Τετάρτη, 4 Απριλίου 2012

Το νέο project μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ:Euroasia Interconnector


Για όσους δεν έχουν καταλάβει ακόμα το δυναμικό πλαίσιο της ΑΟΖ, έρχεται το Euroasia Interconnector να αποδείξει σε όλους την αποτελεσματικότητά του.


Η σημασία της συνεκτικότητας της ευρωπαϊκής ΑΟΖ παίρνει όλο το νόημά της με αυτό το έργο που ξεκινάει από το Ισραήλ, περνά από την Κύπρο και καταλήγει στην Ελλάδα. Αυτό το ηλεκτρικό καλώδιο είναι μια γέφυρα με τρία τόξα. Το πρώτο μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου έχει μήκος 155 ΝΜ. Το δεύτερο μεταξύ Κύπρου και Κρήτης έχει μήκος 320 ΝΜ και το τελευταίο μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου 65 ΝΜ. Αυτή η τρίτοξη γέφυρα δεν είναι πια μια ιδέα και μόνο. Με τις πρόσφατες υπογραφές που πέτυχαν η Κύπρος και το Ισραήλ, η πραγματικότητα, η επόμενη, έχει αρχίσει. Και πρέπει να αντιληφθούμε όλοι μας και ειδικά στην Ελλάδα ότι το Euroasia Interconnector χρησιμοποιεί στην ουσία τις ΑΟΖ του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας.


 Κατά συνέπεια, υπάρχει τώρα ένας επιπλέον μοχλός πίεσης για να υλοποιηθεί η ελληνική ΑΟΖ στην πράξη. Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο, διότι αυτή η συμμαχία έχει ενεργοποιηθεί ήδη και αυτό το έργο συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάκαμψη του ελληνισμού σε ολικό πλαίσιο. Η πολιτική δεν μπορεί παρά να αποδεχθεί την εμβέλεια του έργου αυτού και να συνειδητοποιήσει ότι η ΑΟΖ είναι όντως ένα αποτελεσματικό και ορθολογικό εργαλείο και όχι μόνο μια αφαιρετική, μαθηματική έννοια. Βλέπουν τώρα ότι τα διαγράμματα Voronoi έχουν πρακτικές επιπτώσεις που επηρεάζουν θετικά την οικονομία του μέλλοντος. 

Αυτή η τρίτοξη γέφυρα δείχνει το δρόμο σε όλους μας και έρχεται να υποστηρίξει με πρακτικά επιχειρήματα την αναγκαιότητα της θέσπισης της ελληνικής ΑΟΖ. Ας αφήσουμε λοιπόν την αδράνειά μας και την απραξία μας κι ας ακολουθήσουμε κι εμείς αποφασιστικά το δρόμο που άνοιξε η Κύπρος σε αυτόν τον τομέα. Η καινοτομία υπάρχει ήδη, αυτό που απομένει από εμάς είναι η στρατηγική συνέπεια της πολιτικής θέλησης του ελληνισμού!

Περισσότερες λεπτομέρειες και σχολιασμός 

Ο Νίκος Λυγερός, από τους κύριους εκφραστές της ελληνικής προσπάθειας για την θέσπιση της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο παραπάνω εγχείρημα και στην τελευταία του ομιλία στην Θεσσαλονίκη. Επέκρινε τα ΜΜΕ για την "απόκρυψη" ενός τόσο σπουδαίου έργου που θα αλλάξει τις γεωπολιτικές ισορροπίες στην Αν.Μεσόγειο προς όφελος του τριγώνου Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, ισχυροποιώντας παράλληλα τους δεσμούς μεταξύ τους χάριν ενεργειακών (και όχι μόνο) συμφερόντων.

Πιο συγκεκριμένα, το καλώδιο θα έχει κόστος περίπου 1 δις ευρώ, με τις μελέτες να ολοκληρώνονται στα τέλη του 2012. Η κατασκευή του θα πάρει 8-10 μήνες, δηλαδή στα τέλη του 2013 θα έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή! Μέσω αυτού θα μεταφέρεται ηλεκτρικό ρεύμα από την μία χώρα στην άλλη, για την κάλυψη των αναγκών ή κάποιας "έκτακτης" περίπτωσης, όπως η έκρηξη στην ναυτική βάση του Μαρί στην Κύπρο (με τον Χριστόφια να απευθύνεται εσφαλμένα για ρεύμα στα κατεχόμενα, ουσιαστικά προβαίνοντας σε αναγνώριση της κρατικής οντότητας του ψευδοκράτους). 

Η υλοποίηση του παραπάνω έργου όπως είναι φυσικό προυποθέτει πολλές θέσεις εργασίας, όπως σε ηλεκτρολόγους,υδραυλικούς κτλ. Το ηλεκτρικό ρεύμα θα παράγεται κατά την μετατροπή του φυσικού αερίου που συμπιέζεται σε υγρή μορφή, καταλαμβάνοντας 600 φορές λιγότερο όγκο. Μάλιστα, προχωρώντας ακόμη περισσότερο την συνέχεια του έργου, προκύπτει η ανάγκη δημιουργίας σταθμών αποθήκευσης του ηλεκτρικού ρεύματος, όπως και του φυσικού αερίου και του πετρελαίου καθώς όλα τα παραπάνω συνδέονται απόλυτα με την γενικότερη εκμετάλλευση των κοιτασμάτων. Επομένως, όχι μόνο τα παραπάνω από μόνα τους εξασφαλίζουν την οικονομική ανάκαμψη, αλλά συμβάλλουν στην καταπολέμηση της ανεργίας που μαστίζει τόσο την Ελλάδα, όσο και την Κύπρο τελευταία.

Για την εφαρμογή του project όμως απαιτείται η θέσπιση της ελληνικής ΑΟΖ, έτσι ώστε να υπάρχει το κοινό σημείο ταύτισης με την Κυπριακή ΑΟΖ και ανάμεσά τους να περάσει το καλώδιο, χωρίς την παραμικρή εμπλοκή τρίτων. Θα πρέπει λοιπόν αμέσως μετά τις εκλογές, η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει- ΟΠΟΙΑ και να είναι αυτή- να κοιτάξει το εθνικό συμφέρον, και με σωστή στρατηγική να έρθει σε συμφωνίες με όλα τα γειτονικά κράτη, ξεκινώντας από τα ευκολότερα και αφήνοντας στο τέλος την Τουρκία. Με αυτό τον τρόπο θα εξασφαλίσει το οικονομικό μέλλον των επόμενων γενιών και την άμεση ανάκαμψη από τις ατασθαλίες των τελευταίων 30 ετών,ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΡΑΚΤΕΟΥ και όχι με ψεύτικες υποσχέσεις που γεννούν φρούδες ελπίδες στο ελληνικό λαό που αιμορραγεί οικονομικά.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου