Τετάρτη, 29 Οκτωβρίου 2014

Χαρδούβελης-Σόιμπλε και η «νέα σχέση» με τους εταίρους

Την λύση που θα βρίσκει σύμφωνες όλες τις πλευρές για την επόμενη ημέρα της Ελλάδας μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου, αναζητούν κυβέρνηση και οι εταίροι της χώρας. Το θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο της σημερινής συζήτησης του υπουργού Οικονομικών, κ. Γκ. Χαρδούβελη, με τον Γερμανό ομόλογό του, κ. Β. Σόιμπλε, στο Βερολίνο.
Σύμφωνα με τον υπουργό, το ζήτημα που απασχόλησε την σύσκεψη ήταν κυρίως η εξεύρεση μίας κοινά αποδεκτής λύσης για την επόμενη ημέρα της χώρας. Ο κ. Σόιμπλε ανήκει στους «σκληρούς» της Ευρωζώνης και της Γερμανίας που θεωρούν ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η αυστηρή εποπτεία της ελληνική οικονομίας και να διατεθεί ένα νέο πρόγραμμα στην χώρα.
Από την πλευρά της, η Αθήνα επιδιώκει μία ηπιότερης μορφής εποπτεία στο πλαίσιο εκείνης που ασκείται ούτως ή αλλιώς από την Κομισιόν, ενώ υποστηρίζει ότι δεν θα απαιτηθεί η χρήση νέου πακέτου οικονομικής στήριξης.
Μετά τη συνάντηση ο κ. Χαρδούβελης δήλωσε:
«Είχαμε μία πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα. Συζητήσαμε πάρα πολλά θέματα στην πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, το πώς προχωράμε, το πώς πάει η ελληνική οικονομία και επίσης το γεγονός ότι στο τέλος της χρονιάς το ευρωπαϊκό πρόγραμμα τελειώνει και πρέπει να μπούμε σε μία νέα σχέση από την 1η Ιανουαρίου. Σε αυτό το θέμα, και εκείνοι το καταλαβαίνουν και θα πρέπει σύντομα να βρούμε μία λύση και να οριοθετήσουμε αυτή τη σχέση».
Σε ό,τι αφορά στον έλεγχο της τρόικας, ο υπουργός ανέφερε πως το θέμα αυτό «δεν αναφέρθηκε καθόλου. Ηταν μία συζήτηση ανάμεσα σε δύο κράτη. Η Γερμανία έχει άποψη, έχει βοηθήσει την Ελλάδα επανειλημμένως και τώρα συζητάμε για να βοούμε μία κοινά αποδεκτή λύση για την επόμενη ημέρα». Πρόσθεσε, δε, ότι «η Γερμανία και ο κ. Σόιμπλε ιδιαίτερα είναι ευρωπαϊστής. Θέλει μία ισχυρή Ευρώπη και για να έχουμε μία ισχυρή Ευρώπη θέλουμε μία ισχυρή Ελλάδα».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου