Τετάρτη, 22 Οκτωβρίου 2014

Aνακύκλωση: Πώς την κάνουν 6 κορυφαίες πόλεις του κόσμου!


Ο ηγέτης της ανακύκλωσης των απορριμμάτων στην Ευρώπη είναι αναμφίβολα η Σουηδία.Λαμπρά παραδείγματα ανακύκλωσης υπάρχουν όμως και στην άλλη όχθη του Ατλαντικού. Ή για να είμαστε ακριβέστεροι, στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Ίσως η ευαισθητοποίηση στα περιβαλλοντικά θέματα εκεί είναι υψηλότερη. Οπωσδήποτε δεν είναι τυχαίο ότι οι πέντε κορυφαίες αμερικανικές πόλεις στην ανακύκλωση βρίσκονται στη Δυτική Ακτή και οι τέσσερις από αυτές στην Καλιφόρνια, μια Πολιτεία που πρωταγωνιστεί παγκοσμίως στη διείσδυση της ηλιακής ενέργειας και που πρόσφατα απαγόρευσε τη χρήση της πλαστικής σακούλας.
Αυτό βέβαια επιτεύχθηκε με την υλοποίηση των κατάλληλων πολιτικών. Από το 1989 ακόμα, η Πολιτεία της Καλιφόρνια ψήφισε νόμο που απαιτούσε από πόλεις και Κομητείες να μειώσουν κατά το ήμισυ τα απορρίμματα που κατέληγαν στις χωματερές ως το 2000. Ένας νέος νόμος που υπερψηφίστηκε το 2011 ανέβασε το ποσοστό σε 75% ως το 2020.
Οπότε δεν πρέπει να μας προκαλεί έκπληξη γιατί εκεί τα καταφέρνουν. Σε αντίθεση με την Ελλάδα, υπάρχουν νόμοι και οι πολίτες τους σέβονται. Ειδάλλως υπόκεινται τις συνέπειες.

Αλλά και τα σχέδια του ΥΠΕΚΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων σε ευαίσθητες περιοχές της χώρας όπως τα νησιά, όπου οι παράνομες χωματερές αποτελούν τον κανόνα, ωσάν να κατοικούσαμε σε τριτοκοσμική χώρα (ή μήπως αυτό συμβαίνει και δεν το παραδεχόμαστε;).
Λοιπόν:
Σαν Φρανσίσκο: 80%
Το Σαν Φρανσίσκο είναι η κορυφαία αμερικανική πόλη στην ανακύκλωση με ποσοστό απορριμμάτων 80% εκτός χωματερών, σύμφωνα με στοιχεία του 2013.
Από τη μια η περιβαλλοντική συνείδηση των κατοίκων της πόλης και από την άλλη οι δρακόντειοι νόμοι αποτρέπουν πολίτες και επιχειρήσεις από το να απορρίπτουν ανεξέλεγκτα τα πράγματα που δεν θέλουν.
Λος Άντζελες: 76,4%
Σύμφωνα με κοινή μελέτη των υγειονομικών αρχών της πόλης και του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, η “Πόλη των Αγγέλων” έστειλε στις χωματερές μόλις το 25% των απορριμμάτων το 2012.
Σαν Χοσέ: 75%
Κάποτε η μεγαλύτερη πόλη της περιοχής του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο δεν θεωρείτο ιδιαιτέρως φιλική στο περιβάλλον. Την τελευταία δεκαετία πετυχαίνει ρυθμούς μείωσης των όγκων που καταλήγουν στις χωματερές της τάξης του 60% και πρόσφατα πέτυχε τον στόχο του 75% που είχε θέσει το 2007.
Πόρτλαντ: 70%
Η μεγαλύτερη πόλη της Πολιτείας του Όρεγκον πέτυχε ποσοστό αξιοποίησης απορριμμάτων 70% με τα νοικοκυριά να πρωταγωνιστούν με 74%.
Σαν Ντιέγκο: 68%
Η νοτιότερη μεγαλούπολη της Δυτικής Ακτής έχει καταφέρει να απομακρύνει από τις χωματερές το 68% των απορριμμάτων. Οι Αρχές της πόλης υπογραμμίζουν ότι υλοποιείται ένα πρόγραμμα ανακύκλωσης οικοδομικών αποβλήτων από νέες κτηριακές κατασκευές και κατεδαφίσεις (αντί να τα ρίχνουν σε χαράδρες), ενώ από το 2007 η ανακύκλωση είναι υποχρεωτική για όλους.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου