Πέμπτη, 23 Αυγούστου 2012

Τριπλασιασμός των ανθρωποκτονιών στο Μεξικό από το 2005

Ο αριθμός των ανθρωποκτονιών στο Μεξικό τριπλασιάστηκε οριακά κατά το διάστημα μεταξύ 2005 και πέρυσι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.
 
  Συγκεκριμένα, μόνον πέρυσι έχασαν τη ζωή τους με βίαιο τρόπο 27.199 άνθρωποι, δηλαδή στατιστικά 24 θάνατοι ανά εκατόν χιλιάδες κατοίκους. Για το 2005, ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 9.921 άνθρωποι, στατιστικά 9 για κάθε εκατόν χιλιάδες κατοίκους.

‘Ομως ήδη από το 2010, ο αριθμός των ανθρωποκτονιών στο Μεξικό είχε αυξηθεί φθάνοντας τις 25.757. Το επόμενο έτος αυξήθηκαν περαιτέρω -σε ποσοστό 5,6% .

Αν και δεν αποσαφηνίζεται στην παρούσα φάση πόσες ανθρωποκτονίες αποδίδονται στο «οργανωμένο έγκλημα», προκύπτει αδιάσειστα ότι από το 2007 και μετά οι ανθρωποκτονίες σημειώνουν διαρκή αύξηση στο Μεξικό. Τον περυσινό Σεπτέμβριο είχε ανακοινωθεί επίσημα ότι «μετά τον Δεκέμβριο του 2006 το οργανωμένο έγκλημα είχε εξοντώσει 47.515 ανθρώπους.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι ο εκλεγείς το 2006 πρόεδρος Φελίπε Καλδερόν ξεκίνησε μια πιό συντονισμένη καταπολέμηση των λαθρεμπόρων των ναρκωτικών σε όλες τις Πολιτείες, ιδίως τις παραμεθόριες με τις Ην.Πολιτείες.

Σύμφωνα επίσης με το ιδιωτικό Ινστιτούτο Λάντια Κονσουλτόρες, ειδικά το πρώτο φετινό εξάμηνο ο αριθμός όσων έχασαν τη ζωή τους από το οργανωμένο έγκλημα παρουσιάζεται κατά 10% αυξημένος (συνολικά 7.022 θάνατοι), ως προς το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα.

Εν τω μεταξύ, χθες Κυριακή εντοπίστηκαν στη μεξικανική πολιτεία Μισοακάν στο χώρο αποσκευών οχήματος τα διαμελισμένα πτώματα δύο φωτογράφων. Ο ένας εξ αυτών, ο 46χρονος Αρτούρο 
Μπαράχας, έκανε και συντακτική δουλειά για τοπική εφημερίδα, με πολύ συχνό θέμα τις ανταλλαγές πυρών με τους λαθρεμπόρους των ναρκωτικών. Αμφότεροι είχαν δεχθεί σφαίρες στο κεφάλι.

Συνολικά εννέα δημοσιογράφοι έχουν φέτος σκοτωθεί στο Μεξικό, από τους οποίους οι έξι το δίμηνο Απρίλιος-Μάιος.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου