Τετάρτη, 22 Οκτωβρίου 2014

Ποια είναι η ιδανική ώρα για να πιεις καφέ;

Η χρονοφαρμακολογία λέει πως σε γενικές γραμμές, ο πιο αποτελεσματικός καφές της ημέρας είναι αυτός που καταναλώνεται μετά τις 9:30 και έως τις 11:30 το πρωί. 
Ως χρονοφαρμακολογία ή χρονοθεραπευτική μπορεί να οριστεί η μελέτη της αλληλεπίδρασης των βιολογικών ρυθμών και της δράσης ενός φαρμάκου.   

Ο σημαντικότερος παράγοντας που καθορίζει αυτή τη διαδικασία, είναι σύμφωνα με τους επιστήμονες, το φως και η επίδρασή του στον 24 ωρο κύκλο των σωματικών λειτουργιών.   

Η μελέτη λοιπόν των ημερήσιων μεταβολών στο καρδιαγγειακό σύστημα και η παρακολούθηση όλων των λειτουργιών του εγκεφάλου που συνδέονται νευρολογικά, αλληλεπιδρούν και δημιουργούν τον ανθρώπινο χάρτη που καθορίζει όλη τη μέρα μας. 

Κάπου εδώ, αρχίζει να εμπλέκεται η καφεΐνη και η αποτελεσματικότητά της. 

Ο νευρολόγος Steven Miller, έχει αναπτύξει μια ενδιαφέρουσα επιστημονική θεωρία για το ποια είναι η ιδανική ώρα που πρέπει να καταναλώνουμε τον αγαπημένο μας καφέ.

Με δεδομένο το ότι ο καφές έχει ομοιότητες με πολλά φάρμακα ως προς την επίδρασή του, ο Miller εξηγεί πως ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται. 

Η χρονοφαρμακολογία λοιπόν, λέει πως σε γενικές γραμμές, ο πιο αποτελεσματικός καφές της ημέρας είναι αυτός που καταναλώνεται μετά τις 9:30 και έως τις 11:30 το πρωί.

Το δίωρο αυτό είναι που τα επίπεδα κορτιζόλης (γνωστή και ως ορμόνη του στρες) στον ανθρώπινο οργανισμό είναι χαμηλά και η καφεΐνη θα αποδώσει το μέγιστο της ισχύς της. 

Νωρίτερα από τις 9, τα επίπεδα είναι υψηλά και ουσιαστικά ο καφές είναι ένα placebo που περισσότερο ψυχολογικά επιδράει.

Ότι ακριβώς συμβαίνει όταν για παράδειγμα γίνεται κατάχρηση ισχυρών παυσίπονων για έναν απλό πονοκέφαλο, συμβαίνει και με τον καφέ...  

Παθαίνουμε ανοσία και ο καφές δεν μας "πιάνει"! 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου