Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2012

Ελλάδα, πρόοδος αλλά?


Φρέσκια είναι η έκθεση προόδου της commissionσχετικά με την ανταγωνιστικότητα μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ε.Ε καθώς βγήκε στη δημοσιότητα στις 10/10/2012 και μεταξύ άλλων παρατηρούνται και θετικά στοιχία για την χώρα μας .

Συγκερκριμένα παρατηρήται πως η χώρα μας βρίσκεται πάνω από τον μέσο όρο παραγωγικότητας των κρατών μελών καθώς βρίσκεται στην 14η θέση με σχεδόν 110.0 μονάδες έχοντας ξεπεράσει χώρες όπως  Γαλλία , Ιταλία και Γερμανία . Στην 15η θέση βρίσκεται η Κύπρος με ελάχιστες μονάδες κάτω από την Ελλάδα .Γιατί όμως αυτή η πρόοδος στην παραγωγικότητα δεν μετατρέπεται και σε άμεση αύξηση της ανάπτυξης της χώρας ?


Ένα σημαντικό στοιχείο στο οποίο πρέπει να δωθεί προσοχή είναι η πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε τραπεζικά δάνεια . Η χώρα μας βρίσκεται πολύ κάτω του μέσου όρου της Ε.Ε καθώς σε μια κλίμακα από το 4 εως το -4 , με μέσο όρο της Ένωσης το 0 , η χώρα μας βρίσκεται στο  -2.3  . Η ανάπτυξη των ΜΜΕ είναι σημαντική για την χώρα μας καθώς αποτελεί έναν από τους σημαντικούς πυλώνες οι οποίοι θα μπορούσαν να προσφέρουν ανάπτυξη και να επανεκκινήσουν μια οικονομία η οποία βρίσκεται εδώ και καιρό σε ένα απροσπέλαστο , με τα σημερινά δεδομένα , τέλμα .


Επιπλέον ένα ακόμα στοιχείο στο οποίου η χώρα μας βρίσκεται αρκετά κάτω του μέσου όρου είναι η παραγωγή καινοτομίας . Η οικονομική κρίση έχει συντελέσει στην μείωση των χρηματοδοτήσεων προς ερευνητικά προγράμματα , τα οποία έτσι και αλλίως ήταν ελάχιστα , με αποτέλεσμα την ακόμα μεγαλύτερη ελαχιστοποίηση παραγωγής καινοτομίας . Το να υπάρχει παραγωγή καινοτόμων ιδεών είναι σημαντικό καθώς από αυτές τις ιδέες θα υπάρχει ανάπτυξη σε κάθε τομέα , είτε αυτή η ιδέα είναι ένα νέο πρόγραμμα για Η/Υ , είτε αυτή η ιδέα είναι κάποιος νέος τρόπος εξοικονόμησης ενέργειας κ.α . Μη ξεχνάμε πως και η μεγαλύτερη ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης αποτελεί μια ιδέα η οποία έγινε πράξη μέσα σε ένα δωμάτιο , χρηματοδοτήθηκε και πλέον είναι από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του χρηματηστηρίου καταγράφοντας κέρδη 3.71$ δις  το 2011.


Παρατηρώντας ακόμα πιο καλά την όλη κατάσταση βλέπουμε πως υπάρχει αρκετά εχθρικό περιβάλλον για την ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων καθώς η φορολογία είναι αρκετά υψηλή . Έτσι αποτρέπεται και η δημιουργία νέων προσοδοφόρων επιχειρήσεων καθώς επίσης απομακρίνονται και οι άμεσες επενδύσεις από το  εξωτερικό (FDIs ). Μειώνονται συνεπώς ακόμα περισσότερο οι τρόποι με τους οποίους η αύξηση της παραγωγικότητας μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του δείκτη ανάπτυξης.


Τα σκληρά μέτρα αυστηρότητας τα οποία έχουν επιβληθεί στην χώρα μας είναι ακόμα ένας παράγοντας ο οποίος αποτρέπει την χώρα μας να βγει από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται . Η μείωση του εισοδήματος του μεγαλύτερου μέρους των καταναλωτών έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την μείωση της κατανάλωσης και τη γενικότερη στασιμοποίηση της οικονομίας αποτρέποντας το ελάχιστο χρήμα το οποίο υπάρχει  να κινηθέι και να δράσει ως καύσιμο στις μηχανές της οικονομίας .


Παρατηρήται γενικά ένας ευνοϊκός άνεμος από τους Ευρωπαίους ηγέτες αλλά ποτέ ένα απλό αεράκι δεν κατάφερε να κινήσει ένα πλοίο το οποίο βρίσκεται εδώ και χρόνια ακίνητο στη δύσκολη και απάνεμη θάλασσα της οικονομικής ύφεσης . Χρειάζονται δυναμικές επιλογές , ριζικές αποφάσεις και πάνω απ όλα λογική ,που αρκετές φορές με κάνει να  απορώ πως κάποια πράγματα είναι τόσο εύκολα στην κατανόηση σε ένα αμφιθέατρο πανεπιστημίου αλλά ταυτόχρονα είναι τόσο δυσνόητα για ηγέτες εκλεγμένους για να πάρουν τις αποφάσεις που είναι απαραίτητες .


Σ.Α.Μ

1 σχόλιο: