Τετάρτη, 22 Οκτωβρίου 2014

Αλλαγή σκηνικού στις αγορές - Σε τι ελπίζει η κυβέρνηση και τι φοβάται

Tων Θανάση Παπαδή και Δημήτρη Τσιούφου


Πριν από επτά ημέρες η Ελλάδα βίωνε μία απίστευτη σε μέγεθος και ένταση «επίθεση» των αγορών, με αποτέλεσμα την εκτόξευση των αποδόσεων στα 10ετή ομόλογα και τη βύθιση των μετοχών στο Χρηματιστήριο. Η εικόνα πλέον έχει διαφοροποιηθεί εντυπωσιακά, με το Χ.Α. να καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών και την αγορά ομολόγων να πασχίζει να βρει ισορροπία σε χαμηλότερα επίπεδα.

Το θετικό κλίμα που παρατηρήθηκε χθες, πρωτίστως στο Χρηματιστήριο, με την εντυπωσιακή άνοδο 5,64%, μία ανάσα από τις 1.000 μονάδες και δευτερευόντως από την αγορά των ομολόγων, υποβοηθήθηκε και την ευφορία που υπήρξε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εξαιτίας της είδησης - πληροφορίας ότι η ΕΚΤ σχεδιάζει να προχωρήσει άμεσα και στην αγορά των εταιρικών ομολόγων, ενισχύοντας ακόμη περισσότερα τη ρευστότητα στην αγορά που παραμένει το υπ΄ αριθμόν ένα πρόβλημα της Ευρωζώνης.
Αγορές και διεθνείς οίκοι βάζουν ξανά την Ελλάδα στο οπτικό τους πεδίο, παρά το γεγονός ότι εκφράζουν φόβους για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, εντούτοις θεωρούν ότι θα βρεθεί κοινός τόπος ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους πιστωτές, τόσο για το άνοιγμα της προληπτικής γραμμής πίστωσης, όσο και για το χρέος. Την ίδια ώρα φαίνεται να προεξοφλούν ότι τα αποτελέσματα των stress tests θα είναι τέτοια που τα 11 δισ. του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα παραμείνουν ανέπαφα.
Στο αντίποδα αυτών, η κυβέρνηση μετά την τριήμερη θύελλα της περασμένης εβδομάδας, προσπαθεί να βρει εκ νέου τον βηματισμό της και να επανέλθει στην κανονικότητα, δεδομένου μάλιστα ότι το επόμενο δίμηνο θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για τη μελλοντική πορεία της χώρας. Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι με δεδομένο το εύθραυστο πολιτικό κλίμα, η κόλαση από τον παράδεισο απέχουν ελάχιστα. Έτσι θέλει να «κλείσει» εντός του 2014 δύο κορυφαίας σημασίας ζητήματα για την οικονομία. Το πρώτο είναι η συμφωνία με την τρόικα και κατ΄ επέκταση το άνοιγμα της προληπτικής γραμμής πίστωσης με τους λιγότερους δυνατούς όρους και το δεύτερο και ίσως το πλέον σημαντικό, αυτό του χρέους.
Αγορές
Το Χρηματιστήριο είναι πλέον σε απόσταση αναπνοής από τις 1.000 μονάδες. Με «αιχμή του δόρατος» τις τράπεζες, ο Γενικός Δείκτης χθες κέρδισε 5,64% και το πλέον σημαντικό, με ιδιαίτερα αυξημένο όγκο συναλλαγών, που πλησίασε τα 160 εκατ. Στην αγορά των ομολόγων συνεχίστηκε και χθες η αποκλιμάκωση των επιτοκίων, κοντά στο 7,7%, μία σχεδόν ποσοστιαία μονάδα, πάνω από την προ κρίσης περίοδο.
Οι επενδυτές θεωρούν ότι η επικείμενη ανακοίνωση των stress tests, δεν θα κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις για τις ελληνικές τράπεζες. Παράλληλα πιστεύουν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα βρει τρόπο να έρθει σε συμφωνία με τους πιστωτές της, τόσο για τη συνέχιση του προγράμματος, αλλά με light όρους, όσο και για τη ρύθμιση του χρέους. Παράλληλα θεωρούν εκ των ον ουκ άνευ τη συμφωνία με την τρόικα που επιστρέφει στην Αθήνα τον Νοέμβριο.
Το Bloomberg αναφέρει ότι κρίσιμο μέγεθος στις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν είναι τα κεφάλαια του ΤΧΣ. Η Ελλάδα επιθυμεί τα κεφάλαια αυτά -αναφέρει το πρακτορείο- να χρησιμοποιούν ως back up και εν είδει γραμμής πίστωσης, κάτι που θα σημαίνει λιγότερους όρους και κατά συνέπεια ο πρωθυπουργός να έχει λυμένα τα χέρια του να πείσει το εκλογικό σώμα ότι δεν υπάρχει νέο πρόγραμμα διάσωσης και ότι το Μνημόνιο, όπως το γνωρίσαμε, αποτελεί παρελθόν. Ωστόσο, το πρακτορείο σημειώνει ότι ίσως οι αγορές δεν δουν ως ισχυρό δίχτυ ασφαλείας, μία τόσο μικρή γραμμή πίστωσης και ως εκ τούτου δεν πεισθούν.
Σε πιο θετικό μήκος κύματος, είναι η έκθεση της Morgan Stanley, που αναφέρει ότι σύντομα θα βρεθεί λύση και η ελληνική οικονομία θα αρχίσει να αναπτύσσεται. Στο πλαίσιο αυτό, δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στα ελληνικά ομόλογα.
Κυβέρνηση 
Αλλαγή της πολιτικής ατζέντας και επιστροφή στην κανονικότητα είναι η άμεση επιδίωξη του Αντ. Σαμαρά, προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα -τόσο σε πολιτικό όσο και σε ενδοκυβερνητικό επίπεδο- που δημιουργήθηκαν από την αντίδραση των αγορών την περασμένη εβδομάδα.
Στο Μεγάρου Μαξίμου εκτιμούν ότι θα είναι καλά τα αποτελέσματα των stress tests για τις τράπεζες και αναμένουν, μετά από τη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων, μια θετική έκθεση αξιολόγησης από την τρόικα και υποστηρίζουν πως ο συνδυασμός των δύο αυτών εξελίξεων θα οδηγήσει και στη σταδιακή αποκλιμάκωση των spreads. Ταυτόχρονα συνεργάτες του Αντ. Σαμαρά επιμένουν ότι ο στόχος για την έξοδο από το μνημόνιο και απαγκίστρωσης από την τρόικα παραμένει ενεργός και πως αυτή την περίοδο η κυβέρνηση διαπραγματεύεται τους όρους της προληπτικής γραμμής πίστωσης.
Ο πρωθυπουργός, σε μια προσπάθεια αλλαγής της πολιτικής ατζέντας, αναμένεται τις επόμενες ημέρες να επισκεφτεί τα περισσότερα από τα παραγωγικά υπουργεία, όπου θα προεδρεύσει σε συσκέψεις για την υλοποίηση των κυβερνητικών στόχων. Στόχος του Αντ. Σαμαρά είναι να αναστρέψει την εικόνα που έχει προκαλέσει η προεκλογικού χαρακτήρα σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η ενδοκυβερνητική αντιπαράθεση υπουργών με στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
Σύσκεψη Σήμερα στις 6 το απόγευμα θα συναντηθούν οι κύριοι Αντ. Σαμαράς και Ευάγγ. Βενιζέλος ενόψει της επιστροφής της τρόικας και της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.
«Δεν χρειαζόμαστε άλλο μνημόνιο»
Ο Αντ. Σαμαράς μιλώντας στο 13ο συνέδριο του ΣΕΤΕ, τόνισε: «Δεν χρειαζόμαστε άλλο μνημόνιο, όχι μόνο βγαίνουμε, αλλά η Ελλάδα θα είναι απολύτως ασφαλής στη μετά μνημόνιο εποχή». Ο πρωθυπουργός σημείωσε ακόμη ότι την πόλωση κανείς δεν την θέλει, αλλά δεν μπορεί η κυβέρνηση να επιτρέψει σε κανέναν να καταργήσει όσα έχουν γίνει και να εμποδίσει τις μεταρρυθμίσεις.
Υπογράμμισε δε ότι τα δυόμισι χρόνια έγιναν πολλά και θα γίνουν περισσότερα, αρκεί «να μην πέσουμε ξανά σε περιδίνηση και πολιτική αβεβαιότητα και να συνεχίσουμε τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, γιατί αυτό είναι το συμφέρον της χώρας και του ελληνικού λαού», ενώ τόνισε ότι σε αυτά τα δυόμισι χρόνια πετύχαμε τη μεγαλύτερη δημοσιο- νομική εξυγίανση, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να ανέβει 111 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου