα, εξαρθρώσεις - Μείωση του πόνου / μικρότερη φλεγμονή στους τραυματισμένους μυς και τένοντες
Μώλωπες συμπεριλαμβανομένων των οστικών, μώλωπες - Μείωση του πόνου / μείωση φλεγμονής στο οστό
Μυϊκές κράμπες και σπασμούς - Μείωση του πόνου / μείωση φλεγμονής στους μυς
Κνησμός, ερεθισμοί του δέρματος, και εγκαύματα από ταρτάν και χλοοτάπητα - Μείωση Ερεθισμού / μείωση φλεγμονής στο δέρμα και σε υπο-δερματικούς ιστούς / ενίσχυση ανοσο-διεγερτικού αποτελέσματος και ελαχιστοποίηση πιθανότητας μόλυνσης
Μυκητιάσεις - Ανοσο-διεγερτική δράση με αποτέλεσμα την μειώση της μόλυνσης
Φουσκάλες - Μείωση πόνου/ λιγότερη φλεγμονή στο χώρο της φουσκάλας / ανοσο-διεγερτικό αποτέλεσμα με μείωση των πιθανότητων μόλυνσης.
Ηλιακό έγκαυμα - Μείωση ερεθισμού/ λιγότερη φλεγμονή στο δέρμα και στους υπο-δερμικούς ιστούς
Η πρώτη προτεραιότητα στην εφαρμογή Αλόης για την ανακούφιση και τη θεραπεία οποιουδήποτε εκ των παραπάνω προβλήματων είναι συνήθως προετοιμασία της επιφάνειας της πληγείσας περιοχής. Σαφές πλεονεκτήματα ως προς την αποδωση  είναι να χρησιμοποιήσουμε ολόκληρο το πυκνό ζελέ Αλόης. Επομένως, μια πολύ βασική σημαντική θεραπεία είναι : μια ολόκληρη αποστειρωμένη γάζα με συμπυκνωμένο τζελ, να τυλίγουμε την πληγήσα περιοχή, διατηρώντας την σε επαφή με αυτή για 30 έως 60 λεπτά. Εναλλακτικά, εάν ο προπονητής ή ο φυσιοθεραπευτής ανά περίπτωση μπορεί να εφαρμόσει στην καταπονημένη περιοχή, μια πετσέτα ποτισμένη ολόκληρη με συμπυκνωμένη Αλόη και πάγο. Σε κάθε περίπτωση, όταν η γάζα ή η πετσέτα δείχνει σημάδια ξήρανσης θα πρέπει να ενυδατώνεται εκ νέου πριν την εφαρμογή. Είναι ο καλύτερος αυτή η πολύ απλή μέθοδος. Όσο πιο πυκνό είναι το μείγμα τόσο το καλύτερο, γιατί μας δίνει το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα. Όταν χρησιμοποιείται χωρίς αραίωση και χωρίς προσθήκες, τα δραστικά συστατικά των Aloe vera έρχονται σε επαφή με τους ιστούς σε υψηλότερες συγκεντρώσεις, δραστικών ουσιών. Η άμεση χρήση είναι απόλυτα ενδεδειγμένη σε περιπτώσεις οξείας κατάστασης κακώσεων, όπως : διαστρέμματα, μώλωπες και κράμπες, πόνος στους μυς, τους τένοντες και τις αρθρώσεις, οίδημα και φλεγμονή οπουδήποτε και σε ερεθισμούς του δέρματος από γδαρσίματα.
Ωστόσο, υπάρχουν φορές που είναι πιο βολικό να χρησιμοποιηθεί ένα παρασκεύασμα που έχει κάποια προστιθέμενη ουσία. Κάθε φορά που δεν είναι δυνατό να χρησιμοποιήσετε ένα πανί, μπορούμε να βάζουμε μια λοσιόν με σύστατικό γλυκερίνης. Περισσότερη γλυκερίνη θα δώσει κάποιο πάχος, κατά 20% επιπλέον. Αυτό το είδος κατόπιν εφαρμόζεται ελεύθερα στο χώρο και τρίβεται, ακολουθούμενο από ένα αποτελεσματικό μασάζ για 5 έως 10 λεπτά μετά από κάθε εφαρμογή. Αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται 4 ή 5 φορές την ημέρα. Η προσέγγιση αυτή είναι κατάλληλη για χρήση ως προς το πρώτο βήμα. Θυλακίτιδα, τενοντίτιδα, πόνος των μυών, πόνος στις αρθρώσεις και τους όρους που αφορούν πρήξιμο μπορεί όλα να αντιμετωπίζονται με αυτόν τον τρόπο. Η Αλόη είναι ευρέως γνωστή για τις  διείσδυτικές τις ιδιότητες, η οποία ενισχύεται με την μέθοδο του μασάζ. Ζελέ αλόης μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως ένα αποτελεσματικό μέσο επαφής κατά της τριβλης για τη θεραπεία με υπερήχους, όπως συχνά χρησιμοποιούν κάποιοι από τους φυσιοθεραπευτές.

ΠΗΓΗ www.pharmacyaloe.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου