Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου 2014

Η Ελλάδα μετά τα Μνημόνια - Συμπεράσματα

Με μεγάλη επιτυχία ο κοινωνικός διάλογος της Ελληνικής Οργάνωσης Πολιτικής & Οικονομικής Επιστήμης (GRAPESS) με θέμα "Η Ελλάδα μετά τα μνημόνια" την Τετάρτη 29 Οκτωβρίου στον Ιανό.


Ο δημοσιογράφος Θάνος Δημάδης παρά την φυσική απουσία του, αλλά με την βοήθεια της τεχνολογίας τόνισε μεταξύ άλλων ότι, "ο τίτλος "Μετά το Μνημόνιο" είναι πολύ πρόωρος για να χρησιμοποιηθεί, με βάση τα όσα έχουμε ζήσει ως τώρα, δεδομένου ότι μπήκαμε στο μνημόνιο χωρίς να γνωρίζουμε που βαδίζουμε".

Η δικηγόρος και Γραμματέας του Κοινωνικού Παντοπωλείου "ΜΑΖΙ" Αλεξάνδρα Γωγούση στην ομιλία της τόνισε τον ρόλο της αλληλεγγύης στην εποχή της κρίσης. Επίσης κατέδειξε τον υπερμεγέθη δανεισμό ως "αποτέλεσαμ του άπληστου χαρακτήρα του Έλληνα".

Στη συνέχεια ο Δημήτρης Λακασάς, CEO Olympia Electroncs και Πρόεδρος Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας έθιξε το γεγονός ότι το 6,8% του ΑΕΠ αφορά έξοδα γραφειοκρατείας, σε αντίθεση με το 0,47% που διαθέτουμε στην έρευνα. Δήλωσε επίσης ότι "Η κρίση στην Ελλάδα ξεκίνησε όταν σταμάτησε να παράγει και να εξάγει, δηλαδή το 1981, και άρχισε να δίνει βάρος μόνο στο εισόδημα του λαού και έτσι εκτοξεύθηκε το δημόσιο χρέος. Η Ελλάδα θα περάσει στην μετά-μνημόνιο εποχή όταν 50% του ΑΕΠ θα παράγεται από την εξωστρέφεια της." Σε μια αποστροφή του λόγου του ακόμα είπε ότι "η κρίση ήταν δομική και είχε ξεκινήσει από το 1981. Ζούσαμε σε κρίση και δεν το ξέραμε, με αποτελέσματα να δανειζόμαστε από τα παιδιά μας, να δανειζόμαστε από σας" για να εισπράξει το θερμό χειροκρότημα από το ακροατήριο.

Ο τελευταίος ομιλήτης, ο καθηγητής του ΑΠΘ, Γεώργιος Δουράκης, εξήγησε στο κοινό τα λάθη των κυβερνήσεων στην εποχή της κρίσης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "τα όργανα της εξουσίας μας, επιδίδονταν σε διάλογο καφενειακού τύπου και μετά αναρωτιώταν για τα υψηλά επιτόκια που τους έδινα οι αγορές για τα δάνεια".

Στο τέλος ακολούθησε διάλογος, με τοποθετήσεις και ερωτήσεις του κοινού. Δείτε απόσπασμα από τις τοποθετήσεις του κοινού καθώς και τις αποκλειστικές φωτογραφίες από την εκδήλωση.
 
 
 0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου