Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2012

Παρθενογένεση σε άγρια φίδια!

Οι επιστήμονες για πρώτη φορά εντόπισαν άγρια φίδια που ζουν ελεύθερα στη φύση και όχι σε ζωολογικούς κήπους και τα οποία αναπαράγονται ασεξουαλικά, δηλαδή με τη λεγόμενη παρθενογένεση. Πρόκειται για δύο είδη οχιών που ζουν σε απομακρυσμένες μεταξύ τους γεωγραφικές περιοχές.

Η ανακάλυψη προκάλεσε αίσθηση στον επιστημονικό κόσμο, καθώς καταρρίπτεται το δόγμα ότι η παρθενογένεση συμβαίνει μόνο όταν τα θηλυκά ζουν σε υποχρεωτική απομόνωση από τα αρσενικά.


Είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται ασεξουαλική αναπαραγωγή σε είδη που κανονικά γεννάνε μετά από σεξουαλική συνεύρεση του αρσενικού με το θηλυκό. Μέχρι στιγμής έχουν παρατηρηθεί ορισμένες περιπτώσεις παρθενογένεσης σε κότες, φίδια, καρχαρίες, σαύρες και πουλιά, όμως πάντα σε καθεστώς αιχμαλωσίας (π.χ. ζωολογικοί κήποι), όπου τα θηλυκά κρατούνται χωριστά από τα αρσενικά του ίδιου είδους.

Οι ερευνητές, μ’ επικεφαλής τον καθηγητή οικολογίας Γουόρεν Μπουθ του πανεπιστημίου της Τούσλα στην Οκλαχόμα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας «Biology Letters» της Βασιλικής Εταιρίας της Βρετανίας, σύμφωνα με το BBC και το «Nature», θεωρούν ότι πρόκειται για ακόμα «εξελικτική καινοτομία» της φύσης.
zougla.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου