Τρίτη, 21 Οκτωβρίου 2014

<Γύρισμα της γλώσσας>> Ένας χειρισμός σώζει ζωές!

  Κατά την διάρκεια της άθλησης μπορούν να προκύψουν πολλοί τραυματισμοί απο λάθος χειρισμούς, κόπωση, χτύπημα κτλ.  Ένας συνηθισμένος τραυματισμός,ο οποίος προκαλείται απο χτύπημα στο κεφάλι και μπορεί να αποβεί μοιραίος για την ζωή του αθλητή είναι το <<Γύρισμα της γλώσσας>>.
Στην κυριολεξία
Η ΓΛΩΣΣΑ ΔΕΝ ΓΥΡΙΖΕΙ όπως αρκετοί φαντάζονται, απλά χαλαρώνει και λόγω βαρύτητας πέφτει προς τα πίσω και φράσσει τον αεραγωγό (ο αθλητής αδυνατεί να αναπνεύσει)Παράλληλα εμφανίζεται έντονη σύσφιξη του στόματος (με δύναμη, η οποία ξεπερνά τα 200 κιλά!). Μπορεί να συμβεί καρδιακή ανακοπή και αρρυθμία.
  Η επέμβαση του γιατρού/φυσικοθεραπευτή/γυμναστή ή οποιουδήποτε γνωρίζει πρώτες βοήθειες, πρέπει να είναι άμεση διότι κινδυνεύει η ζωή του αθλητή.Βασικός στόχος είναι η επαναφορά της γλώσσας στην φυσιολογική της θέση έτσι ώστε ο πάσχον να μπορέσει να αναπνεύσει. Οι πρώτες βοήθειες  ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΒΙΑΙΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ, ΧΡΗΣΗ ΔΑΚΤΥΛΩΝ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ, ΠΙΡΟΥΝΙΑ κτλΑυτοί οι χειρισμοί είναι επικίνδυνοι για τραυματισμό εκείνου που θα προσπαθήσει να βοηθήσει αλλά κυρίως πολλές φορές αναποτελεσματικοί.
  Ένας χειρισμός σώζει ζωές!!! To ένα χέρι τοποθετείται στο πιγούνι, το άλλο στο μέτωπο, πραγματοποιώντας έκταση της κεφαλής (Κίνηση της κεφαλής προς τα πίσω).


Κ.Ρ. Τσαγκαράκης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου