Πέμπτη, 4 Οκτωβρίου 2012

Τουρκία: Απολογείται η Συρία για το βομβαρδισμό – άδεια για στρατιωτικές επιχειρήσεις

Η Συρία απολογήθηκε μέσω των Ηνωμένων Εθνών για τη ρίψη οβίδας που προκάλεσε το θάνατο πέντε τούρκων πολιτών το βράδυ της Τετάρτης στη συνοριακή κωμόπολη Ακτσάκαλ, διαβεβαιώνοντας την Άγκυρα πως παρόμοιο επεισόδιο δεν πρόκειται να επαναληφθεί.


«Η Συρία αποδέχεται αυτό που έκανε και απολογείται. Είπαν πως κάτι παρόμοιο δεν πρόκειται να ξανασυμβεί. Αυτό είναι καλό. Ο ΟΗΕ μεσολάβησε και μίλησε με τη Συρία το απόγευμα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπεσίρ Αταλάι.


Νωρίτερα, σε μία κίνηση που δίνει μία νέα διάσταση στη συριακή κρίση, η τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε με 320 ψήφους υπέρ και 129 κατά (σε σύνολο 550 εδρών), τη διενέργεια στρατιωτικών επιχειρήσεων πέρα από τα σύνορα της χώρας, σε περίπτωση που η κυβέρνηση κρίνει ότι μία τέτοια κίνηση είναι απαραίτητη.

Παρά ταύτα, ο κ. Αταλάι υπογράμμισε πως το επίμαχο νομοσχέδιο «δεν είναι για πόλεμο [...] έχει αποτρεπτικά χαρακτηριστικά».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο ανώτερος σύμβουλος του τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, ο οποίος αποσαφήνισε μέσω Twitter ότι η «Τουρκία δεν ενδιαφέρεται για πόλεμο με τη Συρία, όμως έχει τη δυνατότητα να προστατεύσει τα σύνορά της και να ανταποδώσει οποτεδήποτε είναι απαραίτητο.

»Πολιτικές, διπλωματικές πρωτοβουλίες θα συνεχιστούν», συμπλήρωσε.

Σημειώνεται ωστόσο πως το υπόμνημα που στάλθηκε από την κυβέρνηση Ερντογάν προς το κοινοβούλιο πριν την ψηφοφορία, η Άγκυρα χαρακτήριζε τη ρίψη της οβίδας ως «επιθετική ενέργεια» από την πλευρά της Δαμασκού που θέτει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας.

«Σε αυτό το σημείο έχει εγερθεί η ανάγκη να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα ώστε να δράσουμε άμεσα και γρήγορα κατά περαιτέρω κινδύνων και απειλών», ανέφερε το υπόμνημα.

Η απόφαση της Εθνοσυνέλευσης

Η απόφαση της Εθνοσυνέλευσης έγινε με αφορμή την εκτόξευση οβίδας από την συριακή πλευρά των συνόρων που προκάλεσε το θάνατο πέντε τούρκων πολιτών. Ως αντίποινα για την επίθεση, το τουρκικό πυροβολικό βομβάρδισε συριακές συνοριακές θέσεις, προκαλώντας το θάνατο αδιευκρίνιστου αριθμού μελών των συριακών δυνάμεων ασφαλείας.

Σημειώνεται πως το αίτημα της Άγκυρας προς το κοινοβούλιο για στρατιωτικές επιχειρήσεις πέρα από τα σύνορα είχε υποβληθεί από τις αρχές της εβδομάδας και τότε αφορούσε πρωτίστως τη δυνατότητα των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων να επεμβαίνουν στις κουρδικές περιοχές του βόρειου Ιράκ, δρώντας κατά ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) που εδρεύουν στην περιοχή.

Έπειτα από την απότομη όμως κρίση στις σχέσεις μεταξύ Δαμασκού και Άγκυρας η άδεια της Εθνοσυνέλευσης αποκτά μεγαλύτερη σημασία καθώς αδειοδοτεί την κυβέρνηση Ερντογάν να διατάξει, εάν το κρίνει απαραίτητο, την διενέργεια επιχειρήσεων σε συριακό έδαφος.

Υποστήριξη προς Τουρκία από NATO

Υπενθυμίζεται πως το NATO και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη εκφράσει την υποστήριξή τους προς την Τουρκία, χωρίς όμως να υπάρχει κάποια συγκεκριμένη δέσμευση για παροχή έμπρακτης υποστήριξης.

Εκπρόσωποι από τα 28 μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας συνεδρίασαν το βράδυ της Τετάρτης, 3 Οκτωβρίου, έπειτα από αίτημα της Τουρκίας, υπό το «μαλακό» άρθρο 4 της χάρτας του οργανισμού. Το ίδιο άρθρο είχε χρησιμοποιηθεί ως βάση για την αντίδραση του NATO στον απόηχο της κατάρριψης τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους από τη συριακή αεράμυνα τον Ιούνιο.

Έπειτα από τη συνεδρίαση, η Συμμαχία εξέδωσε ανακοίνωση απαιτώντας την «άμεση παύση τέτοιων επιθετικών ενεργειών εναντίον ενός συμμάχου» και καλώντας τη Συρία να «θέσει ένα τέλος στις κατάφωρες παραβάσεις του διεθνούς δικαίου».

Ο βομβαρδισμός «αποτελεί αιτία της μεγαλύτερης ανησυχίας για τους συμμάχους και καταδικάζεται από όλους», κατέληξε η ανακοίνωση.

Ενδεχόμενη ένοπλη αντιπαράθεση μεταξύ Τουρκίας και Συρίας θα έφερνε μία από τις μεγαλύτερες δυνάμεις της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας αντιμέτωπη με μία χώρα που ανήκει στη σφαίρα επιρροής της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Μία τέτοια σύρραξη θα επέφερε απρόβλεπτες επιπτώσεις σε ολόκληρη την περιοχή, η οποία είναι ήδη ταραγμένη στον απόηχο της Αραβικής Άνοιξης, του συριακού εμφυλίου πολέμου και των πρόσφατων επεισοδίων με αφορμή την πολύκροτη αντι-ισλαμική ταινία «Η Αθωότητα των Μουσουλμάνων».

πηγή : http://www.skai.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου