Σάββατο, 14 Ιουλίου 2012

«Ο ΝΙΚΗΤΗΣ ΤΩΝ ΦΕΤΙΝΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ»

Γράφει ο Θοδωρής Γκαλμπένης

«Καθετί που η ψυχή το επιθυμεί, το πετυχαίνει», είπε ο φιλόσοφος Σενέκας. Από ‘κει πέρα, «όταν οι άνθρωποι φτάνουν τον στόχο τους, δεν θα πρέπει να γυρίζουν πίσω», συμπληρώνει ο δοκιμιογράφος Πλούταρχος. Και ο Μπέντζαμιν Ντισραέλι μάς λέει ότι «το μυστικό της επιτυχίας είναι η αδιάλλακτη επιμονή στο σκοπό». Τι έχει να μας πει για την δική του επιτυχία ο Γιάννης Καρακιρισίδης;Θ. Γ.: Γιάννη, τι αποκόμισες από τη φετινή χρονιά;

Γ. Κ.: Αδιαμφισβήτητα κούραση, άγχος, αλλά και ηθική ικανοποίηση, λόγω του αποτελέσματος. Και φυσικά ωριμότητα, καθώς μαθαίνεις πως πρέπει να προσηλώνεσαι σε ένα στόχο για να τον επιτύχεις.

Θ. Γ.: Πόσο κουράστηκες, ποια περίοδο δεν θα ξεχάσεις ποτέ και γιατί;

Γ. Κ.: Κουράστηκα πολύ για να έχω το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η περίοδος που δεν θα ξεχάσω είναι αυτή των Χριστουγέννων ,διότι είχα λίγες ημέρες για να τελειοποιήσω τη μέχρι τότε διδαχθείσα ύλη.

Θ. Γ.: Πόσα μόρια έβγαλες και τι θέλεις να σπουδάσεις;

Γ. Κ.: Έβγαλα 19.477 μόρια και επιθυμώ να σπουδάσω στη Φιλολογία Αθηνών.

Θ. Γ.: Κακά τα ψέματα, ζούμε σε πολύ δύσκολους καιρούς, όπου η ανεργία έχει χτυπήσει κόκκινο, ενώ οι συνέπειές της είναι εμφανείς παντού. Πόσο αισιόδοξα βλέπεις τα πράγματα;

Γ. Κ.: Προσπαθώ να είμαι αισιόδοξος και να σκάφτομαι θετικά όσον αφορά στο μέλλον και στην επαγγελματική μου αποκατάσταση, αλλά είναι αναπόφευκτο να μην απογοητεύομαι από την ισχύουσα κατάσταση.

Θ. Γ.: Τι σκέφτεται ένας τελειόφοιτος εν έτει 2012;

Γ. Κ.: Ένας τελειόφοιτος του ’12 σκέφτεται πως πρέπει να αποκτήσει εργασία και πως επιβάλλεται να προσαρμοστεί στην καινούρια πραγματικότητα, εφόσον τελειώνει τα σχολείο και ξεκινά μια νέα αρχή.

Θ. Γ.: Είναι αλήθεια αυτό που λένε για τους υποψήφιους των πανελλαδικών; Ότι όσοι έχουν υψηλό στόχο χάνονται από προσώπου γης, κλείνοντας μέσα στο σπίτι τους, η πραγματικότητα που βιώνουν είναι ένα βιβλίο έμπροσθεν των ματιών τους και αποκόπτονται από κάθε εξωσχολική δραστηριότητα;

Γ. Κ.: Σε μεγάλο βαθμό, ναι, αλλά όχι με τέτοια δόση υπερβολής. Αν κάποιος είναι συνειδητοποιημένος, δεν αντιλαμβάνεται έτσι την καθημερινότητα κι ας είναι υψηλός ο στόχος που έχει θέσει. Βέβαια, πράγματι, δεν υπάρχει ελεύθερος χρόνος, αλλά συναναστρέφεσαι με τους συμμαθητές σου στο σχολείο και στο φροντιστήριο και φυσικά θα υπάρξουν και έξοδοι και στιγμές χαλάρωσης, αλλά πάντα με μέτρο.

Θ. Γ.: Αν κάτι δεν μπορεί να αποφύγει ένα άτομο στην εφηβική ηλικία, αυτά είναι ο έρωτας, ο καυγάς και το άγχος. Τι ρόλο έπαιξαν αυτά τα τρία την περίοδο αυτή;

Γ. Κ.: Ο έρωτας δεν υπήρχε κατά την περίοδο αυτή στη ζωή μου, ο καβγάς επιφέρει πάντα νεύρα και εντάσεις, ενώ το άγχος είναι ό,τι χειρότερο και ανόητο μπορεί να συμβεί σε έναν υποψήφιο στις εξετάσεις πανελληνίου επιπέδου. Είναι εντελώς περιττό και άχρηστο και πρέπει να το αποβάλλουν οπωσδήποτε οι μαθητές. Με το διάβασμα, την επιμονή, την υπομονή και τη ψυχραιμία, δύνασαι να αντεπεξέλθεις στα προβλήματα και να επιτύχεις το στόχο σου.

Ο Γιάννης μόχθησε, κουράστηκε, στερήθηκε, αλλά στο τέλος δικαιώθηκε, πέτυχε, χάρηκε. Ο Γιάννης κι άλλες 110.851 (φέτος) υποψηφιότητες βίωσαν την πραγματικότητα των πανελλαδικών εξετάσεων. Οι κόποι ετών επισφραγίστηκαν. Στο δύσκολο δρόμο που επέρχεται τις επόμενες μέρες, χρειάζονται ηρεμία, συγκέντρωση, ισορροπία και πίστη στις δυνατότητές του κάθε ατόμου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου