ΚΟΣΜΟΣ

Κάλλιστον κόσμος, ποίημα γαρ θεού. - Θαλής ο Μιλήσιος

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο άνθρωπος φύσει πολιτικόν ον. - Αριστοτέλης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τραπεζίτης είναι αυτός που σου δανείζει μια ομπρέλα όταν έχει ήλιο και σου τη ζητά πίσω τη στιγμή που θα αρχίσει να βρέχει. - Mark Twain

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το σημαντικό πράγμα είναι να μην σταματήσεις να κάνεις ερωτήσεις. Η περιέργεια έχει τον λόγο της που υπάρχει. - Albert Einstein

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Όταν δεν είναι κανείς να σε λυπηθεί ή να ζητωκραυγάσει για σένα, αυτή είναι η στιγμή που γίνεσαι παίκτης. - Ανώνυμος

ΓΝΩΜΕΣ

Οι απόψεις μας γίνονται σταθερές από τη στιγμή που σταματάμε να σκεφτόμαστε. - Ernest Renan

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ετούτος δω ο λαός δε γονατίζει παρά μονάχα μπροστά στους νεκρούς του. - Γιάννης Ρίτσος

Κυριακή, 7 Οκτωβρίου 2012

Πώς να γυμναστείτε για το επόμενο καλοκαίρι, όταν δεν έχετε χρόνο!Ekselikseis Style!


Καλοκαίρι τέλος, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα ανοίξανε και σας περιμένουνε και εσύ περιμένεις πως και πως να έρθει το επόμενο καλοκαίρι.
Κοιτάζοντας όμως τα σουβενίρ και τις φωτογραφίες έρχεσαι πρόσωπο με πρόσωπο με κάποιον που είχες καιρό να δεις…………τον καθρέπτη.
Και όχι δεν το αποφεύγεις ήταν το πιο μισητό αντικείμενο στην μετακόμιση(με τους γονείς σου να φωνάζουν να προσέχεις μην σπάσει γιατί είναι, ένας θεός ξέρει πόσα χρόνια γρουσουζιά) αλλά μάλλον επειδή ξέρεις το μεγαλύτερο αμάρτημα των διακοπών -
τα παραπάνω κιλά. Μην σε πιάνει όμως η κατάθλιψη οι  «Εξελίξεις» είναι εδώ να σώσουν την κατάσταση για να είσαι εσύ όσο καλύτερος/καλύτερη γίνεται για το επόμενο καλοκαίρι

Νότια Αφρική: Απέλυσαν 12.000 μεταλλωρύχους σε ένα βράδι

Εκατοντάδες νοτιοαφρικανοί εργάτες απεργοί διαδήλωσαν χθες για να πιέσουν την εταιρία Anglo American Platinum να ανακαλέσει τις απολύσεις 12.000 απεργών, εν μέσω ενός κύματος απεργιακών κινητοποιήσεων που σαρώνει τη μεγαλύτερη οικονομία της Αφρικής.

Σχεδόν 50 άνθρωποι έχουν χάσει τη

6 αντρικές συμπεριφορές που παρεξηγείς (άδικα)Τι σημαίνουν πραγματικά αυτά που λένε και κάνουν οι άντρες;

Εμείς οι γυναίκες μπορεί να σκεφτόμαστε πολύπλοκα αλλά η αλήθεια είναι πως όταν σκεφτόμαστε κάτι, αυτό και λέμε... με πολλά λόγια. Αντίθετα, οι άντρες μπορεί να σκέφτονται κάτι αλλά ο τρόπος που το εκφράζουν είναι πάντα φειδωλός. Το γεγονός τούτο δημιουργεί πολλές παρεξηγήσεις ειδικά όταν δεν μπορείς με τη γυναικεία σου λογική να ερμηνεύσεις γιατί και πώς δρα!

Βότκα: 20 “οικολογικές” χρήσεις για το σπίτι

Πέραν του γνωστού λόγου για τον οποίo καταναλώνουμε βότκα, το γνωστό αλκοολούχο ποτό έχει μια σειρά από χρήσεις τις οποίες αγνοούμε.

Οι αντιβακτηριδιακές ιδιότητες της βότκας την καθιστούν πολύτιμο φάρμακο και καθαριστικό για το σπίτι, καθώς αντιμετωπίζει από πόνους στο αυτί έως λεκέδες στο χαλί.
Αγοράστε λοιπόν καναδυό μπουκάλια βότκα και επαναπροσδιορίστε τη χρήση της:

Το δηλητήριο της αράχνης αντικαθιστά το Viagra

Δύσπνοια, υπερβολική σιελόρροια, ρίγη και επώδυνη στύση είναι τα κυριότερα συμπτώματα για να καταλάβει κανείς ότι έπεσε θύμα της τοξικής αράχνης «Phoneutria nigriventer», γνωστή ως αράχνη της μπανάνας.

Η αράχνη με το θανατηφόρο δάγκωμα ζει στα τροπικά δάση της κεντρικής και της νότιας Αμερικής, όμως με το εμπόριο μπανάνας έχει μεταφερθεί και σε άλλα μέρη του κόσμου.

Η παρατήρηση ότι το δάγκωμα της αράχνης της μπανάνας προκαλεί πριαπισμό, παρατεταμένη στύση που μπορεί να δημιουργήσει μόνιμη βλάβη στο πέος, παρακίνησε τους επιστήμονες να ερευνήσουν αν το δηλητήριό της θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για μια εναλλακτική θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας.

Σαρκοφάγο φυτό κατασπαράσσει το θύμα του σε χιλιοστά του δευτερολέπτου

Τις εντυπώσεις έχει κλέψει το μικρό σαρκοφάγο φυτό «Drosera glanduligera», που φύεται στη νότια Αυστραλία και αιχμαλωτίζει τα θύματά του σε χιλιοστά του δευτερολέπτου.
Τα φύλλα του φέρουν στις άκρες τους μακριά τριχίδια που μοιάζουν με πλοκάμια.

Όταν το έντομο πλησιάσει, τα πλοκάμια το παγιδεύουν και το μεταφέρουν στο κέντρο του φύλλου.
Εκεί το παραλαμβάνουν άλλα τριχίδια, καλυμμένα με κολλώδη ουσία, τα οποία βοηθούν το φυτό να καταπιεί το έντομο και να το χωνέψει.

Ρέθυμνο: περιβαλλοντικά μηνύματα με γκράφιτι

Γκράφιτυ με …ονοματεπώνυμο, σαφή περιβαλλοντικά μηνύματα και ενημερωτικό χαρακτήρα κοσμούν εδώ και μερικές ημέρες τον μέχρι πρότινος άχαρο τοιχίο στο δημοτικό οικόπεδο του Κουμπέ στο Ρέθυμνο, το οποίο σύντομα θα διατεθεί ως χώρος δωρεάν στάθμευσης στους δημότες.

Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Ρεθύμνης κ. Γιώργη Χ. Μαρινάκη, μια ομάδα νεαρών Ρεθυμνιωτών, με εξαιρετικό ταλέντο και καλλιτεχνικές ευαισθησίες ανέλαβαν να αποδώσουν με το δικό τους ευφάνταστο τρόπο τη δική τους οπτική για την κινητικότητα στην πόλη.

Χρηματοδότηση 110.000 ευρώ για τη στήριξη της μελισσοκομίας

Υπεγράφη  από τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα η ΚΥΑ για την  άμεση εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος επιτήρησης των απωλειών στις αποικίες των μελισσών στη χώρα μας από το Φθινόπωρο 2012 έως το Καλοκαίρι 2013.

Η χώρα μας είχε υποβάλει τεχνική πρόταση εφαρμογής σχετικού προγράμματος λόγω του φαινομένου της μεγάλης μείωσης του πληθυσμού των μελισσοσμηνών.

Καρέτα-καρέτα: η Κομισιόν πιέζει την Ελλάδα για μέτρα προστασίας στον Κυπαρισσιακό Κόλπο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ασκεί πιέσεις στη χώρα μας για την προστασία της καρέττα-καρέττα στον Κυπαρισσιακό Κόλπο
Αιτιολογημένη γνώμη απέστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τέλος Σεπτεμβρίου στην Ελλάδα και με περιθώριο δύο μήνες για να απαντήσει.

—Εν τω μεταξύ η κατάσταση έχει ως εξής:
Οι συνεχείς και άμεσες ενέργειες τόσο των περιβαλλοντικών οργανώσεων, όπως του MEDASSET , όσο και ευαισθητοποιημένων πολιτών απέδωσαν καρπούς και η δόμηση των 50 πολυτελών κατοικιών κατά μήκος των παραλιών ωοτοκίας στο Νότιο Κυπαρισσιακό Κόλπο που ξεκίνησε με τη διάνοιξη πέντε κάθετων προς την παραλία δρόμων, έχει προς το παρόν ανασταλεί.

Σύννεφο σκόνης αστεροειδούς καταπολεμά την κλιματική αλλαγή

Με σύννεφα από σκόνη αστεροειδούς θέλουν να καταπολεμήσουν την παγκόσμια υπερθέρμανση Σκωτσέζοι επιστήμονες  από το πανεπιστήμιο Strathclyde.
Αν και η λύση που προκρίνεται για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι ο περιορισμός των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, μερίδα επιστημόνων προτείνει τη διαμόρφωση συγκεκριμένων κλιματικών συνθηκών με μεγάλα projects γεωμηχανικής.
Πολλά από τα σχεδιαζόμενα projects προβλέπουν «εξωγήινες» παρεμβάσεις, όπως για παράδειγμα η μείωση της ηλιακής ακτινοβολίας που φτάνει στη Γη με την εγκατάσταση γιγάντιων κατόπτρων στο διάστημα, τα οποία θα λειτουργούν ως σκίαστρα. Το πρόβλημα είναι ότι το κόστος εφαρμογής της συγκεκριμένης τεχνολογίας είναι τεράστιο.

Σκυλίτσα ταξίδεψε 17,5 χιλιόμετρα σφηνωμένη σε προφυλακτήρα αυτοκινήτου

Ένα ημίαιμο κανίς έχει γίνει διάσημο στο Ρόουντ Άιλαντ των ΗΠΑ καθώς ταξίδεψε για 17,5 ολόκληρα χιλιόμετρα σφηνωμένο στον προφυλακτήρα αυτοκινήτου που το χτύπησε και επέζησε.
Το περιστατικό ξεκίνησε όταν ένας άντρας που οδηγούσε το αυτοκίνητό του με ταχύτητα 80 χλμ/ώρα από τη Μασαχουσέτη στο Ρόουντ Άιλαντ χτύπησε το άτυχο ζώο.

Ο οδηγός δεν αντιλήφθηκε ποτέ τι είχε συμβεί μέχρι που του έκανε νόημα ένας άλλος οδηγός. Το σκυλί ήταν σφηνωμένο στον προφυλακτήρα του Toyota Camry.
Η σκυλίτσα είχε πάθε διάσειση και είχε χάσει ένα δόντι, αλλά δεν έφερε κατάγματα. Λαμβάνει αντιβιοτικά και παυσίπονα και σε δυό μέρες θα επανέλθει.

Θετικό το περιβάλλον για τις ανανεώσιμες πηγές στην Ελλάδα!


Ετήσιο ρυθμό αύξησης 23% κατέγραψε η η συνολική εγκατεστημένη ισχύς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (Η/Ε) από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (σε MW) την πενταετία 2006-2011 σύμφωνα με έρευνα της Icap.
Μάλιστα, το 2011 η ισχύς των ΑΠΕ αυξήθηκε κατά 40% σε σύγκριση με το 2010.

Τη μερίδα του λέοντος κατέχουν τα αιολικά πάρκα με 68% της εγκατεστημένης ισχύος το 2011, ενώ ακολούθησαν φωτοβολταϊκά πάρκα με ποσοστό 21,6% και μικρά υδροηλεκτρικά με 8,5%.
Το 85% περίπου της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος βρίσκεται στο διασυνδεδεμένο σύστημα και το υπόλοιπο 15% στα μη διασυνδεδεμένα νησιά.

O top υποψήφιος πλάνητης εξωγήινης ζωής!


Σύμφωνα με τους ειδικούς ο Gliese 163c, ένας πλανήτης που ανακαλύφθηκε πρόσφατα, συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να διαθέτει κάποιες μορφές ζωής.

Εχει νερό;

Ο Gliese 163c έχει μάζα 7 περίπου φορές μεγαλύτερη από εκείνη της Γης και βρίσκεται σε απόσταση 49 ετών φωτός από εμάς στον αστερισμό της Δοράδος. Χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο HARPS ομάδα ερευνητών με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου Joseph Fourier στη Γκρενόμπλ εντόπισαν την ακριβή θέση του πλανήτη μέσα στο ηλιακό του σύστημα.

H μπαταρία του μέλλοντος θα βασίζεται στη ζάχαρη!


Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου είναι μια ευρέως διαδεδομένη τεχνολογία αποθήκευσης ενέργειας.
Το πρόβλημα είναι ότι το λίθιο αποτελεί ένα σχετικά σπάνιο στοιχείο που βρίσκεται σε συγκεκριμένες περιοχές του κόσμου, όπως η Κίνα και η Αυστραλία με αποτέλεσμα οι μπαταρίες ιόντων λιθίου να είναι ακριβές.

Μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Θετικών Επιστημών του Τόκυο της Ιαπωνίας βρήκε ένα “γλυκό” τρόπο να ξεπεράσει αυτά τα εμπόδια: τη ζάχαρη.

Ο σκληρός άνθρακας από την πυρόλυση της σακχαρόζης, του βασικού συστατικού της ζάχαρης, μπορεί να αποτελέσει ένα νέο υλικό ανόδου για μπαταρίες ιόντων νατρίου.

Δυτική Μακεδονία: Μέχρι το 2040 θα διαρκέσουν τα αποθέματα λιγνίτη!

Μέχρι το 2040 εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν τα αποθέματα λιγνίτη που υπάρχουν στη Δυτική Μακεδονία και υπολογίζονται σε ένα δισεκατομμύριο τόνους εκμεταλλεύσιμου κοιτάσματος.

Σε κάθε περίπτωση, προβλέπεται για την επόμενη δεκαετία σταθεροποίηση της σημερινής κατάστασης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή. Ωστόσο οι άνθρωποι του τόπου αναγνωρίζουν την ανάγκη αποστασιοποίησης από την «μονοκαλλιέργεια» του λιγνίτη και ενθάρρυνσης δραστηριοτήτων που αφορούν τον πρωτογενή τομέα και την αγροτική παραγωγή, την επιχειρηματικότητα και τον τουρισμό.

Μανιτάρια που φωσφορίζουν!

Μανιτάρια που φωσφορίζουν , αράχνες που χοροπηδούν και ένα φυτό που χρησιμεύει και ως τουαλέτα για τα μικρά ζώα ανακαλύφθηκαν στο πλαίσιο ερευνητικής αποστολής στο Βόρνεο, στη Νοτιοανατολική Ασία.
«Ήταν μια πετυχημένη αποστολή», δήλωσε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Menno Schilthuizen, από το Κέντρο Φυσικής Βιοποικιλότητας στην Ολλανδία.
Στην έρευνα συμμετείχαν επιστήμονες από την Ολλανδία και τη Μαλαισία, οι οποίοι μελέτησαν τη βιοποικιλότητα γύρω από το όρος Κιναμπάλου, στο υψηλότερο σημείο του Βόρνεο.

Δραματική μείωση του τσαγιού στα ελληνικά βουνά!Ελέγχους και μέτρα παρόμοια με αυτά που λαμβάνονται σήμερα για τη λαθροϋλοτόμηση συστήνουν ειδικοί επιστήμονες σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί το φαινόμενο της ληστρικής εκμετάλλευσης του ελληνικού τσαγιού (Sideritis).
Οργανωμένες ομάδες που συλλέγουν και πωλούν αυτοφυή φυτά από όλη τη χώρα χτενίζουν δεκάδες βουνοπλαγιές όπου φυτρώνουν είδη ελληνικού τσαγιού και το συλλέγουν παράνομα σε τέτοιο βαθμό που είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος εξαφάνισής του. Ηδη σε δεκάδες ορεινές περιοχές της χώρας, και σε υψόμετρο άνω των 1.000 μ. όπου αυτοφύεται το τσάι του βουνού, οι πληθυσμοί του τσαγιού έχουν μειωθεί δραματικά, και επιστήμονες του ΑΠΘ και του Τμήματος Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ επισημαίνουν την επιτακτική ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα για να αποτραπεί η καταστροφή του.

Συνέντευξη από τον Δημήτρη Μακαλιά

Του Θοδωρή Γκαλμπένη

Ο Μπράντο Μάρλον είπε πως «ηθοποιός είναι αυτός, που όταν δεν μιλάς γι' αυτόν, δεν ακούει». Αυτά τα λόγια μού ήρθαν στο νου, όταν πλέον είχα την εικόνα του Δημήτρη Μακαλιά στο μυαλό μου και λίγο πριν αποφασίσω να του ζητήσω να μου παραχωρήσει συνέντευξη. Ο Δημήτρης, κυρίες και κύριοι, δημιουργεί μια φυσική μουσική με το σώμα του. Σμιλεύει τη μάσκα του με την εσωτερική του φλόγα. Μεταφράζει τη δημιουργία σε ζωή. Δεν ξέρω κατά πόσο είναι δύσκολο να συμπεριφέρεται κανείς με υποκρισία, ναδείχνει στους άλλους ψεύτικα συναισθήματα, αλλά ο Δημήτρης Μακαλιάς τα καταφέρνει μια χαρά. Αυταπόδειχτο!