Τετάρτη, 12 Μαρτίου 2014

Οι επτά κινήσεις για κάλυψη των αναγκών 2,1 δισ. από την Εθνική


Οι επτά κινήσεις για κάλυψη των αναγκών 2,1 δισ. από την ΕθνικήΕκπλήξεις αναμένονται από την Εθνική την ερχόμενη Πέμπτη καθώς δίχως να πωληθεί η Finansbank και με 7 κινήσεις υπερκαλύπτονται οι κεφαλαιακές ανάγκες των 2,1 δισ. ευρώ!  Αυτός άλλωστε είναι ο λόγος για τον οποίο η μετοχή της Εθνικής πραγματοποιεί ράλι 11,8% μέσα σε δυο ημέρες ενώ προχθές στις ΗΠΑ  η μετοχή σημείωσε άνοδο 12%. 


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, η κερδοφορία θα διαμορφωθεί στα 400 εκατ. ευρώ (με βάση ορισμένες πηγές η κερδοφορία ενδέχεται να ξεπεράσει και τα 400 εκατ. ευρώ).

Εαν λοιπόν τα κέρδη προστεθούν στα έσοδα από την πώληση της Πανγαία και του Αστέρα Βουλιαγμένης τότε ο λογαριασμός ανεβαίνει στα 1.450 εκατομμύρια
Και οι δυο συναλλαγές, δηλαδή του Αστέρα Βουλιαγμένης και της Πανγαία θα ολοκληρωθούν εντός του 2014. Την τελευταία περίοδο, όμως, διεξάγονται διαπραγματεύσεις για την πώληση της Aεδακ - προς τον ελληνοαμερικανό Τζ. Κάλαμος – αλλά και την πώληση της NBG Equity Λονδίνο. Τα δυο τελευταία περιουσιακά στοιχεία υπολογίζονται σε 300 εκατ. ευρώ, έτσι ο συνολικός λογαριασμός αυξάνεται σε 1.750 εκατ. ευρώ.
Οι δυο τελευταίες συναλλαγές είναι η πώληση δανείων (καινούργια) της FINANSBANK προς την Μeryll Lynch, δάνεια τα οποία υπολογίζονται σε 230 εκατ. ευρώ. Επιπρόσθετα, εκτός από τα δάνεια υπάρχουν και ορισμένα καλυμμένα ομόλογα, με τα οποία υπερκαλύπτεται ο στόχος των 2,1 δισ. ευρώ.
Σημασία, όμως, έχει πως υπερκαλύπτεται ο στόχος και παράλληλα προστατεύονται  οι μέτοχοι της Εθνικής.
Δίχως πώληση Finansbank
Μεγάλη σημασία, επίσης, έχει το γεγονός ότι, η Εθνική παρά τις πιέσεις της Τρόικα δεν προχωρεί  άμεσα σε πώληση της Finansbank, θέμα το οποίο δεν είναι μόνο οικονομικό, αλλά, κυρίως, πολιτικό. Η άνεση, όμως, της Εθνικής Τράπεζας η οποία παρά τις συνεχόμενες πιέσεις δεν πωλεί την Finansbank δείχνει ότι η Εθνική παραμένει “μεγάλη” ιδιαίτερα αν συνυπολογίσει κανείς ότι, οι ελληνικές προβλέψεις είναι μόλις 8,7 δισ. ευρώ.
Εξάλλου, όπως έγραφε ήδη απ' την περασμένη εβδομάδα το Newmoney.gr, ακόμα όμως και στην περίπτωση πάντως που θα λαμβάνετο μία απόφαση για πώληση ποσοστού της Finansbank  η Εθνική μπορεί να εγγράψει κάποια μικρή ζημία, αυτή όμως θα συμψηφιστεί με τα κεφάλαια ύψους 1,6 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα αποτιμηθούν ως όφελος από τα 20 δισ. που θα απελευθερωθούν σε αυτή την περίπτωση. (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ).
Η κεφαλαιοποίηση της Finansbank βρίσκεται στα 2,5 δισ. ευρώ και θεωρείται επίσης θετικό το γεγονός ότι, μετά τη Citi, Deutsche και HSBC συστήνουν στους πελάτες τους επιστροφή στο τουρκικό Χρηματιστήριο. 
Πίνακας κεφαλαιακών  αναγκών
Κέρδη  400 εκατ. ευρώ
Πανγαία -  Αστέρας  1,050 εκατ.
ΑΕΔΑΚ - NBGI Λονδίνου  300 εκατ.
Πώληση δανείων    230 εκατ. ευρώ
Καλυμμένες ομολογίες -  

Ήδη απ' την περασμένη εβδομάδα το Newmoney.gr  ανέφερε ότι η διοίκηση της Εθνικής έχει ολοκληρώσει ένα αναλυτικό σχέδιο με πολλά επιμέρους σημεία, τα οποία κατέληγαν και στην έκδοση ομολογιακού δανείου (senior debt) αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της τράπεζας. Ήδη η Διοίκηση ξεκινά  παρουσιάσεις σε ξένους επενδυτές.


Πηγή: Οι επτά κινήσεις για κάλυψη των αναγκών 2,1 δισ. από την Εθνική | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/42975/oi-epta-kiniseis-gia-kalypsi-ton-anagkon-21-dis-apo-tin-ethniki#ixzz2vl0yMHGb

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου