Σάββατο, 20 Οκτωβρίου 2012

Ετοιμη να υπογράψει Μνημόνιο δηλώνει η Κύπρος

Οι Βαλεαρίδες Νήσοι της Ισπανίας έγιναν η έβδομη περιφέρεια που ζήτησε βοήθεια από την κεντρική κυβέρνηση

Ο πρόεδρος της Κύπρου, Δ. Χριστόφιας, με τον πρόεδρο της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρομπάι, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ
 
Ετοιμη να υπογράψει Μνημόνιο είναι η Κύπρος, όπως δήλωσε χθες από τις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας, ενώ την ίδια στιγμή ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι επανελάμβανε ότι η απόφαση για το αίτημα διάσωσης ανήκει στη Μαδρίτη, που θα κάνει ό,τι είναι προς το συμφέρον των Ισπανών.


Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας με το πέρας της Συνόδου Κορυφής, έκανε γνωστό ότι δεν έχει καθοριστεί ακόμα συγκεκριμένη ημερομηνία άφιξης της τρόικας στην Κύπρο και πως αυτό πιθανόν να γίνει την επόμενη εβδομάδα. «Η κυπριακή κυβέρνηση», τόνισε, «θέλει να υπογράψει το Μνημόνιο το συντομότερο δυνατό». Προσέθεσε, δε, ότι στόχος είναι τώρα η ολοκλήρωση της αντιπρότασης προς την τρόικα, αφού ολοκληρωθεί ο κοινωνικός διάλογος.Για τις συζητήσεις στη Σύνοδο Κορυφής ο κ. Χριστόφιας δήλωσε ότι δεν αποσαφηνίστηκε ούτε αν οι απευθείας ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών μπορούν να ισχύσουν αναδρομικά, ούτε αν είναι δυνατόν να γίνουν απευθείας ανακεφαλαιοποιήσεις από τον μηχανισμό στήριξης, πριν εγκριθούν οι σχετικές νομοθεσίες, το 2013.

Ο Μαριάνο Ραχόι υποστήριξε από την πλευρά του ότι «δεν έχει υπάρξει καμία πίεση, έχουν υπάρξει μόνον απόψεις» για το εάν η Ισπανία θα ζητήσει στήριξη από τους μηχανισμούς της Ευρωζώνης. Και προσέθεσε: «Ο καθένας έχει το δικαίωμα να έχει τις απόψεις του. Αλλά οι απόψεις είναι ένα πράγμα και οι αποφάσεις κάτι άλλο. Δεν υπάρχει κάποια απόφαση». Κατά την άποψη του Ισπανού πρωθυπουργού στη χώρα του «χρειάζεται να προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις και να μειωθεί το έλλειμμα». Αναφερόμενος, δε, στη γενική απεργία που προκηρύχθηκε στην Ισπανία για τις 14 Νοεμβρίου, υπογράμμισε ότι «δεν συμβάλλει στην επίλυση των προβλημάτων».

Στο μεταξύ, οι Βαλεαρίδες Νήσοι της Ισπανίας έγιναν η έβδομη αυτόνομη περιφέρεια της χώρας που ζήτησε οικονομική βοήθεια από την κεντρική κυβέρνηση, προσφεύγοντας στον μηχανισμό του ειδικού Ταμείου Ρευστότητας Αυτονομιών.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου