Τετάρτη, 3 Οκτωβρίου 2012

Πολεμικές Τέχνες - Μια παγκόσμια κληρονομία!Τις τελευταίες δεκαετίες σε όλο τον κόσμο γίνονται όλο και πιο διάσημες οι τέχνες της μάχης και της αυτοάμυνας. Οι τέχνες αυτές που ονομάστηκαν συνοπτικά Πολεμικές Τέχνες έγιναν και γίνονται διάσημες κυρίως από τις διάφορες ταινίες
πολεμικών τεχνών που βλέπουμε πια πολύ συχνά τόσο στην τηλεόραση όσο και στον κινηματογράφο.
Παρόλα αυτά υπάρχουν πολλά πράγματα για τις τέχνες αυτές που παραμένουν στο σκοτάδι. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να ρίξουμε λίγο φως σε αυτές τις όμορφες αλλά δυνατές τέχνες.


Η προέλευση των Πολεμικών Τεχνών

Είναι πολύ δύσκολο, πρακτικά αδύνατο να προσδιορίσουμε πότε πρωτοεμφανίστηκαν οι πολεμικές τέχνες και  πότε εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά από την ανθρωπότητα. Η επικρατέστερη από την κοινή γνώμη εκδοχή(λόγω των προαναφερόμενων ταινιών) είναι ότι προήλθαν από την Κίνα. Σε αντίθεση όμως με την εκδοχή αυτή έρχεται η  αρχαιολογία. Επίσημα ευρήματα  και τοιχογραφίες έχουν αποδείξει ότι με τις πολεμικές τέχνες ασχολούνταν οι Μινωίτες της Κρήτης με το «Μινωϊκό Box» όπως ονομάστηκε, την ίδια περίπου περίοδο εμφανίστηκε στην Ινδία μια πολεμική τέχνη που την αποτελούσαν η μάχη με σπαθιά και  μάχη σώμα με σώμα, ενώ αντίστοιχα μοναχοί και αυτοκρατορικά αρχεία στην Κίνα, στην Ιαπωνία  και στην Κορέα επιμένουν ότι οι Πολεμικές Τέχνες διαμορφώθηκαν για πρώτη φορά εκεί.
Ως αποτέλεσμα της παραπάνω διαμάχης οι Ιστορικοί και οι Αρχαιολόγοι που ασχολούνται με την καταγραφή της Ιστορίας των πολεμικών τεχνών συμφωνούν στην γενίκευση ότι οι πολεμικές τέχνες προέρχονται από την ανθρώπινη προϊστορία.


Ποιες είναι οι Πολεμικές Τέχνες

Πολλές φορές μπορεί να έχετε ακούσει άτομα να λένε αυθαίρετα  «Αυτό εκεί δεν είναι πολεμική τέχνη» δείχνοντας μια μάχη Αγγλικού Box η έναν αγώνα ξιφασκίας.
Η αλήθεια είναι ότι και τα δυο προαναφερόμενα αθλήματα είναι όντος πολεμικές τέχνες. Οι πολεμικές τέχνες κατηγοριοποιούνται σε 3 βασικές κατηγορίες στις:


Τέχνες χτυπημάτων: Τέτοιες πολεμικές τέχνες είναι το Αγγλικό Box,  το Kick Boxing, το Thai Boxing (και γενικότερα τα «Box») αλλά και το Wing Chun,  το Tae kwo Do και η Capoeira.

Τέχνες Τεχνικών (κλειδωμάτων, φορτωμάτων) : Τέτοιες πολεμικές τέχνες είναι το
Aikido, το Judo αλλά και το  Wrestling.

Τέχνες όπλων : Τέτοιες πολεμικές τέχνες είναι το Kenjutsu(συχνά σε συνδυασμό με το NinJutsu), το Kendo, αλλά και η Ξιφασκία και το Bojutsu

Τέλος υπάρχει μια ιδιαίτερη κατηγορία οι «Συνδυαστικές Πολεμικές Τέχνες»:
Τέτοιες Τέχνες είναι : το
Karate, το Sambo, το Hapkido και το Muay Thai και η Ελληνική Πολεμική τέχνη το Παγκράτιο

Σε τι χρησιμεύουν οι πολεμικές τέχνες


Όλοι θα νομίσουν αμέσως ότι αναφέρομε στο ξύλο.
Κάνετε μεγάλο λάθος. Το πρώτο πράγμα που μαθαίνεις στις πολεμικές τέχνες είναι η αυτοπειθαρχία. Πειθαρχία στο σώμα σου, πειθαρχία στο πνεύμα σου.
Μαθαίνεις τα όρια σου αλλά και να τα ξεπερνάς.
Μαθαίνεις να γυμνάζεσαι σωστά και να τελειοποιείς το σώμα σου και το πνεύμα σου.
Τέλος μαθαίνεις να αμύνεσαι και να επιτίθεσαι  όταν το ζητούν οι καταστάσεις και όχι για χαβαλέ,
γιατί μαθαίνεις την αρετή και το ήθος του σωστού πολεμιστή.
(Ναι το
karate kid  με τον σοφό Miyagi δεν έπεφτε και πολύ έξω)

Όλοι μπορούν να ασχοληθούν με τις πολεμικές τέχνες


Και όταν λέμε Όλοι εννοούμε Όλοι.
Δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη γνώση η ευφυΐα δεν χρειάζεται κανένα αθλητικό
background, θέλει μόνο θέληση και πείσμα.
Αντίθετα με άλλα αθλήματα οι Πολεμικές Τέχνες δεν θέλουν τέλειους
Τελειοποιούν

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου