Τετάρτη, 22 Οκτωβρίου 2014

Τους 4.900 πλησιάζουν οι νεκροί από τον Έμπολα

H επιδημία του ιού Έμπολα έχει στοιχίσει την ζωή σε 4.877 ανθρώπους, κυρίως στις 3 χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο στη Δυτική Αφρική (Γουινέα, Σιέρα Λεόνε, Λιβερία) σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που δημοσιεύτηκε σήμερα και καλύπτει έως και την 19η Οκτωβρίου. Συνολικά ο ΠΟΥ έχει καταγράψει 9.936 κρούσματα, που είναι θανατηφόρα σε ποσοστό 70%, σε 7 χώρες.

 Μετά τη δημοσίευση του προηγούμενου απολογισμού, την 17η Οκτωβρίου, σε δύο χώρες κηρύχθηκε επίσημα το τέλος της ασθένειας, δηλαδή στη Σενεγάλη και στη Νιγηρία. Σε άλλες δύο χώρες συνεχίζουν να καταγράφονται κρούσματα, εκτός των τριών χωρών της Αφρικής: στις ΗΠΑ και στην Ισπανία. Η επιδημία του ιού που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό πλήττει όλες τις περιφέρειες της Σιέρα Λεόνε, ανέφερε ο ΠΟΥ. Στη Λιβερία σε όλες οι περιφέρειες εκτός από μία έχουν καταγραφεί κρούσματα.

 Τα κρούσματα, ο αριθμός των οποίων έχει υποτιμηθεί, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, εξαπλώνονται κατά κύριο λόγο στις πρωτεύουσες και κυρίως στη Μονρόβια, την πρωτεύουσα της Λιβερίας. Οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες υγείας συνεχίζουν να πληρώνουν ιδιαίτερα βαρύ τίμημα στην επιδημία αυτή. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει καταγράψει 433 κρούσματα στις τάξεις τους, εκ των οποίων 244 θανατηφόρα.

Στη Λιβερία, την πλέον πληγείσα χώρα, έχουν καταγραφεί 4.665 κρούσματα, εκ των οποίων 2.705 θανατηφόρα.

Στη Σιέρα Λεόνε ο αριθμός των κρουσμάτων έχει αυξηθεί στα 3.706 κρούσματα, περιλαμβανομένων 1.259 θανατηφόρων.

Στη Γουϊνέα, όπου ξέσπασε η επιδημία τον περασμένο Δεκέμβριο, έχουν καταγραφεί 1.540 κρούσματα, εκ των οποίων 904 ήταν θανατηφόρα.

ΗΠΑ: Στον έλεγχο του CDC οι επιβάτες από τη Δ. Αφρική

 Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) αναλαμβάνει τη διεξαγωγή των ελέγχων στα αμερικανικά αεροδρόμια για τους επισκέπτες από τις χώρες που έχουν χτυπηθεί από τον Έμπολα.

Στις δηλώσεις που έκανες ο διευθυντής του CDC, Τομ Φρίντεν, τόνισε ότι οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν από τη Δευτέρα και σε αυτούς θα υποβάλλονται εκτός από τους ταξιδιώτες, το ιατρικό προσωπικό, οι στρατιωτικοί και οι δημοσιογράφοι.

Ένας ακόμη ασθενής του θανατηφόρου ιού Έμπολα ανάρρωσε πλήρως από την ασθένεια και αναμένεται να εγκαταλείψει την ειδική μονάδα. Όπως ανακοινώθηκε από το Ιατρικό Κέντρο της Νεμπράσκα, ο Ασόκα Μούκπο εικονολήπτης του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου NBC, ανάρρωσε πλήρως από τον ιό Έμπολα και θα λάβει εξιτήριο από το νοσοκομείο για να επιστρέψει στο σπίτι του στο Ρόντ Άιλαντ.

«Η αρνητική εξέταση αίματος που επιβεβαιώθηκε από το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων έδειξε ότι ο Ασόκα Μούκπο δεν έχει πλέον κανένα ίχνος του ιού στο αίμα του και είναι ελεύθερος να μεταβεί στο σπίτι» ανέφερε η ανακοίνωση του Ιατρικού Κέντρου της Νεμπράσκα,

«Το να θεραπευτείς από τον ιό Έμπολα είναι ένα συναίσθημα που σε καθιστά πραγματικά ταπεινό» δήλωσε ο Ασόκα Μούκπο μέσω ανακοίνωσης. «Πάρα πολλοί άνθρωποι δεν είναι τόσο τυχεροί όσο εγώ. Είμαι πολύ ευτυχής που είναι ζωντανός», συμπληρώνεται στην ανακοίνωση.

Ο εικονολήπτης μολύνθηκε από τον θανατηφόρο ιό στην Μονρόβια πρωτεύουσα της Λιβερίας ενώ κάλυπτε την επιδημία για λογαριασμό του NBC, αλλά δεν ξέρει πώς αρρώστησε «Περιβαλλόμουν από πολλά άρρωστα άτομα πριν αντιληφθώ ότι αρρώστησα και εγώ » είπε. «Νόμιζα ότι κρατούσα τις ασφαλείς αποστάσεις και θα ήθελα να ξέρω ακριβώς τι πήγε στραβά» συμπλήρωσε. Ο Ασόκα Μούκπο που νοσηλεύεται από τις 6 Οκτωβρίου σε μια εξειδικευμένη μονάδα είναι ο δεύτερος ασθενής που αναρρώνει από τον ιό Έμπολα στο Ιατρικό Κέντρο της Νεμπράσκα. Ο πρώτος ασθενής που θεραπεύτηκε ήταν ο δρ Ρίτσαρντ Σάκρα ο οποίος κρίθηκε ότι ανάρρωσε πλήρως από την ασθένεια στις 25 Σεπτεμβρίου.

«Το προσωπικό μας είναι βέβαιο ότι θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει με επιτυχία και άλλη περίπτωση ασθενούς με ιό Έμπολα»,ανέφερε ο δρ Φιλ Σμίθ, διευθυντής της εξειδικευμένης μονάδας του Ιατρικού Κέντρου της Νεμπράσκα.

Νωρίτερα όπως ανακοίνωσε ένα ακόμη αμερικανικό εξειδικευμένο ιατρικό κέντρο το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας στην Μπεθέσντα του Μέριλαντ καλύτερη είναι και η κατάσταση της υγείας της νοσηλεύτριας Νίνα Φαμ η οποία προσβλήθηκε από τον ιό Έμπολα παρέχοντας βοήθεια στη θεραπεία του πρώτου ασθενή που διαγνώσθηκε με τον θανατηφόρο ιό στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Η κλινική κατάσταση της κα Φαμ έχει αναβαθμιστεί από μέτρια σε καλή. Δεν υπάρχουν επιπλέον λεπτομέρειες που να είναι διαθέσιμες αυτή τη στιγμή» αναφέρει ανακοίνωση του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας.

Έως σήμερα οκτώ άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου του Ασόκα Μούκπο και της Νίνα Φαμ έχουν προσβληθεί και νοσηλεύονται εξ αιτίας του Έμπολα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ένας ασθενής ο Έρικ Τόμας Ντάνκαν από τη Λιβερία πέθανε στις 8 Οκτωβρίου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου