Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2012

Reuters: Γιατί η Μέρκελ κρατάει την Ελλάδα στο ευρώ

Για την Κίνα και όχι για την Ελλάδα ανησυχεί το Βερολίνο, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Σε ρεπορτάζ του το πρακτορείο επισημαίνει ότι ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας του κόσμου ανησυχούν πολύ περισσότερο για το εάν οι κινέζοι θα συνεχίζουν να αγοράζουν τα αυτοκίνητα τους, παρά για το εάν η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ.
Σε εκτενές ρεπορτάζ το Reuters γράφει ότι τελικά το Βερολίνο και όχι οι Βρυξέλλες, θα αποφασίσει για το μέλλον της ευρωζώνης καθώς η Γερμανία είναι ο βασικός χρηματοδότης και αυτό της δίνει μεγάλη δύναμη.
«Γι ‘αυτό έκπληκτος διαπιστώνει κανείς ότι στους διαδρόμου της εξουσίας, η κύρια ανησυχία δεν είναι αν η Ελλάδα επιθυμεί να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.Οι Γερμανοί πιο πολύ ανησυχούν για την Κίνα» αναφέρει το πρακτορείο.
Μάλιστα σημειώνει ότι οι Γερμανοί δεν θέλουν να θέσουν σε κίνδυνο της οικονομία τους και θεωρούν ότι δεν θα επιστρέψουν στους γείτονες τους να το κάνουν γιατί απέτυχαν να εφαρμόσουν τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις όπως η Γερμανία έκανε νωρίτερα αυτόν τον αιώνα.
«Το κλειδί για την επιτυχία της Μέρκελ είναι ο τρόπος που η ίδια παρουσιάζεται ως υπερασπιστής του γερμανού φορολογούμενου«, δήλωσε ένας πρεσβευτής στο Βερολίνο. Ενώ άλλες ευρωπαϊκές χώρες εξακολουθούν να συζήτούν το αν η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη, αξιωματούχοι στο Βερολίνο λένε πως η Γερμανία έχει ήδη αποφασίσει ότι η Αθήνα θα μείνει στο ευρώ.
Αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης ανέφερε ότι μπορεί έξι μήνες πριν να ήθελε να διώξει την Ελλάδα από το ευρώ, όμως όχι σήμερα.
«Αν θέλετε να μάθετε γιατί, κοιτάξτε τη Βόρεια Αφρική και την Ανατολική Μεσόγειο. Με όλα αυτά που συμβαίνουν εκεί, ποιος θέλει ένα μέλος του ΝΑΤΟ στα νοτιοανατολικά σύνορα της ΕΕ να μετατραπεί σε ένα αποτυχημένο κράτος;»

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου