Τετάρτη, 22 Οκτωβρίου 2014

Ξεκινά το 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη!!

Ένας... "Λευκός Θεός" (η ιστορία μιας 13 χρονης που επαναστατεί ενάντια στον κόσμο των ενηλίκων κι ένας σκύλος που ...επαναστατεί ενάντια στον κόσμο των ανθρώπων), κι "Ένα περιστέρι έκατσε σε ένα κλαδί, συλλογιζόμενο την ύπαρξή του" (το τρίτο μέρος μιας κινηματογραφικής τριλογίας με θέμα "το να είσαι άνθρωπος") είναι οι τίτλοι των ταινιών που ανοίγουν και "κλείνουν" - συμβολικά ίσως - την 55η διοργάνωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (ΦΚΘ) το δεκαήμερο που ξεκινά την επόμενη Παρασκευή 31 Οκτωβρίου και ολοκληρώνεται στις 9 Νοεμβρίου.
Με προϋπολογισμό μικρότερο από κάθε άλλη προηγούμενη διοργάνωση (δεν ξεπερνά τις 700.000 ευρώ -ποσό που συγκεντρώνεται από χορηγίες ιδιωτών, του ΥΠΠΟ, της ΝΕΡΙΤ κ.α.) "το φεστιβάλ επιμένει, και έχει ήδη κατακτήσει μια από τις σημαντικότερες θέσεις διεθνώς και ιδιαίτερα στα Βαλκάνια" όπως χαρακτηριστικά είπε στη διάρκεια της σημερινής επίσημης παρουσίασης της διοργάνωσης ο καλλιτεχνικός του διευθυντής κ. Δημήτρης Ε.
Συνολικά στη φετινή δεκαήμερη διοργάνωση θα προβληθούν 150 ταινίες από τις οποίες: οι 14 στο επίσημο διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμα, 36 ελληνικές ταινίες (στο πλαίσιο του αφιερώματος στα 100 χρόνια του ελληνικού κινηματογράφου που τιμώνται φέτος) και οι υπόλοιπες στο πλαίσιο των αφιερωμάτων στους δημιουργούς, στα τμήματα "Ανοιχτοί Ορίζοντες", "Ματιές στα Βαλκάνια", στη "Νεανική οθόνη" (για μαθητές), αλλά και στις "ειδικές προβολές", στο 10ό Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads και στο τμήμα Agora Works in Progress.
Το 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί και φέτος στην ιστορική έδρα του θεσμού -τους κινηματογράφους "Ολύμπιον" και "Παύλος Ζάννας" της πλατείας Αριστοτέλους και στις αίθουσες του Λιμανιού.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου