Τρίτη, 1 Μαΐου 2012

Η Πρωτομαγιά: Εργατική και Επίκαιρη

          Η πρώτη του Μάη, είναι μέρα ορόσημο για τους αγώνες του εργάτη. Και ειναι απεργία όχι αργία!
Οι αιματοβαμμένες εξεγέρσεις των εργατών του Σικάγο στις αρχές Μάη του 1886, έγιναν ύστερα από επιτυχημένες διεκδικήσεις των εργατών στον Καναδά το 1872.
         Δύο χρόνια νωρίτερα, το 1884, πάρθηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Εργασίας η απόφαση να γίνουν την πρώτη Μάη του 1886 απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις στο Σικάγο, το μεγαλύτερο τότε βιομηχανικό κέντρο των ΗΠΑ. Αίτημα η μείωση των ωρών εργασίας και σύνθημα "Οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ανάπαυση, οχτώ ώρες ύπνο".
         Εκείνη τη μέρα, 1η Μαΐου του 1886, 400.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις απεργίες που γίνονταν σε όλη την χώρα, και πάνω από 80.000 στο Σικάγο. Αυτό το Σάββατο του 1886, μια εργάσιμη μέρα, οι εργάτες, ξεκίνησαν με τις γυναίκες και τα παιδιά τους για να διαδηλώσουν ειρηνικά στο χώρο της συγκέντρωσης στην πλατεία Haymarket.
        Στη γύρω περιοχή, είχαν παραταχθεί αστυνομικές δυνάμεις αποτελούμενες από 1350 άτομα, οπλισμένα με οπλοπολυβόλα οι οποίοι περίμεναν το σύνθημα για να δράσουν.
        Κι ενώ το πλήθος παρακολουθούσε τις ομιλίες, ο επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης, διατάσσει να διαλυθεί η συγκέντρωση. Μια βόμβα έσκασε κοντά στους αστυνομικούς οι οποίοι άρχισαν να πυροβολούν και να χτυπούν τους συγκεντρωμένους χωρίς καμιά διάκριση. Είναι ακόμα άγνωστος ο αριθμός των θυμάτων αφού πολλοί τραυματισμένοι κατέληξαν τις επόμενες ημέρες, επίσημα μόνο οκτώ νεκροί αστυνομικοί και τέσσερις διαδηλωτές έχουν επαληθευτεί.
      Το γνωστό σκίτσο ενός αναρχικού που πετάει μία βόμβα εμφανίστηκε έπειτα αυτού του συμβάντος.
Οκτώ συλληφθέντες διαδηλωτές δικάστηκαν, τέσσερις αυτών καταδικάστηκαν σε θάνατο και άλλος ένας αφαίρεσε μόνος τη ζωή του στην φυλακή. Η διεθνής προβολή αυτής της δίκης δημιούργησε τα θεμέλια της Εργατικής Πρωτομαγιάς ως Εργατικής Γιορτής.
       Και τι αν όλα αυτά ξεκίνησαν από μία τόσο μακρινή χώρα ; Σύντομα, επεκτάθηκε η εξέγερση της 1ης Μάη σε ολόκληρο τον κόσμο και οι εργάτες ζητούσαν σε παγκόσμιο επίπεδο καλύτερες συνθήκες εργασίας και να καθιερωθεί το 8ωρο εργασίας.
       Παρά τα εργατικά κεκτημένα του περασμένου αιώνα, σήμερα παρατηρείται σταθερή μείωσή τους και αφαίρεσή τους, οπότε αυτό κάνει την Πρωτομαγιά πάντα επίκαιρη και ημερομηνία - ορόσημο για τους αγώνες για καλύτερη και αποδοτικότερη εργασία. Το ζήτημα δεν είναι μόνο το κέρδος της επιχείρησης και της χώρας. Πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι κέρδος είναι η ανθρώπινη ζωή όταν μπορεί κάποιος να τη ζήσει αρμονικά και σωστά, με τις κατάλληλες προϋποθέσεις και συνθήκες. Επιπλέον, ο εργάτης σαν άνθρωπος είναι πολύ σημαντικός για την παραγωγή γιατί χωρίς αυτόν κανένα γρανάζι εργοστασίου δεν μπορεί να κινηθεί και να αρχίσει η διαδικασία της παραγωγής. Οπότε πάντοτε θα πρέπει να υπολογίζεται το κέρδος και η γενικότερη φιλοσοφία μιας επιχείρησης με βασικό γνώμονα τον άνθρωπο που θα δουλέψει για να έχουν στα χέρια τους εκατομμύρια άλλοι άνθρωποι το προϊόν που θα παράγει και η επιχείρηση την απόδοση που επιθυμεί.
       Επανέρχομαι, όμως, στην προηγούμενη σκέψη μου και βλέπω προσωπικά ένα ένα τα εργασιακά κεκτημένα να καθαιρούνται και να μην υπάρχει ζωτικός χώρος για την εργασία. Μα καλά, δε σκέφτεται κανείς ότι χωρίς θετική σκέψη, θετική ψυχοσύνθεση, ευχάριστο κλίμα εργασίας και καλύτερες συνθήκες δουλειάς δεν πρόκειται κανείς να αποδώσει; Αυτή η κατάσταση όσο πάει και χειροτερεύει. Οι εργάτες είναι ως επί τω πλείστω δυσαρεστημένοι από τους χώρους εργασίας, και από τις συνθήκες και τις ώρες δουλειάς.
      Έχουν κάνει, ωστόσο, κι αυτοί ένα μεγάλο λάθος όλα αυτά τα χρόνια. Βολεύτηκαν όλοι στις κατακτήσεις των προκατόχων των θέσεών τους και επαναπαύτηκαν στους μισθούς και στις εργασιακές προοπτικές τις οποίες βρήκαν έτοιμες και έπαψαν να πιστεύουν ότι ο διάλογος και οι ειρηνικοί σκληροί αγώνες μπορούσαν να δώσουν λύση στα ουσιώδη προβλήματά τους, και περιορίστηκαν στην έσχατη λύση κατευθείαν, την απεργία η οποία δεν ήταν ουσιαστική απεργία αλλά μία μόνη πράξη του κλεισίματος ενός εργατικού χώρου και τέλος. 
       Είναι επίκαιρη η πρωτομαγιά. Οι εργάτες να συνειδητοποιήσουν τη δύναμή τους έχει φτάσει η ώρα να λύσουν τα προβλήματά τους με ουσιαστικό τρόπο, χωρίς τα λάθη του παρελθόντος και του παρόντος εργατικού κινήματος.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου