Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2014

Τα μυστικά που πρέπει να ξέρουν αυτοί που θέλουν να απολαμβάνουν το κρασί!!

Δεν χρειάζεται εξειδικευμένη γνώση για να απολαύσει κάποιος ένα αξιόλογο κρασί.
Αυτό που χρειάζεται να γνωρίζουν οι οινόφιλοι, είναι οι περιπτώσεις που μπορούν να καταστρέψουν την απόλαυσή τους, προτού μάλιστα η πρώτη γουλιά τους πλημμυρίσει τον ουρανίσκο.
Όσο αναφορά την θερμοκρασία μη σερβίρετε το κόκκινο κρασί (για το λευκό δεν το συζητάμε) σε θερμοκρασία δωματίου, ιδιαίτερα μια ζεστή μέρα. Οτιδήποτε πάνω από τους 20 βαθμούς, είναι ζεστό. Βάλτε το μπουκάλι στο ψυγείο μισή ώρα προτού το σερβίρετε και θα παρατηρήσετε αμέσως την ποιοτική διαφορά.
Όσο αναφορά την ταραχή το κρασί σε κάποιο βαθμό είναι «ζωντανό» κι αν έχει κάνει ολόκληρο ταξίδι μέχρι να φτάσει στα χέρια σας, πιθανόν να σας φανεί παράξενο στη γεύση. Τα «κουνημένα» κρασιά είναι «σκληρά» στη γεύση και ξινίζουν.
Στην περίπτωση των αρωμάτων η απόλαυση ενός κρασιού το σημαντικότερο ρόλο παίζει η μύτη. Μπορείτε να γευτείτε πέντε πράγματα (γλυκό, αλμυρό, πικρό, ξινό και ουμάμι), όμως μπορείτε να μυρίσετε 100.000 άλλα  πράγματα! Έτσι ο χειρότερος εχθρός του κρασιού είναι το άρωμα που έχετε βάλει στο πρόσωπό σας την συγκεκριμένη στιγμή.
Η ζάχαρη παίζει και αυτή με την σειρά σημαντικό παράγοντα. Ένας οινόφιλος μπορεί να αγαπάει τα γλυκά, όμως οφείλει σε περίπτωση που έχουν ήδη σερβιριστεί να αποτελειώσει το κρασί του και κατόπιν να ασχοληθεί μαζί τους.

Υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που δεν τα πάνε καθόλου καλά με το κρασί. Aυτά είναι τα σπαράγγια. Τα σπαράγγια έχουν ένα συστατικό που ονομάζεται μεθυλική μερκαπτάνη, η οποία κάνει τη γεύση του κρασιού πιο φυτική. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου