Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2014

Σπείρα με εταιρία-«βιτρίνα» στη Θεσσαλονίκη εξαπάτησε 17 επιχειρήσεις

Πολυμελής εγκληματική οργάνωση εξαρθρώθηκε στη Θεσσαλονίκη τα μέλη της οποίας ενέχονται σε πολυάριθμες υποθέσεις απάτης, σε βάρος τεχνικών, μεταφορικών και άλλων εταιριών.


Οι επιχειρήσεις-θύματα είχαν ζημία εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ λόγω αθέτησης των εμπορικών συμφωνιών που συνέπρατταν με νομιμοφανείς εταιρείες, τις οποίες είχαν ιδρύσει τα μέλη του κυκλώματος.
Στην υπόθεση εμπλέκονται συνολικά 5 μέλη της οργάνωσης, εκ των οποίων συνελήφθησαν τα τρία 3 (νόμιμος εκπρόσωπος-υπάλληλος-λογιστής), ενώ έχει ήδη ταυτοποιηθεί και αναζητείται ο 49χρονος «εγκέφαλος» της οργάνωσης και η 38χρονη σύζυγός του.
Σε βάρος των εμπλεκομένων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της πλαστογραφίας, της απάτης κακουργηματικής μορφής, κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση, υπεξαίρεσης, ηθική αυτουργία σε συκοφαντική δυσφήμιση, ηθική αυτουργία σε ψευδή καταμήνυση, απειλή, εξύβριση, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της παράβασης του Νόμου περί προσωπικών δεδομένων.
Όπως προέκυψε από τις ενδελεχείς αστυνομικές έρευνες, η εγκληματική οργάνωση, η οποία διέθετε σαφή ιεραρχία, δομή, διαρκή δράση και συνολικό σχεδιασμό ίδρυσε δύο εταιρείες, εκ των οποίων η μία είχε ως αντικείμενο την πώληση/ενοικίαση containers και η άλλη το γενικό εμπόριο (εμπόριο ζάχαρης, μπανανών κ.ά.).
Αποσκοπώντας σε «αλίευση» πελατών, τα μέλη του κυκλώματος, παρουσίαζαν τις ιδρυθείσες εταιρίες, ως εξαιρετικά φερέγγυες, αξιόπιστες, με μεγάλη εμπορική δραστηριότητα και σημαντικό πελατολόγιο, τη στιγμή όμως που:
 • η πρώτη εταιρία, από τον Οκτώβριο του 2012 ως τον Μάρτιο του 2014, εξαπάτησε 9 επιχειρήσεις, από τις οποίες απέσπασε χρηματικό ποσό άνω των 235.000 ευρώ, καθώς είτε εσκεμμένα δεν παρέδιδε τα παραγγελθέντα containers, είτε παρέδιδε μέρος μόνο της παραγγελίας, είτε παρέδιδε παραγγελία που δεν πληρούσε τις συμφωνηθείσες προδιαγραφές.
 • η δεύτερη εταιρία, η οποία είχε ως αντικείμενο κυρίως την εμπορία ζάχαρης, από τον Νοέμβριο του 2011 ώς τον Ιούλιο του 2012, ακολουθώντας τον ίδιο τρόπο δράσης, εξαπάτησε οκτώ 8 επιχειρήσεις, προκαλώντας τους οικονομική ζημία άνω των 695.000 ευρώ.
Από την αστυνομική έρευνα διαπιστώθηκε ότι ο ιθύνων νους της οργάνωσης, λόγω φυσικής του απουσίας στο εξωτερικό και προκειμένου να διατηρεί τον έλεγχο των εταιρειών και επομένως και του κυκλώματος, είχε εγκαταστήσει στους χώρους που χρησιμοποιούνταν ως γραφεία των επιχειρήσεών του κάμερες παρακολούθησης και μικρόφωνα, μέσω των οποίων παρακολουθούσε ακόμη και συνομιλίες των υπαλλήλων του.
Επίσης, προέκυψε ότι, καθένα από τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης, είχε επιφορτιστεί με συγκεκριμένα καθήκοντα, τα οποία αφορούσαν:
 • στην πλαστογράφηση τιμολογίων,
 • στη λήψη συνεντεύξεων για πρόσληψη υπαλλήλων,
 • στην παροχή πληροφοριών σε ενδιαφερόμενους πελάτες,
 • στη διεκπεραίωση των τραπεζικών συναλλαγών
 • στη λογιστική κάλυψη παράνομων μεταφορών χρημάτων
 • στη θεώρηση πλαστών τιμολογίων, κ.α
Στο πλαίσιο της εκτεταμένης αστυνομικής επιχείρησης, πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης, έρευνες σε επίσημους και «μυστικούς» χώρους γραφείων, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
 • 13 κεντρικές μονάδες ηλεκτρονικών υπολογιστών με τα παρελκόμενά τους
 • σκληρός δίσκος και μονάδες αποθήκευσης USB
 • 7 τηλεφωνικές συσκευές τηλεφωνικού κέντρου
 • 4 σφραγίδες
 • Έγγραφα-εξώδικες διαμαρτυρίες και αγωγές παθουσών εταιρειών
 • Πλήθος εγγράφων, τιμολόγια, δελτία αποστολής και χειρόγραφες σημειώσεις

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.
Η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται για την πλήρη διερεύνηση της παράνομης δράσης του κυκλώματος.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου