Σάββατο, 18 Αυγούστου 2012

Συνέντευξη από την Μυρτώ Δημητρίου

Συνέντευξη στον Θοδωρή Γκαλμπένη

Ποιος είπε ότι δεν υπάρχουν δυναμικές γυναίκες, οι οποίες, μάλιστα, όταν πάρουν πρωτοβουλίες
μπορούν να φτάσουν και μέχρι… το βιβλίο των Guinness World Records! Όλα ξεκίνησαν από την Μυρτώ Δημητρίου, την instructor origami, η οποία σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και την αντιδημαρχία Νεότητας - Εθελοντισμού και Εθελοντών, κατάφερε να κρατήσει μία σελίδα στο βιβλίο με τα Παγκόσμια Ρεκόρ Γκίνες για τη Θεσσαλονίκη. Ο στόχος; Να κατασκευαστεί από χάρτινα νούφαρα ο Λευκός Πύργος! Καταλαμβάνοντας 403 τετραγωνικά μέτρα, η πλατεία Αριστοτέλους, στις 31 Μαΐου, «γέννησε» έναν δίδυμο Λευκό Πύργο, καταρρίπτοντας το ρεκόρ που διατηρούσε από το 2008 το Χονγκ Κονγκ με 320 τετραγωνικά μέτρα. 40.000 χάρτινα νούφαρα ήταν αρκετά για να καλύψουν αυτό το εμβαδό. Είχα την τύχη να συναντήσω την κυρία Δημητρίου και να μου μιλήσει για όσα ήθελα να μάθω.


Θ. Γ.:Κυρία Δημητρίου, καταφέρατε να πετύχετε κάτι πολύ σημαντικό, δύσκολο και στα μάτια πολλών, δυσεπίτευκτο. Πείτε μας τι ακριβώς κάνατε και ποιο ήταν το τίμημα για να το πετύχετε.

Μ. Δ.: Κατ' αρχάς, είμαι ενθουσιασμένη, γιατί ένα από τα μεγαλύτερα όνειρά μου έγινε πραγματικότητα. Δημιουργήσαμε το μεγαλύτερο origami του κόσμου, κατακτώντας μία θέση στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες. Στις 31 Μαΐου του 2012, σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης, την Αντιδημαρχία Νεότητας, Αθλητισμού και Εθελοντών και κάτω από την αιγίδα της Ιαπωνικής Πρεσβείας, δημιουργήσαμε στην πλατεία Αριστοτέλους την εικόνα του Λευκού Πύργου με 40.000 χάρτινα νούφαρα σε 403 τετραγωνικά μέτρα! Συμμετείχαν πάνω από 10.000 άτομα που είχαν παρακολουθήσει τα εκπαιδευτικά προγράμματα που παρουσιάζω για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και τα σεμινάρια - εργαστήρια ενηλίκων. Μ’ αυτόν τον τρόπο θέλαμε να δώσουμε μια διέξοδο μέσα από την τέχνη και ταυτόχρονα μηνύματα αισιοδοξίας, δημιουργίας, εθελοντισμού, ανακύκλωσης και προστασίας του περιβάλλοντος. Μέσα από τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία που μετέδωσαν το γεγονός, η Θεσσαλονίκη προβλήθηκε σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του τουρισμού και την ανάδειξη της πόλης. Η προετοιμασία αυτού του εγχειρήματος κράτησε περίπου δύο χρόνια, αλλά οι κόποι και η κούρασή μας ανταμείφτηκαν, μιας και καταφέραμε να πετύχουμε το στόχο μας. Η αγάπη του κόσμου, η θετική ενέργεια και τα σχόλια που εισπράξαμε γι’ αυτό μας το επίτευγμα, μου δίνουν τη δύναμη να συνεχίσω και να θέσω νέους στόχους. Τον Οκτώβριο του 2012, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, θα δημιουργήσουμε την εικόνα ενός μαστιχόδενδρου με χαρτί στην Χίο, ενώ το 2013 θα φτιάξουμε με χάρτινα νούφαρα τον Παρθενώνα στην Αθήνα!

Θ. Γ.: Η τέχνη οrigami είναι η καλλιτεχνία του διπλώματος χαρτιού, από τα συνθετικά «όρι», που σημαίνει δίπλωμα και «κάμι», που σημαίνει χαρτί. Θα ήθελα να μας πείτε κάτι παραπάνω για τη συγκεκριμένη τέχνη και επίσης θα θέλαμε να ξέρουμε πόσο διαδεδομένη είναι ανά την Ελλάδα.

Μ. Δ.: Το origami, η ιαπωνική χαρτοδιπλωτική, είναι μία εικαστική τέχνη, αλλά ταυτόχρονα και τρόπος διασκέδασης. Αυτή η τεχνική ξεκίνησε στην Ιαπωνία το 790 μ.Χ. και εξελίσσεται μέχρι σήμερα, όπου διδάσκεται και σαν μάθημα στα σχολεία. Έχει δε εφαρμογές σε πολλούς τομείς από τα μαθηματικά, την ιατρική, την αρχιτεκτονική, τη διαστημική μέχρι και την νανοτεχνολογία. Υπάρχει ακόμα και η τεχνική του kirigami, στην οποία χρησιμοποιούμε και ψαλίδι, καθώς και το storygami, που απευθύνεται σε μικρότερα παιδιά. Διηγούμαστε μία ιστορία, ένα παραμύθι, κάνοντας ταυτόχρονα και τις τσακίσεις στο χαρτί μαζί με τους μικρούς μας φίλους, οι οποίοι μένουν έκπληκτοι βλέποντας το αποτέλεσμα που έχουν στα χέρια τους. Στην ουσία, είναι μία τέχνη παγκόσμια, μιας και όλοι οι λαοί δημιουργούν με το χαρτί. Και στην Ελλάδα, να μην ξεχνάμε, ότι οι γιαγιάδες και οι παππούδες μας μάς έφτιαχναν καραβάκια, αεροπλανάκια και ζωάκια με χαρτί. Βλέπουμε, λοιπόν, ότι είναι μία τέχνη πολύ διαδεδομένη και στην Ελλάδα και ας μην ξέραμε όταν διπλώναμε μια σαΐτα κάναμε origami!

Θ. Γ.: Πώς μπήκε το οrigami στη δική σας ζωή, κυρία Δημητρίου, και τι ήταν αυτό που σας γοήτευσε;

Μ. Δ.: Η γνωριμία μου με αυτή την τέχνη έγινε όταν σπούδαζα στο Ithaca College, στη Νέα Υόρκη. Μετά από επτά χρόνια ενασχόλησης, απέκτησα και το δίπλωμα του instructor origami από Παγκόσμιο Ιαπωνικό Οργανισμό. Είμαι πολύ περήφανη, μιας και είμαι η μοναδική ελληνίδα που έχει το αντίστοιχο δίπλωμα. Να σου πω, Θοδωρή, γοητεύτηκα από την φιλοσοφία και την κουλτούρα που περικλείει αυτή η τόσο σημαντική εικαστική τέχνη. Είναι συναρπαστικό να ασχολείσαι με το origami. Είναι μια τέχνη που σε κερδίζει από το πρώτο «τσάκισμα» του χαρτιού με τις απεριόριστες δυνατότητές της. Το να μπορείς να μεταμορφώνεις ένα κομμάτι χαρτί σε ό,τι φανταστείς, είναι μια μοναδική αίσθηση. Η ικανοποίηση που νιώθεις δημιουργώντας με τα χέρια σου και οι δρόμοι που σου ανοίγονται, η ενεργοποίηση της φαντασίας σου και το τελικό δημιούργημά σου που ούτε το είχες φανταστεί όταν ξεκινούσες αυτήν την διαδικασία, είναι μερικά από όσα σκέφτεσαι κι αισθάνεσαι μετά την απόπειρα. Η επικοινωνία που έχεις με τον ίδιο σου τον εαυτό, η γαλήνη που σε γεμίζει, η ξεκούραση του μυαλού, η χαλάρωση, η ικανοποίηση με το αποτέλεσμα, είναι απόρροια της ενασχόλησης κάποιου με την τέχνη του origami. Η μεγαλύτερη, όμως, ικανοποίηση είναι ότι μπορείς όλα αυτά να τα μεταβιβάσεις και σε άλλους ανθρώπους. Και βλέποντας την δεκτικότητα με την οποία τα αποδέχονται, η χαρά σου είναι ακόμη μεγαλύτερη!

Θ. Γ.: Μαθαίνουμε ότι φέτος το καλοκαίρι σάς έχουνε καλέσει στην Ιαπωνία για να διδάξετε το οrigami. Μία Ελληνίδα, λοιπόν, πρόκειται να μάθει σε Γιαπωνέζους μια Ιαπωνική τέχνη! Απίστευτο!

Μ. Δ.: Είναι μεγάλη χαρά και τιμή η συνεργασία μου με Ιαπωνικά Πανεπιστήμια, όπου δίδαξα την εικαστική αυτή τέχνη, τόσο σε παιδιά όσο και σε φοιτητές. Μέσα από τη διδασκαλία μου στα Ιαπωνικά πανεπιστήμια, αλλά και τη συμμετοχή μου στα Διεθνή συνέδρια origami, έχω ως στόχο να προβάλω την Ελλάδα και τον πολιτισμό της. Με τα έργα μου, που είναι εμπνευσμένα από την ελληνική λαογραφία και ιστορία, αλλά και τη δημιουργία της ελληνικής σημαίας με τα παιδιά στην Ιαπωνία, προσπαθώ να μεταδώσω, ως πρέσβειρα, την αγάπη για τον ελληνικό πολιτισμό!
 
Θ. Γ.: Πείτε μας μερικούς συμβολισμούς των κατασκευών του οrigami.

Μ. Δ.: Ας ξεκινήσουμε με το σύμβολο του origami, το πουλάκι γερανός, που για τους Ιάπωνες συμβολίζει την καλή υγεία και την μακροζωία. Υπάρχει, μάλιστα, ένας μύθος, οποίος λέει πως αν κάποιος διπλώσει χίλιους γερανούς, μπορεί να ζητήσει την εκπλήρωση μιας ευχής. Ο μύθος αυτός έγινε περισσότερο γνωστός μετά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν η Sadako Sasaki, ένα κορίτσι 11 χρονών, προσβλήθηκε από λευχαιμία, εννέα χρόνια μετά την έκρηξη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα. Στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν, την επισκέφτηκε μια φίλη της που της έκανε δώρο ένα γερανό, θέλοντας έτσι να της θυμίσει τον παλιό μύθο και να την παροτρύνει να τον πραγματοποιήσει. Η Sadako, ξεκίνησε να διπλώνει τους γερανούς, όμως όταν δίπλωσε 644, πέθανε. Οι φίλοι της, έφτιαξαν τους υπόλοιπους και τους έβαλαν στον τάφο της. Θέλοντας να στείλουν ένα μήνυμα ειρήνης σε όλο τον κόσμο, έστησαν ένα μνημείο στη μνήμη της, σε ένα Πάρκο στη Χιροσίμα, που ονομάστηκε Πάρκο της Ειρήνης των Παιδιών. Το μνημείο απεικονίζει τη Sadako να κρατάει στα χέρια της έναν πελώριο γερανό. Στη βάση του αγάλματος χάραξαν τη φράση: «Αυτή είναι η κραυγή μας, αυτή είναι η αγωνία μας, ειρήνη σε όλο τον κόσμο». Το μνημείο επισκέπτονται εκατομμύρια άνθρωποι απ' όλο τον κόσμο, αφήνοντας στεφάνια με 1.000 γερανούς στη μνήμη της Sadako. Και από τότε, το origami - γερανός θεωρείται, όχι μόνο ένα σύμβολο καλής υγείας, αλλά και ένα σύμβολο ειρήνης. Θέλοντας να στείλουμε ένα μήνυμα συμπαράστασης στον ιαπωνικό λαό, μετά τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι, διπλώσαμε σε μία ώρα με τα παιδιά του 1ου - 5ου Δημοτικού Σχολείου Συκεών 1.000 γερανούς. Η σύνθεση αυτή φιλοξενήθηκε στην Ιαπωνική Πρεσβεία, όπου τοποθετήθηκε δίπλα στο βιβλίο συλλυπητηρίων και έπειτα στάλθηκε σε σχολείο του Τόκυο και έγινε αδελφοποίηση των σχολείων.

Θ. Γ.: Θέλετε να μας πείτε τι άλλο πετύχατε στο όνομα του origami;

Μ. Δ.: Μέσα από την τέχνη μπορούμε να ενώσουμε τους πολιτισμούς και τους λαούς! Ως κοινωνική ανθρωπολόγος, έχω συνδυάσει την ελληνική παράδοση με την ιαπωνική αυτή τέχνη, αναπαριστώντας μοτίβα κεντημάτων με χαρτί, από τη συλλογή κεντημάτων της Αμαλίας Μεγαπάνου, του Μουσείου Μπενάκη. Μία συλλογή έργων μου είναι εμπνευσμένη από τα ψηφιδωτά του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης που δημιούργησα με χάρτινες ψηφίδες. Επίσης δουλεύω πάνω σε θέματα της αρχαίας Ελλάδας και της ελληνικής μυθολογίας, αναπαριστώντας τη Μέδουσα, τη Λερναία Ύδρα, αλλά και αρχαία μουσικά όργανα, καθώς και τα στεφάνια της Βεργίνας. Θέλοντας να τιμήσω το όμορφο νησί της Χίου, μιας και συμμετείχα στην 8η Γιορτή Αγροτουρισμού Χίου, καλεσμένη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και της Περιφερειακής Ενότητας Χίου, δημιούργησα τη Σφίγγα, σύμβολο της Χίου, καθώς και το λουλούδι, σύμβολο των Γιορτών Αγροτουρισμού! Είναι μεγάλη χαρά και τιμή που το έργο μου, «Dragon Boat», είναι το μοναδικό που επιλέχθηκε από την Ελλάδα για να συμπεριληφθεί στη μόνιμη συλλογή του Μουσείου Origami του Τόκιο, η οποία ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο.

Θ. Γ.: Έχετε εκδώσει και βιβλία, δύο σχετικά, βεβαίως, με την τέχνη του οrigami και ένα ακόμη το οποίο μας αφηγείται την ιστορία ενός μικρού φιδιού που δεν του άρεσε το πράσινο χρώμα του σώματός του, ενώ την ίδια στιγμή ήθελα να το αλλάξει και να γίνει εξερευνητής. Πείτε μας δυο λόγια γι’ αυτά.

Μ. Δ.: Το πρώτο βιβλίο μου για την εικαστική τέχνη της χαρτοδιπλωτικής είναι το «Origami με φαντασία!» από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο. Το βιβλίο εξαντλήθηκε μέσα σε εφτά μήνες, κυκλοφορεί η δεύτερη έκδοση, ενώ πάμε και για τρίτη! Περιλαμβάνει την ιστορία του origami, ιαπωνικούς μύθους. καθώς και πολλά σχέδια με τις οδηγίες για να διπλώσετε και εσείς. Το δεύτερο βιβλίο είναι το «10 διακοσμητικά και λουλούδια origami», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο και περιλαμβάνει τα σχέδια και τις οδηγίες, καθώς και τα αντίστοιχα χαρτάκια. Είναι το πρώτο από μια σειρά βιβλίων με διάφορες θεματικές και χαρτάκια, που θα κυκλοφορήσει. Το παραμύθι μου «Οι περιπέτειες του Φρίξου» από τις εκδόσεις Δια Βίου, στο οποίο αναφέρθηκες, Θοδωρή, συνοδεύεται από cd με την αφήγηση του παραμυθιού, ενώ τα τραγούδια ερμηνεύει ο Δημήτρης Ζερβουδάκης με την Παιδική Χορωδία του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Καλαμαριάς. Τώρα ο Φρίξος είναι ένα μικρό επαναστατικό φιδάκι, που αγαπήθηκε πολύ από τα παιδιά! Θέλει οπωσδήποτε να αλλάξει το χρώμα του και βγάζοντας φτερά, να γίνει από εξερευνητής εδάφους - εδάφους, αέρος -αέρος. Τα ζωάκια που θα συναντήσει στο ταξίδι του, συμβάλλουν με τον τρόπο τους, στο να μας δείξουν ότι ο καθένας μας είναι μοναδικός και μπορεί να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα, αρκεί να πιστέψει στην δύναμη που κρύβει μέσα του!

Θ. Γ.: Να είστε καλά!

Μ. Δ.: Ευχαριστώ πολύ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου