Σάββατο, 6 Οκτωβρίου 2012

MUN:5+1 λόγοι για να συμμετάσχεις. Της Ζωής Π.

Model   United      Nations:
My         Ultimate   Need

5+1
λόγοι για να συμμετάσχεις

Συνοπτικά, να σου πω ότι κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου, ο κάθε συμμετέχων αναλαμβάνει να εκπροσωπήσει μία χώρα ως διπλωμάτης σε μία συγκεκριμένη επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών (πχ. Το Human Rights Council και Economic and Social Council), και να επιχειρηματολογήσει υπέρ των συμφερόντων της χώρας του αναφορικά με φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν την παγκόσμια κοινότητα, όπως η πυρηνική ενέργεια, τα παιδιά στρατιώτες, το εμπόριο ναρκωτικών και ο αναλφαβητισμός. Τα συνέδρια διεξάγονται σε πολλά μέρη του κόσμου και ευτυχώς υπάρχουν και ελληνικές διοργανώσεις (ώστε να μην καταξοδευτείς!) . Η επίσημη γλώσσα του κάθε συνεδρίου ποικίλει, αλλά τα ΜUN στα οποία συμμετέχουν αποστολές από τη Νομική διεξάγονται στα αγγλικά και ενίοτε, συνεδριάζει και μία επιτροπή στη γαλλική γλώσσα. Πάντως, όσον αφορά το θέμα της γλωσσικής επάρκειας, μη σε απασχολεί. ΟΛΑ μπορούν να γίνουν με δουλειά και επίσης κατά την προετοιμασία σου, θα έχεις την ευκαιρία να μάθεις τους βασικότερους όρους που θα σου χρειαστούν κατά τη διάρκεια του debate.

MUN
, RESOLUTION, DELEGATE! Αν οι λέξεις αυτές σου θυμίζουν κάτι, είσαι σε καλό δρόμο. Αν πάλι δε σου λένε τίποτα, ποτέ δεν είναι αργά! Εδώ είμαι εγώ και σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσω να σου δώσω τις βασικές πληροφορίες όσον αφορά τη συγκεκριμένη διοργάνωση.
Το MUN αποτελεί μία προσομοίωση της λειτουργίας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), που απευθύνεται ανάλογα με το εκάστοτε συνέδριο, σε μαθητές και φοιτητές. Παράλληλα με το ΜUN, οργανώνονται και άλλου είδους προσομοιώσεις, όπως το EYP (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων) και το MEU (Προσομοίωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης).

Άκου, λοιπόν, 6 λόγους για τους οποίους αξίζει να δηλώσεις συμμετοχή άμεσα σε κάποιο MUN:

1. To ΜUN είναι μια απίστευτη ευκαιρία για να γνωρίσεις παιδιά συνομήλικα με εσένα με τα οποία ανάμεσα στα οποία (πραγματικά σου μιλάω) θα βρεις σίγουρα κάποιους με τους οποίους θα ταιριάζεις! Ξέχασα να σου πω ότι τις ημέρες διεξαγωγής του συνεδρίου διοργανώνονται και social events στα οποία περνάς απλά ΤΕΛΕΙΑ!

2. Συμμετέχοντας σε αυτή τη διοργάνωση, αποκτάς πολλές γνώσεις σχετικά με παγκόσμια προβλήματα. Και ας μη γελιόμαστε: σπάνια αποφασίζουμε να ενημερωθούμε για θέματα όπως η κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή ή οι προσπάθειες αφοπλισμού κάποιων χωρών.

3. Θα βελτιώσεις απίστευτα τις ρητορικές σου ικανότητες! Η σχολή μας και τα επαγγέλματα που πιθανώς θα ακολουθήσουμε μετέπειτα βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην επιχειρηματολογία και στην ορθή τεκμηρίωση. Ξεκίνα, λοιπόν, την εξάσκηση από τώρα! Επίσης, μην ξεχνάς, ότι ως αντιπρόσωπος ενός κράτους πρέπει να υπερασπιστείς την πολιτική της χώρας σου και όχι να εκφράσεις την προσωπική σου άποψη. Έτσι, τα πράγματα δυσκολεύουν.

4. Βελτιώνεις τα αγγλικά σου!!! Και μάλιστα, με έναν πολύ ενδιαφέροντα τρόπο, χωρίς να χρειάζεται να καταπιεστείς, με μαθήματα, ασκήσεις και φροντιστήρια! Πριν από το συνέδριο, ενημερώνεσαι από τις επίσημες ιστοσελίδες της χώρας που εκπροσωπείς, πάνω στο προς συζήτηση θέμα και διαμορφώνεις την πολιτική σου, ενώ όσο βρίσκεσαι στην επιτροπή αποκτάς μεγαλύτερη ευχέρεια, αφού επιχειρηματολογείς στα αγγλικά.

5. Η συμμετοχή σε ένα MUN αποτελεί μία αφορμή για ταξιδάκι !! Με φίλους ή μόνος, μπορείς να επισκεφτείς είτε μία άλλη ελληνική πόλη είτε κάποια χώρα του εξωτερικού.

6. Μπορεί να σου φαίνεται ακραίο αλλά στ’ αλήθεια πιστεύω ότι, όσο ουτοπικές και να φαίνονται οι λύσεις των παγκόσμιων προβλημάτων που προτείνονται στα MUN,  η συμμετοχή σε τέτοιες διοργανώσεις αποτελεί το πρώτο βήμα για να αλλάξεις κάτι γύρω σου. Και αυτό όχι γιατί θα εξαλειφτεί ο αναλφαβητισμός αν το αποφασίσεις εσύ ως διπλωμάτης, αλλά γιατί συμμετέχοντας, γίνεσαι πολίτης του κόσμου, ενημερώνεσαι, κινητοποιείσαι και φιλτράρεις τις πληροφορίες με τις οποίες σε βομβαρδίζουν.


ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙΣ: Ευτυχώς είσαι σε μια σχολή, το αντικείμενο της οποίας σχετίζεται άμεσα με τις διεθνείς σχέσεις και την πολιτική. Έτσι, λοιπόν, πολλοί συμφοιτητές μας ασχολούνται με το MUN και μπορούν να σε καθοδηγήσουν.

Ελπίζω να σε έπεισα. Δήλωσε συμμετοχή και ΔΕ θα το μετανιώσεις!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου