Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2012

Φάτε ληγμένα, μεγαλώνουν γερά παιδιά


Έχουν πολύ χιούμορ στο υπουργείο Ανάπτυξης. Αφού παίρνουμε τα ψυχοφάρμακα με τις χούφτες για να αντέξουμε όσα συμβαίνουν, τώρα μας λένε ότι μπορούμε να τρώμε και… ληγμένα.
Εννοείται ληγμένα φαγητά αφού σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης δεν πρέπει να φοβόμαστε τη διάθεσή στην αγορά σε χαμηλότερες τιμές.
Στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται ότι «πρέπει να γίνει σαφές προς όλους ότι η πώληση μη ευαλλοίωτων προϊόντων ελάχιστης διατηρησιμότητας για ένα σαφώς προσδιορισμένο από τη νομοθεσία χρονικό διάστημα δε θίγει επ’ ουδενί και σε καμία περίπτωση την υγιεινή και την ασφάλεια των εν λόγω προϊόντων».

Και προσθέτει: «Δυστυχώς, ορισμένοι, ελλείψει επιχειρημάτων, επιλέγουν ακόμα και αυτές τις κρίσιμες ώρες για τον τόπο και τους πολίτες τον ολισθηρό δρόμο του λαϊκισμού και της παραπληροφόρησης. Τα γεγονότα τους διαψεύδουν.
Το υπουργείο έχει προχωρήσει σε μια σημαντική αλλαγή της αγορανομικής νομοθεσίας με σκοπό να υπάρξει σταδιακή αποκλιμάκωση των τιμών. Παρόλα αυτά στέκονται σε μια διάταξη η οποία δεν θεσπίστηκε τώρα, αλλά ισχύει περισσότερα από 20 χρόνια. Η ίδια ακριβώς πρόβλεψη υπήρχε στο άρθρο 31 παρ.6 των παλαιών Αγορανομικών Διατάξεων. Η μόνη προσθήκη που υπάρχει στους νέους Κανόνες ΔΙΕΠΠΥ είναι η υποχρέωση του πωλητή να πωλεί αυτά τα προϊόντα όχι στις ίδιες, όπως συνέβαινε, αλλά σε χαμηλότερες τιμές από τα υπόλοιπα. Επίσης πρέπει να γίνει σαφές προς όλους ότι η πώληση μη ευαλλοίωτων προϊόντων ελάχιστης διατηρησιμότητας για ένα σαφώς προσδιορισμένο από τους Κανόνες ΔΙΕΠΠΥ χρονικό διάστημα δεν θίγει επ’ ουδενί και σε καμία περίπτωση την υγιεινή και την ασφάλεια των εν λόγω προϊόντων».
Η ανακοίνωση έρχεται ως απάντηση στην κριτική που ασκήθηκε όταν βγήκε στο φως η διάταξη που επιτρέπει την πώληση ληγμένων προϊόντων για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα αλλά σε χαμηλή τιμή.
Αλλά σίγουρα μένει η εντύπωση που προκαλεί ένα τέτοιο θέμα. Ποιος θα φάει ληγμένο προϊόν όταν σύμφωνα με τις έρευνες 9 στους 10 Έλληνες αγοράζουν προϊόντα και κοιτάζουν την ημερομηνία λήξεως;
Πιθανότατα στο υπουργείο Ανάπτυξης να προετοιμάζονται για… βαρείς και φτωχούς χειμώνες όπου θα πρέπει να τρώμε ακόμη και ληγμένα. Εκτός κι αν πρόκειται για δωράκι των επιχειρηματικών που δε θα πετούν τα ληγμένα προϊόντα τους αλλά θα τα πωλούν, έστω και σε χαμηλότερη τιμή.
Μπορεί, πάντως, να ανακαλύψουμε ότι αν τρώμε συστηματικά ληγμένα μπορεί αυτά να έχουν… υψηλή διατροφική αξία.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου