Δευτέρα, 14 Μαΐου 2012

Όλα δείχνουν ότι πάμε σε εκλογές

Με μειωμένες ελπίδες συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ των κόμματων για τον σχηματισμό κυβέρνησης καθώς ο Α. Τσίπρας δεν πρόκειται να ανταποκριθεί στην πρόσκληση του Κ. Παπούλια για νέα σύσκεψη το απόγευμα στο προεδρικό μέγαρο.
Με μια αιχμηρή ανακοίνωση για την προεδρία ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει σε επιλεκτικές συσκέψεις. Ενώ ο Αλ. Τσίπρας θα είναι στην διάθεση του Κ. Παπούλια μόνο για συνάντηση τετ α τετ η για συνάντηση με όλα τα κόμματα πλην της χρυσής αυγής.

Η ΝΔ επιμένει στον σχηματισμό κυβέρνησης με συμμέτοχη του ΣΥΡΙΖΑ και παραμονή στο ευρώ την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου ενώ χαρακτηρίζει τον ΑΛ. Τσίπρα λαϊκιστή.
Για την συμμέτοχη του ΣΥΡΙΖΑ σε οικουμενική κυβέρνηση επιμένει και το ΠΑΣΟΚ ενώ τον κατηγορεί ότι εξωθεί την χωρά σε εκλογές αδιαφορώντας για την κρισιμότητα της κατάστασης.
Στο μεταξύ, όπως διαβάζουμε στο “Πρώτο Θέμα”, σε εξέλιξη βρίσκεται μία ύστατη προσπάθεια για τη συγκρότηση κυβέρνησης με τεχνοκρατική σύνθεση και με κεντροαριστερό προφίλ, με επικεφαλής δηλαδή πρωθυπουργό “αριστερότερο” του Λουκά Παπαδήμου, όπως αναφέρουν στο protothema.gr καλά πληροφορημένες πηγές.
Η συγκεκριμένη προσπάθεια, αν ευοδωθεί, θα αφορά στη στήριξη της κυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και την ΔΗΜ.ΑΡ, ενώ οι δυσκολίες επίτευξης του εγχειρήματος είναι δεδομένες.
Τα 6 σημεία σύγκλισης
Ανεπίσημη κατ΄αρχήν συμφωνία έξι σημείων έχει επιτευχθεί, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ.
Στην απογευματινή συνάντηση των κυρίων Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ θα επιχειρήσουν να έλθουν σε συμφωνία και με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς ώστε να επισημοποιήσουν τη συμφωνία.
Τα έξι “σημεία σύγκλισης” της κατ’ αρχήν συμφωνίας είναι τα εξής:
1. Ανεξαρτήτως της άρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει τις ευθύνες του και να συμμετάσχει στη νέα κυβέρνηση η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη
2. Τα πρακτικά της σύσκεψης του Κάρολου Παπούλια με τους κυρίους Σαμαρά, Τσίπρα και Βενιζέλο πρέπει να δοθούν στη δημοσιότητα ώστε ο ελληνικός λαός να έχει τη δυνατότητα να πληροφορηθεί και να κρίνει τους πολιτικούς αρχηγούς για την στάση που τήρησαν
3. Η έκθεση του Λουκά Παπαδήμου για την δραματική κατάσταση των δημόσιων οικονομικών και την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος να δοθεί επίσης στη δημοσιότητα
4. Η εντολή των ψηφοφόρων στις κάλπες είναι επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου. Με αυτό ως δεδομένο, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να προέρχεται από την αριστερά και από το μέτωπο των δυνάμεων που στήριξαν τη θέση για αλλαγή των προβλέψεων του μνημονίου
5. Προκειμένου η κυβέρνηση να ανταποκρίνεται στο μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες στις 6 Μαϊου και να είναι αντιπροσωπευτική, στο νέο κυβερνητικό σχήμα πρέπει να εκπροσωπείται και η Δημοκρατική Αριστερά, και
6. Δεδομένου ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αποδοκιμάστηκαν στις κάλπες, πρέπει η κυβέρνηση να αποτελείται από προσωπικότητες και όχι από πολιτικά στελέχη των δύο κομμάτων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου